Dodaj do ulubionych

uczen nadpobudliwy

24.09.06, 16:12
W klasie jest uczen nadpobudliwy, moze i z ADHD (na razie nie stwiedzone). Na
lekcji gada, wierci sie, spiewa, mamrocze do siebie, zaczepia innych. Mimo
tysiaca upomnien, mimo siedzenia samemu, z tylu klasy, z przodu, przed
biurkiem. Reszta uczniow smieje sie z niego, jest rozproszona, odwraca sie itd.
Co robic? Wychowaca tez nie za bardzo wie jak sobie dac rade. Aha, z
przedmiotem nie ma problemow, jest chyba najlepszy w klasie:)
Obserwuj wątek
    • liliah Re: uczen nadpobudliwy 24.09.06, 16:56
      w żadnym wypadku ne wolno takiego ucznia sadzać z tyłu klasy, ani z "boków"
      sali- przy drzwiach ani przy oknia- będzie go wtedy rozpraszał hałas zza okna,
      lub z korytarza szkolnego. najlepiej go usadzić z przodu przy biurku
      nauczyciela, w środkowym rzędzie. ADHD trudno jest stwierdzic, duzo tez jest
      takich diagnoz "na wyrost" dlatego nie powinno się też nadawać mu etykietki
      ADHDowca. Powinno sie formułować konkretne, krótkie polecenia do klasy, poźniej
      podejsćdo ucznia i poprosic by powtórzyłł to co powiedział auczyciel- by
      sprawdzic czy zrozumiał polecenie. podchodzić do niego często, pytać czy
      potrzebuje pomocy, gdy widać, ze np noc nie robi- moze nie zrozumiał
      polecemnia. Nie wyręczać go i nie obniżac zbyt mocno wymagań- dzieci te często
      są bardzo inteligentne i bystre, a obniżając mu wymagania robimy mu krzywdę.
      upomnienia nic nie dają na dłuższą metę, dlatego najlepiej jest go włączyć do
      jakiegoś projektu- by był aktywny, zrobić z niego pomocnika nauczyciela; w
      ciągu lekcji warto zrobic kilka cwiczen rozciagających, rozluźniających- ale
      nie aktywizujących, bo i klasa sięzbyt "rozbryka", i dziecko nie będzie umiało
      powstrzymać swoich zachowań. dzieciom wyśmiewającym ogolnie tłumaczyć, że są w
      szkole, obowiązują jakieś reguły i nauczyciel życzy sobie takiego a nie innego
      zachowania- bo to dotyczy ogółu klasy, nie tylko jednego ucznia. linki ktore
      mogąpomoc:

www.adhd.info.pl/
      www.awans.net/strony/adhd.html
      • teacherka Re: uczen nadpobudliwy 24.09.06, 17:20
        Nie napisalam, ze to nie dziecko, a nastolatek - 16-latek.

> w żadnym wypadku ne wolno takiego ucznia sadzać z tyłu klasy, ani z "boków"
        Probowalam roznych konfiguracji 'siedzeniowych', gdy siedzi przede mna tak samo
        przeszkadza.

> gdy widać, ze np noc nie robi- moze nie zrozumiał polecemnia
        ten raczej wszystko robi, tyle, ze zajmuje sie przy tym, tak jak pisalam
        spiewaniem, albo mowi do siebie - i co z tym faktem zrobic?

>dzieciom wyśmiewającym ogolnie tłumaczyć, że są w szkole
        Ale czy powiedziec im, zeby nie zwracali na niego, uwagi bo...no wlasnie, bo co?
        Bo jest chory? A moze to 'tylko' zle wychowanie, wrodzone chamstwo itd?

Dzieki za linki.
        Nasuwa mi sie taka sugestia, ze powinno sie szkolic nas do pracy z uczniami z
        ADHD, albo zorganizowac to w jakis inny sposob, bo nie moge pojac, dlaczego cala
        klasa ma cierpiec kosztem jednego? Przeciez mam tylko 45 minut lekcji, nie moge
        wiekszej czesci poswiecic temu z ADHD?
        • liliah Re: uczen nadpobudliwy 28.09.06, 19:01
          nie traktuj go jak typowego ADHD-owca.. moze to wina wychowania, a moze jakies
          choroby- czlowiek np z padaczką lub schizofrenią moze sie wylaczac ze swiata i
          miec dziwne zachowania, a choroba nie jest stwierdzona.. tylko zwalają na karb
          ADHD, bo to takie modne ostatnio ;) moze porozmawiaj z pedagogiem szkolnym- czy
          ma opinie psych- ped? czy był badany w poradni itp... rozne mogą byćprzyczyny
          takiego zachowania, czasem nam się wydaję ze on robi na złość, a przyczyna jest
          natury biologicznej, wychodzi z deficytów rozwojowych natury psychicznej-
          takich poważniejszych... roznie to bywa...
    • 44i Re: uczen nadpobudliwy 24.09.06, 17:01
      Może się nudzi.Przygotowuj dla niego trudniejsze zadania,angażuj go do
      przygotowania referatu itd. Jeśli będzie zajęty,nie powinien wam
      przeszkadzać.pozdrawiam.
      • teacherka Re: uczen nadpobudliwy 24.09.06, 17:22
        > Może się nudzi.Przygotowuj dla niego trudniejsze zadania,angażuj go do
        > przygotowania referatu itd. Jeśli będzie zajęty,nie powinien wam
        > przeszkadzać.pozdrawiam.

Nie ma referatow na moich lekcjach:) Zastanawiam sie czy wolno mi przygotowywac
        cos dla niego ponad program/cos innego do roboty na lekcji. Jak mam zareagowac
        na pytania innych uczniow, gdy zobacza ze jeden robi cos innego? Nie wspominajac
        juz o dodatkowej pracy poswieconej na przygotowania, wszystko w ramach 40
        najdluzszych godzin swiata....
        • 44i Re: uczen nadpobudliwy 24.09.06, 18:47
          Wiem z własnego doświadczenia,że przygotowanie dodatkowej pracy zajmuje więcej
          czasu,ale jeśli chłopak będzie zajęty podczas lekcji,nie będzie przeszkadzać
          tobie i uczniom.Taka lekcja nie będzie mordęgą.I uczniowie więcej
          skorzystają.Oczywiście dodatkowa praca dopiero po skończonej obowiązkowej/nie
          będzie wtedy protestów innych uczniów/.
          Nie licz na sukces błyskawiczny,ale systematycznie powinno się poprawiać.
          Jest dużo trudniej,gdy uczeń niewiele umie,a przeszkadza.Mam trochę
          doświadczenia z trudną młodzieżą,bo moja dyrekcja;wyróżnia;mnie dając trudne
          wychowawczo klasy,potem rozlicza mnie z sukcesów edukacyjnych.
          I bardziej przeszkadza mi dyrekcja,niż uczniowie. Życzę sukcesów.
          Napisz jak rozwiązałas problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka