kim2 19.06.05, 16:37 Od 2 lat poziom cukru w mojej krwi ma wartosci od 41 do 81.Czuje sie dobrze,ale podobno jest to grozne? czy moze mnie ktos bardziej oswiecic! - mam 28lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia1302 Re: poziom cukru 19.06.05, 19:53 A co w tym groźnego? Nie bardzo rozumiem.To jest norma. I skąd taka precyzja 41- 81? Przez dwa lata robiłeś (aś) krzywą? Odpowiedz Link Zgłoś
kim2 Re: poziom cukru 19.06.05, 19:59 Tak.Od 2 lat mam aparat (cukrzyk w rodzinie) i robie sobie pomiary.Wartosci nigdy nie spadaly ponizej 41 i nie byly wieksze niz 81 - dlatego ta precyzje. Pytam czy jest to grozne,bo podobno jest to niski poziom! Odpowiedz Link Zgłoś
molly20 Re: poziom cukru 19.06.05, 20:45 Poziom cukru powinien byc w granicach od 80 do 100.Poniżej 70 świadczy o niedocukrzeniu . Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: poziom cukru 19.06.05, 21:08 stanach niedocukrzenia, kiedy poziom glukozy we krwi żylnej spada poniżej 2,8 - 2,5 mmoli/l (50-45 mg%) - znacznie zmniejsza się dopływ tej substancji do mózgu. Wywołuje to mniej lub bardziej groźne dla zdrowia objawy ze strony ośrodkowego układu nerwowego. Cos krecisz ! Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: poziom cukru 19.06.05, 21:33 W swoim, a przede wszystkim cukrzyka z rodziny interesie sprawdź, czy glukometr dobrze wskazuje. Najepiej zrobic to w czasie kontrolnych badań w Poradni Diabetologicznej. Gdy tamtejszy pracownik pobierze krew do badania w laboratorium, to równocześnie wykonajcie pomiar na glukometrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_05 Re: poziom cukru 20.06.05, 18:10 jesli na pasek naniesiesz zbyt małą kroplę krwi, to może być nieprawidłowy wynik. bardziej precyzyjne badania są w laboratorium z krwi zylnej. przy poziomie 41 czułabyś ze coś jest nie tak. bylo by ci słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
julola Re: poziom cukru 20.06.05, 23:50 Może cierpisz na hipoglikemię, radzę porównać odczyt glukometru z badaniem lab. niektóre glukometry zawyżają lub zaniżają poziomy - Jeśli się potwierdzą to proponuję udać się do diabetologa. Ważne jest też czy mierzysz na czczo, czy po posiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_ka13 Re: poziom cukru 21.06.05, 10:46 Ja badam sobie poziom cukru laboratoryjnie co pol roku i nigdy nie jest wyzszy niz 70.Czuje sie dobrze,chociaz mocno odczuwam kolejne spadki poziomu cukru w ciagu dnia, ktore zdarzaja sie jak przez pare godzin nic nie jem.Po prostu nie moge dopuscic do uczucia glodu. Odpowiedz Link Zgłoś