Dodaj do ulubionych

Żyrowanie kredytu

IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 12:46
Kumpel poprosił mnie o podżyrowanie kredytu na remont mieszkania. Bank odmówił mu kredytu, wymagając dodatkowego zabezpieczenia. Dlatego też zwrócił się do mnie bo od lat się przyjaźnimy.

Niedawno je kupił. Remont okazał się droższy niż się spodziewał (60 tys. zł). Bardzo naciska, bo sprawa jest dla niego nagląca - obecnie spłaca kredyt hipoteczny i wynajmuje mieszkanie. Do nowego wprowadzić się nie może bo nie ma remontu i takie błędne koło.

Rozumiem, że to dla niego ważne, ale ja mam pewne obawy. Wprawdzie po remoncie jego sytuacja będzie znacznie lepsza, ale z drugiej strony kredyt jest na wiele lat...

Nie wiem co robić nie chce żeby się obraził.
Obserwuj wątek
    • Gość: gostek Re: Żyrowanie kredytu IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 13:36
      Nie daj się wpakować w spłacanie cudzych długów!
      • o2xlc Re: Żyrowanie kredytu 21.11.12, 14:49
        Zastanów się co będzie jeśli on przestanie spłacać ten kredyt. Wszystko spadnie na ciebie. Nie wiem dokładnie jaki to kredyt, ale łatwo oszacować skale opłat. Zobacz tą symulację http://najnizszeraty.pl/kalkulator-kredytowy/6000000/1600/120/equal

Chcesz tyle płacić przez kilka lat? Odmów grzecznie i po sprawie. Jak koleś jest mądry to zrozumie.
    • koziorozka Re: Żyrowanie kredytu 21.11.12, 14:53
      Gwarancji, ze wszystko pójdzie gładko nikt ci nie da. Nikomu nie życzę, ale zdarzają się choroby, wypadki i inne katastrofy
      Dlaczego nie poręcza za niego nikt z rodziny?
    • panirogalik Re: Żyrowanie kredytu 24.11.12, 17:57
      Dobry kumpel by o to nie poprosił.
    • Gość: pawcio kredytów się nikomu nie żyruje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 03:44
      Nikt normalny kredytów nie żyruje. Taka zasada. Bo zazwyczaj cwaniaczek przestaje płacić. Ucz się na czyichś błędach zamiast na swoich. Kolega się obrazi? Niech spie... taki kolega :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka