Dodaj do ulubionych

komorniczo

11.02.14, 09:43
ex regularnie spóźnia się z alimentami, bez zasadnego usprawiedliwienia, lub pisze np, ze jest na urlopie / bez pracy i na utrzymaniu zony
podnosi mi ciśnienie po prostu i tyle, ale też blokuje moje działania, mając swoje zobowiązania w stos do córki w poważaniu
za 3 mce będę zobowiązana przekazać mu tytułem 1szej raty spłaty za mieszkanie odczuwalną sumę, którą pożyczam,( a do tego jeszcze jest bieżący kredyt mieszkaniowy)
wiem, że można "zbilansować" cześć zaległych alimentów, uprzedzając komornika o przewidywanej wpłacie
wiem też, że jest procedura zabezpieczenia na okres pół roku czy inny - na konto komornika (chyba) - tytułem zabezpieczenia przyszłych alimentów
czy może znacie okoliczności zastosowania?
wolę wiedzieć przed niż po...
i mam jeszcze jedno pytanie, teoretycznie nie ma rejonizacji, ale w praktyce jest, czy jeśli ex zostanie wymeldowany z rejonu do tej pory podlegającemu określonej kancelarii to jest przenoszona sprawa z urzędu czy przeze mnie? macie doświadczenia? tak się stanie, kiedy będę miała wyrok podziałowy w ręku i będę po kolei wszystkie urzędowe rzeczy organizowała
dziękuję za podpowiadania
Obserwuj wątek
    • zalosny.jestes Dzień po terminie kiedy powinnaś dostać 11.02.14, 11:27
      alimenty idziesz z wyrokiem do komornika i pan ma +15% extra do końca służby big_grin
      Akurat ten element bezmiaru sprawiedliwości jest zorganizowany w sposób doskonały, podobnie jak inne, gdzie można zarobić na niesnaskach między ludźmi. Jak się pan będzie chciał pozbyć komornika to go tylko 6cio miesięczny depozyt sądowy ratuje.

Generalnie w kartoflanych warunkach możesz śmiało 15% dowalić każdemu niemal alimenciarzowi bez problemu, bo zdarzały się wypadki, że facio płacił regularnie a pani w ramach gierek towarzyskich postanowiła dołożyć mu ekstra 15%. Parę wpisów na forum ojców było na ten temat i kilku panom udało się nawet pozbyć pijawy i ukarać panią ale trwało to ponad rok i nadpłacone kwoty zostały zaliczone w poczet przyszłej daniny.

Droga pani! Jest pani kobietą uprawnioną do renty. W kartoflanej może pani w tym zakresie niemal "fszystko".
      • pokopanka Re: Dzień po terminie kiedy powinnaś dostać 12.02.14, 10:24
        wiem, że mogę iść dzień po.
        ale bardziej mi chodziło o okoliczności depozytu, czy jak to zwać, co poniekąd wynika z Twojej odpowiedzi.
        u nas "grą", w kt gra ex, jest zabieranie jednemu dziecku, żeby drugie miało, a argumentacją jest wspólne nowe macierzyństwo... co dla mnie jest niewyobrażalne
        dorosły człowiek wybierając się "na urlop" zabezpiecza środki na swoje bieżące zobowiązania
        alimenty - jak kredyt można sobie wpisać w budżet.

nie wiem co oznacza moje uprawnienie do renty?
        nie widzę związku
        ale np żadne z jego dzieci nie otrzyma renty, gdy on odejdzie, bo po prostu nie płaci zusu
    • pokopanka Re: komorniczo/informacyjnie 17.02.14, 14:00
      tak się chciałam podzielić wiedzą, może komuś się przyda
      ad rejonizacji - sprawę poprowadzi nadal ta sama kancelaria jako kontynuację
      ad depozytu - nie mogę o niego wnioskować ja, ponieważ może być to wynikiem tylko wyroku (nie mam tak sformułowanego) lub ew dłużnik może wnieść o depozyt (żeby zdjąć sobie komornika z głowy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka