Dodaj do ulubionych

Szkoła dla 4 latka

29.01.14, 17:53
Witam wszystkich,
Mam takie pytanie, mój syn kończy w sierpniu 4 lata, z tego co slyszalam od 4 roku życia obowiązkowa jest szkoła. Mieszkamy w Eindhoven, szukam szkoły może na początek międzynarodowej jak najblizej miejsca zamieszkania. Czy któraś/y z mam/tatusiów poradziliby nam co wybrać? Jak narazie nasz syn i my mówimy po polsku i my po angielski. Może też macie taki problem i chcecie się spotkać poszukać szkół dla Naszych pociech?? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Szkoła dla 4 latka 29.01.14, 19:36
      jezeli zamierzacie tu pomieszkac dluzej, zapisz dziecko do tubylczej szkoly. Czy oboje jestescie Polakami? Jesli tak, dlaczego mowicie do dziecka po angielsku? Na juz zapisz chociaz do speelzaal, ile tylko dni wam dadza (zwykle 2-4 po 2-3 godziny dziennie). Dziecko do sierpnia zdazy sie nieco nauczyc. Rozejrzyj sie juz teraz po okolicznych szkolach, bo sa szkoly zarowno wyznaniowe, jak i rozne systemy nauczania (Montessori, Dalton, Jena Plein...). Nie wiem, czy szkola miedzynarodowa to dobre wyjscie. Zdecydowalabym sie na taka tylko gdyby np miejsce zamieszkania bylo zwiazane z praca ktoregos z rodzicow iz gory wiadomo, ze za rok czy 2 trzeba sie bedzie do innego kraju przeprowadzic. No i szkoly miedzynarodowe wiaza sie zazwyczaj z wysokimi kosztami, chyba, ze wlasnie ze wzgledu na prace rodzicow firmy oplacaja szkoly dla dzieci. Polaz po tubylczych szkolach w okolicy zamieszkania, pokrec sie, jak rodzice odbieraja dzieci ze szkoly, zagadaj, popytaj o opinie i powody, dla ktorych akurat ta szkole wybrali. Dopytaj o atmsfere, kontakt z rodzicami, indywidualne podejscie do ucznia, liczebnosc klas, rotacje kadry itp.
      • omega_x Re: Szkoła dla 4 latka 30.01.14, 09:02
        Oni nie mówią do dziecka po angielsku, tylko oni - rodzice znają język angielski po prostu, przynajmniej ja tak zrozumiałam.

A co do tematu - sama pół roku temu również szukałam szkoły i też zadawałam tutaj różne pytania, przejrzyj na początek to forum oraz inne, bo jest to kopalnia wiedzy. Aha, i jeszcze jedno - szkoła jest obowiązkowa od 5. roku życia, natomiast rzeczywiście prawie wszystkie 4latki do niej chodzą, bo mają prawo.
        • kaja_1987 Re: Szkoła dla 4 latka 30.01.14, 09:14
          Tak dokładnie dobrze zrozumiałaś. My po prostu tu funkcjonujemy w języku angielskim (urzędy, lekarz), a w domu oczywiście tylko polski jak narazie :). Dziękuję za pomoc na pewno poszukam. Jak każdy rodzić chcę dla dziecka jak najlepiej, jak najmniej stresu. A teraz jak już ma skończone 3 lata zaczynamy się rozglądać, pytać, czytać i szukać odpowiedniego miejsca dla niego.
          • kreda.nl Re: Szkoła dla 4 latka 30.01.14, 11:28
            W Eindhoven jest szkoła międzynarodowa.

Posiada oddział podstawowy i średni.

Dzieci mogą się w niej uczyć systemem brytyjskim.

Według informacji mają też nauczycieli z Polski.

Czesne wynosi około 3800 euro na rok.

Jest to i dużo i mało, albowiem są szkoły międzynarodowe, które licza sobie o wiele więcej.

Oto strona szkoły:

www.isecampus.nl/Flex/Site/Page.aspx?PageID=2239&Lang=UK
            W zwykłej szkole holenderkiej nie ma czesnego, więc musicie Państwo się zastanowić nad za i przeciw.

Zwłaszcza jeśli w takiej szkole są polscy nauczyciele. Ale jest to niemały wydatek jak się zliczy wszystkie lata nauki.

Więcej szczegółowych informacji o szkołach w Holandii, znajdzie Pani na naszej stronie dla uczniów i ich polskich rodzin www.kreda.nl -> informacje.

Pozdrawiam,
            Kareda
            • kaja_1987 Re: Szkoła dla 4 latka 30.01.14, 11:53
              Witam
              Dziękuję za odzew :) Pisałam maila do tej szkoły. Jest stosunkowo blisko mojego miejsca zamieszkania (4km). Dostałam odpowiedz :
              The ISE is an International Primary School for international parents who do not expect to be staying in the Netherlands for more than 5 years.
              If you are a permanent resident in the Netherlands and expect to live here for more than 5 years than you do not fit the international profile and we will not be able to offer you a place at the ISE.
              However, if you are intending to live in the Netherlands for less than 5 years then we ar willing to consider your application.
              Kind Regards
              Pytalam też o cene lecz jak widać nie dostałam odpowiedzi, troszkę mnie zaskoczyli myślałam, że bez problemu poślę tam Maluszka. tak naprawdę to nie wiem ile będziemy przebywać w Holandii a bardzo bym chciała aby synek mial kontakt z innymi dziećmi.
              • omega_x Re: Szkoła dla 4 latka 30.01.14, 12:33
                A dlaczego właściwie chcesz posłać syna do międzynarodowej?
                Sama byłam przerażona po przyjeździe tutaj brakiem tzw. polskich szkół :) A teraz... teraz cieszę się, że syn poszedł normalnie - do holenderskiej (chrześcijańskiej). Bez znajomości języka oczywiście.
                Wybrałabym szkołę jak najbliżej miejsca zamieszkania - tak do 1 km. W każdym razie - powodzenia!
                • kaja_1987 Re: Szkoła dla 4 latka 30.01.14, 12:51
                  Sama nie wiem czego chce :/ Ale w marcu mąż ma urlop i wszyscy wybieramy sie do szkół, które są bliżej właśnie tak do 1 km dowiedzieć się szczegółów. Poza tym to chyba mnie ogarnia większa panika i to ja muszę się ogarnąć a mój syn na pewno sobie poradzi i się tylko zdziwie jak szybko to nastąpi. Dziękuje Omega_x :)
                  • tijgertje Re: Szkoła dla 4 latka 30.01.14, 13:29
                    Tak jak wyzej zasugerowalam, powtorze: nie czekaj do marca tylko JUZ zapisz dziecko do jakiejs speelzaal (cos jak przedszkole, ale nie maja nie wiadomo jakich zajec dydaktycznych i programow,chodzi o umozliwienie dzieciom wspolnej zabawy i wyrownanie nieco jezyka zanim pojda do szkoly). Dziecko oswoi sie z jezykiem, ty poznasz mamy i bedziesz mogla pogadac do jakich szkol ich dzieci ida. Moj mlody dojezdza do szkoly specjalnej. Glowna wada szkoly polozonej dalej od domu jest izolacja dziecka w miejscu zamieszkania. Dzieci w szkole umawiaja sie na wspolna zabawe w czyims domu po lekcjach, jak dziecko chodzi do innej szkoly, to niestety nie ma tej okazji. U nas na ulicy (krociotkiej) mieszka kilkoro rowiesnikow syna. Dopoki chodzil do lokalnej szkoly, regularnie sie z nimi spotykal i umawial. jakas 1/3 jego klasy mieszka na naszym osiedlu. Teraz niektorzy to mu nawet "hoi" nie odpowiedza :/
                    Na pewno masz w okolicy jakis wybor i nie decydowalabym sie na pierwsza z brzegu szkole (sprawdz do jakich szkol szrednich ida potem dzieci, duzo to mowi o poziomie szkoly), ale wybrala cos blisko domu, dokad pojda rowniez inne dzieci z osiedla. Nie tylko dziecku, ale i wam bedzie latwiej, bo czasem mozna sie ugadac, ze ktos np po szkole bierze dzieci, czy na zmiane zawozi na jakies zajecia pozaszkolne itp, a i latwiej cokolwiek w szkole zalatwic, jak mozesz pogadac z innymi rodzicami nie tylko pod szkolna brama.
                    • nesla Re: Szkoła dla 4 latka 31.01.14, 15:09
                      Tijgertje, bardzo celna uwaga! To bardzo wazne aby dzieci mialy mozliwosc budowania przyjazni w okolicy gdzie mieszkaja. Nie kazdy to bierze pod uwage w momencie poszukiwania i wyboru szkoly dla dziecka. Ja przed decyzja odwiedzilam 3 szkoly tublcze: protestancka, katolicka i publiczna i wybor padl na publiczna bo byla blisko i rozwijala sie. W szkole katolickiem bylo co raz mniej dzieci co skutkowalo klasami laczonymi. Wtedy dwie grupy z roznych rocznikow (np gr 5 i 6) maja lekcje w jednej sali z jednym nauczycielem, co czasem moze utrudniac niektorym dzieciom koncentracje. Obecnie mozna tez sprawdzic wyniki wszystkich szkol w calej Holandii na stronie internetowej i zobaczyc np jaki procent absolwentow jaki rodzaj dalszej nauki wybiera.
                      Jesli nie wiesz jak dlugo zostaniecie w Holandii to znaczy ze moze to byc dluzej niz krocej, wiec ja bym sie raczej zdecydowala na szkole tubylcza. Ale na pewno odwiedzilabym kilka szkol przed podjeciem decyzji.

Na marginesie, Tijgertje, zdziwilas mnie ze tak szybko dzieci moga zapomniec kolege, co z oczu to z serca.
                      • kaja_1987 Re: Szkoła dla 4 latka 31.01.14, 15:38
                        Znalazłam dwie szkoły blisko miejsca zamieszkania i zamierzam je w najbliższym czasie odwiedzić, również wczoraj znajoma poleciła mi szkołę międzynarodową, o której nikt nie piszę i nie znalazłam jej w internecie a jest również blisko. Z ciekawości pójdę się dowiedzieć, gdyż znajoma miała problem w Eindhoven, córka - 3 lata, chodziła do tubylczego przedszkola po czym, automatycznie poszła od lat 4 do szkoły pokierowanej przez przedszkole, jednak nauczyciele stwierdzili ze powinna iść jeszcze na rok do szkoły międzynarodowej (koszt na rok to 40€)i tak oto trafiła na tą szkołę. Nie wiem jak oni decydują o przyjęciu dziecka, niebawem się dowiem i podzielę się na forum świeżymi informacjami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka