Dodaj do ulubionych

Ktory Fundusz emerytalny wybrać?

IP: *.stok.bial.pl 28.06.01, 10:45
Witam zacząłem prace i musze w ciagu dwoch tygodni zapisac sie do jakiegos
towarzystwa emerytalnego ... nie mam zielonego pojecia co wybrać...
Prosze o fachową poradę osób nie zwiazanych z zadnym towarzystem

Pozdr.
Ces
Obserwuj wątek
    • Gość: Blau Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? IP: 212.160.130.* 28.06.01, 18:36
      Gość portalu: Ces napisał(a):

> Witam zacząłem prace i musze w ciagu dwoch tygodni zapisac sie do jakiegos
      > towarzystwa emerytalnego ... nie mam zielonego pojecia co wybrać...
      > Prosze o fachową poradę osób nie zwiazanych z zadnym towarzystem
      >
      > Pozdr.
      > Ces

Od razu mówię, że nie jestem fachowcem, ale ja polecałbym Nationale Nederlanden,
      albo jakieś inne towarzystwo z cywilizowanego świata.
      Słyszałem, że oni (NN) mają masę kasy, bo zebrali najbogatszych klientów. Z kolei
      ponoć CU, chociaż ma więcej klientów, to podobno golców, bo szli na ilość a nie
      na jakość.
      Ale uczciwie zaznaczam: nie jestem fachowcem, więc nie traktuj tego co napisałem
      jak prawdy objawionej. Poradziłem ci tylko na zasadzie: co ja sam bym zrobił.
      • Gość: Kwasek Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? IP: *.se.com.pl 29.06.01, 16:47
        Lepiej chyb coś dużego i solidnego, bo tak to coś połączy i zmienią zasady.
        Rzeczywiscie NN jest o.k. jak na mój gust.
        • Gość: Ces Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? IP: *.stok.bial.pl 29.06.01, 17:54
          Ok dzieki , poszukałem , posłuchałem mądrych ludzi i wybrałem :)
          Nie będe robic reklamy...
          Jeszcze raz Thx :)
          Ces
          • Gość: Blau Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? IP: 212.160.130.* 29.06.01, 21:34
            Gość portalu: Ces napisał(a):

> Ok dzieki , poszukałem , posłuchałem mądrych ludzi i wybrałem :)
            > Nie będe robic reklamy...
            > Jeszcze raz Thx :)
            > Ces

No nie, kolego, tak się nie robi! ;) Napisz, co wybrałeś, bom ciekaw.
            • Gość: Kuba_Wr Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.01, 22:27
              Widziałem swego czasu zestawienie. Tylko NN miał poważne zyski. Nawet CU było
              na minusie
              • Gość: Ces Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? IP: *.stok.bial.pl 29.06.01, 22:48
                Witam , to co teraz napisze nie bedzie broń Boze reklamą :)
                Wybrałem nn.
                Pozdr.
                Ces
    • Gość: Esther Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? IP: *.datamonitor.com 10.07.01, 12:22
      dlaczego nikt nie patrzy na strukture samego funduszu
      tylko na wielkosc firmy? Typu jak inwestuje sam
      fundusz i w co?
      NN jest "duza" firma jedynie w Polsce - na zachodzie
      nie nalezy do popularnych (najwieksze to np Axa)-
      szczerze powiedziawszy nie ma zbyt dobrej opinii.
      Sporo firm wlazlo na rynek polski wiedzac ze na
      zachodzie im sie nie uda...
      • Gość: Ces Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? IP: *.stok.bial.pl 10.07.01, 16:02
        Witam
        Jak juz powiedziałem , wybrałem ... a Ty co byś polecił ? :)
        Pozdr.
        Ces
        • Gość: jb Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? IP: *.cu.com.pl 16.07.01, 12:20
          polecam CU, ma najlepszych klientów, którzy płacą regularnie składki. Zarzadza
          ponad pięcioma miliardami złtych i ma lepsza stopę zwrotu niż NN.

• Gość: jl Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? IP: *.ptekb.pl 16.07.01, 12:42
            Gość portalu: jb napisał(a):

> polecam CU, ma najlepszych klientów, którzy płacą regularnie składki. Zarzadza
            > ponad pięcioma miliardami złtych i ma lepsza stopę zwrotu niż NN.
            >

Według mnie dyskusję "kontrolowaną" przeprowadziły służby marketingowe NN, a
            następnie dołączyły te same służby tylko, że z CU.
            • Gość: dlugopis Potwierdzam IP: *.foxboro-eckardt.com 20.07.01, 09:22
              Wydaje mi sie jl, ze masz racje.
              A fundusz wg mnie nalezy wybierac wg pozycji firmy na swiecie, a nie w Polsce.
              Wystarczy sprawdzic kapitalizacje firm ubezpieczeniowych w Nowym Yorku,
              Londynie i Frankfurcie i wszystko bedzie jasne.
              Przykladem z innej branzy moze byc Daewoo... Bez komentarza.
          • Gość: julianna Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? IP: 213.25.97.* 01.08.01, 11:36
            Do funduszu skladki placi ZUS, a nie klienci

Gość portalu: jb napisał(a):

> polecam CU, ma najlepszych klientów, którzy płacą regularnie składki. Zarzadza
            > ponad pięcioma miliardami złtych i ma lepsza stopę zwrotu niż NN.
            >

• Gość: kasia a co myslicie o amplico life?? IP: 157.25.43.* 16.07.01, 13:38
      a co myslicie o amplico life??
      • Gość: zoro Re: a co myslicie o amplico life?? IP: *.echo.com.pl 17.07.01, 11:15
        należy wybrać ten , który zgromadzi na waszych kontach najwiecej kasy w okresie
        waszej pracy /czasu oszcędzania/ ; a ci wcześniejsi rozmówcy to reklamodawcy;
        sami posukajcie po internecie i zobaczcie który OFE ma najlepsze wyniki,
        napewne nie te które są bohaterami tego serialu.
      • Gość: majkel Re: a co myslicie o amplico life?? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 13:44
        Zobacz na wyniki moim zdaniem fatalnie inwestuja chociaz sa na polskim rynku
        juz ponad dziesiec lat.
        • murzik Re: a co myslicie o amplico life?? 04.03.02, 11:27
          Prowizja pobierana od naszych składek w wysokości 8,5% przez wszystkie lata
          członkostwa +dotychczas marne wyniki inwestycyjne = odpowiedz sobie sam
    • Gość: marc75 Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? rankingi OFE to lipa IP: *.toya.net.pl 18.07.01, 02:07
      W tej chwili to można wybrać jakikolwiek, ponieważ to jest za krótki okres
      czasu żeby stwiedzić: ten jest najlepszy... Dopiero po kilku latach będziemy
      mogli powiedzieć który z funduszy da nam najwięcej mamony!!! Te rankingi
      głoszące zwyciężców po tak krótkim okresie czasu od startu OFE to lipa!!!
      pozdr. marc75
      • Gość: majkel Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? rankingi OFE to lipa IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 13:48
        Zgodzam sie w 100%.Ani jeden z funduszy tak naprawde nie przyniosl zakladanego
        zysku,gdyz koszty obsugi i reklamy pochlonely zyski.Wlasnie te najwieksze
        fundusze pochlaniaja najwiecej kapitalu.
    • Gość: Dagmara Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.02, 20:32
      To naprawdę nie ma żadnego znaczenia, który fundusz wybierzesz, to i tak
      wszystko gnioty, a w chwili obecnej wbrew pozorom różnice między nimi nie są
      tak istotne . Możesz sobie poczekać na losowanie.Spokojnie.Niestety znam się
      na tym dość dobrze, a rzeczywistość jest bardziej przerażająca niż się to
      wydaje NIK-owi i UNFE. Całe oszustwo tkwi w tzw gwarancjach bezpieczeństwa i
      ukrytych kosztach.Jako społeczeństwo jesteśmy zmuszeni do utrzymywania
      prywatnych instytucji i łożyć na utrzymanie OFE-rm (to o zarządzających
      funduszami,którzy potrafią zarabiać tylko na własne pensje, to znaczy my ich
      utrzymujemy ).Najlepiej zrób losowanie sam sobie na chybił trafił albo
      potrzekaj na losowanie urzędowe. Chyba możesz ominąć DOM bo ma się łączyć z
      Kredyt Bankiem ( przynajmniej chce). I tak trzeba pomyśleć jak zadziałać by II
      Filar był nieobowiązkowy. Na razie myślę o tym. Powodzenia w nowej pracy.
      Dagmara.
      • Gość: Tulku Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 23:55
        Dagmara ma troche racji, ale nie do końca - siedze troche w inwestycjach
        giełdowych i wiem, kto jak z funduszy działa na rynku akcyjnym, są lepsi i
        gorsi, z tym że niestety prawie wszyscy w dolnej strefie stanów średnich. Na
        pewno nie polecam OFE Rodzina - tam odbywają się dziwne manewry z księgowością,
        mają całkiem ładne papierowe zyski, które potem podlegają silnym korektom
        (tworzenie rezerw) CU jest gigantem i dyktuje warunki reszcie, ale mi np. nie
        podoba się szef jego pionu inwestycji akcyjnych Doradca Inwestycyjny Dawid
        Sukacz, o którym wiem, że jest dość słabiutki, ale musisz wiedzieć, że taki
        gigant zazwyczaj inwestuje zachowawczo, na podstawie decyzji całego zespołu
        analitycznego, nie tylko p. Sukacza, więc jego wpływ jest mocno ograniczony. O
        wiele lepsze wyniki na polskim rynku mogą osiągnąć mniejsze fundusze ( inna
        rzecz, czy osiągają) - łatwiej jest wycisnąć 30% - 50% zysk na WGPW z 10 mln
        USD niż z 500 mln, inna skala działania i można stosować tzw. aktywny timing
        (sprzedaż na lokalnych górkach, kupno w lokalnych dołkach) czego CU i NN z
        racji swej wielkości zrobić nie mogą, oni mają jedynie wybór strategii
        ograniczający się do "Kup i trzymaj" lub chwilowo powstrzymaj się od zakupów,
        zmniejszając tym samym udział akcji w portfelu( bo bieżące przelewy z ZUS
        kierowane są w całości na papiery dłużne). Z taką strategią nie można być w
        czołówce, dlatego CU i NN zawsze będą w okolicach średniej, która zresztą
        wyznaczają i ztym trzeba się liczyć, wybierając te OFE, no chyba, że w
        przyszłości pozwoli się im mocniej wyjść za granicę ( obecnie OFE mogą
        zainwestować do 5% środków za granicą), tam rządzą już inne fundusze np.
        amerykańskie CalPERS czy Vanguard i przy nich nasze CU to kopciuszek. Tam CU
        mółby stosować timing. Co do raportu NIK - z jednej strony przesadzają, bo
        prognozy na podstawie 2 lat działania OFE warte są funta kłaków - wystarczy
        ogólnoświatowa hossa typu lat 90 tych na świecie przez 5 - 6 lat i wartość
        jednostek uczestnictwa w OFE się podwoi, więc raport NIK to w części
        inwestycyjnej niestety stek bzdur, z drugiej strony konstrukcja benchmarka (
        poziomu odniesienia dla wyników OFE) jest tak beznadziejna, że premiuje
        średniactwo i zachowawczość - więcej o tym piszę w moim poście "OFE i ich
        warunki działania wymagają reformy!!!" na tym forum, kto ciekawy, niech tam
        zajrzy. Co do małych OFE - z reguły mają większe koszty, więc trochę zysków im
        to zjada. Ostrzegam też przed AIG i Bankowym - w Bankowym zarządzający zbyt
        podniecali się metodami "nowych" wycen spółek sektora TMT (Internet, Telekomy i
        Komputery)w 2000 r i 2001, zapominając o tym, że najważniejszy jest strumień
        rzeczywistych dochodów, a nie prognozowanych na bliżej nieokreśloną przyszłość
        i parę lat za to jeszcze będą płacić wynikami w dolnej części tabeli, AIG nie
        ma jasnej, długofalowej koncepcji inwestowania, "szarpią się" i robią błędy,
        np. sprzedali w okresie VIII - X 2001 praktycznie przy dnie WIG-u ponad połowę
        akcji z portfela, by gdy za parę dni zaczęly sie wzrosty w panice drożej
        odkupować, mając wizję dopłaty do rachunków klientów, bo gdyby tego nie zrobili
        byliby ponad 40% poniżej średniej(cudem się ocalili...). Może nie
        odpowiedziałem co wybrać, ale przynajmniej powiedziałem, na co uważać.
        Ale jeśli chcesz mieć "hawaje" z emerytury, to szukaj III filara.....
        Pozdrawiam, TULKU
    • dembolek Re: Ktory Fundusz emerytalny wybrać? 09.07.02, 19:16
      najlepiej nie wybieraj żadnego nic ci nie zrobiš......a je�li poczekasz to i
      tak cię wylosujš do tych "niby" najlepszych (majšcych najwięcej członków),
      tytlko dlatego trafisz do największych bo dostali takš nagrodę w zamian
      za...nieważne bo zbyt skomplikowane. Najlepie się nie wpisuj i nie daj zarobić
      agentowi 250 zł, a jk już to zrobisz to zawołaj od nie go czę�ć przynajmniej
      co� na tym systemie zarobisz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka