joannadorka 18.12.07, 11:36 prosze o informacje czy wszystkie labradory biszkoptowe powinny miec jasny nos Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paenka Re: labrador i jego nos 18.12.07, 17:16 Nie. Moga miec jasny nos. Jesli chodzi o to jak to jest oceniane na wystawach to juz zalezy od sedziego. Jest roznica jesli pies ma jasniejszy nos cos pomiedzy brazem a rozowym, i taki kolo rma tylko nos a jesli pies ma jasny orzowy nos i obwodki wokol oczu rozowe. W tym drugim przypadku jest to zdecydowanie "wada" jesli rozchodzi sie o wzorzec rasowy. Moj pies od wieku szczeniecego do gdzies okolo 1,5 roku mial ciemny brazowy, prawie czarny nos a pozniej po okresie dojrzewania jego nos co roku na zime jasnieje, latem jest ciemniejszy. Tez sie na poczatku tym przejmowalam i nawet slyszalam ze weterynarze polecaja podawac psiakom natke pietyruszki aby nos nie jasnial. Jak to wplywac mialo i przez co to niestety nie wiem. Odpowiedz Link
agaxel Re: labrador i jego nos 18.12.07, 20:34 Słyszłam też, że kolor nosa zależy od odcienia biszkoptowego... np jak jest pies biały to ma jaśniejszy na zimę a jak jest odcień takiego żółtego to ze ma troszkę ciemniejszy. I pewnie też od rodziców zależy jak oni mają... Ale nie jestem z tym pewna Odpowiedz Link
paenka Re: labrador i jego nos 18.12.07, 21:31 agaxel w takim razie w przypadku mojego laba sie to nie zgadza. Kaiser jest biszkoptem ale z intensywnie złoto-rudymi ( jak kto woli) przypaleniami na grzbiecie, łopatkach i uszach a nos mu jasnieje na zime. BTW napewno niedopuszczalne jest aby czarny lab mial jasny nos, tylko ciemny wegielek. Odpowiedz Link
cattaraugus Re: labrador i jego nos 19.12.07, 14:17 > joannadorka napisała: > prosze o informacje czy wszystkie labradory biszkoptowe powinny miec jasny nos ..................................................................... Witam, Nie da się stwierdzić, że "powinny", ale mogą i jest to absolutnie dopuszczalne we wzorcu rasy tak samo, jak jaśniejsze oczy. Poniżej jest link ze zdjęciem rodowodowej właścicielki takiego jasnego noska i jasnych oczu. img174.imageshack.us/img174/6670/97407924pe4.jpg Odpowiedz Link
paenka Re: labrador i jego nos 20.12.07, 19:42 No moze byc i rodowodowa ale akurat oa posiada ten gen ktory nie powinno sie powielac to juz jest swego rodzaju albinizm Odpowiedz Link
agamagda Re: labrador i jego nos 26.12.07, 12:49 "Rózowy" nosek jest dopuszczalny we wzorcu rasy, ale sedziowie na wystawach nigdy nie dadzą takiemu psu najwyższych ocen. Jasne noski są wynikiem zestawu genów bbee czyli pieski są biskoptowe, bez czarnego pigmentu. Jaśniejący okresowo nos zaś jest zwykle wynikiem niedoboru witamin lub minerałów, czasami też wynikiem odniesionych ranek i zwykle nie ma nic wspólnego z genami Odpowiedz Link
ddb2 Re: labrador i jego nos 26.12.07, 13:28 A ja mysle, ze nos rozowieje u tych labow, ktore sa wyjatkowo kochane i calowane w nochala!:o)))) Odpowiedz Link
ariella Re: labrador i jego nos 05.01.08, 12:54 wrecz przeciwnie, nie jest to cecha pozadana, choc o ile pamietam nie dyskwalifikuje pozdr Odpowiedz Link