Dodaj do ulubionych

Kataster subito!

• Gość: Opserfator Kataster subito! IP: *.net.autocom.pl 30.06.07, 12:12
      jestem jednym z tych których najbardziej ubodzie ten podatek, jednak jestem
      zdania że jest to konieczne! W ten sposób z aktywizuje się rynek nieruchomości,
      pójdą czynsze w górę. Przydały by się również takie rozwiazania jak we Francji,
      gdzie remonty np kamienic mozna odpisać od takiego podatku. To może w końcu
      odmienić wygląd naszych miast. A rząd nie chce wprowadzić tego podatku z
      prostego powodu- populistycznego. na tym stracą i "bogaci" i "biedni" a zyska
      gospodarka. Ale gospodarka nie głosuje w wyborach....
      • sawa.com Re: Kataster subito! 30.06.07, 12:47

Gość portalu: Opserfator napisał(a):

> jestem jednym z tych których najbardziej ubodzie ten podatek, jednak jestem
        > zdania że jest to konieczne! W ten sposób z aktywizuje się rynek
        nieruchomości,
        >
        > pójdą czynsze w górę. Przydały by się również takie rozwiazania jak we
        Francji,
        >
        > gdzie remonty np kamienic mozna odpisać od takiego podatku. To może w końcu
        > odmienić wygląd naszych miast. A rząd nie chce wprowadzić tego podatku z
        > prostego powodu- populistycznego. na tym stracą i "bogaci" i "biedni" a zyska
        > gospodarka. Ale gospodarka nie głosuje w wyborach....

Absolutnie sie nie zgadzam. Przejechałam w pierwszej połowie czerwca kawał
        Polski - i to po ścianie wschodniej... Lubelszczyznę i Podkarpacie. Byłam
        zdumiona. Polskie wsie i miasteczka mają domy o nowych elewacjach i czystym
        otoczeniu. Zastanawiałam sie co może być przyczyną tak budujących i miłych dla
        oka obrazów... I moim zdaniem są dwie przyczyny. Dobra działalnośc samorządów
        gminnych. Widać działa tzw. ustawa śmieciowa... i poprawa poziomu życia ludzi.
        Okazuje się, ze tam gdzie biednie tam i brudno. I na odwrót.
      • Gość: zmęczony Re: Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 12:49
        Proponuję "Opserfatoże" (celowo podkreślam Twój nick) żebyś skorygowal swoje
        poglądy o dwie rzeczy: 1. W Polsce tylko potocznie mówi się o odliczaniu od
        podatku, w rzeczywistości jest to odliczenie od podstawy opodatkowania, a to
        wielka różnica.
        2. Państwo jest bogate bogactwem swoich obywateli. Ta prawda jest niestety
        bardzo niepopularna w kręgach rządzących.
        no i na koniec ja uważam że zastępowanie rozsądnego podatku bandycką daniną
        jaką jest kataster lub jakiekolwiek podwyższanie jest na dłuższą metę działaniem
        antypaństwowym
    • Gość: wm Kataster subito! IP: *.kosakowo.wirt.pl 30.06.07, 12:14
      po co człowiekowi takie państwo .. podatki ..podatki ...podatki . Jeśli ktoś
      kupił (i zapłacił podatek) działkę , jeśli ktoś kupił cegły do budowy ( i
      zapłacił podatek) .. jeśli ktoś wyposażył budowę ( i zapłacił podatek) ... to
      czy dalsze opodatkowanie nie jest ZŁODZIEJSTWEM ? .... chyba jest ! Czy żyjemy
      tylko po to żeby płacić jakiemuś samozwańczemu rządowi od .. czegoś
    • Gość: Morphy Za duzo przebywa w redakcji GW i zidiocial... IP: 150.254.206.* 30.06.07, 12:44
      Bardzo czesto sie z Gadomskim do tej pory zgadzalem i naprawde sie dziwilem, ze ktos kto potrafi cos sensownego powiedziec na temat ekonomii jeszcze jest w ogole drukowany w socjalitycznej GW. Ale chyba jednak Gadomski przeszedl tym gazowyborczym smrodkiem i zaczyna wypisywac glupoty.
    • Gość: Rejtan Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 13:09
      Jeśliby teraz ktoś wprowadził podatek katastralny w Polsce taki jak w Europie
      Zachodniej, to będzie rewolucja w kraju. Dlaczego? Dlatego, że ludzi w Polsce
      nie stać na płacenie takich pieniędzy za domy, które zostały wybudowane w innej
      rzeczywistości - w rzeczywistości PRL-u. Teraz tylko mały procent ludności w
      Polsce stać na wybudowanie domu, kiedyś było inaczej, materiały budowlane i
      ekipę budowlaną można było zdobyć za stosunkowo niewielkie pieniądze. I co teraz
      Ci wszyscy ludzie, których rodzice wybudowali domy, mieliby te domy
      posprzedawać? Sprzedać to na co ich rodzice całe życie pracowali? Większość
      posiadaczy domów ledwo stać na zdobycie opału na zimę, a co dopiero mówić o
      płaceniu jakiś ogromnych sum od wartości budynku...tym bardziej, że większość
      takich domów jest na wsiach lub w małych miasteczkach, gdzie nie zarabia się
      tyle co w np. Warszawie, która może z powodzeniem utrzymywać takie Marki i im
      podobne skupiska willi. No niech się znajdzie rząd, który wprowadzi taki podatek...
      • gwiezdny_kupiec Re: Kataster subito! 30.06.07, 13:43
        Ten problem można prosto rozwiązać przez wprowadzenie czegoś na kształt kwoty
        wolnej od podatku. W demokracji nikt nie wprowadzi podatku który większość
        wyborców puści z torbami.

Celem podatku katastralnego w Polsce, byłoby głównie opodatkowanie ludzi bardzo
        zamożnych, którzy płacą niskie podatki. Ten podatek na pewno nie ma służyć temu
        żeby opodatkować biednych ludzi mieszkających na wsi.

Tak na marginesie to tych co "ledwo stać na zdobycie opału na zimę" to na wsi
        nie jest tak wielu jak niektórzy na tym forum sugerują. A podatek w wysokości
        np. 0.1% to nie są jakieś wielkie kwoty np. 0.1% * 200000 = 200 zł rocznie.
        Biorąc pod uwagę że rolnicy nie płaca podatku dochodowego i płacą symboliczne
        składki na KRUS nie wydaje się to żeby zaczęli płacić podatki jakoś szczególnie
        nieuczciwe.
        • janu5 Co to za własność za którą trzeba bez przerwy płac 30.06.07, 14:05
          Ty kupiec ,. Wytłumacz mi co to za własność za którą trzeba bez przerwy płacić.
          Albo jesteś właśćicielem albo tylko dzierżawcą. Czasy lenna minęły. Wogóle
          podatki majątkowe powinny być u nas zakazane jako niezgodne z konstytucją -
          święte prawo własności , a już podatki katastralne w szczególności bo mieszkanie
          czy dom zaspokaja jedną z podstawowych potrzeb człowieka - dach nad głową.
          Co do łupienia bogatych to przecież trzeba się trochę wysilić i zmieniać prawo
          gdzie indziej. Np dlaczego prezesom dyrektorom pąństwoych spólek wypłaca
          sięmilionowe odprawy choć pracowali zaledwie parę tygodni. Złodziejstwo w biały
          dzień w zgodzie z przepisami. Co do innych zarabiajaćych krocie no albo ich
          praca jest tyle warta więć nie nalezy się ich czepiać , albo nie jest warta
          wtedy trzeba zmieniac prawo tak żeby zmuszac do lepszej wyceny.
          • gwiezdny_kupiec Re: Co to za własność za którą trzeba bez przerwy 30.06.07, 14:31
            Drogi Janu, polecam Ci ciekawy artykuł do którego link znalazłem dzisiaj na tym
            forum:
            www.nbportal.pl/pl/np/bloki/finanse/kataster
            Interesujący jest również wpis w Wikipedii:
            en.wikipedia.org/wiki/Property_tax
            Taki podatek funkcjonuje w wielu krajach, które mają gospodarkę rynkową dłużej
            niż Polska - przykładowo w USA. USA trudno chyba nazwać krajem w którym nie ma
            własności prywatnej ?
            • janu5 Re: Co to za własność za którą trzeba bez przerwy 30.06.07, 20:56
              He he zasłaniasz się artykulikami - równie ideologicznie poprawnymi i glupawymi
              zarazem jak ten Gadomskiego i bezkrytycznie przyjmujesz obce wzorce.
              USA to państwo niewolnicze. Przecież tam połowa nieruchomości i samochodów tak
              naprawdę nalezy do banków ( o meksykanach pracujących na czarno nie wspomnę).
              Kataser udawadnia lenniczośc organizacji tego państwa ,a przy tym doskonale
              pokazuje jak wpływa to na rozwarstwienie spoleczne. Dzieki katastrowi powstaja
              tam getta bogatych i getta biednych. Tego chcesz?
              No kupiec a teraz rusz głową i odpowiedz swoimi słowami na postawione pytanie .
              Co to za własność za ktorą bez przerwy trzeba płacić?
      • Gość: ee Re: Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 14:05
        > Jeśliby teraz ktoś wprowadził podatek katastralny w Polsce taki jak w Europie
        > Zachodniej, to będzie rewolucja w kraju. Dlaczego? Dlatego, że ludzi w Polsce
        > nie stać na płacenie takich pieniędzy za domy, które zostały wybudowane w innej
        > rzeczywistości - w rzeczywistości PRL-u.
        Myślę, że mylisz pojęcia. Opisujesz zjawisko, które występuje także
        tam i nazywa się utrata dochodów lub nabycie spadku (można założyć, że ludzie
        którzy wybudowali dom w PRL są właśnie takimi szczęśliwymi spadkobiercami). W
        obu tych przypadkach
        osoby może być nie stać na utrzymanie nieruchomości. Cóż wtedy taki delikwent
        robi? Sprzedaje i jest happy zamiast marudzić.
        Oczywiście można założyć, że w Polsce skala tego zjawiska jest dużo większa,
        ale czyż stawek nie będzie uchwalała gmina? Sami sobie założą na szyję sznur?
    • Gość: Włodzimierz Zgoda Gadomskiemu rozumu subito! IP: *.eranet.pl 30.06.07, 14:35
      Gadomskiemu rozumu subito!

Z najwyższym zdumieniem przeczytałem felieton pana Gadomskiego pt. „Kataster
      subito”.
      Do tej pory miałem go za rozsądnego ekonomistę, ale widać bardzo się pomyliłem.
      Polemikę zacznę od końcowego stwierdzenia zawartego w felietonie, że podatek
      katastralny jest podatkiem sprawiedliwym, gdyż w naszym kraju istotna część
      majątków powstała ze źródeł nielegalnych lub ukrytych. Rozumiem, że pan
      Gadomski wyprowadził taki wniosek z obserwacji swojego otoczenia. Moje
      obserwacje są diametralnie inne; przygniatająca większość budowanych domów i
      nabywanych mieszkań w Polsce to efekt ciężkiej pracy i wieloletnich wyrzeczeń.
      Skąd ta ogromna ilość kredytów mieszkaniowych?
      Nie jestem w stanie zrozumieć skąd u wielu uznanych ekonomistów te zachwyty nad
      podatkiem katastralnym?
      1. Podatek katastralny jest podatkiem archaicznym. Pojawił się w zamierzchłych
      czasach, kiedy nie znano pojęć przychodu, dochodu, kosztów a zamożność oceniano
      po ilości posiadanych dóbr, tj. niewolników, sztuk bydła, ilości ziemi,
      kamienic, etc. Chyba nie muszę tłumaczyć, że dzisiaj podatkuje się dochody i
      konsumpcję (VAT).
      2. Podatek katastralny jest podatkiem od rzeczy posiadanych i nabytych za
      dwukrotnie opodatkowane pieniądze (podatek dochodowy i VAT) a czasem
      trzykrotnie, bo jeszcze akcyza. Może by jeszcze coś opodatkować, co posiadamy,
      np. komputer, narty, biżuterię (to też przecież często ze źródeł
      nielegalnych!), rower a nawet i drogi garnitur albo buty.
      3. Podatek katastralny jest sprzeczny z Konstytucją RP. W wyniku wprowadzenia
      podatku katastralnego przestajemy być właścicielami majątku a stajemy się de
      facto jego dzierżawcami. Niepłacenie tego podatku skutkuje przecież odebraniem
      nieruchomości!
      4. Wbrew temu, co twierdzi pan Gadomski, nie tylko „bogaci” posiadają majątki,
      np. Kiedyś ktoś z trudem postawił dom na działce daleko od centrum miasta.
      Dzisiaj to modny teren i niebotycznie drogi. Skąd starsi ludzie, zwykle na
      marnej emeryturze, mają wziąć pieniądze na kataster. Odpowie pan, niech
      sprzedadzą i wyprowadzą się w tanie miejsce. Proszę to powiedzieć starszym
      ludziom, że mają opuścić swoich zaprzyjaźnionych sąsiadów, znajomą dzielnicę i
      ruszyć w nieznane miejsce. Dla pana liczy się ruch w nieruchomościach a dla
      takich ludzi oznacza to szybsze opuszczenie tego świata.
      Podobna jest sytuacja, np. rolnika w miejscowościach letniskowych.
      5. W jaki to niby sposób właściciel majątku ma lepiej go wykorzystywać po
      wprowadzeniu podatku katastralnego, jeśli olbrzymia większość właścicieli
      posiada 1 mieszkanie albo 1 dom. Może taki znany ekonomista jak pan Gadomski
      zna jakieś sekretne sposoby? Problemy z niezagospodarowanymi działkami
      budowlanymi można uregulować na wiele innych sposobów.
      Widzę, że nie bardzo pan Gadomski wie, o czym pisze Hernando de Soto w swojej
      książce. Ten tajemniczy, niewykorzystany kapitał to po prostu nic innego jak
      posiadanie własności, którą można zastawić, np. pod kredyt inwestycyjny. Nie
      potrzeba do tego podatku.
      6. Pan Gadomski z wielkim przekonaniem pisze, że wartość nieruchomości można
      łatwo ocenić przez niezależnych (?) ekspertów na podstawie tabeli notowań
      rynkowych. Oj, łatwo to się tylko tak pisze! Ekspertów potrzeba ogromną ilość.
      Tu dopiero pole do korupcji. Nie można też wykluczyć, że wśród ekspertów znajdą
      się członkowie grup przestępczych. Notowania rynkowe to nie to samo, co ceny
      transakcyjne. Co w nieruchomości oceniać? Mury i grunt czy także to, co w
      środku? We wnętrze domu/mieszkania można włożyć dowolnie dużą ilość pieniędzy.
      Czy w świetle obecnie obowiązującego prawa mam obowiązek wpuścić jakiegoś
      eksperta do domu? Takich pytań i wątpliwości jest dużo więcej.

Mam nadzieje, że pan Gadomski przeczyta moje uwagi i może je przemyśli. Z jego
      wypowiedzi tylko MF może być zadowolone, gdyż ostatnie czasy charakteryzuje
      stały wzrost fiskalizmu i ingerencji państwa w sprawy swoich obywateli.
      Z poważaniem
      Dr Włodzimierz Zgoda
      • sawa.com Re: Gadomskiemu rozumu subito! 30.06.07, 15:12
        Gość portalu: Włodzimierz Zgoda napisał(a):

> Gadomskiemu rozumu subito!
        >
        > Z najwyższym zdumieniem przeczytałem felieton pana Gadomskiego pt. „Katas
        > ter
        > subito”.
        > Do tej pory miałem go za rozsądnego ekonomistę, ale widać bardzo się
        pomyliłem.
        (...)
        > Mam nadzieje, że pan Gadomski przeczyta moje uwagi i może je przemyśli. Z
        jego
        > wypowiedzi tylko MF może być zadowolone, gdyż ostatnie czasy charakteryzuje
        > stały wzrost fiskalizmu i ingerencji państwa w sprawy swoich obywateli.
        > Z poważaniem
        > Dr Włodzimierz Zgoda

Bardzo ładnie Pan to wyłozył. Gadomski jak tam Gadomski, przeczyta albo nie
        przeczyta. Ważne, żeby to czytali politycy, którzy podejmują decyzje. Żeby nie
        lecieli jak ta ćma do światła... bo tak jest na Zachodzie.

Nasz system podatkowy na pewno wymaga uporządkowania i uproszczenia. Podatek od
        nieruchomości, który płacimy w naszych gminach nie jest jedynym podatkiem.
        Nabywanie nieruchomości jest opodatkowane wieloma podatkami w tym VATem.
        Płacimy też opłaty adiacenckie. Ja uważam, ze już teraz nieruchomości są
        nadmiernie opodatkowane. I to w kraju w którym ciągle brakuje 1,5 miliona
        mieszkań.
    • Gość: wt Kataster subito! IP: *.epo.nl 30.06.07, 17:56
      bzdura totalna. jak sam pan Gadomski pisze, miałoby to sens tylko przy znacznym
      obniźeniu podatku dochodowego. a do tego nigdy nie dojdzie, a jeśli, to będzie
      to zmiana zbyt kosmetyczna.

dlatego jeśli nie chcemy płacić nowych i starych podatków, należy wlaczyć z
      wszelkimi pomysłami na wprowadzenie nowych.
    • Gość: wal sie gadzie Gadomski, Ty bolszewiku za***any! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 18:26
      Gamomski, Twojego pseudoekonomicznego bełkotu po prostu nie da się czytać! Gó.. wiesz o sprawnym zarządzaniu gospodarką, a zabierasz jeszcze głos! Albo jesteś kompletnym ekonomicznym idiotą, albo działasz w złej wierze przeciwko polskiej klasie średniej. Osobiście uważam, że obie te opcje są jak najbardziej możliwe.
    • Gość: jajcarz Re: Kataster subito! IP: *.kolornet.pl 30.06.07, 18:38
      też jestem za!!!
    • Gość: autor Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 19:09
      absolutnie się nie zgadzam. Skoro już rz opodatkowano dochód za któy ktoś kupił
      sobie mieszkanie, to z jakiej paki ma jeszcze raz za to samo płacić?
      • Gość: wykidajlo2 Re: Kataster subito! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 13:02
        No bo każda władza jest żarłoczna a to kosztuje. No i oczywiście między bajki
        można włożyć opowieści, jak to za te pieniądze powstanie lub zostanie ulepszona
        jakaś infrastruktura. Zapewne pamiętasz, jak to podatek od środków transportu
        wliczono w cenę benzyny (całkiem słusznie zresztą) zapewniając że kasa ta
        posłuży budowie nowych dróg. A czemu posłużyła wie zapewne nawet średnio
        rozgarnięty gimnazjalista...
    • Gość: ekonom Drodzy Panstwo, dyskusja burzliwa jest... IP: *.devs.futuro.pl 01.07.07, 22:58
      Widze jednak, ze spoleczenstwo wciaz niewiele wie.
      Dziekuje tym co bronili rozumu i katastru.
      Przeciwnikow prosze: uczcie sie, czytajcie wiecej i zacznijcie myslec
      samodzielnie a nie tylko powtarzac utarte (i najprostsze) schematy myslowe.
      Tak dla katastru!
      Pozdrawiam!
      • janu5 Ekonom agitator 02.07.07, 12:29
        Skończ tę żałosną agitację za katasrem. Sam nie podałeś żadnego argumentu.
        Wyraziłeś tylko sój zachwyt nad katastrem i Gadomskim . którego pewnie dobrzae
        znasz. Nie potrafisz odeprzeć ani jednego argumentu przeciwników katasra
        natomiast masz tupet odsyłac ich do ksiązek.
        Nie dla katastra.
      • Gość: gość 101 Od gołębia na dachu - podatek! IP: *.amg.gda.pl 02.07.07, 15:29
        Ten tytuł to nie żart ale fakt. Kiedy? W czasie Wielkiej Rewolucji Francuskiej.
        Tak walczono z burżujami i innymi posiadaczami!
        Jeszcze nam daleko do tego ale wzorce są!
    • Gość: mmm Re: Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 19:01
      co za debil!
    • Gość: jo Kataster subito! IP: *.ipt.aol.com 02.07.07, 23:00
      jestes bardziej popaprany niz ojciec rydzyk
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka