0golone_jajka Re: Zmarł Stanisław Lem 27.03.06, 16:29 I kto teraz poniesie kaganek oświaty? Kto przemówi zakutym łbom do rozsądku? Szkoda człowieka. W przeciwieństwie do innych niedawno zmarłych Lema dało się czytać. Odpowiedz Link
markus.kembi Re: Zmarł Stanisław Lem 27.03.06, 16:53 To przecież Lem powiedział na początku transformacji, że Polska wkrótce będzie pod protektoratem Watykanu - diagnoza okazała się całkiem trafna. Odpowiedz Link
adam81w Re: Zmarł Stanisław Lem 27.03.06, 17:08 w telexpresie powiedziano ze Lem " pytal o nature i istnienie boga " , nie powiedziano ze on w boga nie wierzyl i byl ateista . wstyd tvp ! Odpowiedz Link
falafala Re: Zmarł Stanisław Lem 27.03.06, 19:24 Ateisci to zgodnie z dzisiejsza nomenklatura to poszukujcy. Znany POlk nie moze byc ateista Odpowiedz Link
adam81w Re: Zmarł Stanisław Lem 27.03.06, 19:38 ech .... jak jak mialbym byc rownie chamski jak ludzie katolicy ktorzy nazywaja ateistow poszukujacymi to nazywalbym katolikow poszukujacymi . wkurza mnie nazywanie ateistow poszukujacymi . Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Zmarł Stanisław Lem 27.03.06, 19:48 Oj Adam, nie szukaj dziury w całym. Ja też pytam o naturę i istnienie boga, mimo że jestem ateistką. Nie uważam za konieczne podkreślania ateizmu Lema w jego pośmiertnej laurce, przede wszystkim dlatego, że on sam za życia bardzo swój ateizm podkreślał. A tak w ogóle, to będzie go brakowało, mimo że już staruszek był... Odpowiedz Link
adam81w Re: Zmarł Stanisław Lem 27.03.06, 20:22 no ja wiem dzidka ale wiesz jak taki tekst " pytal o nature i istnienie boga " zrozumie przeczietny zjadacz chleba . Zrozumie tak ze Lem byl tak odwazny ze az zadawal takie pytania , ze moze cos mu sie pokrecilo i zaczal zadawac takie pytania ale dalej taki przecietny zjadacz chleba katolik bedziem myslal ze mimo wszytsko Lem wierzyl w boga . Nie mozna powiedziec " byl ateista " . czasem sie slyszy w tv w laurce " ze ktostam byl dobrym katolikiem " . W notce o Lemie w encyklopedii napisalbym ze byl ateista ale w laurce posmiertnej moge sie zgodzic zeby nie pisac o nim ze byl ateista . Odpowiedz Link
wanda43 Re: Zmarł Stanisław Lem 27.03.06, 22:01 Staruszek,ale coz za intelekt,jaka blyskotliwosc i prezyzja w mysleniu.Bardzo bym chciala miec tak sprawny umysl będąc w jego wieku /o ile dozyje/.Szkoda,wielka szkoda,ze juz odszedl. Odpowiedz Link
no_no Re: Zmarł Stanisław Lem 28.03.06, 09:15 adam81w napisał: > w telexpresie powiedziano ze Lem " pytal o nature i istnienie boga " , nie > powiedziano ze on w boga nie wierzyl i byl ateista . wstyd tvp ! ~~~~ Czy Lem był zdeklarowanym ateistą? W tej materii wypowiadał się przewrotnie, mówiąc: "A może Bóg mnie sobie upatrzył na ateistę?" Jak można wnioskować z tej wypowiedzi, zostawiał pewien margines na niewiadomą. Z pewnością był antyklerykałem. Gdy usłyszał, że w Polsce ma powstać inicjatywa mająca stworzyć przeciwwagę dla klerykalizmu, zadeklarował natychmiastową chęć działania. O aktualnej sytuacji w naszym kraju, mówił: "chodziliśmy w uprzęży czerwonej, a teraz założono nam uprząż czarną." Co do religii, podzielał zdanie Kołakowskiego, że "religia jest sposobem, w jaki człowiek akceptuje swoje życie, jako nieuchronną porażkę." O swojej wierze mówił: "Czy jestem wierzący? Bóg jedyny raczy to wiedzieć." Albo: "Czasem mnie diabeł kusi, by uwierzyć w Boga." Sądzę, że jednak do końca nie dał się skusić, przynajmniej nie znalazłem Jego wypowiedzi, która mogłaby świadczyć, żeby było inaczej. ---- Żyć jest bardzo niezdrowo. Kto żyje, ten umiera - J.St. Lem Odpowiedz Link
svistak Re: Zmarł Stanisław Lem 27.03.06, 21:31 wizjoner...medrzec... porzadni ludzie odchodza-zostaja szumowiny.... a w komentarzach do tej wiadomosci jakies dupki najezdzaja na pochodzenie Lema, wrrr! s. Odpowiedz Link
tombra7 Re: Zmarł Stanisław Lem 27.03.06, 22:07 powinien zostać honorowym patronem tego forum,głównie za "Dzienniki gwiazdowe"i "Cyberiadę",kto nie czytał ten natychmiast niech do biblioteki leci. Odpowiedz Link
no_no Re: Zmarł Stanisław Lem 28.03.06, 00:44 tombra7 napisał: powinien zostać honorowym patronem tego forum, głównie za "Dzienniki gwiazdowe"i "Cyberiadę", kto nie czytał ten natychmiast niech do biblioteki leci. ~~~~ Nie wiem, czy to wstyd, ale muszę się przyznać, że chociaż zaliczyłem dużo książek, nie przeczytałem żadnej Pana Lema. Widocznie zabrakło mi wyobraźni by wznieść się wraz z bohaterami tego pisarza w przestworza, albo po prostu, literatura science fiction, to nie moja bajka? Żeby nie było, to nie czytałem również Harrego Pottera, ani nie planuję oddać się lekturze książek Pani Rowling. Co do Pana Lema, czytałem za to zawsze chętnie wszelkie wywiady z nim. Ostatni, jaki znam, ukazał się 23 grudnia 2005r. Z pewnością większość z Was też go czytała. Jeśli nie, za chwilę podam link do artykułu. Dla leniwych streszczę najistotniejsze jego myśli. W wywiadzie dla "Przeglądu", Lem stwierdza, że "światem rządzą idioci albo wariaci", a jednym z nich jest Dablju Bush, prezydent Stanów Zjednoczonych. O jego głupocie świadczy choćby to, że "wystąpił przeciwko teorii ewolucji na rzecz tzw. inteligentnego projektu, w którym chodzi o to, że nie wiadomo, o co chodzi. Cała jego administracja forsuje tę idiotyczną teorię, ale im po prostu brakuje rozumu." Podobne zdanie ma o politykach aktualnie rządzących Polską. O przyszłości ludzkości: Świat zmierza nieuchronnie w kierunku konfliktu nuklearnego. To tylko kwestia czasu. O prawicy ogólnie: ...nie każda prawica jest głupia, zdarza się rozsądna. Na przykład angielscy konserwatyści nie są idiotami." O polskiej prawicy i Polsce: O czym tu mówić, skoro Polska jest, za przeproszeniem, cywilizacyjnym zadupiem, które tak naprawdę nie liczy się w świecie? Nikogo nie obchodzi, że u nas są jakieś Kaczory. Czytałem niedawno w „Przeglądzie” pańską rozmowę z reżyserem Andrzejem Żuławskim, który to wszystko nazwał po imieniu: nadeszła era Rydzyka. Nic dodać, nic ująć. Zawsze myślałem, że bliźniaki są rozsądniejsze. O becikowym: Podzielam pogląd, że jeśli jakaś kobieta zdecyduje się urodzić dziecko tylko dla pieniędzy, to powinno się jej odebrać prawa rodzicielskie, bo ona nie ma rozumu. Za tysiąc złotych mąż tej kobiety może co najwyżej pójść parę razy na wódkę, ale przecież za te pieniądze nie da się wychować dziecka. O polskich politykach: Politycy wolą opowiadać bajki. O polskim rządzie: ...rząd powinien się zajmować nie tym, jakie przywileje ma otrzymywać ojciec Rydzyk albo czym przekonać Leppera, ale stworzyć dalekosiężny program, który pozwoliłby na przykład na wodorowanie węgla, co znacznie usprawniłoby naszą gospodarkę. O byłym preydencie Aleksandrze Kwaśniewskim: Ci, którzy go dzisiaj opluwają, przekonają się kiedyś, że nie mieli racji. O polskim piekiełku: ...jak ktoś jest choć trochę lepszy od innych, zaraz wciągną go z powrotem do kotła. O znanych polskich bliźniakach: ...ja nie wierzę w te opowieści, że ci bliźniacy to są jakieś demony, które swoimi mackami oplotą całą Polskę. Oni przeminą, choć mogą popsuć gospodarkę. O polskiej inteligencji: Na przykład liczących się dziś w Polsce inteligentów zmieściłby pan w tym pokoju, w którym rozmawiamy. O Polsce: ...jedyną dobrą rzeczą, jaką można powiedzieć o Polsce, jest to, że mamy bardzo przystojne dziewczęta. One może nie zawsze są mądre, ale przynajmniej dobrze wyglądają. To już jest coś, nie uważa pan? O bliszej przyszłości Polski: Teraz czeka nas zastój. Ale tylko przez cztery lata. Potem naród jak koń, któremu ktoś przystawił kaktus pod ogon, zacznie wierzgać i wszelki ślad po bliźniakach zaginie. Oni po prostu znikną w tym bezmiarze obietnic bez pokrycia. O dalszej przyszłości Polski: ...najpierw musiałaby się Matka Boska pojawić, żeby odwrócić nasz mętny los. Niestety, nie bardzo na to liczę. Polacy są, jak to powiedział Norwid, wspaniałym narodem i bezwartościowym społeczeństwem. To się od lat nie zmienia, jeśli spojrzeć na historię. no_no - Jak myślicie? Matka Boska się zjawi? wiadomosci.onet.pl/1302741,2677,1,kioskart.html ['] Odpowiedz Link
vitmik Re: Zmarł Stanisław Lem 28.03.06, 07:25 no bez przesad. najpierw walczycie z wszelka dyskryminacja a potem sami chcecie na isle udowadniac swiatu ze lem byl ateuszem. ludzie go lubili i szanowali nie za to ze nie wierzyl w boga ale za to jak dobrze pisał. nie mowil na dzien dobry "jestem ateuszem", rozumiecie o co mi chodzi? Odpowiedz Link
bez_senna Re: Zmarł Stanisław Lem 28.03.06, 22:43 > no bez przesad. > najpierw walczycie z wszelka dyskryminacja a potem sami chcecie na isle > udowadniac swiatu ze lem byl ateuszem. > ludzie go lubili i szanowali nie za to ze nie wierzyl w boga ale za to jak > dobrze pisał. > > nie mowil na dzien dobry "jestem ateuszem", rozumiecie o co mi chodzi? Chodzi o to, że u nas kto by nie umarł, to się robi z niego super-katolika kochającego Ojczyznę, tradycję i tzw. wartości, choćby człowiek ten był kompletnym zaprzeczeniem powyższych cech (korzysta się z ludzkiej niewiedzy, z tego, że ludzie zazwyczaj dopiero po fakcie dowiadują się kto-to-był-ten-co- umarł). Dlatego, że tutaj panuje prosta zasada: polskość=katolicyzm. Przecież tak samo było chociażby z Miłoszem. A o Lemie jedynie Nasz Dziennik napisał prawdę... Odpowiedz Link
tombra7 Re: Zmarł Stanisław Lem 28.03.06, 10:53 myślę ,że SF było dla Lema pretekstem by przedstawić swe poglądy na rzeczywistość,a czytanie przygód Trurla i Klapaucjusza,czy Ijona Tichego wymaga przede wszystkim inteligencji,potem dopiero wyobraźni (nie zapominajmy też o poczuciu humoru!) ale nic staconego,czytelnicy do książek-nadrabiać zaległości,Lem to lektura obowiązkowa,oczywiście nie radzę zaczynać od "Głosu Pana",czy "Astronautów" można na początek "Bajki Robotów" .no i powtarzam moje ulubione tytuły-dzieła genialne:"Cyberiada"i "Dzienniki gwiazdowe",jak ktoś nie zna to trudno o czymkolwiek z nim dyskutować miłej lektury! Odpowiedz Link
no_no Re: Zmarł Stanisław Lem 28.03.06, 13:28 tombra7 napisał: > [...] czytanie przygód Trurla i Klapaucjusza,czy Ijona Tichego wymaga > przede wszystkim inteligencji,potem dopiero wyobraźni (nie zapominajmy też o > poczuciu humoru!) ~~~~ Jeśli do zrozumienia książek Lema potrzebna jest inteligencja, a jakby tego było mało, to wyobraźnia i poczucie humoru, to ja panie poddaję się w przedbiegach Mówi się trudno. Nie podyskutujemy wobec powyższego o przygodach Trurla i Klapacjusza oraz Ijona Tichego. Odpowiedz Link
tombra7 Re: Zmarł Stanisław Lem 28.03.06, 17:09 no co ty ,dasz radę nie poddawaj się! www.lem.pl/polish/trybuna/traktatod.htm Odpowiedz Link
watanabe.miharu Re: Zmarł Stanisław Lem 29.03.06, 13:41 no_no napisał: > Polacy są, jak to powiedział Norwid, > wspaniałym narodem i bezwartościowym społeczeństwem. Dobre. Podoba mi się. I coś w tym jest.. niestety Odpowiedz Link