Dodaj do ulubionych

Mamas&Papas Pipi - co to za wozek?

17.10.10, 10:23
Piszecie ze jakosci maclarena.. Czy rozklada sie do spania? Jak amortyzacja? czy mozna palak dokupic? powiem szczerze ze ma BARDZO atrakcyjna cene:)
Obserwuj wątek
    • sylki Re: Mamas&Papas Pipi - co to za wozek? 17.10.10, 11:52
      Moja sąsiadka go ma, rozkłada się do spania, ma regulowany podnóżek, kieszonkę w budce, ogólnie super, ale no niestety ciężko się go prowadzi, zwłaszcza z większym dzieckiem.
      Jak sama zauważyłaś cena jest świetna, więc też nie można oczekiwać, że będzie ideałem ;)
      aha amortyzacja no cóż, taka jak w większości parasolek, czyli praktycznie żadna :)
      Za to córka sąsiadki bardzo go lubi.
    • marriposa Re: Mamas&Papas Pipi - co to za wozek? 17.10.10, 13:04
      Mam go od miesiąca, wg mnie bardzo fajny wózek. Moge porównać z Questem i Volo, bo tylko te dwa Maclareny miałam.

Gabarytowo podobny do Questa, rozmiarami siedziska tez. Rączki identyczne jak Quest. Pcha sie podobnie jak Quest, podbija odrobne gorzej ale nie jakoś kłopotliwie źle. Podnóżek łatwiej sie rozkłada niz w Quescie, jakoś nie lubie tych prowadnic Maca. Oparcie regulowane za pomoca przycisku i sznurka. O tyle wygodne ze nie trzeba dwóch rąk jak w Macu, natomiast znam osoby którym to przeszkadza. Z kieszonki w budzie nie korzystałam, ale fakt jest.
      Jedyne co mi sie nie podoba to to ze tapicerka nie jest taka fajnie impregnowana jak Mac ma. W Quescie deszcz skraplał mi sie i po trzepnięciu w bude spadał. Spróbuje ew przeprac w impregnacie w późniejszym czasie.

Sylki amortyzacja w Pipi JEST a w Quescie NIE MA. Dużymi literami to wrzuciłam bo lubie parasolki szczególnie i denerwuje mnie jak ktoś wrzuca amortyzacje parasolek do jednego wora z hasłem "amortyzacja jak to w parasolkach". Uwierz mi w parasolkach da sie odczuc różnice między amortyzacją a jej brakiem. Inna sprawa, że przy równych chodnikach i dużym dziecku jest to raczej drugorzędne.

Ogólnie wózek w relacji jakości do ceny ma u mnie piatke z duuuużym plusem. Pewnie nie jest idealny, ale za tą kase wkładki do Maca kupowałam.
      • sylki Re: Mamas&Papas Pipi - co to za wozek? 17.10.10, 13:10
        Wybacz ale dla mnie nie ma. Nie ma jej mac i nie ma jej pipi, ale to moje zdanie i denerwuje mnie, gdy ktoś próbuje mi narzucać swoje :)
        Dodam jeszcze, że sąsiadka przez chwilę chciała zamienić pipi na zappa. Niestety zapp przegrał z pipi i wózek został :)
        aha i jeszcze jedno, ty piszesz ze mac nie ma amortyzacji, a dziewczyny, które ten wózek posiadają piszą, że ma. Więc gdzie tu logika?
        Zresztą, to jest tak samo jak pisanie, że buggster s czy sl ma amortyzację (haha) może i ma, ale cholera jakoś jej nie czuje.

Ale zgadzam się z tobą, że jest to wózek godny uwagi, zwłaszcza, że cena jest fajna.
        Ja bym nie dała rady, bo u mnie wózek musi płynąć, a ja mam się przy nim nie męczyć. Niestety przy pipi bym się męczyła.
        • marriposa Re: Mamas&Papas Pipi - co to za wozek? 17.10.10, 13:26
          sylki napisała:

> Wybacz ale dla mnie nie ma. Nie ma jej mac i nie ma jej pipi, ale to moje zdani
          > e i denerwuje mnie, gdy ktoś próbuje mi narzucać swoje :)

Parasolke z amortyzacją wyczujesz naciskając stelaż ok 5 cm nad kółkiem. Jak sie ugina nieco to ma amotyzacje jak nie to nie ma

> Dodam jeszcze, że sąsiadka przez chwilę chciała zamienić pipi na zappa. Niestet
          > y zapp przegrał z pipi i wózek został :)
          > aha i jeszcze jedno, ty piszesz ze mac nie ma amortyzacji, a dziewczyny, które
          > ten wózek posiadają piszą, że ma. Więc gdzie tu logika?

Może logika w tym, że Malaren XT I XLR ma amortyzacje. Quest i Volo nie mają. Dokładny opis jest na str producent między innymi.

• sylki Re: Mamas&Papas Pipi - co to za wozek? 17.10.10, 13:33
            Ty mi nie musisz tłumaczyć jak sprawdzić czy dany wózek ma amortyzację, bo takie sprawdzanie można o kant wiadomo czego obić. Wózek dla mnie wtedy ma amortyzację, gdy jest ona wyczuwalna, a nie wtedy gdy z pewną siła na niego będę działać.
            Tak więc dla mnie te wózki nie posiadają amortyzacji. Nie oszukujmy się większość mam które pytają się o amortyzację, chcą ją czuć, a nie ma co oczekiwać cudów po parasolkach.
            • marriposa Re: Mamas&Papas Pipi - co to za wozek? 17.10.10, 21:08
              Właśnie amortyzacja w przypadku tej parasolki jest wyczuwalna. W przypadku Questa zdecydowanie na nawet nieco nierównych chodnikach odczuwałam jej brak. Inna sprawa co już przerobiłam na własnej skórze w M&P Arii, niektóre roczniki mają koła amortyzowane inne nie. Miałam Arię na starych kółkach i dopiero po wymianie na nowe byłam w stanie tym wózkiem jeździć. Także nie wiem jaki rocznik/koła może miec koleżanka

He he chyba nieco odbiegłysmy od tematu w kierunku przepychanki. Pewnie ze to nie wózek na pompowanych kołach czy jogger który płynie. Ale coś za coś masz 6kg składające sie do małych wymiarów, albo dużą solidna spacerówke.
              • mak-111 Re: Mamas&Papas Pipi - co to za wozek? 17.10.10, 21:27
                ja mam jako wozek zapasowy. jest ok.jak za te cene to mozna nawet powiedziec, ze super.i ladna kolorystyka (ja mam niebieski w grochy).
                • krooowka Re: Mamas&Papas Pipi - co to za wozek? 17.10.10, 21:45
                  właśnie dziś wypróbowałam ten wózek po raz pierwszy. dostałam od koleżanki w spadku, ale jestem bardzo zawiedziona. amortyzacja jak dla mnie żadna, prowadzi się bardzo ciężko. plusem jest wysokość rączek i regulowany podnóżek. minusem brak okienka w budce i pałąka (wiem, że można dokupić, ale nie ma go w standardzie).

wózek oddam koleżance, a z przyjemnością wrócę do mojej LIRY za 370zł :)
              • sylki Re: Mamas&Papas Pipi - co to za wozek? 17.10.10, 21:36
                hehe nie dogadamy się ;)
                Ogólnie zgadzamy się w jednym, za tą cenę, jest bardzo fajnym wózkiem :)
    • listopadowka2008bis Re: Mamas&Papas Pipi - co to za wozek? 17.10.10, 22:04
      ja juz o nim pisalam :) kupilam kilka miesiecy temu i mnie bardzo zaskoczyl na plus jakoscia wykonania. Co do tego, czy ciezko sie prowdzi - zalezy kto ma ile sily i od wagi dziecka :) Moj syn wazy juz 12 kg i w kazdym wozku jest mi ciezko (czy to quest czy aria).
      Ogolnie za tak niska cene, warto.
    • niesia22 Re: Mamas&Papas Pipi - co to za wozek? 17.10.10, 22:49
      moja koleżanka ma i z tego co wiem to dwa razy ułamała się jedna z rączek oraz urwał sie ten gumowy podnóżek...no coment
    • twitti a co myslicie o tym sprzedawcy? 18.10.10, 10:44
      zaryzykowalybyscie? ciekawe jaka jest cena minimalna i nie wiadomo w jakim stanie jest ten wozek...
      • saras-wati Re: a co myslicie o tym sprzedawcy? 18.10.10, 10:50
        podaj link;)
        • twitti Re: a co myslicie o tym sprzedawcy? 18.10.10, 12:49
          Zawsze zapominam tych linkow:
          allegro.pl/wozek-spacerowy-marki-mamaspapas-pipi-i1271403484.html
          • marriposa Re: a co myslicie o tym sprzedawcy? 18.10.10, 13:43
            Twitti wszystko jest kwestia ceny.
            Dla mnie w duzej mierze atrakcyjność tego wózka to całkiem wystarczające przyzwoite parametry (takie wbrew pozorom jak ma większość parasolek tych za 400 a nawet 700 zł) za śmieszną cenę.

Zapytaj o cene min, ten ma inną tapicerkę - może jest nowszy? Ich dość duzo bywa na allegro cena ok 130 zł to chyba max za jaki się sprzedawały. Poza tym teraz nie pora na parasolki sprzedają się w marnych cenach także poczekaj jak za drogo woła sprzedawca i już.
    • saras-wati a może cosatto? 18.10.10, 10:57
      Dobra, angielska marka? Trochę ich na allegro jest? Wg mnie to świetna alternatywa maclarena i lepszej jakości niż cybex

allegro.pl/listing.php/search?string=cosatto&from_showcat=1&category=82593&from_showcat=1&view=gtext
      • twitti Re: a może cosatto? 18.10.10, 12:51
        Bardzo mi sie podobaja, ale cena 600 zl to za duzo..
        • listopadowka2008bis Re: a może cosatto? 18.10.10, 13:31
          ja bym uzywki nie kupila, poekspozycyjny juz tak. Zreszta czesto sklepy tez sprzedaja 'ostatni egzemplarz', ale za normalna cene. Jesli mozna miec nowke nieco taniej to nie widze problemu. Ja mam tego niebieskiego w groszki, a ten zalinkowany to byc moze 'nowszy' model. Dla mnie ten kolor jest sliczny : sobaby.pl/data/gfx/pictures/large/5/9/95_1.jpg
          Co do egzemplarzy, ktore sie pojawialy na wiosne na allegro, to czesto usterka byl urwany podnozek, wiec sadze, ze to jest slaby punkt tego wozka.
          Ja go uzywam jako wozek zapasowy, na zakupy etc. Swietnie sie sprawdza. Podoba mi sie tez to, ze mial folie w komplecie, ktora idealnie pasuje.
          • marriposa Re: a może cosatto? 18.10.10, 13:48
            Możliwe z tym podnóżkiem u mnie na razie ok ale mam go jakies 2 msc

Listopadówka2008bis mam pytanie po co są zatrzaski na pasku regulacji oparcia. Mam tam z obu stron i nie bardzo wiem do czego je podpiąć
            • listopadowka2008bis Re: a może cosatto? 18.10.10, 21:44
              ja tez nie wiem zupelnie :) tak samo mam w arii i zachodze w glowe :)
    • twitti i tu jest piekny wozek za male pieniadze.. 18.10.10, 13:50
      allegro.pl/mamas-papas-peg-perego-ollie-green-wozek-nowy-i1280040534.html
      Ale nic nigdzie nie moge o nim znalezc.. Nie wiem czy warto zaryzykowac:)
      • marriposa Re: i tu jest piekny wozek za male pieniadze.. 18.10.10, 14:04
        Na argosie masz mnóstwo opinii o nim
        • twitti Re: i tu jest piekny wozek za male pieniadze.. 18.10.10, 14:06
          na jakim argosie?
          • twitti Re: i tu jest piekny wozek za male pieniadze.. 18.10.10, 14:07
            znalazlam: ) szkoda ze po angielsku
            • twitti Re: i tu jest piekny wozek za male pieniadze.. 18.10.10, 14:09
              ok, chyba porazka:) no trudno:) nie spieszy mi sie:) szukam dalej i kupuje na wiosne:)
        • marriposa Re: i tu jest piekny wozek za male pieniadze.. 18.10.10, 14:09
          tu
          http://www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/3764075/c_1/1|category_root|Nursery|14417537/c_2/3|15701330|Pushchairs%2C+prams+and+carriers|14417542/c_3/4|cat_14417542|Pushchairs|14417543.htm#pdpProductReviews

i tu
          http://www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/3764082/c_1/1|category_root|Nursery|14417537/c_2/3|15701330|Pushchairs%2C+prams+and+carriers|14417542/c_3/4|cat_14417542|Pushchairs|14417543.htm#pdpProductReviews

i tu jeszcze i Pipi
          http://www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/3760914/c_1/1|category_root|Nursery|14417537/c_2/3|15701330|Pushchairs%2C+prams+and+carriers|14417542/c_3/4|cat_14417542|Pushchairs|14417543.htm#pdpProductReviews
    • mamaolki-fasolki Re: Mamas&Papas Pipi - co to za wozek? 21.10.10, 08:32
      A może weźmiesz pod uwagę parasolkę M&P Beat? Myślę, że to dużo bardziej udany model od Pipi. Powiedziałabym nawet, że jest lepszy od Maclarena:-) Materiał dużo porządniejszy, amortyzacja wyczuwalna, wygodne siedzisko- szerokie, b. duża buda. Zalet ma wiele... A ten różowy kolor w rzeczywistości jest śliczny. Dużo razy zdarzyło mi się, że zaczepiały mnie mamy na spacerach i pytały co to za wózek bo bardzo fajny i te mamy przeważnie były posiadaczkami Maclarenów. Na plus dla mnie jest to, że nigdy nie spotkałam drugiego takiego samego wózka na ulicy, kiedyś jeden czarny bliźniaczy widziałam i to wszystko. Polecam.
      • twitti mamaolki-fasolki 21.10.10, 10:42
        Poczytalam troche o tym beacie. Rozne opinie, wiecej na tak. Nie wiem czy mezowi by sie spodobal ten zarowiasty rozowy.. i boje sie czy nie bedzie dla mnie za wysoki - mam 164cm wzrostu
        • twitti Re: mamaolki-fasolki 21.10.10, 10:45
          ps. jak wytlumaczysz swoja dawna wypowiedz o tym wozku z terazniejsza?

Oto cytat:

Właśnie przyjechał do mnie Beat. Kupiłam go zachęcona opiniami na forum jednak
          trochę jestem rozczarowana. Kółka turkoczą a jeździłam nim na razie tylko po
          domu. Siedzisko jakieś liche, oparcie się wygina. Materiał to takie grubsze
          płótno ale w koło są lamówki ze zwykłej bawełny więc na pewno kolor się zaraz
          powyciera. Podnóżek się reguluje ale ten materiał na zgięciu się tak zwija i
          załamuje więc gniecie pod kolankami.
          Na plus duża buda choć bez okienka oraz kopnięty stelaż co ułatwia prowadzenie.
          Do Maclarena to mu jednak bardzo daleko i te porównania są bardzo przesadzone
          moim zdaniem.
          Mam nadzieję, że komuś ta opinia pomoże przy wyborze wózka- parasolki.

Bo chyba chcesz komus wcisnac wozek..
          • mycha10 Re: mamaolki-fasolki 21.10.10, 11:22
            No niestety wózek który wtedy zakupiłam był jakiś powystawowy i jak się okazało coś z nim było nie tak:-( Wózek odesłałam i dostałam drugi. Kółka nie turkoczą, jak wyjechałam na spacer to czuć, że jest amortyzacja. Materiał jest super, w Maclarenach jest taka cienka szmatka a ten jest mocny, nie łapie brudu jak się okazało. Prałam go już wiele razy i nic nie wyblakło. Mniejsze zabrudzenia wystarczy przetrzeć chusteczką nawilżaną. Jedyne co mi w nim brakuje to okienka w budce. Jest bardzo mocny, był bardzo eksploatowany w wakacje i nic się nie poluzowało, nie skrzypi. Tak więc odszczekuję wszystko co o nim wtedy powiedziałam:-) To była wina egzemplarza i sprzedawcy. A ten kolor wcale nie jest żarówiasty, zresztą pipi ma podobny kolor z tym, że nie jest gładki.
            Wcześniej jeździłam Maclarenem xt i powiem Ci, że nie warto przepłacać bo te wózki się niczym nie różnią, poza wyglądem tapicerki.
            Niestety kupując wózek powystawowy lub używany nigdy nie wiesz jaki egzemplarz Ci się trafi.
            • mycha10 Re: mamaolki-fasolki 21.10.10, 11:25
              To mówiłam ja mamaolki-fasolki:-) Ników używam zamiennie bo po urodzeniu córeczki zrobiłam sobie nowy:-)
            • twitti Re: mamaolki-fasolki 21.10.10, 12:33
              Wiekszosc wozkow Mamas & Papas jest powystawowych na alegro - zwlaszcza w niskiej cenie. Jak byla cena pierwszego i drugiego wozka? Na jakiej zasadze Ci dali drugi wozek?

tu mam np taka aukcje:
              allegro.pl/mamas-papas-beat-buggy-spacerowka-pink-bcm-i1281235782.html
              albo ta:
              allegro.pl/mamas-and-papas-buggy-spacerowka-nowa-i1281564514.html
              Co o nich powiesz?

A podoba mi sie ten:
              allegro.pl/okazja-wozek-spacerowy-peg-perego-pipi-buggy-i1279627359.html
              • mycha10 Re: mamaolki-fasolki 21.10.10, 13:42
                Spróbuje odszukać na swojej poczcie bo w allegro już nie udało mi się odszukać tych aukcji- przeszły pewnie do archiwum.
                Ten Pipi też mi się podoba, ciekawe jak będą te kolory na żywo wyglądać. Chociaż ten który oglądałam, w realu wygląda dokładnie tak samo jak na zdjęciach producenta.
                allegro.pl/wozek-spacerowka-mamas-papas-pipi-buggy-i1281708814.html
                • twitti Re: mamaolki-fasolki 21.10.10, 13:59
                  Znalazlam tez fajnego czarnego beata. Dwie rzeczy mnie tylko zatanawiaja:
                  - wysokosc raczek a wzrost osoby prowadzacej- ja mam 164cm, czy nie bedzie za wysoki?
                  - duzo osob pisalo ze dziecko sie zsuwa - moja corka zsuwa sie w tym co teraz mamy (a siedzenie jest ustawione prosto), a co dopiero w tym by bylo..
                  • mycha10 Re: mamaolki-fasolki 21.10.10, 14:24
                    Wiesz co, na to zsuwanie nie zwróciłam jakoś uwagi więc chyba bardzo się nie zsuwa. Zsuwa się za to z naszej Emmaljungi... Beat'em lubi jeździć więc chyba jest ok. Ten wózek jest faktycznie wysoki ale ja mam 180 cm wzrostu. Musisz się sama przymierzyć czy byłoby Ci wygodnie, podbija się go łatwo więc myślę, że przy niższym wzroście też było by ok ale może jakieś posiadaczki się odezwą.
                • mycha10 Re: mamaolki-fasolki 21.10.10, 14:06
                  Te wózki z linków wyglądają ok, jak nie da się obejrzeć na żywo to trzeba zaufać sprzedającemu bo jakie inne wyjście?
                  Ale skoro są oryginalnie zapakowane to powinno być ok. Te powystawowe są zawsze bez opakowania sprzedawane.
                  Jeśli lubisz czarne wózki to też jest fajny, ja np. lubię i nie wiem czy drugi raz nie kupiłabym właśnie czarnego bo moja mała często coś w wózku je i niestety przy okazji wszędzie łapki odbija. Ale ten różowy jest naprawdę śliczny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka