Dodaj do ulubionych

co wybrać??

01.06.10, 08:18
Coraz "intensywniej" zaczynam się rozglądać za wózkiem.
Chciałabym wózek 4-kołowy, który miałby:
- dużą gondolę
- spacerówkę montowana przodem i tyłem do kierunku jazdy,
- pompowane koła
- przydałaby się również dobra amortyzacja.
Do tej pory moim faworytem był Jedo Fyn 4ds, ale przeczytałam sporo niepochlebnych opinii na temat spacerówki.
Ostatnio moją uwagę zwróciły również wózki:
Bolder SD Ecoline: www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1625&%3CosCsid%3E
Danny Sport: www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1358&%3CosCsid%3E
i jeszcze X-Lander XA 2010: www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=958&%3CosCsid%3E
W tym X-landerze podoba mi sie spacerowka - ale jest montowana tylko w jednym kierunku.
Czy możecie mi coś doradzić, polecić zaopiniowac??
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • emma6666 Re: co wybrać?? 01.06.10, 09:11
      na spacerówkę jedo dziewczyny ostatnio znalazły patent, chyba wczoraj o tym było

bolder wydaje się super ale to nowość i raczej ciężko będzie znaleźć o nim opinie

x lander bardzo fajny ale nie jest to mistrz amortyzacji choć jakąś tam ma, do
      bujania dziecka się nie nadaje, do bujania to bartatina.

mura4 ma siedzisko w dwie strony ale to już inna półka cenowa
    • fotomama81 Re: co wybrać?? 01.06.10, 10:49
      najlepszą amortyzację mają wózki na stelażu krzyżowym
    • magdalenca78 Re: co wybrać?? 01.06.10, 15:01
      Ja bym się bliżej przyjrzała temu Bolderowi Ecoline. Jak szukałam wózka, to
      własnie Boldera (ale wtedy były tylko SD ze skrętnymi kołami) oraz XA brałam
      m.in. pod uwagę. W końcu wzięlam Fyna, bo cena była korzystniejsza, jakoś tez
      bardziej przemówiła do mnie spacerówka.

Teraz jak oglądam te nowe Ecoline - wydają sie naprawde super. Spacerówka bardzo
      wyładniała w porównaniu do wersji SD. Generalnie często w wózkach
      wielofunkcyjnych spacerówka to słaby punkt i to jej trzeba się szczególnei
      bacznie przyjrzeć.
      Ta spacerówka ma osobną budę (a nei wspólną z gondolą) - od razu zgrabniej
      wygląda. Podnózek tez wygląda super.

Sprawdz na zywo te wózki; Boldery generalnie są dobrej jakości, nie rozpadnie ci
      sie taki wózek po pół roku ;)

Kiedy rodzisz? Bo jesli latem-wczesną jesienią, to - jesli spacerówka w Bolderze
      spełni twoje oczekiwania po oględzinach - odrzuciłabym XA ze względu na małą
      gondolę.
      W Fynie i Eco dziecko powozisz na pewno powyżej 6 m-cy (ja mojego - na 97
      centylu ze wzrostem - woziłam 7,5 m-ca, az się skonczyla zima ;) a i tak miał
      jeszcze trochę miejsca w zapasie)

Ten Ecoline wygląda naprawdę fajnie i zgrabnie.
      Sprawdz:
      - jak się podnosi oparcie w spacerówce, czy jest to łatwe, czy zrobisz to jedną
      ręką, czy służy do tego jakis uchwyt (a nie pasek, jak to jest w XA, co przy
      cięzkim dziecku może byc neiwygodne i trzeba nabrac wprawy)
      - jakie są pozycje w spacerówce, czy jest pozycja (prawie)pionowa
      - sprawdz wysokość oparcia w spacerówce - Fyn i XA mają po 50 cm (lub blisko
      tego 48-49 cm), poprzednie Boldery miały chyba te oparcia krótsze. Zastanów się
      jednak, czy az tak długie oparcie faktycznei bedzie ci potrzebne, bo jesli
      będziesz tej spacerówki uzywać głownie do 1-1,5 r. (a potem i tak presiądziesz
      sie do parasolki) to pewnie nei będize to miało takiego znaczenia.

Jeszcze jeden szczegół - Fyn i Bolder mają regulację wysokości rączki na
      zewnątrz; wg mnei jest to o wiele wygodniejsze, niz w XA, który ma te guziki od
      wewnątrz i jakoś tak się z nimi musiałam siłować, zeby jednocześnie je wcisnąc i
      ustawić rączkę w danej pozycji.

No i amortyzacja - XA nei ma dobrej amortyzacji, a ma to znaczenie szczególnie
      przy używaniu gondoli. Fyn ma bardzo dobrą i jeśli dobrze jeszcze pamiętam -
      Boldery też, z resztą w opisie coś tam więcej o amortyzacji jest napisane.
      • magdalenca78 Re: co wybrać?? 01.06.10, 15:05
        Pomyliło mi sie, musiałam w moim fynie sprawdzic ;)
        To Fyn ma regulację od wewnątrz, a Eco i XA - od zewnątrz ;)
        No ale to tylko szczegół, w końcu rączkę sobei regulujesz na początku spaceru i
        już (jeśli w ogóle jest taka potrzeba, bo oprócz ciebie kto inny też intensywnie
        z wózka korzysta ;)
      • margolinas1 Re: co wybrać?? 01.06.10, 15:06
        Dzieki za odpowiedz.
        termin mam na drugą połowe wrzesnia, dlatego wlasnie zalezy mi na duzej gondoli.
        A jak w Twoim Fynie spisuje się spacerówka??
        • magdalenca78 Re: co wybrać?? 01.06.10, 15:25
          Mogłaby być lepsza ;) Kilka rzeczy mnie wkurza, m.in. kształt budki mi się nei
          podoba ;), z siedziska dziecko mi się czasem jeszcze zsuwa; pałąk mógłby być
          wypinany tak teleskopowo, a nie w całości (w tej chwili w ogóle go nei odpinam
          przy wkładaniu i wyjmowaniu dziecka). Ja mam wersję Classic, więc nie mam
          okienka do podglądania dziecka z góry (a wożę przodem do świata, tyłem woziłam
          przez pierwsze 2-3 tyg). Nie mam doświadczenia co do hulania wiatru po
          sapcerówce, bo zaczęłam jej uzywac wiosną, ale nei wydaje mi się, zeby to był
          duzy problem, tez kawałek materiału, który się doczepia na suwak załatwia
          sprawę. No a w przyszłą zimę dziecko bedzie juz tak duże, ze nei będzie to miało
          takiego znaczenia ;)

Przymierzam się do kupna parasolki (Inglesiny Trip), ale jakoś nei mogę się z
          kasą pozbierać :) Fyna na razie i tak nei sprzedam, tylko zostawię na zimę, bo w
          śniegu dobrze sobie dawał radę.

Masz szansę pojedzic jakies 6-7 m-cy w gondoli ;) jeśli zima będzie tak długo
          trzymać, jak w tym roku.
          Z kilkorga znajomych, którzy mają XA, nikt nie woził dziecka dłużej, niż 5 m-cy.
          I nie wynikało to z nie wiadomo jakiej ciekawości świata małego pasażera ;)
          A wy z mężem jesteście wysocy? bo to też musisz brać pod uwagę ;)My jesteśmy,
          więc założyłam (słusznie ;) że nasz synek też będzie długi ;)
          • magdalenca78 Re: co wybrać?? 01.06.10, 15:26
            Oczywiscie w gondoli (XA) nikt nei woził dłuzej niz 5 m-cy ;)
            • margolinas1 Re: co wybrać?? 01.06.10, 15:44
              Jestesmy raczej sredniego wzrostu.:)
              • mc-dulka Re: co wybrać?? 01.06.10, 16:34
                Ja na dzień dzisiejszy ;) biorę pod uwagę takie wózki:
                1. Implast Bolder sd Ecoline
                2. x-lander XA model 2010
                3. Jedo fyn 4 ds
                4. Maxi Cosi Mura 4 (ten raczej odpada, bo ma podobne funkcje, ale jest dużo
                droższy)

Numer jeden to nowy bolder, ale muszę go obejrzeć na żywo
              • mc-dulka Re: co wybrać?? 01.06.10, 16:41
                Moi faworyci:
                1. Bolder SD 4 ecoline
                2. x-lander xa
                3. Jedo Fyn 4 ds
                4. Maxi Cosi Mura 4 (ten raczej odpada, bo ma podobne funkcje, a jest dużo droższy)

Numer jeden to nowy Bolder, ale muszę go obejrzeć na żywo w sklepie
                • sylki Re: co wybrać?? 01.06.10, 17:37
                  Bolder ecoline zdecydowanie :)
                  później x-lander
                  • magdalenca78 Re: co wybrać?? 01.06.10, 18:12
                    Może szefowie Implasta wchodzą czasami na forum :) czytają opinie o swoich
                    produktach i wyciągają wnioski ;) Jeszcze żeby tak ludzie z Jedo i Deltima
                    wprowadzili troche innowacji do swoich wózków - zamiast tylko dorzucać nowe
                    kolory tapicerek...
                    • margolinas1 Re: co wybrać?? 02.06.10, 07:44
                      A jaka jest amortyzacja w Bolderach??
                      Porownywalna do Jedo??
                      Wczoraj na zywo ogladalam jedo i akurat ta amortyzacje ma fajną (w
                      przeciwuenstwie do x-landera :/
                      • mrukumaster Re: co wybrać?? 02.06.10, 08:37
                        Jedo ma chyba najlepszą z wózków wymienionych w temacie i do tego w prosty
                        sposób regulowaną. Implast przez te swoje sprężyny ma taką troszkę bardziej
                        skokową i mi osobiście by przy podbijaniu by przeszkadzało. Ciekawe jak będzie z
                        dostępnością nowego implasta bo u nich jakoś tak długo się czasem czeka na wózki.
                        • pomilak1 Re: co wybrać?? 02.06.10, 09:26
                          ja miałam xa i sym jeździł w gondoli równe 6 miesięcy a jeszcze miał
                          miejsce (jest ześrednich dzieci, nie jest wysoki) z wózka byłam
                          bardzo zadowolona ale jak każdy ma swoje minusy, największe to
                          amortyzacja i regulacja oparcia w spacerówce.O ile w spacerówce ta
                          amortzaycja nie jest już AŻ tak potrzebna o tyle w gondoli oczuwałam
                          jej brak :)
                          Teraz raczej wybrałabym coś z dobrą amortyzacją... ten nowy bolder
                          wydaje się być fajny ale musiałabym go zobaczyć na żywo, fyn ma
                          rewelacyjna amortyzację - przedszedł test w sklepie :)))
                          Jeżlei miałabym teraz wybierac to kupiłabym uzywanego fyna (ze
                          względu na dużą gondolę i amortyzację ) a potem spacerówkę bardziej
                          w moim typie designowym :) chyba że ten eco jest rzeczywiście taki
                          super jak w opisie :)
                        • magdalenca78 Re: co wybrać?? 02.06.10, 13:28
                          Dość długo tzn ile? Bo jak ja zamawiałam swojego Fyna, to zarówno w
                          sklepach internetowych jak i dużym stacjonarmym w moim mieście okres
                          oczekiwania (przy wyborze konkretnego koloru, a nie tego, co akurat
                          w magazynie było) wynosił ok. 6 tyg. Od ręki udało mi się kupić w
                          jednym sklepie w w-wie, bo faktycznie mają po prostu duze zapasy.
                          Nie mówiąc juz o XA, to co sie działo w tym roku, gdy od stycznia
                          była mowa o wózkach z 2010 r, a dopiero niedawno faktycznei te wózki
                          można było kupić, wcześniej tylko robione były listy chętnych.
                          Tak więc jesli okres oczekiwania będzie wynosił miesiąc czy dwa, to
                          nie jest to żaden wyjątek.
                          Na allegro zazwyczaj są wystawiane konkretne kolory, ale w sklepach
                          int. niestety często dostępna jest od ręki tylko część towaru, a
                          reszta jest na zamówienie.
    • margolinas1 Re: co wybrać?? 02.06.10, 12:46
      a co myslicie o jakims używanym Maxi Cosi Mura??
      Czy warto??
      Jak w tych wózkach jest z amortyzacja??
      • afroddytta Re: co wybrać?? 02.06.10, 13:05
        Ja uważam, że lepiej kupić używany dobrej firmy niż nówkę gorszą. Gorąco polecam quinny, maxi-cosi one są na prawdę doskonałej jakości, niezniszczalne, doskonałe materiały, też tapicerka. Kupione po jednym dziecku, zadbane są już w dobrych cenach i na pewno jeszcze długo posłużą. Co do mury to nie znam żadnych konkretów, ja mam speedi, wcześniej Quinny samą gondolę,a moje wózki innych firm to była porażka.
        • emma6666 Re: co wybrać?? 02.06.10, 13:21
          mura fajna tylko ciężka.
          amortyzacja w niej nie powala ale to nie wózek na stelażu krzyżowym więc nie ma
          co oczekiwać cudów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka