Gość: Iwana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:47 ćzy ktoś zażywał tramal /tramadol, poltram itp/. jakie efekty i skutki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vaana Re: Tramal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 14:35 Hej, ja dostałam ten lek po zabiegu, który był dość bolesny pomimo znieczulenia miejscowego :( Nieświadoma skutków, licząc na szybka ulgę w bólu wzięłam jedną tabletkę i muszę szczerze powiedzieć, że nigdy więcej. Po pierwsze ból faktycznie ustapił więc skuteczność ok, ale tzw "skutki uboczne" bardzo uciążliwe, jeśli tak można to ująć. Zupełnie nie mogłam się odnaleźć, nie przespałam ani pięciu minut tej nocy, następny dzień wyjęty z życiorysu, niekończący się niepokój, niemożność skoncentrowania się na niczym, poczucie smutku, straty, naprawdę trudno mi to opisać. Powtarzam, gdybym miała przejść jeszcze raz ten ból, z którym wówczas nie potrafiłam się uporać, nie wzięłabym Tramalu. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senior Re: Tramal IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 29.12.04, 18:32 Brałem tramal na bóle lędzwiowe kręgosłupa .pomógł ale nie spałem mimo tabletki nassennej.Jak już naprawde musze to biore dopołudnia. UNIKAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ama Re: Tramal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 14:54 Jestem po bardzo powaznej operacji kregoslupa i ostatnio urazie lokcia. Poniewaz czsem odzywaja sie bardzo silne dolegliwosci bolowe, biore tramal. Po operacjach mialam ten zpecyfik w iniekcjach, w domu biore krople, bo szybko dzialaja i nie maja tak powalajacego dzialania. Tramal to grupa morfinopodobna, wiec dziala bardzo silnie i szybko.Reakcja mojej poprzedniczki byla nietypowa \moze nadwrazliwosc na ten lek albo stres pooperacyjny\, bo dziala on silnie "przymulajaco", dobrze sie po nim spi, jesli np. wezmiesz 100 mg, ale juz 10-15 kropelek da efekt przeciwbolowy bez otepiania. Trzeba bardzo uwazac, jezeli ma sie tendencje do nawykow, bo mozna sie uzaleznic, a dluzsze branie duzych dawek moze powodowac zmiany charakteropatologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Tramal IP: *.resetnet.pl 29.12.04, 16:39 ja brałam tabletki, jak mi kamyk utknął w moczowodzie - ból mija natychmaistowo (jedyne lekarstwo jakie mi działało), niestety na stosunkowo krótko no i...widziałam śnieg w lecie :))) ale to podobno rzadkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Tramal IP: 62.111.156.* 29.12.04, 16:45 Brałam tramal jako lek przeciwbólowy po jednej z moich kilku przebytych operacji. Efekt przeciwbólowy prawie zerowy, za to ogólne samopoczucie fatalne. Ale w moim przypadku podobnie było z dolarganem (w zastrzykach, syntetyczny odpowiednik morfiny). Już bardziej pomocne były odpowiednio duże dawki pyralginy. Każdy organizm ma inną chemię i reakcje na leki mogą być też krańcowo różne. Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: Tramal IP: *.chello.pl 29.12.04, 16:54 Zażyła jedną (czytaj :1 )tabletkę przepisaną z okazji silnego bólu przy rwie kulszowej. Nigdy więcej tego nie wezmę. Ból się przytępił- ale wiedziałam że mnie boli, to taki dziwny stan, nie umiem opisać, ale moje samopoczucie było koszmarne. Nie spałam ani minuty, a miałam wrażenie, że jestem na kolejce górskiej. Jak ludzie sobie takie coś fundują prochami, to muszą mieć nieżle nawalone w głowie. Tramalu nigdy więcej nie tknę. Wolę olfen - na korzonki oczywiście. pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
joisana Re: Tramal 29.12.04, 19:33 Brałam krople po operacji, efekt przeciwbólowy super, ale trochę z rozpędu przedawkowałam i miałam odlot, chyba tak się czują narkomani, wszystko było b.kolorowe i wyraziste-super, spałam dobrze. Ale trochę niebezpieczne pewnie mozna sie uzaleznić, z sondy przeprowadzoneju wśród znajomych - nie działa raczej na bóle nie pourazowe,czy pooperacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub_41 Re: Tramal IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.04, 19:56 Brałem tramal 7-8 lat, codziennie w granicach 200 – 250mg. Wyczytałem tutaj trochę rzeczy które i ja doświadczałem (bardziej na początku), ale tez kilka bzdur. Przede wszystkim tramadol/tramal to najmocniejszy środek nie narkotyczny, więc nie wiem skąd ktoś napisał o nim „morfinopodobny”. No i ktoś sobie pozwolił napisać, że trzeba mieć ostro nawalone w głowie, żeby to brać – no dzięki ;-) Z mojego doświadczenia skuteczność dobra, ale skutków ubocznych mnóstwo i mówię bardziej o tych, które w organizmie się odkładają, a nie o jakichś wizjach, mroczkach etc. Przesadzenie z tramalem powoduje palpitacje serca, nadmierne pocenie, duszności, a nawet zapaść (zaliczona). Na początku też często miałem odczucie (jak już ktoś napisał), że pomagał na ból, ale wywoływał inny dziwny stan ociężałości, bólu ogólnego, jakiejś niemocy (trudno to opisać). Później to się ustatkowało i tramal działał tylko konkretnie na ból. Jeśli ktoś nie musi tego brać, niech szuka czego innego na uśmierzenie bólu – za dużo niespodzianek po nim, a bardzo długo trwa zanim organizm go zaakceptuje. To moje przygody z tramalem, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: Tramal IP: *.chello.pl 29.12.04, 22:56 O, przepraszam bardzo- nie napisałam, że trzeba mieć nawalone w głowie by brać Tramal - tylko co by sobie doświadczenia -o których pisałam- prochami fundować. Wydaje mi się, że jest to różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Tramal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 20:35 wbrew twojenu przeswiadczeniu jakubie tramal jest zaliczany do opioidów czyli grupy leków do której nalezy takze morfina. a to ze wzgledu na mechanizm działania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Tramal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 21:02 Ja dość czesto biorę tramal ale staram sie wtedy gdy nie pomaga majamil-mam potworne bóle wszystkich mięsni i stawów /fibromalgia/Przy takich bólach nie patrze na skutki uboczne,których raczej nie zauważam bo wtedy zjadłabym chyba wszystko żeby sobie pomóc.A jeśli chodzi o słabość,wyczerpanie,roztrzęsienie,przyspieszony oddech,taki bezwład to mam od bólu nim wemę tramal,po którym jednak ból ustępuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: Tramal IP: *.toya.net.pl 31.03.05, 19:47 Ewo, czy mogę siez Tobąjakoś skontaktować - odezwij siejeśli to czytasz. Nie wiem dokładnie jak to działa ale napisz proszę jak mogę Cię odnaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Tramal IP: *.acn.waw.pl 29.12.04, 21:08 wziełam tramal raz. Czułam sie fatalnie - mdłosci , torsje itp m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulha Re: Tramal IP: *.aster.pl 31.03.05, 22:19 Ja nie brałam, ale 2 znajome osoby brały i miały to samo - nudności, wymioty. Z tym że jedna, zmuszona to świństwo brać (nowotwór :-((...bóle...) z czasem jakoś Tramal oswoiła. Jeśli nie brała na czczo, położyła się po tym, to przeciwbólowe działanie było i bez _większych_ sensacji. Odpowiedz Link Zgłoś
chamaedora Re: Tramal 29.12.04, 22:10 Bralam Tramal wiele, wiele lat temu, po operacji guza w okolicy sciegna Achillesa. Przestalam zazywac ww. lek bardzo szybko. Pamietam to bardzo dobrze, bo operacje mialam 22 grudnia (tak by nie przeszkadzac lekarzom w same swieta), a 3 dni pozniej zaliczylam wstrzas anafilaktyczny. Nie twierdze, ze to typowa reakcja, szczegolnie, ze jestem alergiczka i nie wszystkie leki dobrze toleruje ale na tyle sie wystraszylam, ze wiecej po to g..no nie siegne. Pozniej przestawili mnie na Hydroxizinum, choc nie wiem czemu. Przeciwbolowo to nie dzialalo, a otepiajaco owszem i to bardzo. Moze bylo latwiej lekarzom, bo nie mialam sily sie skarzyc, ze boli .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ama Re: Tramal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 22:53 Napisalam morfinopodobny, bo duza dawka daje takie same efekty otepiajace jak morfina, ktora podawali mi po ostatniej, powaznej kontuzji i operacji reki, a o dzialaniach ubocznych przeczytalam w podreczniku farmakologii. Na bol do tej pory wyprobowalam ze skutkiem, miedzy innymi dexak \mocny lek na ostre bole\ i dicloberl retard, ktory dziala dlugotrwale. Tramalu stanowczo nie polecam do dlugotrwalego stosowania. Ja biore przy bardzo intensywnym bolu i nie wiecej niz 20 kropli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Perfecta Re: Tramal IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 30.12.04, 00:39 W moim przypadku Tramal powodowal senność tak silną, iz przesypiałam calutkie dnie oczywiście przerywane bardzo krótkimi pobudkami, podczas których odczuwałam ociężałość i mdłości. Efekt przeciwbólowy był dobry, jednak z powyższych powodów po 4 dniach lek odstawiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mol333 Re: Tramal IP: *.it-net.pl 02.04.05, 10:58 Cześć. Jeżeli chodzi o tramal to podano mi go 1 raz kiedy leżałam w szpitalu na oddziale neurologii. Według mnie to paskudztwo! Czułam się po tym fatalnie. Zawroty głowy, odruchy wymiotne, osłabienie, jakbym była naćpana. Wiem że moja koleżanka miała podobne doświadczenia fizjologiczne po zażyciu tego leku jak ja. Generalnie unikam go teraz na każdym kroku kiedy jestem zmuszona przyjmować leki przeciwbólowe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Tramal IP: *.tomaszow.mm.pl 02.04.05, 17:06 Rozumiem, ze wielu z was moglo czuc sie zle po tramalu, ale nie zapominajmy, ze kazdy lek dziala indywidualnie na jednostke. Ja np bralam tramal (w tabletkach) po operacji biodra. Czulam sie tak samo, jak kazdego dnia, z tym, ze nie bolalo! Nie mialam nudnosci ani innych objawow ubocznych. Inne osoby na sali tez braly i tak samo jak ja byly zadowolone. Raz podano mi tramal w zastrzyku w noge- podzialal od razu i to bardzo, bo ksiazki nie moglam czytac (literki uciekaly poza kartke i biegaly wokol ksiazki...). Paza tym dobrze wspominam ten lek. Pozdrawiam! PS ALE TAK NA PRZYSZLOSC PAMIETAJMY, ZE KAZDY LEK NA NIEKTORYCH MOZE PODZIALC LEPIEJ, A NA INNYCH GORZEJ. NAJWAZNIEJSZA JEST PRZECIEZ NASZA REAKCJA, A NIE CO INNI CZULI PO TYM LEKU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Tramal IP: 81.219.88.* 03.04.05, 01:19 Lekarz mi poweidział ze Tramal w kroplach nie jest taki sam w działaniu jak tabletki, ze nie ma tylu skutkow uboczznych co w tabletkach-jeszcze nie probowałam ciekawe czy to praWDA JAK MYSLICIE? Odpowiedz Link Zgłoś