Dodaj do ulubionych

"Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 proce...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 10:40
Złodzieje, to jest jawne złodziejstwo. Mała litera jest problemem?
To po co pozostałe dane się wpisuje ? KRS czy NIP, już nie pamiętam
co się tam pisało...skandal.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomtrock "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 proce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 10:47
      sku......y!!!!!
      nic więcej nie mam do dodania!!!!!
    • Gość: rt "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 proce... IP: 212.76.37.* 25.09.08, 11:02

a to niby wielka różnica czy pieniądze poszły do fundacji zdrowie
      czy na budżet szpitali...
      • mikrobyznesmen To JEST różnica 25.09.08, 11:11
        Gość portalu: rt napisał(a):

> a to niby wielka różnica czy pieniądze poszły do fundacji zdrowie
        > czy na budżet szpitali...

To JEST różnica, bo tym 1% podatnik mógł np. wesprzeć fundację czy inną OPP, którą zna i wie, że te pieniądze nie są czy nie będą w niej marnowane.
        Na budżet szpitali i tak się składamy w naszych podatkach, a poza tym skąd wiesz, czy to właśnie z Twoich podatków sejm nie wypłaci po 300 zł posłom, którzy najpierw uciekli z pracy a potem przedłożyli trefne usprawiedliwienia żeby "dniufki" nie stracić? A Ty nie masz na to wpływu.
        Bo co do marnowania pieniędzy z naszych podatków chyba nie masz wątpliwości.
        • Gość: rt Re: To JEST różnica IP: 212.76.37.* 25.09.08, 11:17
          tak czy inaczej zmniejszanie wpływów budżetowych przeszkadza
          zmniejszaniu podatków

- no i masz, nie zrwónano do 18% podatku Belki choć od 2009 będzie
          18% na dochodzie
          • Gość: rt Re: To JEST różnica IP: 212.76.37.* 25.09.08, 11:19
            to jest takie mnożenie papierków a saldo się nie zmienia - jak
            pozwolą na 1% odpis na filantropię to nie zmniejszą czyli zwiększa
            podatki o 1% gdzie indziej

powtarzam - nie ma się czym ekscytować
            • loppe dokładnie 25.09.08, 12:03
            • mikrobyznesmen Re: To JEST różnica 25.09.08, 15:24
              Gość portalu: rt napisał(a):

> saldo się nie zmienia

Dla podatnika - pod względem rzeczywiście: tak czy inaczej ubywa mi z kieszeni 100% kwoty podatku a nie 99%.
              Ale społecznie czy też psychologicznie - nadal uważam, że to różnica, a argumenty podałem wcześniej.
    • Gość: jd Re: "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 pro IP: *.chello.pl 25.09.08, 11:04
      no bez jaj, dla osoby prywatnej 800.000 to duzo, ale w skali kraju - grosze.
    • Gość: Wladek Bandytyzm i Zlodziejstwo .. instytucji panstwowych IP: *.eimperium.pl 25.09.08, 11:43
      kolejny raz pokazali ze zlodziejstwo instytucji panstwowych w tym kraju nie zna
      granic !!!!!! i jak tu nie zostac terrorysta ?!?!?! ech...

• Gość: gość "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 proce.. IP: 83.18.115.* 25.09.08, 12:10
      Oszczędność? Jaka oszczędność? To jest przywłaszczenie. I to tak delikatnie mówiąc.
    • Gość: para "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 proce.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 12:21
      Zapłaciłam 15 000 za operację mojego dziecka w Hamburgu. W Polsce
      kazali nam czekac minimum 2 lata, nie mówiąc już o niekampetencji i
      ignorancji lekarzy, nawet nie potrafili poistawić trafnej diagnozy.
      Założyliśmy subkonto w fundacji, bardzo dużo naszych przyjaciół,
      znajomych i nie znajomych nam osób wpłacała 1%. Okażało się, że
      większości wpłat nie było zaksięgowanych, czyli nie zostały
      przekazane przez urzędy skarbowe.
      • wari Re: "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 pro 25.09.08, 13:24
        Zdecydowanie powinno się zlikwidowac obowiązek wpisywania nazwy.
        Powinny być tylko rubryczki na KRS, to by pozwoliło uniknąć
        nieścisłości.
        • Gość: Ech Re: "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 pro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 13:45
          Wczesniej bylo ze sie samemu wplacalo na taka ogranizacje i przedstawialo do
          Urzedu dowod wplaty ... teraz zmienili ze to Urzedy maja przekazywac te
          pieniadze .. teraz juz wiadomo po co byla taka zmiana !!!! pier...ni zlodzieje !!!
          • Gość: Ech cd... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 13:48
            az sie odechciewa zyc w takim pier... zlodziejskim kraju !!!! na kazdym kroku
            jest sie okradanym !!! juz pomijam ciagle robienie ludzi w chooja.
    • Gość: malkontent "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 proce.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 14:17
      W pierwszym odruchu przy składaniu PIT za zeszły rok w rubryce "inne informacje"
      wpisałem żądanie przesłania potwierdzenia przelewu 1% podatku na rzecz wskazanej
      przeze mnie OPP (jestem osobą, powiedzmy, dobrze sytuowaną, ten 1% z mojego PIT
      to było ponad 800 złotych). Mimo, że nie mam żadnych powodów by lękać się Urzędu
      Skarbowego wykreśliłem po namyśle to żądanie - nie chciałem zostać dla przykładu
      ukarany kontrolą za ostatnie 5 lat (co też nie wpędziłoby mnie w tarapaty,
      zarabiam legalnie i nie robię wałów).
      Potem zacząłem w sumie żałować, kilka tygodni temu (mam świadków!) stwierdziłem,
      ze niestety podatnicy nie mają kontroli nad tym, czy pieniądze faktycznie
      zostały przelane na rzecz OPP.
      Zastanawiam się teraz, czy nie wysłać dziś takiego żądania.

Poza tym takie rozwiązanie jak stosowane obecnie, oprócz przykrywki dla
      złodziejstwa państwa (to nie są WASZE pieniądze, tylko moje, powierzyłem je WAM
      żebyście przekazali je wskazanej OPP!) zrywa więź między ofiarodawcą a
      beneficjentem - nikt już pewnie nie dostaje podziękowań za przelew. Może
      podatnik powinien mieć prawo wyboru, bo to co zrobiły US z 1% to skandal.
    • Gość: Takijeden "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 proce.. IP: *.mofnet.gov.pl 25.09.08, 14:17
      Ten artykuł to zwykła bzdura, gamonie, którzy nie mają jak wzbudzać sensacji
      szukają czegoś, co podburzy podatników. Nie będę się rozwijał nt. przekazywania
      pieniędzy, ale nie raz robiono dochodzenia nawet na drobne kwoty, bo podatnik
      nie wiedział co wpisać. A ja wzywać podatnika, który przekazuje poniżej 3 zł???
      Chcielibyście brać wolne, płacić za dojazdy, odczekać na swoją kolej za 3 zł???
      • Gość: mk Re: "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 pro IP: 212.33.71.* 25.09.08, 14:25
        3 zl jeden podatnik, 3 zl drugi, 3 zl trzeci ... i robia sie z tego
        tysiace, dzieki ktorym jakas organizacja moglaby pomoc tym, ktorzy
        tego potrzebuja. ale nie pomoze, bo u nas zlodzieje siedza w
        urzedach, sejmie i niemal na kazdym panstwowym stolku. jak Ty
        ukradniesz kilka zlotych to zrobia z Ciebie kryminaliste jak Al
        Capone, ale jak panstwo okrada obywateli to jest ok.
      • Gość: nick Re: "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 pro IP: *.icpnet.pl 25.09.08, 14:38
        a po kiego grzyba wzywać do urzędu, nie ma maila, telefonu? mamy 21
        wiek a jakiś gamoń urzędnik nie może zrobić przelewu bo mała litera?
        To po co to wprowadzali, przecież nie każdy skończył polonistykę?
        Przecież to rubryka dodatkowa, rozumiem, że wprowadzono to, żeby
        państwo było bardziej przyjazne, to sq..ele czepiają jakby to
        było oszukiwanie państwa
    • Gość: janek A numer KRS??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 14:47
      Faktycznie - brakowało tylko dobrej woli, bo mając numer KRS i nazwę napisaną
      z małej literu lub niepełną - można było daną instytucję bez problemu
      zidentyfikować.

Idiotyzm do potęgi - jeśli to prawda.
    • Gość: Zdziwiony "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 proce.. IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.08, 15:11
      Organizacja na którą przekazałem mój 1%, była zadłużona w urzędzie skarbowym. W
      rezultacie US przejął te pieniądze. Czy to nie granda. Nie taka była przecież
      wola darczyńców.
      • mikrobyznesmen Re: "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 pro 25.09.08, 15:26
        ość portalu: Zdziwiony napisał(a):

> Nie taka była przecież
        > wola darczyńców.

Ale takie były przepisy, znane wcześniej.
        Nie wiem tylko czy w takim przypadku ten 1% idzie na pokrycie zobowiązań danej OPP wobec skarbu państwa.
    • Gość: a fiskus to kto ? "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 proce.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 15:12
      wszyscy my -tylko gamoń z Rzeczpospolitej pisze bzdury jak zwykle
      zreszta- a ile było wpisanych takich darowizn od podatku - kiedy
      złodzieje podatnicy nie wpłacili ani grosza z naleznego podatku-i
      kto kogo okrada? spytajcie w Rzeczpospolitej!!!
      • Gość: zbud Re: "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 pro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.08, 17:05
        Icek nie denerwuj się ,to twojemu zdrowiu może szkodzić !!!
    • Gość: zbud-2 "Rzeczpospolita": jak fiskus zarobił na 1 proce... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.08, 17:00
      jakie to miłe ! za serce chwyta taka wiadomość !jak ci urzędniczuchny starają się ,jakie to pracowite !! buziaczki ,kutaski itp.milusie .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka