mami7 29.12.05, 12:28 Ma ktos jakies normy kreatyniny. I o czym może świadczyc zaniżona wartość. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mami7 Re: Kreatynina 29.12.05, 12:40 i jeszcze jakby ktoś mi powiedział, co może oznaczac coś takiego: \kreatynina 19 umol/L (cokolwiek to znaczy), przy nirmach 37-90 Odpowiedz Link
edie28 Re: Kreatynina 29.12.05, 12:42 Znalazłam coś takiego : www.emedica.pl/szczeg_badania_lab.php3?nr=30&typ=5 Odpowiedz Link
mami7 Re: Kreatynina 29.12.05, 12:45 Edi, dzięki To ja tez znalazłam, ale te moje jednostki ni jak się mają do czegokolwiek. To wczorajszy wynik Patryka, ma też zaniżony mocznik. A ja nie wiem co o tym mysleć nawet. Zadzwonię do lekarza, ale jak mąż podrzuci wszystkie wyniki. OB ma niskie, chyba 6, CRP chyba tez oki 0,45 (norma do 5). Odpowiedz Link
edie28 Re: Kreatynina 29.12.05, 12:56 Najlepiej zadzwoń właśnie do lekarza. OB i CRP jest ok więc to może nic nie znaczyć, a powtórzysz pewnie za jakiś czas i zobaczysz czy się potwórzy. Odpowiedz Link
mami7 Re: Kreatynina 29.12.05, 14:14 Dzięki Edi Podobno niskimi wartościami nie musimy się przejmować. Uff. Odpowiedz Link
co-jest-grane Re: Kreatynina 30.12.05, 00:02 kreatynina w moczu ma związek z masą mięśniową - jeżeli dziecko jest drobne, powinno mieć niższą. Ta norma od 0,5 do 1,1 to dla dorosłych raczej. Odpowiedz Link
mami7 Re: Kreatynina 30.12.05, 09:37 Tak, tak, Aga, ale w kwietniu było wszystko w normie. Młody jest drobny ale to cialko ktore ma, to piękna masa mięśniowa, jak u sportowca, skąd ?, pewnie dlatego, ze on ciągle biega Mam zamiar to jednak skontrolować, za jakiś czas będziemy robić testy alergiczne, to przy okazji. Odpowiedz Link
co-jest-grane Re: Kreatynina 30.12.05, 10:11 Oczywiście chodziło mi o kreatyninę we krwi, ale to tak bywa, jak pisze się posty o 12.00 w nocy! W tej masie nie chodzi o proporcje ciała, ale raczej o jej ilość, tzn. np. potężni mężczyźni mogą mieć wyższą niż małe kobiety. Niską kreatyniną się nie martw, a niski mocznik może mieć związek z dietą , i to też nie jest niebezpieczne. Odpowiedz Link