Dodaj do ulubionych

Czy to prawda..?

10.01.05, 21:49
Hej
Czy to prawda, ze aparaty gorny i dolny zaklada sie w roznych odstepach. Tak
dzis sie dowiedzialam, a bylam swiecie przekonana ze zaklada sie w jeden
dzien. Hmm no sama nie wiemwink)
Obserwuj wątek
    • ciri77 Re: Czy to prawda..? 10.01.05, 23:27
      To zalezy chyba od przypadku. Ja mialam najpierw zalozony gorny aparat a po
      dwoch miesiacach dolny, bo podobno gdyby byly zalozone jednoczesnie to gorne
      zeby moglyby zahaczac o dolne zamki i powodowac ich obluzowanie.
      pozdrawiamsmile
      • ortodonta Re: Czy to prawda..? 11.01.05, 10:03
        zależy od sytuacji zgryzowej. przy pogłębinym nagryzie lepiej poczekać 2/3 mce
        z powodów podanych powyżej. Jeżeli nie ma ryzyka ''zgryzania'' dolnych zamków,
        to można założyć oba naraz.
        • monialisia Re: Czy to prawda..? 12.01.05, 13:54
          A po dwóch czy trzech miesiącach nie będzie już problemu z nagryzaniem?
    • magda781 Re: Czy to prawda..? 13.01.05, 23:33
      Moja ortodontka twierdzi, ze srednio przyjemne jest zakladanie obu lukow
      jednego dnia. Lepiej jest troche przyzwyczaic sie do nowej sytuacji. Zupelnie
      sie pod tym podpisuje chociaz sama chcialam oba naraz. Teraz wiem,ze byloby mi
      ciezko, bo wbrew pozorom wcale nie jest latwo na poczatku. Jak mowi stare
      porzekadlo: "co nagle, to po diable"smile. Pozdrawiam.
      • ortodonta Re: Czy to prawda..? 14.01.05, 10:32
        w naszej populacji dominuje pogłębione zachodzenie siekaczy i siłą rzeczy
        większość pacjentów ma zakładany dolny aparat po 2/3 m-cach. Przy odpowiednim
        przyklejeniu zamkó i ew. dogięciach na łuku nagryz się spłyci. Jeśli nie, to
        albo aparat został źle nałożony, albo przypadek był operacyjny, co powinno być
        zdjagnozowane na początku leczenia. Jeśli można, to zakładam oba aparaty,
        szkoda czasu, męki wbrew pozorom nie są ani większe ani mniejsze.
        • vese Re: Czy to prawda..? 14.01.05, 12:19
          ja uważam że jak już mam cierpieć zakładnie zakładnaie i nie wygody to lepiej
          za jednym zamachem smile i jeśli jest mozliwość polecam odrazu dwa łuki
          przyszłym aparatką.... ja miałam odrazu dwa nie założone, a żeby
          sobie "straszne szczęki wzajemnie nie przeszkadzały mam zrobione tak zęby, że
          się nie stykają... jeszcze 11 miesięcy - MAM NADZIEJE!!!!! no i po 11 takich
          eksperymentach trafię na oddział dla oddziale anorektyczek smile.....a założenie
          aparatu polecam osobą które chcą rzucić palenie....nie palę bo szkoda zębów i
          nie objadam się bo zadużo "zamieszania" z jedzeniem wink
          • maga1977 Re: Czy to prawda..? 15.01.05, 07:42
            moja orto stwierdziła że oba łuki zdejmuje sie równocześnie a ze względu na to
            że zęby na dole są mało pokrzywione aparat na dole będę miała zakładany za jakiś
            czas. to bardzo logiczne wytłumaczenie bo po co trzymac go na zębach dłużej niż
            trzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka