illiterate 14.08.06, 14:52 Tu o tym, jak probuja - z roznym skutkiem - przeniesc sie do miasta, dzieki pomocy kosciola. kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53581,3549079.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wasza_bogini Re: Dziewczyny ze wsi 14.08.06, 15:32 i tak dobrze, ze cos takiego istnieje. ale spojrz na sume, przy ktorej sie kwalifikuja do tej bursy. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Dziewczyny ze wsi 14.08.06, 15:39 Kwota iscie krolewska. W mojej znajomej wsi taki dochod ma jeden czlowiek - w postaci renty. Jest ona obiektem powszechnej zazdrosci. Odpowiedz Link Zgłoś
wasza_bogini Re: Dziewczyny ze wsi 14.08.06, 15:48 532 pln na osobe, to w sumie nie jest tak malo, bo to moze oznaczac np. ponad 2000 na cztery osoby. przy oszczednym gotowaniu rodzinnym to nie sa jakies stawki glodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: Dziewczyny ze wsi 15.08.06, 15:46 Jak czytałam ten artykuł, to nie mogłam się powstrzymać od pytania: "i co dalej?". Bo co dalej? Dziewczyny zatrudniły się w hipermarketach, czy to jest odskocznia do czegokolwiek? Nie stać ich na mieszkanie, nie stać na godziwe utrzymanie się, rodzina nie pomoże, bo nie ma z czego. Szukają faceta, żeby było łatwiej się utrzymać (masakra!). Nie krytykuję, staram się nie oceniać - lepiej robić malutko niż nic - ale jaki jest ten dalszy ciąg? Odpowiedz Link Zgłoś
beata2802 Re: Dziewczyny ze wsi 15.08.06, 15:51 > Nie krytykuję, staram się nie oceniać - lepiej > robić malutko niż nic - ale jaki jest ten dalszy ciąg? Ich marzenia: Dyskoteka - szybki ślub (najlepiej w trzecim miesiącu ciąży) - karmienie, gotowanie, pranie, prasowanie, sprzątanie, karmienie, gotowanie, pranie, sprzątanie... Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Dziewczyny ze wsi 17.08.06, 17:18 beata2802 napisała: > Ich marzenia: > Dyskoteka - szybki ślub (najlepiej w trzecim miesiącu ciąży) - karmienie, > gotowanie, pranie, prasowanie, sprzątanie, karmienie, gotowanie, pranie, > sprzątanie... No cóż Beato, nie jest Twoją osobistą zasługą, że urodziłaś się w wielkim mieście, w rodzinie, która zapewniła Ci utrzymanie do habilitacji włącznie, więc uważam, że ironia jest trochę nie na miejscu. Dobrze, że w sytuacj braku systemu działa choć taka instytucja. Należy podziwiać te dziewczyny, które wybrały ten rodzaj ucieczki od baznadziejnej wiejskiej wegetacji. Ale w miastach również żyją dziewczyny w podobnej sytuacj, nie są w stanie zarobić na szkoły, mieszkania, lepsze życie - bo rodziny nie mogły lub nie chciały zainwestować w ich wykształcenie lub nauczenie dobrze płatnego zawodu. Albo one same nie chciały. Odpowiedz Link Zgłoś
annqaa Re: Dziewczyny ze wsi 17.08.06, 19:17 Najważniejsze ze spróbowały, zawsze zaczyna się pomalutku, delikatnie stąpając po nowym terenie. Skromnie i z rozwaga. Jaki będzie koniec? Czas pokaże, Ale trzeba kibicować, aby wszystko w wielkim mieście się ułożyło... Po najlepszej myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: Dziewczyny ze wsi 16.08.06, 19:28 Podciągam temat, bo wydaje mi się ciekawy i wart jeszcze paru postów. Pytałam o ciąg dalszy. Czy uważacie, że dziewczyna z biednej rodziny z popegeerowskiej wsi ma szansę na szczęśliwy byt w mieście? Czy znalezienie pracy w supermarkecie pozwoli jej godziwie w tym mieście żyć? Ja widzę, że choć to już nie marazm wsi, to do godnych warunków tam jeszcze daleko. Czegoś mi jeszcze w tym programie brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Dziewczyny ze wsi 16.08.06, 19:33 A mi nie brakuje. Te dziewczyny dostaja dzieki programowi wsparcie - swoje nawzajem. Podczas mieszkania w bursie poznaja sie, potem razem wynajmuja mieszkanie. To cenne nie tylko ze wzgledow finansowych, ale i emocjonalnych. We trojke-czworke jest latwiej, niz w pojedynke. Po pracy mozna obgadac problemy w pracy, mozna pomyslec wspolnie, czy jest sens np robic mature i myslec o ksztalceniu dalej. Mieszkaja w obcym miescie, ale nie wracaja do pustego mieszkania. Mam wrazenie, ze determinacja osob, ktore nie maja wszystko do stracenia plus taka wlasnie siostrzana pomoc daje im mocne podstawy, zeby siegac po wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Dziewczyny ze wsi 16.08.06, 19:41 Program mógłby być wzbogacony o pomoc w uzyskaniu wykształcenia.Jeśli dziewczyny nie mają matury to trudno im będzie np awansować czy szukać lepszej pracy.Tak samo bez znajomości języka.Dlatego powinna być grupa wolontariuszy pomagajacych im w dalszym ksztalceniu i uczacych np angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
annqaa wyksztalcenie 17.08.06, 19:21 w dzisiejszych czasach najwazniejsze jest wyksztalcenie, wiec rowniez jestem za tym aby do tego programu dolaczyc taka pomoc. ale sadze ze takie pomoce w wiekszych miastach sa organizowane, trzeba tylko poszukac i popytac... Odpowiedz Link Zgłoś