Dodaj do ulubionych

emigracja jako skillled worker+oferta pracy

17.04.05, 11:20
Witam. Spróbuję zasięgnąc informacji na tym forum bo pozostałe sprawiaja
wrażenie wymarłych wink
Mam zamiar wraz z moją rodziną ubiegać się o pobyt stały w Kanadzie na
podstawie własnych kwalifikacji. W związku z tym mam kilka pytań na które
prosiłbym o odpowiedź.
Jakie wymagania powinna spełniać oferta pracy z Kanady od przyszłego pracodawcy?
Czy taka oferta przyspiesza czas oczekiwania? Jeśli tak to o ile?
Czy umiejetności językowe można poświadczyć certyfikatem FCE? Czy ocena na nim
ma wpływ na punktację?
Czy doświadczenie zawodowe zbobywane w czasie nauki jest zaliczane do
punktacji, czy dopiero jest liczone od momentu ukończenia szkoły?
Z góry dziękuję.
Jeżeli ktoś miał takie doświadczenia lub ma jakąś wiedzę na ten temat proszę o
pomoc.
Obserwuj wątek
    • salel Re: emigracja jako skillled worker+oferta pracy 17.04.05, 11:25
      Aha i jeszcze jedno czy ktoś próbował uzyskac informacje odn. emigracji w
      ambasadzie w Warszawie, bo ja zostałem odesłany przez panią na www.canada.pl
      (telefonicznie ponoć nie udzielają), skąd wysłałem mail z pytaniem ale
      odpowiedzi ani widu ani słychu...
    • dradam1 Re: emigracja jako skillled worker+oferta pracy 17.04.05, 12:13
      jezeli masz w reku wazna (potwierdzona przez wladze Kanady), skierowana do
      Ciebie , oferte pracy to wjazd do Kanady w kategorii skilled worker przestaje
      Ci sie oplacac ( w sensie czasu) .

Uzyskujesz "ministerial permit" i po prostu wjezdzasz.
      Czas oczekiwania itp. : pisalem o tym pod :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26297&w=21227464
      Radze uwaznie sprawdzic dane oficjalne, publikowane na WWW.W zasadzie czas
      oczekiwania na permit nie przekracza miesiaca ( w Warszawie).

Z punktu widzenia praktycznego , rowniez, sprawa znajomosci jezyka angielskiego
      (francuskiego) przestaje byc wazna bo jak na kogos czeka zatrudnienie, to
      znaczy, ze zna angielski ( Fr) wystarczajaco.

Wymiana ministerial permit na PR jest nieco "tricky" i wiem, ze ktos moze
      zglaszac obiekcje, ze tego sie nie da zrobic, ale zapewniam ze znam setki osob,
      ktore to zrobily ( bedac zreszta selfemployed - co dodatkowo komplikuje
      sytuacje).

Pozdrawiam

dradam1

• salel Re: emigracja jako skillled worker+oferta pracy 18.04.05, 11:08
      Witam. Dzięki dradam za odpowiedź.
      Pozwole sobię dalej podrążyć temat, czy w takiej sytuacji można wyjechac z całą
      rodziną, i czy np żona mogłaby też podjąć pracę wówczas. Wydaje mi się że jednak
      nie.
      Problem polega jednak na tym, że oferta owa jest czy tez może byc wystawiona
      przez osobę nam życzliwą w celu skrócenia ew. czasu oczekiwania natomiast raczej
      nie wiąże się z późniejszym zatrudnieniem.;-(
      Więc wracamy do punktu wyjścia...
      • dradam1 Re: emigracja jako skillled worker+oferta pracy 21.04.05, 23:14
        salel napisał:

> Witam. Dzięki dradam za odpowiedź.
        > Pozwole sobię dalej podrążyć temat, czy w takiej sytuacji można wyjechac z
        całą
        > rodziną, i czy np żona mogłaby też podjąć pracę wówczas. Wydaje mi się że
        jedna
        > k
        > nie.
        > Problem polega jednak na tym, że oferta owa jest czy tez może byc wystawiona
        > przez osobę nam życzliwą w celu skrócenia ew. czasu oczekiwania natomiast
        racze
        > j
        > nie wiąże się z późniejszym zatrudnieniem.;-(
        > Więc wracamy do punktu wyjścia...

Ministerial permit ma wpisane kto dana osobe zatrudnic moze. Nikt inny tego nie
        moze uczynic . Osoba,ktora obiecala dana osobe zatrudnic - musi to zrobic,albo
        taki "wjezdzajacy" wraca do kraju ( jak slyszalem w polowie przypadkow).
        Zona moze miec prawo do pracy, ale to zalezy od "immigration", jak im na
        glownym kandydacie zalezy, to takowe dodatkowe pozwolenie moga wydac ( tak
        robia w odniesieniu do zon lekarzy sprowadzach do Kanady).

Mozna zmienic pracodawce za zgoda wladz ( human resources + immigration), ale
        bez tej zgody mozna miec klopoty.

Przekonala sie o tym pewna pani z Filipin, ktora bardzo potrzebowala forsy dla
        rodziny zostawionej w kraju. Wiec znalazla sobie DODATKOWA prace ( po godzinach
        normalnego zatrudnienia).
        I chcieli ja uroczyscie i z biciem dzwonow z Kanady wyrzucic.
        W koncu jakos sie sprawe udalo zalatwic (nie jestem tego pewien) .

www.cbc.ca/story/canada/national/2000/02/16/nannya000216.html
        Pozdrawiam

dradam1
        • byt2 Re: emigracja jako skillled worker+oferta pracy 22.04.05, 06:34
          dradam1 napisał:

>Wymiana ministerial permit na PR jest nieco "tricky" i wiem, ze ktos moze
          >zglaszac obiekcje, ze tego sie nie da zrobic, ale zapewniam ze znam setki
          >osob,ktore to zrobily ( bedac zreszta selfemployed - co dodatkowo komplikuje
          >sytuacje).

Czy moglbys napisac gdzie w Kanadzie mozna wymienic "ministerial permit" na
          PR ? .

• dradam1 Re: emigracja jako skillled worker+oferta pracy 26.05.05, 18:54
            Nie ma przepisu zabraniajacego skladania podania o "PR" status przez osobe ,
            ktora w Kanadzie znajduje sie na "ministerial permit". Odnosi sie to rowniez i
            do "live-in-caregiver" ( i to rowniez w odniesieniu do czlonkow rodziny,
            mieszkajacych w tym momencie poza granicami Kanady).

W momencie otrzymania papierow potwierdzajacych ten PR status dany
            osobnik "wjezdza" przez granice kanadyjska uzyskujac stempel na paszporcie i
            wysylajac automatycznie podanie o "PR card" .

Proste ?

Pozdrawiam

dradam1
            • byt2 Re: emigracja jako skillled worker+oferta pracy 27.05.05, 00:13
              dradam1 napisał:

> Nie ma przepisu zabraniajacego skladania podania o "PR" status przez osobe ,
              > ktora w Kanadzie znajduje sie na "ministerial permit".

-----------------------------

Rzecz nie w braku przepisu ale w braku mozliwosci skladania czegos co nie jest
              przewidziane , jaka aplikacje i kto mialby przyjmowac od "temporary worker" ?

Live-in Caregiver jest osobnym programem w ktorym mozna skladac aplikacje o PR
              w Kanadzie ( inland ) , oprocz niego tylko w kilku innych sytuacjach ale na
              pewno nie posiadacz "work permit" , takowy jezeli chce imigrowac moze
              aplikowac jako skilled worker .

• salel Re: emigracja jako skillled worker+oferta pracy 22.04.05, 10:18
      No, tak tylko, że w naszym przypadku jak napisałem wyzej mozliwe jest tylko
      ubieganie sie o pobyt stały jako skilled worker poniewaz ta oferta nie jest
      wiążąca stąd moje pytania zawarte w 1 poście. Czyli znów wiem, że nic nie wiem....
      Aha, dzięki z przeniesienie postu. Miałem rozpocząc wątek na tym forum ale
      ostatnio bywało tu trochę pustawo wink
    • salel Re: emigracja jako skillled worker+oferta pracy 31.05.05, 11:56
      A czy jest jakaś możliwość zdobycia licencji w zawodzie który chcielibysmy
      wykonywac w Kanadzie, ale będąc jeszcze w Polsce?
      Konkretnie myślę o fizjoterapeutach, rehabilitantach itp...
      Bo w USA ponoć sa organizacje, które ułatwiają zdobycie ekwiwalentu polskiej
      licencji.
      • byt2 Re: emigracja jako skillled worker+oferta pracy 31.05.05, 23:10
        Czy tak trudno jest wpisac w Google np. Canada Physiotherapists licensing i
        uzyskac samemu potrzebne informacje ( mnie zajelo to kilkanascie sekund ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka