Dodaj do ulubionych

witamina c

20.09.10, 17:05
hej, ma pytanie.. czy podajecie swoim pociechom wit. c na stawy jesli tak to w jakich ilosciach i kiedy trzeba odstawic?? i czy komus zdarzyło sie ze pies po zwiekszaniu dawki wit. c zaczal czesciej sikac i nie zawsze trzymac i sygnalizowac kupke?
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: witamina c 20.09.10, 17:12
      A kto Ci powiedział, że na stawy daje się witaminę C? suspicious
      • paulish04 Re: witamina c 20.09.10, 17:45
        hodowca mi mówiła ze to ważne..a od momentu kiedy zaczełam zwiekszac dawke zaczeła czesciej sikac i nie sygnalizuje ze chce na dwor, przestała trzymac kupke. wracam do domu a tu kupki a juz długo trzymała ładnie potrzeby do kazdego spaceru
        • tenshii Re: witamina c 20.09.10, 17:54
          A co to za hodowca?
          Która hodowla?

Pierwsze słyszę, żeby witaminę C podawać psu.
          Kup mu dobrą karmę i arthroflex jeśli chcesz.
          • paulish04 Re: witamina c 20.09.10, 17:57
            moja sunia jest na karmie josera.
            a co to jest co napisałas?-arthroflex
            • tenshii Re: witamina c 20.09.10, 18:00
              Arthroflex to preparat na stawy.

Co to za hodowla?
              • paulish04 Re: witamina c 20.09.10, 18:10
                na stawy dodatkowo podaję caniviton forte bo mi to polecono. a czemu pytasz jaka hodowla?
                • tenshii Re: witamina c 20.09.10, 18:23
                  Bo się zastanawiam, który to hodowca kazał psu podawać witaminę c.

Nie podawałabym psu tak wielu preparatów. Przedobrzenie tez nie jest dobre. Od tego tez może zachorować.

Mój pies jadł tylko dobrą karmę, nie dostawał i nie dostaje nic więcej.

Dysplazja to i tak choroba wrodzona a nie nabyta, więc jak pies ma na nią chorować to i tak będzie. Takie preparaty mają za zadanie bardziej ochronę niż niedoprowadzenie do choroby.
    • zielonakratka Re: witamina c 21.09.10, 15:27
      Hodowca jest niegłupi. Witamina C jest ważnym czynnikiem w procesie powstawania tkanek łącznych, uczestniczy w syntezie kolagenu. Czytałam również, że polepsza wchłanianie glukozaminy i chondroityny, dlatego często stosowana jest łącznie z preparatami "na stawy". Często weterynarze zalecają jej podawanie w przypadku dużych ras w okresie rozwoju. Oczywiscie jest to suplementacja, bo pies sam wytwarza w organizmie wit C. My mamy zalecone podawac mala tabletke (0,1) co 2 dzien. Nie bylo problemów z sikaniem czy nietrzymaniem. A ile podajesz?
      • tenshii Re: witamina c 21.09.10, 20:46
        Tyle, że pies jest w stanie syntetyzować witaminę C.
        Podaje się ją głównie maleńkim szczeniakom podczas szczepień.
        • zielonakratka Re: witamina c 21.09.10, 22:27
          Tak- i również to napisałam. Dlatego ewentualna dodatkowa suplementacja powinna być skonsultowana z weterynarzem.
    • zielonakratka Re: witamina c 21.09.10, 15:34
      Acha, radziłabym oczywiście skonsultować podawanie dodatkowych środków z weterynarzem, niż robić to na własną rekę. Mam psa z dużych ras, nie labrador, weterynarz zalecił suplementację od 4 miesiąca, potrwa na pewno do 6, poźniej zobaczymy; przedobrzenie też nie jest wskazane wink.
      • paulish04 Re: witamina c 21.09.10, 20:52
        no tu dawka była duzo wieksza zaczeło sie od 1 tbl do posiłku rano i wieczorem i miałam obserwowac reakcje zołądkowe jesli nie ma to miałam zwiekszyc do 6 tbl. ale nie doszłam do tej dawki bo zaczeła czesciej sikac wiec odstawiłam. Na stawy podaje caniviton forte tez polecone przez hodowce profilaktycznie na stawy i z tego co widziałam tam juz jest wit c.
        poprostu sie tym zaniepokoiłam,ale i tak w sobote ide do weterynarza i zasiegne dalszej opini narazie nie podaje witaminy.
        • zielonakratka Re: witamina c 21.09.10, 22:36
          To bardzo duza dawka. Nadmiar wit C wydalany jest z moczem, wiec pewnie nerki usilnie pracuja zeby usunac jej nadmiar i sunia czesto podsikuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka