Gość: Opserfator Kataster subito! IP: *.net.autocom.pl 30.06.07, 12:12 jestem jednym z tych których najbardziej ubodzie ten podatek, jednak jestem zdania że jest to konieczne! W ten sposób z aktywizuje się rynek nieruchomości, pójdą czynsze w górę. Przydały by się również takie rozwiazania jak we Francji, gdzie remonty np kamienic mozna odpisać od takiego podatku. To może w końcu odmienić wygląd naszych miast. A rząd nie chce wprowadzić tego podatku z prostego powodu- populistycznego. na tym stracą i "bogaci" i "biedni" a zyska gospodarka. Ale gospodarka nie głosuje w wyborach.... Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Kataster subito! 30.06.07, 12:47 Gość portalu: Opserfator napisał(a): > jestem jednym z tych których najbardziej ubodzie ten podatek, jednak jestem > zdania że jest to konieczne! W ten sposób z aktywizuje się rynek nieruchomości, > > pójdą czynsze w górę. Przydały by się również takie rozwiazania jak we Francji, > > gdzie remonty np kamienic mozna odpisać od takiego podatku. To może w końcu > odmienić wygląd naszych miast. A rząd nie chce wprowadzić tego podatku z > prostego powodu- populistycznego. na tym stracą i "bogaci" i "biedni" a zyska > gospodarka. Ale gospodarka nie głosuje w wyborach.... Absolutnie sie nie zgadzam. Przejechałam w pierwszej połowie czerwca kawał Polski - i to po ścianie wschodniej... Lubelszczyznę i Podkarpacie. Byłam zdumiona. Polskie wsie i miasteczka mają domy o nowych elewacjach i czystym otoczeniu. Zastanawiałam sie co może być przyczyną tak budujących i miłych dla oka obrazów... I moim zdaniem są dwie przyczyny. Dobra działalnośc samorządów gminnych. Widać działa tzw. ustawa śmieciowa... i poprawa poziomu życia ludzi. Okazuje się, ze tam gdzie biednie tam i brudno. I na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmęczony Re: Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 12:49 Proponuję "Opserfatoże" (celowo podkreślam Twój nick) żebyś skorygowal swoje poglądy o dwie rzeczy: 1. W Polsce tylko potocznie mówi się o odliczaniu od podatku, w rzeczywistości jest to odliczenie od podstawy opodatkowania, a to wielka różnica. 2. Państwo jest bogate bogactwem swoich obywateli. Ta prawda jest niestety bardzo niepopularna w kręgach rządzących. no i na koniec ja uważam że zastępowanie rozsądnego podatku bandycką daniną jaką jest kataster lub jakiekolwiek podwyższanie jest na dłuższą metę działaniem antypaństwowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wm Kataster subito! IP: *.kosakowo.wirt.pl 30.06.07, 12:14 po co człowiekowi takie państwo .. podatki ..podatki ...podatki . Jeśli ktoś kupił (i zapłacił podatek) działkę , jeśli ktoś kupił cegły do budowy ( i zapłacił podatek) .. jeśli ktoś wyposażył budowę ( i zapłacił podatek) ... to czy dalsze opodatkowanie nie jest ZŁODZIEJSTWEM ? .... chyba jest ! Czy żyjemy tylko po to żeby płacić jakiemuś samozwańczemu rządowi od .. czegoś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morphy Za duzo przebywa w redakcji GW i zidiocial... IP: 150.254.206.* 30.06.07, 12:44 Bardzo czesto sie z Gadomskim do tej pory zgadzalem i naprawde sie dziwilem, ze ktos kto potrafi cos sensownego powiedziec na temat ekonomii jeszcze jest w ogole drukowany w socjalitycznej GW. Ale chyba jednak Gadomski przeszedl tym gazowyborczym smrodkiem i zaczyna wypisywac glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rejtan Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 13:09 Jeśliby teraz ktoś wprowadził podatek katastralny w Polsce taki jak w Europie Zachodniej, to będzie rewolucja w kraju. Dlaczego? Dlatego, że ludzi w Polsce nie stać na płacenie takich pieniędzy za domy, które zostały wybudowane w innej rzeczywistości - w rzeczywistości PRL-u. Teraz tylko mały procent ludności w Polsce stać na wybudowanie domu, kiedyś było inaczej, materiały budowlane i ekipę budowlaną można było zdobyć za stosunkowo niewielkie pieniądze. I co teraz Ci wszyscy ludzie, których rodzice wybudowali domy, mieliby te domy posprzedawać? Sprzedać to na co ich rodzice całe życie pracowali? Większość posiadaczy domów ledwo stać na zdobycie opału na zimę, a co dopiero mówić o płaceniu jakiś ogromnych sum od wartości budynku...tym bardziej, że większość takich domów jest na wsiach lub w małych miasteczkach, gdzie nie zarabia się tyle co w np. Warszawie, która może z powodzeniem utrzymywać takie Marki i im podobne skupiska willi. No niech się znajdzie rząd, który wprowadzi taki podatek... Odpowiedz Link Zgłoś
gwiezdny_kupiec Re: Kataster subito! 30.06.07, 13:43 Ten problem można prosto rozwiązać przez wprowadzenie czegoś na kształt kwoty wolnej od podatku. W demokracji nikt nie wprowadzi podatku który większość wyborców puści z torbami. Celem podatku katastralnego w Polsce, byłoby głównie opodatkowanie ludzi bardzo zamożnych, którzy płacą niskie podatki. Ten podatek na pewno nie ma służyć temu żeby opodatkować biednych ludzi mieszkających na wsi. Tak na marginesie to tych co "ledwo stać na zdobycie opału na zimę" to na wsi nie jest tak wielu jak niektórzy na tym forum sugerują. A podatek w wysokości np. 0.1% to nie są jakieś wielkie kwoty np. 0.1% * 200000 = 200 zł rocznie. Biorąc pod uwagę że rolnicy nie płaca podatku dochodowego i płacą symboliczne składki na KRUS nie wydaje się to żeby zaczęli płacić podatki jakoś szczególnie nieuczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Co to za własność za którą trzeba bez przerwy płac 30.06.07, 14:05 Ty kupiec ,. Wytłumacz mi co to za własność za którą trzeba bez przerwy płacić. Albo jesteś właśćicielem albo tylko dzierżawcą. Czasy lenna minęły. Wogóle podatki majątkowe powinny być u nas zakazane jako niezgodne z konstytucją - święte prawo własności , a już podatki katastralne w szczególności bo mieszkanie czy dom zaspokaja jedną z podstawowych potrzeb człowieka - dach nad głową. Co do łupienia bogatych to przecież trzeba się trochę wysilić i zmieniać prawo gdzie indziej. Np dlaczego prezesom dyrektorom pąństwoych spólek wypłaca sięmilionowe odprawy choć pracowali zaledwie parę tygodni. Złodziejstwo w biały dzień w zgodzie z przepisami. Co do innych zarabiajaćych krocie no albo ich praca jest tyle warta więć nie nalezy się ich czepiać , albo nie jest warta wtedy trzeba zmieniac prawo tak żeby zmuszac do lepszej wyceny. Odpowiedz Link Zgłoś
gwiezdny_kupiec Re: Co to za własność za którą trzeba bez przerwy 30.06.07, 14:31 Drogi Janu, polecam Ci ciekawy artykuł do którego link znalazłem dzisiaj na tym forum: www.nbportal.pl/pl/np/bloki/finanse/kataster Interesujący jest również wpis w Wikipedii: en.wikipedia.org/wiki/Property_tax Taki podatek funkcjonuje w wielu krajach, które mają gospodarkę rynkową dłużej niż Polska - przykładowo w USA. USA trudno chyba nazwać krajem w którym nie ma własności prywatnej ? Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Re: Co to za własność za którą trzeba bez przerwy 30.06.07, 20:56 He he zasłaniasz się artykulikami - równie ideologicznie poprawnymi i glupawymi zarazem jak ten Gadomskiego i bezkrytycznie przyjmujesz obce wzorce. USA to państwo niewolnicze. Przecież tam połowa nieruchomości i samochodów tak naprawdę nalezy do banków ( o meksykanach pracujących na czarno nie wspomnę). Kataser udawadnia lenniczośc organizacji tego państwa ,a przy tym doskonale pokazuje jak wpływa to na rozwarstwienie spoleczne. Dzieki katastrowi powstaja tam getta bogatych i getta biednych. Tego chcesz? No kupiec a teraz rusz głową i odpowiedz swoimi słowami na postawione pytanie . Co to za własność za ktorą bez przerwy trzeba płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee Re: Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 14:05 > Jeśliby teraz ktoś wprowadził podatek katastralny w Polsce taki jak w Europie > Zachodniej, to będzie rewolucja w kraju. Dlaczego? Dlatego, że ludzi w Polsce > nie stać na płacenie takich pieniędzy za domy, które zostały wybudowane w innej > rzeczywistości - w rzeczywistości PRL-u. Myślę, że mylisz pojęcia. Opisujesz zjawisko, które występuje także tam i nazywa się utrata dochodów lub nabycie spadku (można założyć, że ludzie którzy wybudowali dom w PRL są właśnie takimi szczęśliwymi spadkobiercami). W obu tych przypadkach osoby może być nie stać na utrzymanie nieruchomości. Cóż wtedy taki delikwent robi? Sprzedaje i jest happy zamiast marudzić. Oczywiście można założyć, że w Polsce skala tego zjawiska jest dużo większa, ale czyż stawek nie będzie uchwalała gmina? Sami sobie założą na szyję sznur? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodzimierz Zgoda Gadomskiemu rozumu subito! IP: *.eranet.pl 30.06.07, 14:35 Gadomskiemu rozumu subito! Z najwyższym zdumieniem przeczytałem felieton pana Gadomskiego pt. „Kataster subito”. Do tej pory miałem go za rozsądnego ekonomistę, ale widać bardzo się pomyliłem. Polemikę zacznę od końcowego stwierdzenia zawartego w felietonie, że podatek katastralny jest podatkiem sprawiedliwym, gdyż w naszym kraju istotna część majątków powstała ze źródeł nielegalnych lub ukrytych. Rozumiem, że pan Gadomski wyprowadził taki wniosek z obserwacji swojego otoczenia. Moje obserwacje są diametralnie inne; przygniatająca większość budowanych domów i nabywanych mieszkań w Polsce to efekt ciężkiej pracy i wieloletnich wyrzeczeń. Skąd ta ogromna ilość kredytów mieszkaniowych? Nie jestem w stanie zrozumieć skąd u wielu uznanych ekonomistów te zachwyty nad podatkiem katastralnym? 1. Podatek katastralny jest podatkiem archaicznym. Pojawił się w zamierzchłych czasach, kiedy nie znano pojęć przychodu, dochodu, kosztów a zamożność oceniano po ilości posiadanych dóbr, tj. niewolników, sztuk bydła, ilości ziemi, kamienic, etc. Chyba nie muszę tłumaczyć, że dzisiaj podatkuje się dochody i konsumpcję (VAT). 2. Podatek katastralny jest podatkiem od rzeczy posiadanych i nabytych za dwukrotnie opodatkowane pieniądze (podatek dochodowy i VAT) a czasem trzykrotnie, bo jeszcze akcyza. Może by jeszcze coś opodatkować, co posiadamy, np. komputer, narty, biżuterię (to też przecież często ze źródeł nielegalnych!), rower a nawet i drogi garnitur albo buty. 3. Podatek katastralny jest sprzeczny z Konstytucją RP. W wyniku wprowadzenia podatku katastralnego przestajemy być właścicielami majątku a stajemy się de facto jego dzierżawcami. Niepłacenie tego podatku skutkuje przecież odebraniem nieruchomości! 4. Wbrew temu, co twierdzi pan Gadomski, nie tylko „bogaci” posiadają majątki, np. Kiedyś ktoś z trudem postawił dom na działce daleko od centrum miasta. Dzisiaj to modny teren i niebotycznie drogi. Skąd starsi ludzie, zwykle na marnej emeryturze, mają wziąć pieniądze na kataster. Odpowie pan, niech sprzedadzą i wyprowadzą się w tanie miejsce. Proszę to powiedzieć starszym ludziom, że mają opuścić swoich zaprzyjaźnionych sąsiadów, znajomą dzielnicę i ruszyć w nieznane miejsce. Dla pana liczy się ruch w nieruchomościach a dla takich ludzi oznacza to szybsze opuszczenie tego świata. Podobna jest sytuacja, np. rolnika w miejscowościach letniskowych. 5. W jaki to niby sposób właściciel majątku ma lepiej go wykorzystywać po wprowadzeniu podatku katastralnego, jeśli olbrzymia większość właścicieli posiada 1 mieszkanie albo 1 dom. Może taki znany ekonomista jak pan Gadomski zna jakieś sekretne sposoby? Problemy z niezagospodarowanymi działkami budowlanymi można uregulować na wiele innych sposobów. Widzę, że nie bardzo pan Gadomski wie, o czym pisze Hernando de Soto w swojej książce. Ten tajemniczy, niewykorzystany kapitał to po prostu nic innego jak posiadanie własności, którą można zastawić, np. pod kredyt inwestycyjny. Nie potrzeba do tego podatku. 6. Pan Gadomski z wielkim przekonaniem pisze, że wartość nieruchomości można łatwo ocenić przez niezależnych (?) ekspertów na podstawie tabeli notowań rynkowych. Oj, łatwo to się tylko tak pisze! Ekspertów potrzeba ogromną ilość. Tu dopiero pole do korupcji. Nie można też wykluczyć, że wśród ekspertów znajdą się członkowie grup przestępczych. Notowania rynkowe to nie to samo, co ceny transakcyjne. Co w nieruchomości oceniać? Mury i grunt czy także to, co w środku? We wnętrze domu/mieszkania można włożyć dowolnie dużą ilość pieniędzy. Czy w świetle obecnie obowiązującego prawa mam obowiązek wpuścić jakiegoś eksperta do domu? Takich pytań i wątpliwości jest dużo więcej. Mam nadzieje, że pan Gadomski przeczyta moje uwagi i może je przemyśli. Z jego wypowiedzi tylko MF może być zadowolone, gdyż ostatnie czasy charakteryzuje stały wzrost fiskalizmu i ingerencji państwa w sprawy swoich obywateli. Z poważaniem Dr Włodzimierz Zgoda Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Gadomskiemu rozumu subito! 30.06.07, 15:12 Gość portalu: Włodzimierz Zgoda napisał(a): > Gadomskiemu rozumu subito! > > Z najwyższym zdumieniem przeczytałem felieton pana Gadomskiego pt. „Katas > ter > subito”. > Do tej pory miałem go za rozsądnego ekonomistę, ale widać bardzo się pomyliłem. (...) > Mam nadzieje, że pan Gadomski przeczyta moje uwagi i może je przemyśli. Z jego > wypowiedzi tylko MF może być zadowolone, gdyż ostatnie czasy charakteryzuje > stały wzrost fiskalizmu i ingerencji państwa w sprawy swoich obywateli. > Z poważaniem > Dr Włodzimierz Zgoda Bardzo ładnie Pan to wyłozył. Gadomski jak tam Gadomski, przeczyta albo nie przeczyta. Ważne, żeby to czytali politycy, którzy podejmują decyzje. Żeby nie lecieli jak ta ćma do światła... bo tak jest na Zachodzie. Nasz system podatkowy na pewno wymaga uporządkowania i uproszczenia. Podatek od nieruchomości, który płacimy w naszych gminach nie jest jedynym podatkiem. Nabywanie nieruchomości jest opodatkowane wieloma podatkami w tym VATem. Płacimy też opłaty adiacenckie. Ja uważam, ze już teraz nieruchomości są nadmiernie opodatkowane. I to w kraju w którym ciągle brakuje 1,5 miliona mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt Kataster subito! IP: *.epo.nl 30.06.07, 17:56 bzdura totalna. jak sam pan Gadomski pisze, miałoby to sens tylko przy znacznym obniźeniu podatku dochodowego. a do tego nigdy nie dojdzie, a jeśli, to będzie to zmiana zbyt kosmetyczna. dlatego jeśli nie chcemy płacić nowych i starych podatków, należy wlaczyć z wszelkimi pomysłami na wprowadzenie nowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wal sie gadzie Gadomski, Ty bolszewiku za***any! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 18:26 Gamomski, Twojego pseudoekonomicznego bełkotu po prostu nie da się czytać! Gó.. wiesz o sprawnym zarządzaniu gospodarką, a zabierasz jeszcze głos! Albo jesteś kompletnym ekonomicznym idiotą, albo działasz w złej wierze przeciwko polskiej klasie średniej. Osobiście uważam, że obie te opcje są jak najbardziej możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajcarz Re: Kataster subito! IP: *.kolornet.pl 30.06.07, 18:38 też jestem za!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 19:09 absolutnie się nie zgadzam. Skoro już rz opodatkowano dochód za któy ktoś kupił sobie mieszkanie, to z jakiej paki ma jeszcze raz za to samo płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wykidajlo2 Re: Kataster subito! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 13:02 No bo każda władza jest żarłoczna a to kosztuje. No i oczywiście między bajki można włożyć opowieści, jak to za te pieniądze powstanie lub zostanie ulepszona jakaś infrastruktura. Zapewne pamiętasz, jak to podatek od środków transportu wliczono w cenę benzyny (całkiem słusznie zresztą) zapewniając że kasa ta posłuży budowie nowych dróg. A czemu posłużyła wie zapewne nawet średnio rozgarnięty gimnazjalista... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonom Drodzy Panstwo, dyskusja burzliwa jest... IP: *.devs.futuro.pl 01.07.07, 22:58 Widze jednak, ze spoleczenstwo wciaz niewiele wie. Dziekuje tym co bronili rozumu i katastru. Przeciwnikow prosze: uczcie sie, czytajcie wiecej i zacznijcie myslec samodzielnie a nie tylko powtarzac utarte (i najprostsze) schematy myslowe. Tak dla katastru! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Ekonom agitator 02.07.07, 12:29 Skończ tę żałosną agitację za katasrem. Sam nie podałeś żadnego argumentu. Wyraziłeś tylko sój zachwyt nad katastrem i Gadomskim . którego pewnie dobrzae znasz. Nie potrafisz odeprzeć ani jednego argumentu przeciwników katasra natomiast masz tupet odsyłac ich do ksiązek. Nie dla katastra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 101 Od gołębia na dachu - podatek! IP: *.amg.gda.pl 02.07.07, 15:29 Ten tytuł to nie żart ale fakt. Kiedy? W czasie Wielkiej Rewolucji Francuskiej. Tak walczono z burżujami i innymi posiadaczami! Jeszcze nam daleko do tego ale wzorce są! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 19:01 co za debil! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Kataster subito! IP: *.ipt.aol.com 02.07.07, 23:00 jestes bardziej popaprany niz ojciec rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś