Dodaj do ulubionych

Ból piersi

IP: *.ntb.veo.pl 24.02.09, 20:56
Mam pytanie odnośnie piersi.. Od jakiegoś czasu odczuwam ból w jednej piersi. Czasem wydaje mi się ze to takie "nerwobole" sercowe. Mam problemy z cisnieniem. Oczywiście badam piersi regularnie, tylko nie wiem czy robie to prawidlowo.. Wiadomo że w piersiach są węzły chłonne, i są w dotyku trochę "grudkowate".. Jak je odróznić od guzka?
Obserwuj wątek
    • Gość: ??? Re: Ból piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 20:59
      w piersiach nie ma węzłow chłonnych
      ból w jednej piersi to moze być torbiel
      a czemu nie chodzisz regularnie na USG? ono wszystko wyjaśni
    • Gość: Asia_26 Re: Ból piersi IP: *.ntb.veo.pl 24.02.09, 21:11
      Na usg nie chodze regularnie, niestety. Ale nie oto teraz chodzi.
      Chciałabym wiedzieć poprostu jakie jest wasze zdanie. Z wezłami żle się wyraziłam, ale przeciez piersi nie są "gładkie" pod skora.. Nie wiem jak to mam inaczej napisać.. Ja nie potrafie wyczuć czy te zgrubienia ktore posiadam na CAŁEJ powierzchni obu piersi to coś normanlego czy niepokojącego.. I tyle..
      • Gość: ??? Re: Ból piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 21:29
        no, to wiesz, że piersi mają budowę mastopatyczną, szczególnie przed
        okresem
        jak sie badasz regularnie, to wyczuwasz, czy pojawily się jakieś nowe
        zgrubienia (a jak chodzisz na USG to wiesz, że te co wyczuwasz, są
        niegroźne)
        • Gość: Asia_26 Re: Ból piersi IP: *.ntb.veo.pl 24.02.09, 21:33
          Dziękuje za odpowiedz... A czy ból może sugerować coś niepokojacego? ( nie jestem przed okresem..
          • gory_szalenstwa Re: Ból piersi 24.02.09, 22:02
            Ból piersi może być sygnałem wielu poważnych chorób, ale również zmian lub zaburzeń hormonalnych. Ból może być także spowodowany noszeniem zbyt obcisłej bielizny lub też urazami mechanicznymi. Każdy ból zlokalizowany w obrębie gruczołu piersiowego bezwzględnie należy zgłosić lekarzowi. Ustali on przyczynę bólu a w razie potrzeby skieruje na odpowiednie badania diagnostyczne i wprowadzi odpowiednie leczenie. Najczęściej wykonywanymi badaniami są badania poziomu hormonów, mammografia, ultrasonografia i biopsja (w przypadku zdiagnozowania guza piersi). Samobadanie piersi pozwoli na obserwację zmian zachodzących w gruczołach piersiowych w czasie cyklu miesiączkowego. Umożliwi to poznanie własnego organizmu na tyle, iż łatwo będzie można rozpoznać wszelkiego rodzaju niepokojące objawy, mogące mieć bardzo istotne znaczenie diagnostyczne.

Tutaj, jak badać samemu:
            www.przychodnia.pl/aventis/badanie.php3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka