Dodaj do ulubionych

Proszę o poradę!!!

14.06.09, 14:13
Witam! A więc sprawa wygląda następująco...mam 8misięcznego
labradorka i od kilku dobrych miesięcy dawaliśmy mu Royala z miski i
wszystko wcinał aż miło! od paru dni coś nie ma ochoty na jedzenie z
miski, podchodzi i nie rusza...z ręki je normalnie tą karmę a z
miski tylko jak przy nim stoję i go chwalę że ładnie jesmile sam
sporadycznie je z miski! nie wiem w czym tkwi problem? proszę o
jakieś sugestie...
Obserwuj wątek
    • diana321123 Re: Proszę o poradę!!! 14.06.09, 14:59
      Pewnie przejadła mu sie karma.. Przy Tobie zje bo jest szczesliwy
      twoją obecnoscią i to ze sie nim zajmujesz.. Takze proponuje zmienic
      karmę.. Tak samo miałem w przypadku mojego yorka.. od urodzenia była
      na royalu jadła go do tej pory póki nie spróbowała karmy dla mojej
      labradorki.. przez jakis 3 miesiące royala nie tknęła jadła tą nie
      swoją.. Teraz ostatnio dałem jej royala i juz je.. Także co jakis
      czas trzeba zmieniac karme i smak;]
      • meta05 Re: Proszę o poradę!!! 14.06.09, 17:04
        faro w połowie 2 worka eukanuby dla szczeniaków(po 15 kg) też nie
        chciał za bardzo jeść
        • tenshii Re: Proszę o poradę!!! 14.06.09, 18:51
          A ja proponuję zmianę miski i miejsca jej stawiania wink
          • danus8 Re: Proszę o poradę!!! 14.06.09, 22:20
            zapomniałem dodać, że przez około 2miesiące dawaliśmy mu jakąś inną
            karmę, właśnie żeby mu się nie przejadł royal, i teraz
            zmieniliśmy...na początku zmiany jadł normalnie, dopiero później coś
            sobie wkręcił...
            • tenshii Re: Proszę o poradę!!! 14.06.09, 22:30
              Mówię Ci: zmień miskę i miejsce jej podawania.
              Generalnie przy wybrzydzających psach często sprawdza się metoda zmiany miejsca i misek.... Zmienia się atrakcyjność posiłku.
              Macie balkon? Spróbuj wystawiać miskę na balkon wink
              • martus2309 Re: Proszę o poradę!!! 17.06.09, 10:19
                mój raczej nie ma problemów z jedzeniemwink
                chociaż jak się zakochał to nie chciał jeść i w tydzień schudł 3kg;/
                sprawdziło się polanie karmy jogurtem naturalnymwink)
                • danus8 Re: Proszę o poradę!!! 22.06.09, 22:06
                  kurcze dziwny ten moj tygrys wink jak mu sie zachce to sam zje z miski
                  tam gdzie stala, a jak nie chce to sie uprze i nie je... ostatnio
                  probowalem podosic mu miske i trzymalem ja z 20cm nad podloga, i
                  jakos lepiej mu szlo wcinanie! zjadal wszystko...postawienie miski w
                  innym mijscu tez nie daje efektuuncertain trzymanie nad podloga duzo
                  lepszy! jak polalem mu na wierzchu serkiem wiejski mto zjadl sam
                  wszystko i to z miski stojacej na ziemi...z reki je normalnie,
                  zawsze i wszedzie...z tych obserwacji wynika, ze chyba nie jest
                  chory, nie ma nic z zebami, bo jakby mial jakis ropien czy cos to
                  nie jadlby wogole a tak to je! moze poprostu taki dziwolong...co
                  myslicie??
                  • tenshii Re: Proszę o poradę!!! 22.06.09, 22:13
                    Po prostu lubi jeść z ręki smile
                    A spróbuj z kulą smakulą.
                    Moja co prawda zawsze jadła zewsząd, ale kula zrobiła się dla niej tak atrakcyjna, że woli z niej niż z miski. smile
                    • tequ-illa Re: Proszę o poradę!!! 22.06.09, 22:40
                      No i tak jak Tenshii pisze, spróbuj konga albo kulę smakulęsmile
                      Jak nie jest przeżarty to powinien zjeść - ja ten temat przerobiłam,
                      z konga jadła fajniasto, a potem już było tylko wyjadanie tego czym
                      zakleiłam konga
                  • tequ-illa Re: Proszę o poradę!!! 22.06.09, 22:33
                    A nie dostaje za dużo smakołyków?smile
                    Może teraz czeka na homara?smile
                    A do rzeczy:
                    Ja ma teraz to samo - jak się nie poleje to nie zjesmile
                    A z ręki zje niepolane niczymsmile
                    Z ręki to zawsze jakaś rozrywka, coś innegosmile
                    Początkowo zwalałam to na kark cieczki, ale jak tylko do michy
                    wjechał jogurt naturalny albo biały ser, tudzież jakaś pucha to jak
                    ręką odjąłsmile

Wydaje mi się, że akurat moja to się przeżarła tą karmą.
                    Poza tym ten royal labowy nie do końca mi pasi. Przez pierwsze
                    tygodnie rzucała się jak oszalała, a teraz ma w nosie.
                    Karmiłam pro-planem na to kładłam kilka wiórek mięsa i nie było
                    roblemów. Karmię royalem i już kilka wiórek mięsa nie pomaga.
                    Trzeba czymś podlaćsmile
                    • danus8 Re: Proszę o poradę!!! 22.06.09, 23:20
                      smakolyki?? hmm...no cos tam dostaje ale wedlug mnie bez jakiejs
                      przesady...jakies ucho czy ogonek, pare szt. malych ciasteczek dla
                      psiakow w ciagu dnia dodatkowo to tyle, czasem cos tam wyblaga ze
                      stolu od mojej dziewczyny- ale tez bez przesady! royala dostaje 3
                      razy dziennie a pomiedzy te smakolyki...ogolnie duzo sie rusza bo
                      mamy nie maly ogrod to troche biega takze niby wszystko ok
                  • piotrek1471 Re: Proszę o poradę!!! 23.06.09, 02:27
                    Szanowny danus8 zazdroszczę Ci Twojego "tygrysa" bo sam nie mogę trzymać żadnego
                    zwierzaka.Jako stary praktyk w ogóle nie popieram karmienia t.z.w. suchą karmą.
                    W Twoim przypadku sprobuj na jakiś czas całkowicie z niej zrezygnować.Twój
                    piesek ma najpewniej uczulenie na chemiczne dodatki,konserwanty zawarte w suchej
                    karmie.Czy zauważyłeś,że ta karma nie raz latami leży w sklepowych magazynach i
                    nigdy się nie psuje? Twój piesek w przypływie apetytu zjadł kiedyś tego świństwa
                    trochę za dużo a później to fermentowało w jego kiszkach przez jakiś
                    czas.Odczuwał przy tym nieznośny ból(coś tak jak my przy zatwardzeniu)i teraz
                    już sam zapach sztucznej karmy kojarzy mu się z bólem a naturalnym jest że chce
                    tego uniknąć-więc nie je.Miski nigdy nie myj żadnymi płynami.Wyrzuć miskę
                    plastikową i metalową zastosuj porcelitową lub poświęć jeden z talerzy,którego
                    Ty używasz.Naturalne jedzenie przygotowuj(rozdrabniaj)własną,gołą ręką.On Ciebie
                    kocha i ma zaufanie do zapachu Twojego ciała.Będziesz miał może trochę więcej
                    roboty a nawet kosztów ale zapewniam że pies niebawem wróci do odpowiedniej
                    kondycji i okaże Ci swoją wdzięczność.Czego serdecznie życzę i pozdrawiam.
                    • tenshii Re: Proszę o poradę!!! 23.06.09, 10:56
                      Nie w tym rzecz. On z ręki je - z miski nie chce. Prosta sprawa - wielce stadny osobnik wink Lepiej smakuje od panci.

A swoją drogą też jestem jako tako przeciwniczką karm, chociaż ostatnio odrobinę mniej. Mój pies alergik był na gotowanym ponad rok. Ale w końcu zaczął mi łysieć. Na karmie właśnie wrócił do normy.
                      • meta05 Re: Proszę o poradę!!! 23.06.09, 13:49
                        Ostatnio przeczytałem że dla dużych ras kupuje się czasami miski z
                        jakimś podwyższeniem żeby nie dostały skręru żołądka nie wiem czy to
                        prawda ale jeżeli twój piej lubi jeść z trochę większej wyskości to
                        kup może to
                        www.krakvet.pl/trixie-stojak-regulowany-miskami-2x18l-24921-p-3594.html
                        lub to
                        www.zooplus.pl/shop/psy/miski_karmniki_dla_psa/miska_metalowa/52920
                        • tenshii Re: Proszę o poradę!!! 23.06.09, 13:58
                          To dawne przekonanie.
                          "Istotny jest także sposób stawiania miski. Podawanie psu pokarmu w misce stojącej na podwyższeniu (czyli powyżej linii podłogi) zwiększa niebezpieczeństwo pojawienia się skrętu nawet o 110%.(*)
                          (*) Przed bardzo wiele lat zalecano karmienie psów zagrożonych skrętem żołądka z miski stojącej na podwyższeniu. Wydawało się, że pomaga to psu prawidłowo przełykać pokarm i zmniejsza szanse na rozwój skrętu.
                          Dopiero gdy w roku 2000 dr Glickman z Uniwersystetu w Indianie opublikował wyniki swoich badań (największych i najdokładniej analizujących ryzyko skrętu), okazało się, że jest odwrotnie niż zakładano i karmienie psa z podwyższenia jest absolutnie przeciwwskazane. Dlatego aktualnie nie zaleca się już takiego postępowania."
                          • danus8 Re: Proszę o poradę!!! 23.06.09, 19:51
                            moj tygrys je z miski ktora stoi na podlodze, ale juz nie tak jak
                            kiedys...wydaje mi sie, ze tak jak ktos wyzej napisal, jest to wina
                            innych smakow jakie poznal...tylko to mi przychodzi do glowy! ale
                            nie zrezygnuje z royala bo ma po nim "ekstra kupkewink" nie pierdzi no
                            i ma piekna siersc! trzeba bedzie mu polewac suche raz jogurtem, raz
                            serkiem wiejskim, czasem dac z reki...innego wyjscia nie widzesmile
                            • tenshii Re: Proszę o poradę!!! 23.06.09, 19:55
                              I koniecznie spróbuj z kulą smakulą.
                              Ona daje taką frajdę, że i samą karmę będzie jadł smile
                              • danus8 Re: Proszę o poradę!!! 23.06.09, 22:01
                                jakis link albo sklep moglybyscie polecic do tej kuli smakuli? i
                                jaki rozmiar? znalazlem taka o srednicy 14cm za 35zl+ 10 przesyłka...
                                • tequ-illa Re: Proszę o poradę!!! 23.06.09, 22:31
                                  A wychodzicie z nim gdzieś poza ogród? Ogród to super sprawa nie
                                  powiem. Ale nawet największy kiedyś mu się opatrzy.
                                  Wyjdz z nim na jakiś 2-godzinny spacer poza teren, który zna.
                                  Niech się zmęczysmile
                                  A potem daj mu niczym niepolaną karmę.
                                  Może akurat .
                                • tenshii Re: Proszę o poradę!!! 23.06.09, 22:33
                                  CO do rozmiaru - niektórzy tu pisali, że ich psy rozwalały kulę zębami. To by sugerowało, aby kupić kulę większą nić rozstaw pyska.
                                  Ja kupiłam taką, która w pysku się mieści. I dobrze zrobiłam, bo jak psu kula wpadnie w jakiś kąt to sam ją sobie w pysku wynosi. Ale mój pies nie niszczy takich zabawek.
                                  Ciężko stwierdzić jaki rozmiar.
                                • tenshii Re: Proszę o poradę!!! 23.06.09, 22:34
                                  A najtaniej to chyba na allegro znajdziesz.
                                  Za swoją dałam 32 zł, ale w zoosklepie, więc nie płaciłam za przesyłkę.
                                  • danus8 Re: Proszę o poradę!!! 23.06.09, 22:43
                                    ogrod mamy dosyc duzy to ma gdzie polatac, poskakac, podkrasc jakies
                                    owocesmile sam z drzewa sobie zrywa wisnie czeresniesmile z psami innymi
                                    sasiadow czasem sobie pobiega, podkop probuje zrobic pod bramka,
                                    fajny gosciu z niego! za brame tez wychodzimy, wkolo praktycznie
                                    wolna przestrzen, jest gorka, powiem szczerze nie zwrocilem uwagi, a
                                    moze nie dalem mu jak wracamy ze spaceru, przewaznie jest zajechany
                                    i do wodopoju ciagniesmile ale sprobuje nastepnym razemsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka