Dodaj do ulubionych

czas trwania gwarancji

30.12.10, 13:26
Nie wiem jak to jest faktycznie, ale gdzieś wyczytałam, że ogólnie gwarancja wynosi 24 msc, jak to się ma do tego, że serwis daje 12 msc?
Czy kolejne 12 msc to rękojmia sklepu czy jak ?
A może coś źle zrozumiałam ;)
Obserwuj wątek
    • magda19lenka Re: czas trwania gwarancji 30.12.10, 16:43
      Mi sie wydaje, że są jakies przepisy odgórne które np nakazują że ZAŁÓŻMY obuwie maja rok gwarancji, wóżki 2 lata. Jesli np kupujesz buty i dostajesz świsteczek, na którym informują cię że masz gwarancji 3 msc to jest niby oszustwo, tylko jesli przyjdzie ci się wykłócać o ta roczna gwarancje bo może byc ciężko.
      Producenci.importerzy/ sprzedawcy często wykorzystuja po prostu niewiedze klientów i ich oszukują nie przyznając im takich praw jakie powinni oni mieć.
      • sylki Re: czas trwania gwarancji 30.12.10, 17:13
        No właśnie, nie wiem gdzie się dowiedzieć jak to wygląda prawnie, skąd wziąć przepis o tym mówiący. Będę musiała poszukać.
        • mak-111 Re: czas trwania gwarancji 30.12.10, 17:27
          z tego co wiem to odkad jestesmy w unii obowiazuje gwarancja na 24 m-ce.
          • santa-1982 Re: czas trwania gwarancji 30.12.10, 17:32
            Można powołać się na niezgodność towaru z umową na podstawie ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej z dnia 27 lipca 2002 r. i na to jest 24 miesiące.
            • sylki Re: czas trwania gwarancji 30.12.10, 17:39
              santa-1982 napisała:

> Można powołać się na niezgodność towaru z umową na podstawie ustawy o szczególn
              > ych warunkach sprzedaży konsumenckiej z dnia 27 lipca 2002 r. i na to jest 24
              > miesiące.

ale co to dokładnie znaczy, jak mam to rozumieć? Czy jak zepsuje mi się wózek, to mogę się na to powołać?
              • mamaly Re: czas trwania gwarancji 30.12.10, 18:04
                Poszukaj w necie nt rękojmi i gwarancji. Rękojmia to jest odpowiedzialność sprzedawcy za towar i tego jest chyba dwa lata, jak reklamujesz towar to musisz zaznaczyć, że reklamujesz go z tyt rękojmi i sprzedawca wtedy odpowiada za np. wózek zastępczy i za rozwiązanie problemu.

Gwarancja jest dobrowolna i czas jej trwania zależy od widzi mi się producenta (może być rok, mogą być 3 lata). Jeżeli powołasz się na gwarancję to sprzedawca zasadniczo ma w nosie co się z Twoją reklamacją dzieje, bo odsyła wózek do producenta (jak się powołasz na rękojmię, to pewnie też go tam odeśle, chyba, że ma serwis na miejscu).

Jest też jakiś taki przepis, który mówi o tym, że zakłada się, że towar który uległ uszkodzeniu w przeciągu 6 m-cy od daty zakupu był uszkodzony już w dniu sprzedaży. Przy powołaniu się na ten przepis sprzedawca wogóle nie powinien dyskutować (teoretycznie) tylko od razu zwrócić pieniądze, lub wymienić towar na nowy.

www.komputerswiat.pl/poradniki/poradnik-kupujacego/bezpieczenstwo/2010/08/poradnik-gwarancja-czy-rekojmia-z-czego-lepiej-korzystac.aspx tu jest to dość jasno opisane :)

A.
                • santa-1982 Re: czas trwania gwarancji 30.12.10, 18:10
                  Dokładnie j.w. Niezgodność towaru z umową-dawniej ujęta w kodeksie cywilnym jako rękojmia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka