Dodaj do ulubionych

Zwrotne, duze kola, wielofunkcyjny

25.01.11, 12:41
Witam sie- to moj debiut na tym forum. I od razu przechodze do rzeczy:)
Szukam nastepujacego wozka:
- duze, zwrotne kola, moze byc trojkolowiec ale nie musi
- wielofunkcyjny, czyli gondola i spacerowka w jednym
- jak najdluzsza gondola- rodze w maju, wiec w okolicach zimy (kombinezon i te sprawy) dziec bedzie mial 5-6 miesiecy, nie wiadomo, czy bedzie juz siedzial, wiec nie chce ryzykowac, ze mi sie dziec do gondoli nie zmiesci
- przekladana raczka
- mozliwosc zamatowania fotelika samochodowego ale nie koniecznie
- dobre amortyzatory
- dobra jakosc wozka- najchetniej kupilibysmy uzywany
- latwo skladalny

Jak na razie najbardziej podobaly mi sie Nitro Emmaljungi, ale nie mam zaufania do tych malutkich kolek. Na asfalcie sie swietnie sprawdzi, ale jakiekolwiek wertepy beda (?) problematyczne. W ogole podobaja mi sie Emmaljungi, ale one nie sa chyba bardzo zwrotne?

Wlasnie ogladam w sieci Jane Slalom Pro Reverse, ale gondola wydaje sie mala (nie moge znalezc rozmiarow) i jakos do mnie nie przemawia.
Pomozecie?
Obserwuj wątek
    • posh_emka Jedo Fyn 25.01.11, 13:03
      Masz wersję 3 i 4 kołową. Rączki nie ma przekładanej ale za to gondola, spacerówka i fotelik montowany w dwie strony. Amortyzacja fajna- dwa poziomy regulacji. Jakość wózka- no cóż wpisy na forum świadczą same za siebie, a nawet jak się coś stanie to chyba najlepszy serwis ze wszystkich. No i masz wybór co do fotelika jaki chcesz zamontować- jakiej firmy. Gondola jedna z największych na rynku- no i przy gondoli masz możliwość wyboru rodzaju budki.
      Ja ma wersję 4 kołową i polecam- wózkiem jeżdżę prawie 10 miesięcy i jak nowy- nic się nie popsuło, nic nie trzeszczy.

No i ogrooooomny wybór kolorów.]

Najlepiej skocz na stronę producenta.
      • kk7367 Re: Jedo Fyn 25.01.11, 13:43
        Podpisuję się pod powyższą opinią, jeżdzimy od 4 miesięcy, super na każdej drodze. Fotelik - Recaro. Polecam.
      • simimi Re: Jedo Fyn 25.01.11, 13:43
        Niestety, jeśli rodzisz w maju to nie ma szans, że zimą będziesz jeździłą w gondoli. Gwarantuję, że w listopadzie przejdziesz na wersję spacerową.
        Mój pierwszy synek jest z maja i miałam na ówczesne czasy naprawdę dużą gondolę (to był wózek deltim fokus), a i tak jak przyszło ubrać małego w kombinezon, włożyć do gondolki ocieplacz czy kocyk, to było ciasno. Przy czym synek był raczej drobny i do dziś tak jest. Mój drugi synek urodził się w sierpniu a dopiero teraz w styczniu wyszedł z gondoli quinny speedi dreami, czyli jeździł w niej 5,5 m-ca. Teraz jeździ w spacerówce ze specjalną wkładką redukcyjną dla mniejszych dzieci i jest OK (jeździ na leżąco, bo jeszcze nie siedzi).
        Zatem nie sugerowałabym się w Twojej sytuacji wielkością gondoli, ale innymi sprawami, jak waga wózka, skrętne koła, w miarę dobra amortyzacja, dopinany fotelik do stelaża (wbrew pozorom to bardzo wygodne).
        • zawsze_zielona Re: Jedo Fyn 25.01.11, 14:09
          Masz racje, jesli zdecyduje sie na wersje wielofunkcyjna. Bo rozwazam caly czas wersja czolg (nie kombi) czyli Emmaljunga Big Star. Tam gondola jest gigantyczna. Moja przyjaciolka wozi w niej (teraz) roczne dziecko. Tyle, ze nie wiem, czy chce ten czolg, bo zwrotny to na pewno on nie jest...
          • posh_emka Re: Jedo Fyn 25.01.11, 19:33
            Jedo Fyn jest zwrotny- jedną ręka bez problemu "płynie" gdzie zechcesz, napisze więcej- jest tak zwrotny,że na początku mój mąż miał problem z opanowaniem jazdy nim- aż mi ciarki po plecach przechodziły jak go "za sterami" widziałam ;)
            • simimi Re: Jedo Fyn 25.01.11, 20:26
              Ciekawam tylko jak ta koleżanka utrzymuje roczne dziecko w gondoli??
              • zawsze_zielona Re: Jedo Fyn 25.01.11, 23:34
                Normalnie, dziecko siedzi przypiete szelkami. Zreszta, nie ona jedna tak robi. Tu, gdzie mieszkam (DK) to dosc powszechne.
                • wroblica Re: Jedo Fyn 26.01.11, 19:37
                  Ja mojego 10-miesiecznego wówczas chłopaka też woziłam w gondoli. Na leżąco. Nie protestował :)
                  Ale on miał problemy z rozwojem ruchowym. Siadać zaczął dopiero jak miał 11 miesięcy :)
    • variuss Re: Zwrotne, duze kola, wielofunkcyjny 25.01.11, 14:45
      moja kolezanka woziła w gondoli jedo bratatiny przez chyba 8 miesiecy baaaaardzo duze dziecko ( w zimie), tak ze moze jest szansa ze i z twoim tak bedzie, ale to tez zalezy od upodoban dziecka- niektóre sa ciekawskie i jak nie spią akurat w wózku to sie drą bo nic nie widzą. Tak wiec regulowane dno to koniecznosc- moj mlody w wieku ok 4 miesiecy jezdzil na połleżaco bo musiał widzec cos wiecej niz niebo i mame.

Ja bym ci proponowała kupic na poczatek tania gondole na paskach- super amortyzacja, a na jesien fajna duza i zwrotna spacerówke z super rozsuwana budka, np x landera xa, baby jogger city elitte, britax b-mobile. Spacerówka jedo nie ma takiej fajnej budki jak te co wymienilam. Na poczatek mogłabys uzywac podwozie x landera czy baby joggera z fotelikiem maxi-cosi , a britaxa z ich firmowym fotelikiem ( te 2 firmy maja najlepsze wyniki w testach dla fotelikow 0-13 kg, oczywiscie z baza izofix)
      Jedo fyn to fajna opcja ze wzgledu na skretne kola i dobra amortyzacje jak na taki typ wozka.
      fajny tez moglby byc quinny freestyle comfort- 3 kołowy, amortyzowany lepiej niz speedy i siedzisko w 2 strony, z tym ze baardzo ciezki (jezeli ma to znaczenie)
    • monia76 Re: Zwrotne, duze kola, wielofunkcyjny 25.01.11, 14:59
      mam emmaljungę nitro spacerówkę i to jest MEGA zwrotny wózek. właściwie nie znam zwrotniejszego, ale specjalistką nie jestem. małe kółka w mieście, także na wertepach spisują się znakomicie, nawet na wybojach amortyzacja jest ok, chociaż to oczywiście nie pompowaniec. na piasku/żwirze itd żadnymi skrętnymi kołami nie pojedziesz.
      gondola, jak to w emmaljundze, duża, ale jak piszą poprzedniczki, raczej marne szanse, żeby Twój dzieć zgodził się tak długo jeździć w gondoli.
      natomiast spacerówka nitro jest idealna do przesadzenia do niej malutkiego niemowlaka - rozkłada się na płasko, jest wąska, przez co dziecko nie lata na boki, a jak maluch zaczyna powoli siadać, można lekko postawić oparcie tworząc pozycję półleżącą. na wyjazdy i tak w pewym momencie będziesz musiała kupić parasolkę, ale to pewnie dopiero powyżej roku, półtora.
      generalnie, uwielbiam emmę nitro i uważam, że ma prawie same zalety, jedyną poważną wadą jest waga i wielkość po złożeniu.
    • srebrno-listka Re: Zwrotne, duze kola, wielofunkcyjny 25.01.11, 16:48
      Emmaljunga rządzi ;)
      mam takową (starą edge duo combi) i jak na razie z kilku wózków jakie używałam jest najlepsza, przynajmniej na zimę, zarówno spacerówka, jak i gondola.
      Ma wielką gondolę (mój malec przestał w niej jeździć jak miał 7 miesięcy, bo się nudził, ale spał w niej w domu jeszcze ze dwa. A i teraz (ma roczek) jeszcze się zmieści).
      Spacerówka dla malutkiego dziecka może być za duża i co za tym idzie mało wygodna, ale jak dojdzie kombinezon i wszystkie śpiworki, to będzie znacznie lepiej. Poza tym, zapewnia dobre osłonięcie od wiatru i w spacerówce buda naciąga się prawie do samego pałąka.
      Jest to bardzo zwrotny wózek, jestem w stanie zawrócić nim w miejscu i nie wymaga to jakiejś specjalnie dużej siły. Podbija się moim zdaniem lepiej niż x-lander xa (ma też lepszą amortyzację) czy maclaren xlr. Moja akurat nie ma przekładanej rączki, ale są stelaże emmy, które mają.
      W teren jest niezastąpiona, o niebo lepiej się sprawdza niż x-lander xa czy x1.
      A, i o czym się rzadko wspomina - nie bez znaczenia jest szerokość rozstawu kół wózka - emma jest węższa niż np. xa (67 cm) czy baby jogger city elite (67). A ma to znaczenie jak chcesz wjechać wózkiem do sklepu czy idziesz nieodśnieżonym chodnikiem, gdzie jest tylko wydeptana ścieżka.

• saras-wati Re: Zwrotne, duze kola, wielofunkcyjny 25.01.11, 20:04
      Emmaljunga, to dobry pomysł. Teutonia ma bardzo duże gondole, tylko nie pamiętam nazwy tej najdłuższej. Zarówno emmaljunga, jak i teutonia mają wiele modeli, więc znajdziesz coś dla siebie. Ja miałam teutonię fun system - bardzo zwrotny wózek, ale twardy. Teutonia mistral chyba jest fajnie amortyzowana.

Gdybym ja była na Twoim miejscu, to kupiłabym wózek mountain buggy swift z gondolą. Zimą woziłabym już w spacerówce. Jednak to nie jest rozwiązanie dla każdego, bo spacerówka jest tyłem do mamy.
      • zawsze_zielona Re: Zwrotne, duze kola, wielofunkcyjny 26.01.11, 15:06
        Wiesz jak dluga jest gondola w tych Mountain Buggy?
        • zawsze_zielona Juz znalazlam n/t 26.01.11, 15:16

• saras-wati Re: Zwrotne, duze kola, wielofunkcyjny 26.01.11, 21:02
          75 cm - szału nie ma:( Jednak to standard...oczywiście dłuższe ma emmaljunga oraz teutonia
    • zawsze_zielona ABC Design Cobra 26.01.11, 12:33
      Wlasnie znalazlam w sieci ten wozek i powaznie sie nad nim zastanawiamy (gonodla i spacerowka), ale nie znalazlam zadnych opinii o nim. Czy to dobry wozek? Jak amortyzacja?
      • variuss Re: ABC Design Cobra 27.01.11, 09:10
        Amortyzacji praktycznie nie ma, a spacerówka jest płytka, kubełkowa i budka bardzo licha(kawałek szmatki). Moja siostra ma ABC inny model , ale siedzonka sa takie same.
        Juz lepszy byłby britax b-smart 3 lub 4 kołowy:
        www.flickr.com/photos/babylove2000/4535135292/
        amortyzacji co prawda tez nie wyczujesz pod niemowlakiem, ale za to spacerówka rozkładana do spania, super rozsuwana budka:
        bezpiecznyfotelik.com/gfx/britax/britax-b-smart3-8.jpg
        i mozna wpiąc fotelik romer.
        bezpiecznyfotelik.com/gfx/britax/britax-b-smart3-4.jpg
        Do tego spacerówka sklada sie w 1 kawałku: siedzisko ze stelazem:
        static.which.net/media/images/product-gallery-4/britax_b-smart-3-wheel-229509.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka