Dodaj do ulubionych

poziom cukru

19.06.05, 16:37
Od 2 lat poziom cukru w mojej krwi ma wartosci od 41 do 81.Czuje sie
dobrze,ale podobno jest to grozne?
czy moze mnie ktos bardziej oswiecic! - mam 28lat.
Obserwuj wątek
    • kasia1302 Re: poziom cukru 19.06.05, 19:53
      A co w tym groźnego? Nie bardzo rozumiem.To jest norma. I skąd taka precyzja 41-
      81? Przez dwa lata robiłeś (aś) krzywą?
      • kim2 Re: poziom cukru 19.06.05, 19:59
        Tak.Od 2 lat mam aparat (cukrzyk w rodzinie) i robie sobie pomiary.Wartosci
        nigdy nie spadaly ponizej 41 i nie byly wieksze niz 81 - dlatego ta precyzje.

Pytam czy jest to grozne,bo podobno jest to niski poziom!
        • molly20 Re: poziom cukru 19.06.05, 20:45
          Poziom cukru powinien byc w granicach od 80 do 100.Poniżej 70 świadczy o
          niedocukrzeniu .
          • mmagda12 Re: poziom cukru 19.06.05, 21:08
            stanach niedocukrzenia, kiedy poziom glukozy we krwi żylnej spada poniżej 2,8 -
            2,5 mmoli/l (50-45 mg%) - znacznie zmniejsza się dopływ tej substancji do
            mózgu. Wywołuje to mniej lub bardziej groźne dla zdrowia objawy ze strony
            ośrodkowego układu nerwowego. Cos krecisz !
    • wedrowiec2 Re: poziom cukru 19.06.05, 21:33
      W swoim, a przede wszystkim cukrzyka z rodziny interesie sprawdź, czy glukometr
      dobrze wskazuje. Najepiej zrobic to w czasie kontrolnych badań w Poradni
      Diabetologicznej. Gdy tamtejszy pracownik pobierze krew do badania w
      laboratorium, to równocześnie wykonajcie pomiar na glukometrze.
      • ania_05 Re: poziom cukru 20.06.05, 18:10
        jesli na pasek naniesiesz zbyt małą kroplę krwi, to może być nieprawidłowy
        wynik. bardziej precyzyjne badania są w laboratorium z krwi zylnej. przy
        poziomie 41 czułabyś ze coś jest nie tak. bylo by ci słabo.
    • julola Re: poziom cukru 20.06.05, 23:50
      Może cierpisz na hipoglikemię, radzę porównać odczyt glukometru z badaniem lab.
      niektóre glukometry zawyżają lub zaniżają poziomy - Jeśli się potwierdzą to
      proponuję udać się do diabetologa. Ważne jest też czy mierzysz na czczo, czy po
      posiłku.
    • agnes_ka13 Re: poziom cukru 21.06.05, 10:46
      Ja badam sobie poziom cukru laboratoryjnie co pol roku i nigdy nie jest wyzszy
      niz 70.Czuje sie dobrze,chociaz mocno odczuwam kolejne spadki poziomu cukru w
      ciagu dnia, ktore zdarzaja sie jak przez pare godzin nic nie jem.Po prostu nie
      moge dopuscic do uczucia glodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka