Dodaj do ulubionych

bezsenność

IP: 213.76.63.* 23.03.01, 10:28
Od kilku lat cierpię na bezsenność. Chętnie wymienię poglądy i sposoby radzenia
sobie z nią.Ja przetestowałam kilkadziesiąt terapii.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zibi Re: bezsenność IP: *.czestochowa.ppp.tpnet.pl 03.04.01, 01:06
      Mam ten sam problem a nie stety jestem kierowca ijak nie przespie calej nocy i
      tak musze jechac rano w droge . Bezsennosc jest wiec dla mnie koszmarem .
      Prosze o pomoc poniewaz jak dotat niemam recepty na sen .
      • Gość: ira Re: bezsenność IP: *.pfizer.com 03.04.01, 16:12
        Gość portalu: Zibi napisał(a):

> Mam ten sam problem a nie stety jestem kierowca ijak nie przespie calej nocy i
        > tak musze jechac rano w droge . Bezsennosc jest wiec dla mnie koszmarem .
        > Prosze o pomoc poniewaz jak dotat niemam recepty na sen .

Bardzo pomocnym w wielu przypadkch jest ograniczenie czasu przebywania w lozku.
        Jesli nie moze sie spac nalezy koniecznie wstac i zajac sie czyms.
        Wbrew pozorom to naprawde dziala.
        Poza tym dieta bogata w witaminy (owoce i warzywa) oraz regularne cwiczenia
        fizyczne. A przede wszystkim jesli to jest mozliwe nie martwic sie ze sie
        nie spi.
        • Gość: ira Re: bezsenność IP: *.pfizer.com 03.04.01, 16:17

I jeszcze bardzo wazna sprawa . Nie brac zadnych lekow nasennych. One tylko
          zaklocaja sen, z czasem traca efektywnosc i powoduja gorsza bezsennosc
    • Gość: Artur Moze to sleep apnea? IP: *.sasknet.sk.ca 03.04.01, 06:28

W ciagu ostatnich lat wylonila sie nowa (a dosc czesto spotykana) przyczyna
      deprywacji snu "Sleep apnea" czyli bezdech w czasie glebokiego snu. Dotyczy ona
      glownie wielu ludzi po 30 i 40 roku zycia. Niektorzy pacjenci potrafia sami sie
      zdiagnozowac: pamietaja ze w ciagu nocy budza sie i musza szybko zaczerpnac
      powietrza. Przyczyna jest zwiotczenie miesni gardla w czasie snu, a glownie w
      fazie REM. Pacjent budzi sie w nocy wielokrotnie i rano wstaje z poczuciem
      glebokiego zmeczenia. Wielu chorych nie zapamietuje tych bezdechow i tak
      choroba na skutek niedotlenienia moze uszkadzac narzady i powodowac
      nadcisnienie tetnicze obok duzego zmeczenia w ciagu dnia. Diagnozy dokonuje
      sie w specjalistycznych osrodkach badania snu. Jedyne leczenie, tylko po
      diagnozie, to CPAP. Taki rodzaj malego i cichego odkurzacza ktory przylacza sie
      do specjalnej maski na nos i usta w ktorej sie spi.
      Prowizorycznej diagnozy mozemy dokonac sami w domu.
      Mozemy poprosic naszego lozkowego partnera o obserwacje nas samych w czasie
      snu. Jezeli zaobserwuje on (lub ona) nasz chwilowy bezdech i potem po 10-45 sek
      raptowne oddychanie poprzez odkorkowane drogi oddechowe nalezy zglosic sie do
      lekarza po skierowanie na specjalistyczne badania. Sleep apnea wystepuje u
      wiekszosci z nas w czasie przeziebienia i wtedy nalezy troche zaczekac i objawy
      zwykle ustapia same po kilku dniach lub tygodniach.
      Jak sadze sleep apnea jest stwierdzana niezbyt czesto na skutek trudnosci w
      diagnozowaniu, a jest odpowiedzialna za bardzo wiele przypadkow nadcisnienia
      tetniczego, chorob serca i w wielu zespolach przemeczenia.

Sleep apnae jest tylko jedna z wielu powodow bezsennosci. Byc moze to nie sleep
      apnea co nam dolega. Dlatego pozostaje nam szukac az moze kiedys trafimy na
      wlasciwy sposob na nasza bezsennosc.
    • Gość: basia Re: bezsenność IP: 172.22.6.202, 212.219.143.* 03.04.01, 18:44
      Nie ma skutecznej uniwersalnej metody na bezsennosc,kazdy ma swoj zloty srodek.
      Bardzo wazna jest dieta ,bogata w witaminy ,nie obrzeranie sie na noc ,ale i
      nie wolno klasc sie z pustym zoladkiem.Kolacja powinna byc weglowodanowa np
      makaron,a przed samym snem warto zjesc banana ,lub wypic gorace mleko z miodem.
      Wiem ze u niektorych bezsennosc wywolana jest caglym zamartwianiem sie ,tak
      bylo ze mna ,ale trzeba sprobowac sie w lozku wyciszyc ,zrelaksowac i nie
      myslec o problemach.Regularne cwiczenia bardzo pomagaja ,szczegolnie
      plywanie ,a przed samym snem cos umyslowego,poczytanie ksiazki ,lub nauczenie
      sie czegos na pamiec.Dobra metoda jest rowniez seks.
      • Gość: ira Re: bezsenność IP: *.pfizer.com 03.04.01, 19:03
        Gość portalu: basia napisał(a):

> Nie ma skutecznej uniwersalnej metody na bezsennosc,kazdy ma swoj zloty srodek.
        > Bardzo wazna jest dieta ,bogata w witaminy ,nie obrzeranie sie na noc ,ale i
        > nie wolno klasc sie z pustym zoladkiem.Kolacja powinna byc weglowodanowa np
        > makaron,a przed samym snem warto zjesc banana ,lub wypic gorace mleko z miodem.
        > Wiem ze u niektorych bezsennosc wywolana jest caglym zamartwianiem sie ,tak
        > bylo ze mna ,ale trzeba sprobowac sie w lozku wyciszyc ,zrelaksowac i nie
        > myslec o problemach.Regularne cwiczenia bardzo pomagaja ,szczegolnie
        > plywanie ,a przed samym snem cos umyslowego,poczytanie ksiazki ,lub nauczenie
        > sie czegos na pamiec.Dobra metoda jest rowniez seks.

Tak banany bardzo dobrze wplywaja na sen,nerwy i w ogole na dobre samopoczucie.
        Sa chyba jedynym zrodlem wspomagajacych wydzielanie sie serotoniny oraz witaminy
        B6. Dobra sa tez rodzynki, slodkie ziemniaki,kukurydza. Wszystko to zawiera B6
        badz weglowodany. Wapno i magnez tez maja dzialanie uspokajajace.
        Nalezy rowniez pic duzo wody zrodlanej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka