dodi_d 10.04.06, 13:35 Planujemy wyjazd do Bułgarii. Chcemy zabrać naszego labka. Czy potrzebujemy jakiś zaświadczeń, pozwoleń, kwitów itp.? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mawgocha Re: Wyjzad z psem zagranicę 10.04.06, 14:10 Kazdy kraj ma inne wymagania. Najlepiej skontaktuj sie ze ambasada lub konsulatem Bulgarii w tej sprawie. Odpowiedz Link
ddb2 Re: Wyjzad z psem zagranicę 10.04.06, 14:49 Zeby w ogole wywiezc od nas psa, musisz go zachipowac i wyrobic mu paszport. Ja, na wszelki wypadek, zabieram jeszcze ksiazeczke zdrowia, ktora zawiera komplet szczepien jeszcze sprzed okresu paszportowego. W Warszawie chip razem z paszportem kosztuje ok. 130-150 zl. Nie kazdy lekarz ma na to pozwolenie. Odpowiedz Link
dodi_d Re: Wyjzad z psem zagranicę 10.04.06, 15:03 Czytałem o chipach lub tatuażu. Jeśli pies ma w uchu tatuaż rodowodowy to wystarczy? Bo jest zgodność numeru z metryką. Odpowiedz Link
mawgocha Re: Wyjzad z psem zagranicę 10.04.06, 15:10 Nie generalizujmy, ze tylko chip i szczepienia. Bo jak np chcesz jechac z psem do Wielkiej Brytanii to to nie wystarczy. Poza tym inne sa reguly dla czlonkow UE a inne dla nie-czlonkow. Odpowiedz Link
paenka Re: Wyjzad z psem zagranicę 10.04.06, 19:33 to co jeszcze do UK potrzeba? Ja slyszalam ze pies musi miec wyrobiony paszport, u mnie w Sieradzu za 20 zł byl w zeslzym roku u weterynarza od reki. A chipowanie u mnie tez jest bezplatnie, tzn bylo jak swojego chipowalam. Odpowiedz Link
mawgocha Re: Wyjzad z psem zagranicę 11.04.06, 11:02 Jak chcesz jechac do UK to cala procedure z wyjzadem z psem musisz zaczac pol roku wczesniej, i jak sie spoznisz chocby o 1 dzien, trzeba zaczynac wszystko od nowa. Chipowanie, zaszczenianie i odrobaczania, potem badanie krwi i wspis do paszportu - wszystko musi byc 6 miesiecy przed. Wszystkiego mozna sie dowiedziec na stronie: www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/index.htm Teraz (po wstapieniu do UE) jest o tyle lepiej ze pies jest z toba, a nie jak kiedys musial przejsc 6 miesieczna kwaranntanne. Odpowiedz Link
paenka Re: Wyjzad z psem zagranicę 11.04.06, 11:23 a co to jest zaszczenianie? a co jesli pies jest juz zachipowany i zaszczepiony? Odpowiedz Link
mawgocha Re: Wyjzad z psem zagranicę 11.04.06, 11:39 Szczepionka przeciw wsciekliznie, potem badanie krwi, potem odrobaczenie. Wszystko w odpowiednim czasie. W UK to nazywa sie PET Travel Scheme. The six month rule for entry or re-entry to the UK Your dog or cat may not enter the UK under PETS until six calendar months have passed from the date that your vet took the blood sample which led to a satisfactory test result (see below). Once the vet has issued the PETS documentation and that six month period has passed, the PETS documentation is valid for your pet to enter the UK. The procedures Have your pet microchipped Before any of the other procedures for PETS are carried out, your pet must be fitted with a microchip so that it can be properly identified. Have your pet vaccinated After the microchip has been fitted your pet must be vaccinated against rabies. There is no exemption to this requirement, even if your pet has a current rabies vaccination Arrange a blood test After your pet has been vaccinated, it must be blood tested to make sure that the vaccine has given it a satisfactory level of protection against rabies. Get PETS documentation For animals being prepared in an EU country, you should get an EU pet passport. If you are preparing your animal in a non-EU listed country you will need to obtain an official third country veterinary certificate although note that Gibraltar and Switzerland are also issuing passports. Animals can also enter the UK using a PETS certificate issued before 1 October 2004 until its “valid until” date. Certificates issued on or after that date will not be acceptable for entry to the UK. Before your pet enters the UK, it must be treated against ticks and a tapeworm Your pet must be treated against ticks and a tapeworm not less than 24 hours and not more than 48 hours before it is checked in with an approved transport company for its journey into the UK. Arrange for your animal to travel with an approved transport company on an authorised route Your pet must enter the UK from a listed country travelling with an approved transport company on an authorised route. Odpowiedz Link
czarnykluch Re: Wyjzad z psem zagranicę 11.04.06, 14:01 hmm no ale do Bułgarii to chyba nie trzeba aż takich procedur mój pies jechał z nami do Chorwacji samochodem wystarczył paszport a w nim świadectwo aktualnego szczepienia przeciwko wściekliźnie Odpowiedz Link
mawgocha Re: Wyjzad z psem zagranicę 11.04.06, 15:16 Nie wiem, dlatego aby sie upewnic trzeba zadzwonic do ambasady, oni udzielaja takiej informacji, albo moze na stronie internetowej ambasady jest to wyjasnione. Lepiej to załatwic przed podróża. Odpowiedz Link
porter2005 Re: Wyjzad z psem zagranicę 19.04.06, 11:51 Witaj, tak na prawdę najlepiej skontaktować się z ambasadą Polską w Bułgarii. Oni powinni przesłać Ci info dotyczące wymogów przy przewozie psa na teren ich państwa. Ja tak zrobiłam tzn skontaktowałam się z ambasadą w Chorwacji, ponieważ tam sie wybieram na wakacje. Dostałam maila ze wszystkimi informacjami, nawet mi napisali ile kosztuje ewentualna wizyta u weta u nich. Pozdrawiam Odpowiedz Link