dagst 16.10.08, 22:42 jesli ktos jest swiadkiem do bierzmowania , ile sie daje na prezent mowie oczywiscie o kasie, nie o jakis prezentach. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytkus Re: bierzmowanie 17.10.08, 00:06 zalezy kim jestes dla bierzmowanej osoby. Jezeli to ktos bliski, np. dziecko brata to nawet i $500. A impreza po bierzmowaniu bedzie czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
parasol-ka Re: bierzmowanie 18.10.08, 04:35 edytkus napisała: > zalezy kim jestes dla bierzmowanej osoby. Jezeli to ktos bliski, np. > dziecko brata to nawet i $500. Zawsze jestem w szoku jak czytam jakie "stawki" sa w NJ. Odpowiedz Link Zgłoś
dagst Re: bierzmowanie 18.10.08, 15:02 w sumie nikt z rodziny,, tylko syn przyjaciolki, a czy bedzie przyjecie tego jeszcze nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
dagst Re: bierzmowanie 20.03.09, 21:00 podnosze temat..bo ide za 2 tygodnie..i nadal nie wiem co..dodaz ze kolezanka nie robi zadnej imprezy tylko idziemy do kodciola i tyle..czy myslicie ze 200$ to malo?? Odpowiedz Link Zgłoś
arybka68 Re: bierzmowanie 20.03.09, 21:12 O matko, az tyle chcesz dac??? My chrzcilismy corke w styczniu i nikt wiecej jak 50$ nie dal. Tylko, ze to byli Amerykanie a oni nie szaleja z prezentami jak Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
dagst Re: bierzmowanie 21.03.09, 00:29 oooo....to mnie pocieszylscie.;-) ja nie mam pojecia ile..a po ostatnich komentarzach ze nawet 500 sie daje to myslalam ze 200, ale jak tak to sie musze zastanowic dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
aneta05 Re: bierzmowanie 21.03.09, 03:52 bez przesady, ja uwazam ze $500 na bierzmowanie to juz lekkie przegiecie, tyle to sie na slubach daje choc i to nie zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: bierzmowanie 21.03.09, 13:25 Przeciez nawet w PL bierzmowanie odbywa sie w zasadzie bezprezentowo.... Nie dawalabym kasy w ogole, tylko jakis prezent dla dzieciaka. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga_nj Re: bierzmowanie 21.03.09, 18:11 Tez mi szczeka opadla na to $500. Moja corka idzie do bierzmowania w tym roku, zadnej imprezy bo to w piatek wieczorem. Moja kolezanka jest swiadkiem, a koperte to ja musze dac tylko, ze dla ksiedza i napewno nie bedzie to $500;))). Nikt z moich znajomych nie robil zadnych ceregieli przy bierzmowaniu. Mysle, ze $200 zdecydowanie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
dagst Re: bierzmowanie 21.03.09, 20:33 hihi ja tez w piatek..moze ten sam wlasnie...chyba podjelam juz decyzje ze po prostu dam te 200 i tyle, a prezentow --naprawde nie wiem jaki moglabym kupic dla 12 letniego chlopaka..hihi Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: bierzmowanie 21.03.09, 22:56 jaga_nj napisała: > Tez mi szczeka opadla na to $500. dlaczego, ja pisalam wyraznie ze chodzi o kogos bliskiego (rozne zwyczaje panuja w roznych rodzinach). Ja do tej pory bylam na bierzmowaniach "z pompa" wiec prezent musial byc adekwatny. Jak nie ma imprezy (a tym bardziej w restauracji) to prezent IMO moze byc calkowicie symboliczny, nawet nie pieniezny. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajewski Re: bierzmowanie 24.03.09, 14:10 no to ja chyba nowych znajomych potrzebuje bo 200 to na chrzcinach daja i to nie zawsze :D Odpowiedz Link Zgłoś
dagst Re: bierzmowanie 25.03.09, 00:11 o moj jezu ...to ja juz nic nie wiem w koncu ile mam dac???hihih nie mam pojecia wiec dlatego pytalam, Odpowiedz Link Zgłoś