Dodaj do ulubionych

first czy last

26.02.14, 12:01
Cześć
Mam pytanie do tych, którzy śledzą ceny hoteli na przestrzeni roku. Rezerwować teraz (do końca lutego jeszcze first minute) czy liczyć na lasta na pierwszą połowę lipca dla 2+1(dziecię już szkolne i w grę wchodzi tylko okres wakacji). Może jest jakaś stronka ze statystykami? Dwa lata temu trafiliśmy fajnego lasta, rok temu polskie wakacje więc nie orientowałam się w sytuacji, a teraz mam ograniczony fundusz wakacyjny, czyli im mniej tym lepiej :) oczywiście w ramach rozsądku.
Obserwuj wątek
    • jan.666 Re: first czy last 26.02.14, 19:51
      z moich obserwacji tunezja lipec 2013 była w cenie około 1950 pln hotele z nizszej półki 3,4 gwiazdkowe teraz jest teraz jest 1669 -1699pln te same; wniosek; lepiej teraz, co wcale nie znaczy że mam racje ja kupuje teraz pierwszy raz tunezja ,egipt bardzo podrożał pozdrawiam
    • polak_z_tunezji Re: first czy last 01.03.14, 09:07
      Era "last minute" już się skończyła. "Last minute" było wynikiem sytuacji w której TO (tour operatorzy) licząc na dużą sprzedaż rezerwowali w samolotach oraz hotelach więcej miejsc niż, jak się później okazywało, rzeczywisty popyt. Płacili za wszystko taniej ale, z góry Więc w sytuacji w której na tydzień przed odlotem zostawało pół samolotu i pół hotelu wolnych i już opłaconych miejsc wypuszczali oferty "last minute" przy minimalnym/zerowym zysku. A nawet poniżej kosztów byleby tylko zminimalizować straty. Taka polityka skończyła się spektakularnymi bankructwami wielu biur podróży w ostatnich latach. Od tego czasu TO stali się znacznie ostrożniejsi i wolą mniejszy, ale pewny zysk. Dlatego też rozsądnie rezerwują ilość lotów czarterowych żeby nie znaleźć się w sytuacji opisanej powyżej. W wyniku tego tak jak w ostatnim sezonie oferty "last minute" praktycznie nie istniały. Czyli oczywiście polecam first minute!
      • Gość: hanka Re: first czy last IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.03.14, 11:08
        W 100% zgadzam sie z poprzednim postem.Od wielu lat kupowalam wczasy z tzw.lasta od 2-3 lat sytuacja ulegla zmianie.Owszem lasty bywaja ale wcale nie sa tansze od firstow a oferta bardzo ogranoczona dlatego wlasnie od 3 lat rezerwuje w firstach i przyznam ze jest to systuacja badziej oplacalna i cenowo i wyborem miejsc wypoczynku.Sprawdzilam to na sobie i z czystym sumieniem polecam rezerwacje w tzw.firscie.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka