gidea 06.05.05, 20:29 Chciałabym się dowiedzieć czy ktoś słyszał o skutkach ubocznych tego badania, cz mogą być jakieś uczulenia na izotop ?. Dlatego pytam bo moje dziecko będzie miało to badanie w czerwcu i bardzo się tego boję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grazka8 Re: Pytanie o scyntygrafie ? 06.05.05, 21:16 Wiesz to lekarz powinien wiedzieć czy dziecko może być uczulone na izotopy jest to badanie dość powszechne jest również scyntygrafia serca,tarczycy ,wątroby sprawdze jeszcze w literaturze skutki uboczne to Ci napisze,ale myślę że jak nic nie działo sie przy cysto... po kontrastach powinno być wszystko ok. Odpowiedz Link
gidea Re: Pytanie o scyntygrafie ? 06.05.05, 21:30 Czy izotop używany przy cystografi jest taki sam jak przy scyntygrafi Odpowiedz Link
mami7 Re: Pytanie o scyntygrafie ? 06.05.05, 21:50 Tutaj będę troche zmyślać, tzn. pisac na tzw. pałę, bo nie mam czasu szperać. W cystografii uzywa się kontrastu, bo przez człowieka przepuszcza się promienie. Scyntygrafia-podaja izotop i człowiek świeci )) No tak, smiesznie, ale w skrócie i na chłopski rozum tak to wygląda. Z tego co pamietam to izotopy to: technet99 lub jod131. Z tego co ja się dowiedziałam, to raczej nie ma najmniejszych powikłań. Gorzej tolerowane sa kontrasty przy urografii. Bo badaniu trzeba podać dziecku sporo picia i już Odpowiedz Link
grazka8 Re: Pytanie o scyntygrafie ? 06.05.05, 22:22 RADIOIZOTOPY:Chrom 51Cr, Gal 67Ga, Technet 99mTc, Ind 113mIn, Jod 123I, Jod 125I, Jod 139I, Ksenon 133Xe, Rtęć 197Hg, Rtęć 203Hg. Odpowiedz Link
agace1 Re: Pytanie o scyntygrafie ? 07.05.05, 08:03 moja nefrolog mowi ze scyntygrafie robic powinno sie nie czesciej niz co rok. bo izotopy czesto uzywane sa bardzo szkodliwe. nawet moga uszkodzic narząd. ale czy to prawda ?? przy takim składie pewnie tak. Odpowiedz Link