filipooo 29.03.05, 13:03 Są jakieś leki łagodzące jąkanie się gdy jest się zdenerwowanym?najlepiej bez recepty Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to_jaaa Re: jąkanie 29.03.05, 14:04 przeciez to nie jest choroba, zeby leczyc farmakologicznie ew. coś uspokajającego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makata Re: jąkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 16:11 Centrum Mowy i Słuchu w Kajetanach pod Warszawą - zajmują się skutecznie problemem jąkania się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: jąkanie IP: *.tomaszow.mm.pl 29.03.05, 18:29 Jest jeden lek: psychoterapia! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
podkowka2 Re: jąkanie 18.06.05, 01:00 Ja też się kiedyś bardzo bardzo bardzo jąkalem a raczej blokowalem, ale już w bardzo dużym stopniu mam to za sobą. jąkanie to choroba która jest w glowie. jakanie to strach przed jąkaniem. im bardziej się boisz tym bardziej się jąkasz im bardziej się jąkasz tym bardziej się boisz. Ja zacząlem brać Persen, (takie proszki uspokajające, kiedyś reklamowali w tv - bez recepty). i naprawdę pomoglo. może nie dlatego że Persen jest taki cudowny ale zadzialalo jak placebo. ja wiedzialem że to wziąlem więc się mniej balem. oczywiście balem się uzaleznić swoje życie od persenu, więc stopniowo go odstawialem. i już od kilku lat się prawie prawie nie jąkam. To byl cud o który się modlilem do Boga ( i pomóg). poza tym staraj się wydlużać samogloski podczas mówienia aaaaaa, eeeeeee, ooooo. zwlaszcza jak czujesz że możesz za chwilę wpaść w jąkanie. to uspokaja mowę, spowalnia ją, odblokowuje (zmniękcza) krtań, i pomaga. Jak bym mógl jakoś pomóc komuś kto się jąka to sluże. pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś