Dodaj do ulubionych

glupie pytanie

03.07.07, 19:08
hej wlasnie jestem w trakcie kupna wyprawki dla mojej labki i mam problem jak
duza obroze musze kupic, jak bede ja odbierac psinka bedzie miala ok 7 tyg...
napiszczie na ile cm kupic obrozke??

dzieki i przepraszam za durne pytaniesmile
Obserwuj wątek
    • ddb2 Re: glupie pytanie 03.07.07, 19:18
      W ogole nie kupuj jej obrozki tylko szeleczki dla psa 5-7 kilogramowego. Mlode
      laby maja delikatna krtan, ktora, szarpiac obroza, mozna uszkodzic.
      • kawuel Re: glupie pytanie 03.07.07, 22:05
        ddb2 napisała:
        > W ogole nie kupuj jej obrozki tylko szeleczki dla psa 5-7 kilogramowego.
        > Mlode laby maja delikatna krtan, ktora, szarpiac obroza, mozna uszkodzic.

Zrób tak ja ci radzi db2, mój Onyks też był na szelkach przez parę miesięcy i
        pogryzł ich w tym czasie trzy sztuki, więc nie ma obawy że piesek wyrośnie z
        szelek, bo nie zdąży.
        • stokrotka2309 Re: glupie pytanie 06.07.07, 12:16
          kawuel napisał:

> ddb2 napisała:
          > > W ogole nie kupuj jej obrozki tylko szeleczki dla psa 5-7 kilogramowego.
          > > Mlode laby maja delikatna krtan, ktora, szarpiac obroza, mozna uszkodzic.
          >
          > Zrób tak ja ci radzi db2, mój Onyks też był na szelkach przez parę miesięcy i
          > pogryzł ich w tym czasie trzy sztuki, więc nie ma obawy że piesek wyrośnie z
          > szelek, bo nie zdąży.

Nie moge sie z tym zgodzic. Radzilabym jednak powstrzymac sie od zakladania
          szlek tak malej kluseczce przynajmniej do czasu kiedy przestanie rosnac, tj. tak
          do okolo 1,5 roku. Jesli chcesz wiedziec wiecej poczytaj sobie tutaj
          labradory.info/viewtopic.php?t=159&highlight=szelki
          • gabi683 Re: glupie pytanie 07.07.07, 09:52
            I Moja wet wlasnie tak mówi sama ma Labusia smile
          • kawuel Re: glupie pytanie 07.07.07, 21:36
            stokrotka2309 napisała:
            > ...Radzilabym jednak powstrzymac sie od zakladania szlek tak malej kluseczce
            > przynajmniej do czasu kiedy przestanie rosnac, tj. tak do okolo 1,5 roku.

Mój Onyks chodził w szelkach przez pół roku i wyrósł na okaz zdrowia. Był też w
            tych szelkach na wizycie u weterynarza który nawet jednym słowem nie wspomniał,
            że szelki są nieodpowiednie dla takiego pieska. Nawet na tak zwany "chłopski
            rozum" biorąc, szelki są idealne dla małych psiaków, bo obejmują je w kłębie
            gdzie znajduje się środek ciężkości psa i siły nacisku rozkładaą się
            równomiernie na kilka rzemieni w różnych prostopadłych do siebie kierunkach.
            Pies w szelkach jest więc niemal jak w kokonie który chroni go i zabezpiecza
            przed urazami. Jak można opowiadać takie brednie że szelki są szkodliwe?
            A ciekawe co ci "znawcy" od siedmiu boleści proponują w zamian szelek? Obroża
            nie, szelki nie, więc co? Uzda lub kantarek? To są dopiero narzędzia tortur dla
            psa. A może puszczać szczeniaka samopas żeby biegał gdzie chce i zrobił sobie
            jakąś krzywdę? Przecież szczeniaki są głupiutkie, a w przypadku labradorów
            szczenięce zachowanie trwa często przez całe życie psa.
            Trzeba tylko logicznie pomyśleć zanim się zacznie powtarzać tkie bzdury po
            konowałach którzy prawdopodobnie dyplom lekarza weterynarii kupili sobie gdzieś
            na bazarze.
            • paenka Re: glupie pytanie 08.07.07, 00:27
              hmm. .. jesli chodzi o szelki to wg mnie nie są one odpowiednie dla duzego psa
              w przypadku chodzenia na spacery bo te psy po prostu ciagną. Szelki są
              odpowiednie albo dla psów które nie ciągną, bo sa opanowane, albo do samochodu
              dla psa jako pasy bezpieczenstwa, albo dla psów pociągowych. Moj psiak od
              małego był uczony na obrozy i nic mu sie nie stało. Wiec naprawde trzeba po
              prostu sprawdzic z czym nam i psu wygodnie a nie że to złe i tamto złe i jakąs
              filozofie do tego dorabiać. Kwestia dopasowania tak samo jak z np trobą ,
              jednemu odpowiada mała bez kieszonek, innemu duża z miliardem przegródek a
              jeszcze innemu plecak.
          • ratmed6 Re: glupie pytanie 20.07.07, 15:43
            jezeli szelki sa niby takie zle,to dlaczego wiekszosc psow pracujacych chodzi w
            szelkach?? a to ze pies w szelkach ciagnie to wina wlasciciela,na obrozy czy
            kolczatce psy tez ciagaja jak sa nie nauczone chodzic przy nodze. jestem
            przewodnikiem psa ratowniczego i nie mialam z nim nigdy problemu ze ciagnie w
            szelkach. osobiscie uwazam ze szelki sa lepsze od obrozy a napewno
            wygodniejsze...
            • paenka Re: glupie pytanie 20.07.07, 16:08
              nie prawda ze wszystkie psy pracujace i ratownicze chodza podczas pracy w
              szelkach;]
              • ratmed6 Re: glupie pytanie 20.07.07, 16:58
                ale ja nie napisalam ze wszystkie i ze podczas pracy..
                • paenka Re: glupie pytanie 20.07.07, 18:35
                  napisalas ze psy pracyjace...wiec brzmi tak jakby pracujac nosily szelki;p

dobra dobra tylko sie zgrywam zeby nie bylo jakichs animozji wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka