08.05.11, 13:01
od jais kilku miesiecy mam pewien problem. mam ataki lekow niepokoju, drzenie ciala , nie moge spac w nocy, serce wali mi jak oszalale:( wydaje mi msie ze to nerwica! ale mam jeszcze jeden objaw io ktorym nigdzie nie czytalam... mianowicie uczucie "gulki w gardle" nie moge jesc bo mam wrazenie ze stanie mi to w gardle:( nie wiem juz co robic raz jest dobrze a za pare dni znowu to powraca. jak myslicie czy z nerwica mozna sobie poradzic samemu??? czy niezbedna jest pomoc psychiatry, psychologa???
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: nerwica 10.05.11, 13:39
      Nerwica tak
      moze to byc też od żołądka
      wydzieliny z gardłą podchodzą pod gardło
    • artur737 Re: nerwica 10.05.11, 15:14
      Moze i tak, ale zrob tez badania na borelioze Western blot lub/ PCR.
    • rotkaeppchen1 Re: nerwica 11.05.11, 23:19
      Zbadaj tarczyce! TSH, ft3, ft4, przeciwciala hashimoto plus USG!
    • kimberllay Re: nerwica 12.05.11, 11:02
      Najpierw przestań jeść mięso.
      To sumienie zaczyna cię niepokoić ;)
      • jakras82 Re: nerwica 12.05.11, 12:26
        tak z pewnoscia psychiatra i jego tabletki wylecza :)

• wadera3 Re: nerwica 12.05.11, 11:35
      Daj sobie spokój z radami typu "zrób badania" , "zmień dietę" , idź po prostu do lekarza, psychiatry oczywiście, i zacznij się leczyć - nerwica to choroba, wymaga leków.

"Gula w gardle" to też jeden z objawów nerwicy.
      • rotkaeppchen1 Re: nerwica 12.05.11, 21:02
        wadera3 ale nie wiesz, ze niedoczynnosc tarczycy moze byc przyczyna depresji, nerwicy, stanow lekowych i innych "psychicznych" problemow? Nie wiesz, ze 20% pacjentow leczonych na depresje ma chora tarczyce, tylko ze nikt nie zrobil badan w tym kierunku i w ciemno leczy objaw niedoczynnosci jakim jest depresja? Ja bylam leczona prawie 10 lat na depresje - odkad suplementuje choroby tarczycy nie bylo dnia, zebym miala "dola" - moge sie czuci gorzej fizycznie, byc zmeczona ale nie mam zmiennych nastrojow!
        Kolejnosc taka: najpierw wykluczyc niedoczynnosc tarczycy a potem isc do psychiatry. Ja przez zla diagnoze stracilam 10 lat.
        • wadera3 Re: nerwica 12.05.11, 23:24
          Nie demonizujmy - mam niedoczynność tarczycy od xxxx lat, i w żadnym momencie nerwic czy "depresji".

• rotkaeppchen1 Re: nerwica 13.05.11, 00:04
            Powinnas sie wiec cieszyc. Nie kazdy z niedoczynnoscia tarczycy zalicza wszystkie jej objawy. Poza tym wazne jest jak gleboka jest to niedoczynnosc. Poza tym, skoro masz od lat, zapewne suplementujesz hormon, o ile jest to hashimoto, lub jod, jezeli jest to niedoczynnosc na skutek braku jodu. W takiej sytuacji wychodzi sie z niedoczynnosci i objawy przechodza. Dziwne, ze masz pojecia na temat choroby, na ktora od lat chorujesz.
            Kiedys, kiedy jeszcze nie suplemnetowano hormonow tarczycy, ludzi z niedoczynnoscia zaliczano jako chorych psychicznie, wlasnie ze wzgledu na objawy tej materii.
      • rotkaeppchen1 Re: nerwica 13.05.11, 00:10
        Co do nerwicy, tez moze poczytaj, zanim zaczniesz udzielac rad dotyczacych "leczenia" jej tabletkami. Nerwica to nie jest choroba, ktora mozna wyleczyc. Pomoc moze jedynie psychoterapia ale generalnie nerwicy nie mozna wyleczyc. Mozna lagodzic jej objawy,np podajac leki przeciwlekowe czy przeciwdepresyjne. Jest to bardzo powazne zaburzenie osobowosci i zapewniam, znacznie latwiej zbadac te pare hormonow i ew suplementowac hormon lub jod, niz rzucic sie w wir terapi. Przerabialam na wlasnej skorze, wiec wiem o czym mowie. Jezeli wyniki ok i to faktycznie jest nerwica polecam leczenie typu Klinika Nerwic - z tego co wiem sa oddzialy na terenie kraju, nie tylko w IPIN-ie w Warszawie. Sama przeszlam te terapie, bardzo dobrze mi zrobila generalnie ale niestety w moim przypadku rozwiazaniem problemu depresji, stanow lekowych, i innych objawow natury somatycznej rozwiazala prawidlowa diagnoza (hashimoto) i suplementacja tyroksyny.
        • wadera3 Re: nerwica 13.05.11, 09:21
          Nie będę się wdawać w dyskusję, skoro nawet nie widzisz, że sama sobie przeczysz i plączesz pojęcia.
    • jakras82 Re: nerwica 12.05.11, 12:29
      agatabb2 napisała:

> od jais kilku miesiecy mam pewien problem. mam ataki lekow niepokoju, drzenie c
      > iala , nie moge spac w nocy, serce wali mi jak oszalale:( wydaje mi msie ze to
      > nerwica! ale mam jeszcze jeden objaw io ktorym nigdzie nie czytalam... mianowic
      > ie uczucie "gulki w gardle" nie moge jesc bo mam wrazenie ze stanie mi to w gar
      > dle:( nie wiem juz co robic raz jest dobrze a za pare dni znowu to powraca. jak
      > myslicie czy z nerwica mozna sobie poradzic samemu??? czy niezbedna jest pomoc
      > psychiatry, psychologa???

pamietaj, ze lekarze i firmy farmaceutyczne chca abys wiedziala wszystko o chorobach ale nie wiedziala nic o zdrowiu

zrob badania tak jak pisza poprzednicy, tarczyca, przeciwciala na borelioze, rezonans glowy, badania kalu na pasozyty i grzyby i zobaczysz

a nie jakis psychiatra
      • apra_live Re: nerwica 13.05.11, 09:50
        Psychiatra też lekarz, na pewno pomoże.
        • rotkaeppchen1 Re: nerwica 13.05.11, 21:08
          Jezeli dobry lekarz - pomoze.
    • tss123 Koleżanka, ktora latami dokładnie stosowała dietę 14.05.11, 11:11
      śródziemnomorską nabawiła się choroby tarczycy, serca i właśnie nerwicy lękowej. Lata leczenia, czyli specjaliści i leki nie pomogły. Pomogła dieta optymalna polskiego lekarza Jana Kwaśniewskiego. Od dwu lat nie ma śladu po dolegliwościach, wyniki badań ma bardzo dobre. Na forum dr-kwasniewski.pl podpisuje się @ Renia.
      • victoria.sz ha.ha.ha 14.05.11, 11:31
        tss123 napisała:

> ...dieta optymalna polskiego lekarza...

ha,ha,ha,ha,ha...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka