Gość: ewak IP: 213.76.63.* 23.03.01, 10:28 Od kilku lat cierpię na bezsenność. Chętnie wymienię poglądy i sposoby radzenia sobie z nią.Ja przetestowałam kilkadziesiąt terapii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zibi Re: bezsenność IP: *.czestochowa.ppp.tpnet.pl 03.04.01, 01:06 Mam ten sam problem a nie stety jestem kierowca ijak nie przespie calej nocy i tak musze jechac rano w droge . Bezsennosc jest wiec dla mnie koszmarem . Prosze o pomoc poniewaz jak dotat niemam recepty na sen . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ira Re: bezsenność IP: *.pfizer.com 03.04.01, 16:12 Gość portalu: Zibi napisał(a): > Mam ten sam problem a nie stety jestem kierowca ijak nie przespie calej nocy i > tak musze jechac rano w droge . Bezsennosc jest wiec dla mnie koszmarem . > Prosze o pomoc poniewaz jak dotat niemam recepty na sen . Bardzo pomocnym w wielu przypadkch jest ograniczenie czasu przebywania w lozku. Jesli nie moze sie spac nalezy koniecznie wstac i zajac sie czyms. Wbrew pozorom to naprawde dziala. Poza tym dieta bogata w witaminy (owoce i warzywa) oraz regularne cwiczenia fizyczne. A przede wszystkim jesli to jest mozliwe nie martwic sie ze sie nie spi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ira Re: bezsenność IP: *.pfizer.com 03.04.01, 16:17 I jeszcze bardzo wazna sprawa . Nie brac zadnych lekow nasennych. One tylko zaklocaja sen, z czasem traca efektywnosc i powoduja gorsza bezsennosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Moze to sleep apnea? IP: *.sasknet.sk.ca 03.04.01, 06:28 W ciagu ostatnich lat wylonila sie nowa (a dosc czesto spotykana) przyczyna deprywacji snu "Sleep apnea" czyli bezdech w czasie glebokiego snu. Dotyczy ona glownie wielu ludzi po 30 i 40 roku zycia. Niektorzy pacjenci potrafia sami sie zdiagnozowac: pamietaja ze w ciagu nocy budza sie i musza szybko zaczerpnac powietrza. Przyczyna jest zwiotczenie miesni gardla w czasie snu, a glownie w fazie REM. Pacjent budzi sie w nocy wielokrotnie i rano wstaje z poczuciem glebokiego zmeczenia. Wielu chorych nie zapamietuje tych bezdechow i tak choroba na skutek niedotlenienia moze uszkadzac narzady i powodowac nadcisnienie tetnicze obok duzego zmeczenia w ciagu dnia. Diagnozy dokonuje sie w specjalistycznych osrodkach badania snu. Jedyne leczenie, tylko po diagnozie, to CPAP. Taki rodzaj malego i cichego odkurzacza ktory przylacza sie do specjalnej maski na nos i usta w ktorej sie spi. Prowizorycznej diagnozy mozemy dokonac sami w domu. Mozemy poprosic naszego lozkowego partnera o obserwacje nas samych w czasie snu. Jezeli zaobserwuje on (lub ona) nasz chwilowy bezdech i potem po 10-45 sek raptowne oddychanie poprzez odkorkowane drogi oddechowe nalezy zglosic sie do lekarza po skierowanie na specjalistyczne badania. Sleep apnea wystepuje u wiekszosci z nas w czasie przeziebienia i wtedy nalezy troche zaczekac i objawy zwykle ustapia same po kilku dniach lub tygodniach. Jak sadze sleep apnea jest stwierdzana niezbyt czesto na skutek trudnosci w diagnozowaniu, a jest odpowiedzialna za bardzo wiele przypadkow nadcisnienia tetniczego, chorob serca i w wielu zespolach przemeczenia. Sleep apnae jest tylko jedna z wielu powodow bezsennosci. Byc moze to nie sleep apnea co nam dolega. Dlatego pozostaje nam szukac az moze kiedys trafimy na wlasciwy sposob na nasza bezsennosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: bezsenność IP: 172.22.6.202, 212.219.143.* 03.04.01, 18:44 Nie ma skutecznej uniwersalnej metody na bezsennosc,kazdy ma swoj zloty srodek. Bardzo wazna jest dieta ,bogata w witaminy ,nie obrzeranie sie na noc ,ale i nie wolno klasc sie z pustym zoladkiem.Kolacja powinna byc weglowodanowa np makaron,a przed samym snem warto zjesc banana ,lub wypic gorace mleko z miodem. Wiem ze u niektorych bezsennosc wywolana jest caglym zamartwianiem sie ,tak bylo ze mna ,ale trzeba sprobowac sie w lozku wyciszyc ,zrelaksowac i nie myslec o problemach.Regularne cwiczenia bardzo pomagaja ,szczegolnie plywanie ,a przed samym snem cos umyslowego,poczytanie ksiazki ,lub nauczenie sie czegos na pamiec.Dobra metoda jest rowniez seks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ira Re: bezsenność IP: *.pfizer.com 03.04.01, 19:03 Gość portalu: basia napisał(a): > Nie ma skutecznej uniwersalnej metody na bezsennosc,kazdy ma swoj zloty srodek. > Bardzo wazna jest dieta ,bogata w witaminy ,nie obrzeranie sie na noc ,ale i > nie wolno klasc sie z pustym zoladkiem.Kolacja powinna byc weglowodanowa np > makaron,a przed samym snem warto zjesc banana ,lub wypic gorace mleko z miodem. > Wiem ze u niektorych bezsennosc wywolana jest caglym zamartwianiem sie ,tak > bylo ze mna ,ale trzeba sprobowac sie w lozku wyciszyc ,zrelaksowac i nie > myslec o problemach.Regularne cwiczenia bardzo pomagaja ,szczegolnie > plywanie ,a przed samym snem cos umyslowego,poczytanie ksiazki ,lub nauczenie > sie czegos na pamiec.Dobra metoda jest rowniez seks. Tak banany bardzo dobrze wplywaja na sen,nerwy i w ogole na dobre samopoczucie. Sa chyba jedynym zrodlem wspomagajacych wydzielanie sie serotoniny oraz witaminy B6. Dobra sa tez rodzynki, slodkie ziemniaki,kukurydza. Wszystko to zawiera B6 badz weglowodany. Wapno i magnez tez maja dzialanie uspokajajace. Nalezy rowniez pic duzo wody zrodlanej. Odpowiedz Link Zgłoś