ignatz 29.03.11, 10:56 W tytule "Pożyczasz znajomym - zapłać podatek", w artykule "pożyczasz od znajomych - zapłać podatek" Panowie redaktorzy to jednak jest różnica! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: edek PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podatek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.11, 11:03 Kiedy czytam takie bzdury podatkowe to tylko utwierdzym sie w przekonaniu, ze nie mozna w polsce zyc nie lamiac prawa. To jak balsam na moje sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podate 29.03.11, 11:37 Jedno z większych świństw w naszym prawie. DO ZMIANY! W ten sposób uczy się Polaków jak łamać prawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cash Re: PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 11:43 To taki pomysł min. finansów aby usprawnić bezgotówkowy obieg pieniądza. Może by ktoś policzył że ta gotówka krążąca po Polsce kosztuje państwo więcej niż 2% czasem ściągniętego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podate IP: *.dsl.telepac.pt 29.03.11, 11:42 Dzis nigdzie na swiecie nie da zyc nie lamiac prawa. Oto chodzi, aby miec zawsze 'haczyk' na obywatela. Pora wiec isc na sejm i zrobic porzaekz tym bydlem,ktore tam siedzi za nasze pieniadze! lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek do LEWIcowców ... 29.03.11, 13:59 Gość portalu: Kagan napisał(a): > Dzis nigdzie na swiecie nie da zyc nie lamiac prawa. Oto chodzi, aby mie > c zawsze 'haczyk' na obywatela. Pora wiec isc na sejm i zrobic porzaekz tym > bydlem,ktore tam siedzi za nasze pieniadze! Z Wami, lewacy, jest zawsze ten sam problem - nie rozmiecie podstaw, nie rozumiecie rzeczywistości i jesteście dla Wielkich Oszustów tworzących ideologię lewicową zaledwie tylko leninowskimi, pożytecznymi durniami. Choćby w marszu na lewicowy parLament, by wprowadzić ... jeszcze głupszy i jeszcze bardziej lewicowy parlament. Dla niedużej elity ludzi mądrych oczywiste jest, że przyczyną tej patologii prawnej (lewnej) jest lewicowa ideologia, a jedynym kierunkiem jest powrót do liberalnego kapitalizmu, gdzie rząd i ustawodawca musi być powstrzymywany przed ingerencją w sferze gospodarczej i w ogólnie pojętej sferze wolności ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
split-fire Re: do LEWIcowców ... 29.03.11, 18:45 a jedynym kierunkiem jest powrót do libe > ralnego kapitalizmu, gdzie rząd i ustawodawca musi być powstrzymywany przed ing > erencją w sferze gospodarczej i w ogólnie pojętej sferze wolności ludzi. buahahaha, brak jakiejkolwiek ingerencji i wiara w "niewidzialną rekę" wolnego rynku dopiero proawdzi do burdelu i wszelkich patologii systemowych, baniek spekulacyjnych, monopoli itd. Co immanentna cecha kapitalizmu, która dązy do akumulacji kapitału i inwestycji, a w czasach wirtualnego pieniądza -tworzenia kapitału z samego faktu posiadania kapitału Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: do LEWIcowców ... 29.03.11, 20:15 split-fire napisał: > buahahaha, brak jakiejkolwiek ingerencji i wiara w "niewidzialną rekę" wolnego > rynku dopiero proawdzi do burdelu i wszelkich patologii systemowych, baniek spe > kulacyjnych, monopoli itd. Co immanentna cecha kapitalizmu, która dązy do akumu > lacji kapitału i inwestycji, a w czasach wirtualnego pieniądza -tworzenia kapit > ału z samego faktu posiadania kapitału Odpowiedź do tej bzdurki, którą wyżej wypisałeś znajdziesz w moim komentarzu wyżej. Powtórzę: "z Wami,, lewicowcy, jest zawsze ten sam problem - nie rozumiecie podstaw, nie rozumiecie rzeczywistości" Odpowiedz Link Zgłoś
majak Re: PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podate 29.03.11, 11:45 Gość portalu: edek napisał(a): > Kiedy czytam takie bzdury podatkowe to tylko utwierdzym sie w przekonaniu, ze n > ie mozna w polsce zyc nie lamiac prawa. To jak balsam na moje sumienie. Bo państwo jest w stanie zalegalizować formalnie każde swoje działanie, choćby nie wiem jak głupie, niesprawiedliwe i złe. Pytanie retoryczne: czy tak powinno być stanowione prawo - pośpiesznie, chaotycznie, w nadmiarze, z podeptaniem prawa zwyczajowego, etyki, ekonomii czy wręcz zdrowego rosądku? Czy już nie pora na wielkie wiosenne porządki w naszej prawnej stajni Augiasza? Odpowiedz Link Zgłoś
smutny.wybor Re: PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podate 29.03.11, 13:33 Zgadzam się w 100%. Ja mam polską TV i oglądam wiadomości/fakty co wieczór. Nostalgia i tęsknota mijają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki... Ja już tam nawet na emeryturę nie wrócę, wolę zdechnąć w ciepłej Hiszpanii. Gość portalu: edek napisał(a): > Kiedy czytam takie bzdury podatkowe to tylko utwierdzym sie w przekonaniu, ze n > ie mozna w polsce zyc nie lamiac prawa. To jak balsam na moje sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podatek IP: *.dsl.telepac.pt 29.03.11, 11:40 Trzeba byc kompletnym idiota, aby zglaszac takie pozyczki. A urzedowi wystarczy powiedziec, ze sie kupilo to czy owo za swoje oszczednosci trzymane pod materacem, albo ze ten telewizor jest tylko pozyczony. A samachod kupujemy na raty, i wtedy sie nikt nie przyczepi... lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podate 29.03.11, 12:22 Trzeba być idiotą, by wierzyć, że takie naiwne tłumaczenie wystarczy. Podatek od nieujawnionych źródeł dochodu to 75%. Być może przy telewizorze za kilka tysiaków to przejdzie, ale żadna kontrola nie dotyczy takich sum. Zbuduj sobie dom z pracy na czarno, to wtedy zobaczysz, ile warte są twoje mądrości. Odpowiedz Link Zgłoś
as-zalogowany Re: PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podate 29.03.11, 11:42 Poj... psa i łańcuch. Zarobione pieniądze, już opodatkowane pożyczasz znajomemu. Ten płaci podatek i kupuje coś - płacąc przy okazji VAT, może i akcyzy (np. paliwo do auta). Po czym oddaje nam pieniądze - pewnie też warto by coś zapłacić, w końcu "wzbogaciliśmy się". Płać, płać, płać... P.S. Właśnie skarbówka bardzo chciała się ze mną zobaczyć. Niestety, ja za wodą... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na-plus Nieźle, nieźle ... IP: *.netfala.pl 29.03.11, 11:42 Widzę, że GW wzięła się za propagowanie "zdrowego trybu życia podatkowego" ;-) Na pewno trzeba być świadomym prawa, bo jak to się mówi, jego nieznajomość, nie zwalnia z jego przestrzegania ... "na plus" na-plus.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Nieźle, nieźle ... IP: *.dsl.telepac.pt 29.03.11, 11:44 Znaczy sie, w GG to bys 'na-pl'us wydawal Zydow, bo takie tam bylo wtedy prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motoguru Re: Nieźle, nieźle ... IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.11, 12:52 kagan tak jezdzisz po wszystkim i wszystkim, a powiedz mi w tej portulagii to na prawde siedzisz, czy boisz sie i przez proxy lazisz po sieci co by nikt cie nie zidentyfikowal przez przypadek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skarbnik PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podatek IP: 195.116.31.* 29.03.11, 11:58 Szanowna Gazeto popełniacie błąd niewybaczalny nie znając tekstu ustawy Ordynacji Podatkowej gdyż nie 14 dnia jest na zapłacenie podatku a 7 nie rozumiem jak można pisać artykuł bez analizy przepisów ? Jestem złośliwy ale wiem że na wydziale dziennikarstwa nie uczą gdzie i jak szukać pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srb.srooba PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podatek IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.11, 12:07 Zaraz... czy w takim razie, jeśli pożyczę od znajomego samochód powiedzmy za 50 tys. to powiniennem od tego zapłacić 1 tys podatku? :D Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podate 29.03.11, 12:14 A co myslales? Przeciez osiagnales korzysc, autkiem se pojedziesz jak panisko, podatek sie wiec panstwu nalezy jak psu kielbasa :) smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 13:23 samochód możesz wziąć w bezpłatne użyczenie, od tego nie ma podatku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srb.srooba Re: PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podate IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.11, 13:28 Serio? "Niby fiskus nie chce dużo. Ot, 2 proc. podatku od czynności cywilnoprawnych - od kwoty pożyczki (gdy jest ona udzielana w pieniądzu) lub <b>wartości pożyczki (gdy jej przedmiotem są rzeczy)</b>. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podate 29.03.11, 17:59 Serio. Umowa pożyczki wymaga, aby pożyczona i zwrócona rzecz była oznaczona tylko co do gatunku. Gdyby samochód został pożyczony w rozumieniu kodeksu cywilnego, to można byłoby zwrócić jakikolwiek inny samochód tej samej marki, ale niekoniecznie konkretnie ten sam co pożyczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podate IP: *.acn.waw.pl 29.03.11, 15:59 w zasadzie takie bezplatne uzyczenie mozna podciagnac pod korzysc majatkowa,za ktora pwoinno sie zaplacic podatek wg skali podatkowej.A pozyczkodawca powinien zaplacic podatek od przychodu,bo to ze go nie uzyskal nie jest istotne,wazne,ze powinien ten przychod uzyskac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Weksel IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.11, 12:38 Weksel jest rozwiązaniem problemu pożyczki i podatku od pożyczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podate IP: 195.158.247.* 29.03.11, 12:49 :-) fiskus chce..hm chcieć a móc to jednak zasadnicza różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Kolejny kretyński martwy przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 13:04 Urząd skarbowy może mnie pocałować w du'pę. Odpowiedz Link Zgłoś
jeruzalem51 Nowoczesne niewolnictwo 29.03.11, 13:23 chcieliscie "wolnosci", to macie zupelny jej brak,wtracanie sie do prywatnych pozyczek, tego nawet komunisci nie wymyslili.Chory system gdzie chodzi tylko o wyciaganie pieniedzy z kazdego,kto jeszcze zyje,a nawet i po smierci.Dodatkowo tzw.Unia Europejska i obce sady itd. czego jeszcze potrzeba,zeby udowodnic sobie,ze "nowy" system polityczno-ekonomiczny to totalne zniewolenie i wtracanie sie we wszystko,gdzie jest owa wolnosc w tej zydokracji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mreck Re: Nowoczesne niewolnictwo IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.11, 13:39 na kiego czorta im "puste" deklaracje? Tnn, zerowe? Skoro zwolnione to zwolnione, i po kiego informować? Żeby haki zbierać? Nie wystarczyło by na koncie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srb.srooba Re: Nowoczesne niewolnictwo IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.11, 13:44 A co mają do tego żydzi głupcze? Czy naprawdę w każdej dyskusji musi się znaleźć idiota, który po prostu zwali wszystko na żydów? Może ogarnij się trochę i uświadom sobie, że to co się dzieje dookoła to po prostu wina ludzi, którzy są zbyt leniwi żeby myśleć samodzielnie, nie potrzeba szukać wyimaginowanych wrogów. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Nowoczesne niewolnictwo 29.03.11, 14:54 > Czy naprawdę w każdej dyskusji musi się znaleźć idiota, który po prostu zwali > wszystko na żydów Mniej więcej: - W każdej dyskusji o pieniądzach musi się znaleźć idiota, który zwali winę na żydów, - W każdej dyskusji o młodocianym przestępcy z patologicznej rodziny (np. takiej z problemem alkoholowym) musi się znaleźć idiota, który stwierdzi, że na pewno był wychowywany bezstresowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez cukru Re: Nowoczesne niewolnictwo IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 29.03.11, 17:30 Dokładnie. Wychowanie bezstresowe w patologicznej rodzinie to oksymoron. W takich rodzinach najczęściej leją ile wlezie, krzyczą, każą "łojca" obsługiwać. Wychowanie bezstresowe to raczej domena klasy średniej a z niej wywodzi się stosunkowo mało młodocianych przestępców - choć się zdarzają. Chuligani, kibole, młodzi przestępcy najczęściej wychowują się w rodzinach bardzo "stresowych" i zazwyczaj religijnych - nie jest to głęboka, uduchowiona forma wiary, ale taka forma tradycjonalizmu, pustych frazesów, że jak Polak to katolik itp. A co do Żydów to też masz rację, polskie podatki, opłaty wszelkie administracyjne nie mają z nimi nic wspólnego . Faktem jest, że w światowych bankach jest ich nadreprezentacja w stosunki do ich ilości na świecie, ale nie oznacza to, że mają wpływ na łapczywość polskiego urzędu podatkowego. To Polacy tworzą te złodziejskie prawa w naszym kraju. A wszystko to niby dla dobra społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
jeruzalem51 Re: Nowoczesne niewolnictwo 30.03.11, 00:11 Gość portalu: srb.srooba napisał(a): > A co mają do tego żydzi głupcze? Czy naprawdę w każdej dyskusji musi się znaleź > ć idiota, który po prostu zwali wszystko na żydów? Może ogarnij się trochę i uś > wiadom sobie, że to co się dzieje dookoła to po prostu wina ludzi, którzy są zb > yt leniwi żeby myśleć samodzielnie, nie potrzeba szukać wyimaginowanych wrogów. widac,ze sie zdenerwowales prawda Zydzie,bedziesz musiam z tym jakos zyc prostaku i chamie Odpowiedz Link Zgłoś
balada Jakie prawo tacy obywatele 29.03.11, 14:08 Oczywiście, że lepsze takie prawo niż żadne. Ale na tle innych krajów wyglądamy chyba na trochę zarośniętych i zakutanych w kaftan bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Samochód 29.03.11, 14:21 Czy jeżeli pożyczam od kogoś samochód, powiedzmy wartości 30.000, to powinnam zapłacić 600 zł podatku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiktak Re: Samochód IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.11, 14:41 Jak sasiadka poprosi o przepchanie rury i jej to przepchniesz to powinieneś to zgłosić do US. Obowiazkiem twoim jest wycenić pracę izapłacić podatek. BZDURA IDIOTYZM ale prawdziwe. Może dziennikarze zaimą się takimi bzdurami. W tym kraju nie płacimy podatków tylko HARACZE. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Samochód 29.03.11, 17:44 Nie, ponieważ w świetle prawa samochód zwykle się użycza, a podatek jest od umowy pożyczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a2d2 używaj weksli, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 15:15 to nie zapłacisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moolat I dziwic sie, ze kraj sie wyludnia? IP: *.dyn.iinet.net.au 29.03.11, 15:21 Big Brother sie klania, komuny nie ma, a postkomuna przesciga to, co bylo kiedys... Ale coz ma sie taka wladze, jaka sie wybiera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Te przepisy są głupie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.11, 15:36 Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie płacił fiskusowi haraczu, bo takim mianem należy to nazwać, a nie podatkiem. Utrzymywanie takich przepisów powoduje tylko pogłębianie niechęci do fiskusa, a co za tym idzie do państwa polskiego. Takie państwo, które łupie swoich obywateli przestaje być obywatelom potrzebne. Takie państwo staje się wtrogiem swoich obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: PIT-y 2010: Pożyczasz znajomym, zapłać podate 29.03.11, 16:00 W telegraficznym skrocie: won od mojej forsy hieny. W zyciu nie zobaczycie ani grosza podatku od czegokolwiek, na co nie macie dowodow. W cztery litery mnie mozecie pocalowac. Dosc place na panstwo i nie podoba mi sie swinski folwark urzadzany przez kolejne ekipy w panstwowych firmach polaczony z chamskim wyzyskiem pozostalych pracownikow tychze instytucji. Znam pare osob, ktore w takowych pracuja i wiem, jak sprawy wygladaja i na co patrzy, a na co nie patrzy kontroler NIKu itd. itd. I tak, jesli mam sobie wyplacic powiedzmy 10.000 zl, to najpierw idzie 23% VATu (i niech mi nikt nie mowi, ze to placi klient a nie ja, bo gdyby nie ten podatek, to moglbym spokojnie 10% wyzsze ceny dawac), potem ze 35% podatku dochodowego (teraz nawet od posiedzen zarzadu musze sobie zusy i srusy odprowadzac), na koniec jeszcze na co bym nie chcial wydac forsy, to albo dostaje w morde drugi raz VATem albo jeszcze akcyza (za szlugi i benzyne). Malo im 60% moich pieniedzy? Trudno, ich problem. Sorry, ale sie musialem wyzalic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrz zagadek PIT-y 2010: Pożyczasz od znajomych, zapłać podatek IP: *.101.kt.cust.t-mobile.co.uk 29.03.11, 16:01 Polecam na rozluźnienie :)) Mann i rozliczenia podatkowe w akcji :)) www.youtube.com/watch?v=WNwGKYGgdjA&playnext=1&list=PLA6988E04AD54CEA3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol PIT-y 2010: Pożyczasz od znajomych, zapłać podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 16:47 czy to znaczy, ze jak pozyczylem od romka na wino i mam oddac przy zasilku to mam zaplacic od tego 200zl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy PIT-y 2010: Pożyczasz od znajomych, zapłać podatek IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.11, 17:27 Czemu jeszcze nie opodatkowano zwrotu podatku z PIT oraz zwrotu VAT dla firm? Przecież to też dochód! Odpowiedz Link Zgłoś
papigo PIT-y 2010: Pożyczasz od znajomych, zapłać podatek 29.03.11, 17:48 hehe, jeden kumpel wisi mi kilkaset tysiecy a od drugiego pozyczylem dwa milony i jak fiskus to sprawdzi? Prl-owskie straszenie ludzi. Fiskus pocaluj mnie i moich kumpli w dupe. Odpowiedz Link Zgłoś
split-fire Złodziejskie mendy, ale patrząc na te kwoty 29.03.11, 18:41 to lepiej zapłacić i spisać normalnie umowę niż pożyczać na słowo honoru Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Za komuny tez byly podatki - tyle ze ukryte 29.03.11, 18:57 dostawalismy kase na reke i nikt sie nie interesowal jaka byla nasza pensja brutto, od krorej pracodawca wyplacal podatek skarbowce. A podatek od pozyczek jest jak kazdy inny - z czegos trzeba oplacac dzialalnlsc partii "politycznych" w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8 Re: Za komuny tez byly podatki - tyle ze ukryte IP: *.dynamic.mm.pl 06.03.15, 21:48 debil!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Państwo czy złodziej ? 29.03.11, 19:02 Mam pytanie do ustawodawcy : Skoro każecie mi płacić dolę od pożyczki, którta przecież nie jset przychodem, tym bardziej dochodem, bowiem muszę ją oddać w zębach wraz z odsetkami to czy mogę sobie wpuścić w koszty te odsetki ? Podejrzewam że wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Odsetki odliczac w kosztach? 30.03.11, 01:31 co ty myslisz to jest jakas ameryka czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin PIT-y 2010: Kradziez nie jest opodatkowana IP: 67.43.92.* 29.03.11, 21:24 Wtedy sie mowi ze pieniadze ukradlem. Kradlem co tydzien po 200-300 zl a to przeciez mala szkodliwosc spoleczna i nie jest karalna. A od ukradzionego podatku sie nie placi. Odpowiedz Link Zgłoś