23.11.13, 12:57
Jeszcze pozew o rozwód nie złożony, ale notarialnie podział majątku i rozdzielnosć majątkowa podpisana.

Nie wiem jak załatwić kwestię samochodu. U notariusza zalatwiliśmy kwestię nieruchomości. P. Notariusz powiedziała, ze jesli chodzi o samochód to wystarczy umowa darowizny między nami i zgłoszenie do wydziału komunikacji.

Czy ktoś orientuje się jak to powinno być załatwione. Umowa darowizny między nami? Do urzędu skarbowego coś się zgłasza, do wydziału komunikacji? W dokumentach samochodu widnieję tylko ja, no ale wiadomo wspólnota była.

Prosze o poradę.
Obserwuj wątek
    • blue_ania37 Re: samochód 23.11.13, 13:18
      Ja Ania Nowak przekazuje w akcie darowizny Zdzisiowi Nowakowi samochód...o numerze takim itp...
      Wzory umów znajdziesz w necie.
      Podpisujecie jedno jest twoje drugie jego, zalezy kto ma otrzymać ten samochód idzie do wydzialu komunikacji z tym aktem darowzny i przerejestruje na siebie, to samo jesli chodzi o OC.
      Nie pamiętam do jakiej kwoty nie trzeba nic zgłaszać do US, ale zadzwoń to ci powiedzą.
      Z dwa lata temu było to coś około 7 tys.
      A
      • majakowa Re: samochód 23.11.13, 13:25
        Ale samochód jest zapisany tylko na mnie - umowa kupna, dowód rejstracyjny, OC itp. Czy w takim wypadku wystarczy umowa darowizny i tyle? I z jaką datą? Rozdzielnosć majątkową podpisaliśmy u notariusza 15 listopada.
        • blue_ania37 Re: samochód 23.11.13, 13:30
          starczy taka umowa.
          A
        • lampka_witoszowska Re: samochód 23.11.13, 16:59
          starczy, ale pamiętaj o wartości auta, żeby Ci skarbówka się nei dopieprzyła
    • majakowa Re: samochód 23.11.13, 19:25
      To jeszcze raz ja wink czy jeśli kwota darowizny będzie 8000zł a więc będzie mieścić się w limicie to tą umowę darowizny mam zgłaszać do US czy nie?
      • blue_ania37 Re: samochód 23.11.13, 19:28
        nie, jak miescisz się w limicie nic nie musisz robić z USsmile
        A
    • majakowa Re: samochód 23.11.13, 19:39
      Dziękuję wam serdecznie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka