oliwia835 10.04.07, 15:17 Kiedys ginekolog przy badaniu powiedział mi ze mam tyłozgiecie macicy co to oznacza czy to mzoe miec pozniej jakies konsekwencjie przy porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uczula Re: tyłozgiecie IP: *.gl.digi.pl 10.04.07, 15:22 polecam wikipedie. Przy porodzie - niczym, macica zmienia ksztalt ( ogolnie mowiac) podczas ciazy. Czasem tylozgiecie macicy bywa zagrozeniem w pierwszych 3 miesiacach ciazy. Po ciazy macica z powrotem wraca do swojego ulubionego ksztaltu. Tylozgiecie sprzyja bolesnym i dlugim @. Wsioco wiem. Mnie tez mowili a najbardziej rozbawil mnie lekarz ktory sie spytal od kiedy ja to mam Jakbym miala lupke w oku i mogla sobie zagladac do srodka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: tyłozgiecie IP: *.tpnet.pl 10.04.07, 15:24 Czym jest tyłozgięcie macicy? Tyłozgięcie macicy nie jest chorobą. Takie położenie tego organu może jednak wywoływać pewne dolegliwości, jak na przykład nieco bardziej bolesne miesiączki. Rodzaj i nasilenie dolegliwości zależą od stopnia i rodzaju tyłozgięcia. Nie wiadomo, dlaczego macica ustawia się w takim położeniu. Być może łączy się to z osłabieniem aparatu więzadłowego utrzymującego macicę w normalnej pozycji. Tyłozgięcie pojawia się czasem przy zbyt intensywnym wysiłku we wczesnym okresie po porodzie. Tyłozgięcie to anatomiczna odmiana położenia macicy i rzadko jest przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Zmiana położenia tyłozgiętej macicy W czasie badania ginekologicznego można ustawić tyłozgiętą macicę w normalnym położeniu. Jeżeli próba odprowadzenia macicy powoduje ból, a macica nie daje się odprowadzić, to znaczy, że jest to tyłozgięcie utrwalone. Ten rodzaj tyłozgięcia pojawia się zwykle po przebytych stanach zapalnych w obrębie miednicy mniejszej. Jednak zwykle po ustawieniu przez lekarza macicy w prawidłowym położeniu, wraca ona do tyłozgięcia, ale nie wywołuje to dolegliwości. Problemem może być utrwalone tyłozgięcie macicy. Może ono wywoływać bóle w okolicy krzyżowej, bolesne i obfite miesiączki, bóle podczas współżycia seksualnego, a czasem bolesne parcie na mocz i uczucie u Czy pojawią się problemy podczas ciąży? Podczas ciąży - w przypadku tyłozgięcia macicy - nie powinno wydarzyć się nic złego. Macica wraz z rozwojem płodu zacznie się powoli prostować, a ponieważ jest ruchoma, to niczego szczególnego kobieta wtedy nie poczuje. Po porodzie, aparat więzadłowy nie ulegnie w ciąży zmianom i macica znów ustawi się w tyłozgięciu, ale nie jest to stan patologiczny. Wentrofiksacja Zabieg operacyjny polega na przyszyciu macicy do przedniej ściany powlok brzusznych. Jest to metoda leczenia tyłozgięcia stosowana tylko w wyjątkowych wypadkach. Głównie wtedy, kiedy poza tyłozgięciem pojawia się także wypadanie macicy (przypadłość ta może się pojawić po wielu porodach, zwłaszcza jeżeli krocze nie zostało prawidłowo zszyte). TO NIE POWÓD DO ZMARTWIENIA Tyłozgięcie występuje dość często (u około 25% kobiet), nie wywołując żadnych dolegliwości. Nie wpływa na płodność. Leczenie operacyjne jest potrzebne tylko w wyjątkowych wypadkach. Jeśli tyłozgięcie wywołuje jakieś dolegliwości przy stosunku, partnerzy powinni poszukać "bezbolesnej" pozycji. Szybkie podejmowanie wysiłku fizycznego po porodzie może pogłębiać tyłozgięcie. www.google.pl/search?hl=pl&q=%22ty%C5%82ozgi%C4%99cie+macicy%22&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
oliwia835 Re: tyłozgiecie 10.04.07, 15:34 dziekuje wam bardzo za odpowiedzi, ale z tego co wyczytałam to na szczescie nie mam zadnych dolegliwosci z tym zwiazanych wiec jest wszystko OK.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.S Re: tyłozgiecie IP: *.centertel.pl 11.04.07, 15:09 Mam tyłozgięcie macicy i dwa porody za sobą.Jedyne co może cię czekać, to bóle krzyżowe podczas porodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: tyłozgiecie 11.04.07, 15:19 mam tyłozgięcie i podczas okresu owszem bóle krzyżowe - podczas porodu tylko z brzucha więc nie ma co się łamać na zapas, problemów z zajściem też nie miałam - takie rzeczy opowiadają lekarze starej daty i mnie też straszyli - a prawda taka że zaszłam bez problemów, ciąża super, poród też Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: tyłozgiecie 12.04.07, 01:18 Mam podobno bardzo duże tyłozgięcie, objawy - i przy okresie i przy porodach bóle z krzyża nie z brzucha. Żadnych problemów z zajściem, donoszeniem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakas kobieta Re: tyłozgiecie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.04.07, 11:36 U mnie lekarz stwierdzil w 2001r. tylozgiecie macicy. natomiast w tym roku mialam kolejne USG(robione przez innego lekarza),stwierdzil przodozgiecie.Czy to mozliwe? Jakie to niesie konsekwencjeß Prosze o odpowiedz. dziekuje z gory i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: tyłozgiecie 12.04.07, 11:38 Też miałam dokładnie tak jak Ty, z szoku poszłam do kolejnego, który stwierdził, że nie mam ani tyło- ani przodozgięcia Z biegiem czasu okazało się, ze jednak lekarz orzekający tyłozgięcie - miał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
veea Re: tyłozgiecie 12.04.07, 11:55 i ja ponoc mam juz ok, a nie rodzilam ani nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandarynka Re: tyłozgiecie IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.07, 15:42 Gość portalu: jakas kobieta napisał(a): "Jakie to niesie konsekwencjeß" Rozumiem, że pytasz o konsekwencje przodozgięcia? Odpowiedź brzmi: same dobre, bo to jest prawidłowe położenie macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia412 Re: tyłozgiecie 12.04.07, 12:30 Ja mam tyłozgięcie (stwierdziło to trzech lekarzy). Przy porodzie w ogóle nie miałam bólów krzyżowych, tylko w dole brzucha (jak przy miesiączce tylko oczywiście mocniej). Odpowiedz Link Zgłoś