Dodaj do ulubionych

wybita jedynka:(

20.06.05, 09:21
moja 11 letnia córa wybiła swojemu jedenastoletniemu bratu jedynkę stałą.Po
konsultacjąch z panią ortodontką okazało się że synek ma krzywy zgryz i
potrzebny mu stały aparat.Poza tym wypadało by wstawić mu stałego ząbka
(implanta)koszt aparatu stałego-2800 a ząbka 4500.Czy nie refunduje się tego
dzieciakom?Takie koszty to niezła sumka i jako samotny tatuś napewno nie
prędko im podołam.Czy jest możliwośc refundacji tych kosztów?..
Obserwuj wątek
    • lena_zet Re: wybita jedynka:( 20.06.05, 09:28
      wstawienie implanta kosztuje 4500 zł?Drogo, u mnie w mieście jakieś 500-800 zł.
      • mirped Re: wybita jedynka:( 20.06.05, 09:43
        .. to chyba niestety nie implant tylko jakiś mostek czy koronka..bo implanty
        podobno wszędzie tak kosztują..a ja nie wiem czy mostek albo koronka zdały by
        egzamin u takiego młodego łośka jakim jest mój syn
        • lena_zet Re: wybita jedynka:( 20.06.05, 09:52
          no to faktycznie nieciekawie :(
      • misiania Re: wybita jedynka:( 20.06.05, 09:44
        a u mnie 8000. wszystko jest względne.
        • olgajan Re: wybita jedynka:( 20.06.05, 10:21
          Jestem starsza od Twojego synka (mam 30 lat) , ale w ma też wybitą jedynkę w
          dzieciństwie. Ja mam koronę a teraz nosze aparat stały ortodontyczny. Korona
          koszt ok. 500-600 zł (w Krakowie). Pytałam o implant ale ortodonta mi go
          odradził po po oierwsze przy złym zgryzie dopóki go nie wyleczę (wciąż ten
          implant bym uszkadzała) to po pierwsze a po drugie implany nie zawsze się
          przyjmują. Więc chyba lekarka chciała Cię naciągnąć na koszty. (Z koroną chodzę
          już 15 lat). Zbyt wysokie koszty do ewentualnego powodzenia zabiegu.
    • cassandra72 Re: wybita jedynka:( 22.06.05, 14:33
      Moja córka właśnie wybiła sobie jedynkę!Też myślę o implancie ale czy dziecko
      nie musi mieć ok 18 lat żeby można było zamocować implant??
      • mirped Re: wybita jedynka:( 22.06.05, 23:16
        z tego co ja się zdążyłem zorientować,to warunkiem założenia implanta jest
        zaprzestanie rozwoju szczęki..to chyba córka powinna już przestać rosnąć..a
        przede wszystkim musi być prosty zgryza tu znowu potrzebny jest stały aparat
        który NFOZ nie chce dzieciom refundować nie wiem dlaczego
    • dentystka2 Re: wybita jedynka:( 23.06.05, 08:33
      Zeby zalozyc implant, musi byc zakonczony wzrost kostny- czyli dopiero za kilka
      lat (8?). Obecnie uwaza sie, ze implanty sa w takich sytuacjach postepowaniem z
      wyboru. Te lepsze, sprawdzone systemy implantow rzeczywiscie kosztuja kilka
      tysiecy, dlatego warto odpowiednio wczesnie zaczac oszczedzac na ten cel. W
      wieku, w jakim jest dziecko zadnych mostow sie nie wykonuje (zahamowalyby
      wzrost kosci), jako tymczasowe uzupelnienie wykonuje sie proteze ruchoma, a
      jesli ortodonta widzi wskazania do leczenia aparatem stalym, to pewnie ma to
      sens (chociazby dla utrzymania miejsca dla przyszlego implantu). Mozna wymyslac
      prowizoryczne uzupelnienie luki przy aparacie stalym, naklejajac na sztuczny
      zab zamek ortodontyczny i mocujac go do drutu aparatu stalego. Takie rozne
      mozliwosci...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka