18.03.08, 21:55
Wiem, ze temat byl poruszany, ale mam pytanie, czy istnieja srodki
p. owsikom dla dzieci ponizej 2 roku zycia? Na wszystkich ulotkach
czytam, ze dopiero od tego wieku. Co z mniejszymi bobasami?
Podejrzewa, ze Nina ze zlobka przyniosla owsiki. Isc do lekarza? Czy
sprzedadza mi cos w aptece dla takiego malucha? Wiem, ze leczona ma
byc cala rodzina.
Obserwuj wątek
    • asiekok Re: owsiki 19.03.08, 07:16
      Musisz isc do lekarza. Albo zadzwon do apteki. Chociaz pewnie i tak powiedza ci
      ze z takim maluchem trzeba isc najpierw do lekarza.
      • kasia191273 madicure 19.03.08, 13:46
        jestem juz po wizycie u lekarza,pisze, bo moze innym mamom sie przyda

dla takich dzieci jest syrop/zawiesina MADICURE. Dawka i substancja ta
        sama (mebendazol), co dla doroslych, ale jest to w plynie. Aha, i nie
        trzeba recepty, lek do kupienia w aptece i wiekszych drogeriach.
        • corneliss Re: madicure 22.01.09, 19:01
          mam pytanie: jak owsiki beda po holendersku?
          Cypis od kiedy chodzi bez pieluchy do przedszkola czyli od powrotu (5.01)
          przytargal toto :(
          popytam w aptece o ten srodek, Kasiu czy ta zawiesine przepisal Ci lekarz?
          • corneliss Re: madicure 22.01.09, 19:04
            juz znalazlam (a wszystko w archiwum)
            • mona812 Re: madicure 23.01.09, 08:45
              Dziewczyny jak poznajecie ze to owsiki ?Ponad pol roku temu Fabian
              poszedl do przedszkola wiec po kilku tyg.na wszelki wypadek
              zafundowalam calej rodzinie lacznie z psem kuracje antyowsik ;)i mam
              zamiar tak robic co szesc m-cy ,chcialabym jednak na wszelki wypadek
              umiec rozpoznac chorobe .
              • mamantkaa Re: madicure 23.01.09, 09:45
                Akurat dziś trafiłam na artykuł o wszach i owsikach:
                wyborcza.pl/1,75476,6182476,Zapomniane_pasozyty__czyli_jak_pozbyc_sie_wszy_i_owsikow.html?as=1&ias=3&startsz=x
                • corneliss Re: madicure 23.01.09, 10:36
                  ja to odkrylam przy wycieraniu mu pupy, bo ma z tym problem
                  male biale owalne 'cos' na chusteczce, bleee....
                  • kasia191273 Re: madicure 23.01.09, 10:52
                    pooglaadac dokladnie kupe, ew. przy wycieraniu pupy obejrzec okolice
                    odbytu. Innym objawem jest przerywany sen, drapanie sie oraz
                    zgrzytanie zebami w nocy/ mlaskanie.

ja tez robie calej rodzinie kuracje jakby profilaktycznie
                    • beba3 Re: madicure 24.01.09, 14:41
                      Profilaktycznie to naprawde nie trzeba....
                      Chyba ze juz wczesniej bylo to przerabiane i podejzewasz ze dizcko znowu
                      przytargalo lub niedoleczylo sie.
                      Najlepiej dwie godziny po tym jak dziecko zasnelo, zdjac mu bielizne i zerknac
                      czy widac male biale robaczki w okolicach odbytu. U dziewczynek moga one
                      wedrowac czy tez byc przenoszone przez drapanie w okolice sromu i etedy jeszcze
                      latwiej je zlokalizowac.
                      Srodek jest chyba jeden w Holandii. O dawkowanie trzeba pytac aptekarke i
                      zakupic dla calej rodziny.
                      Trzeba tez pamietac o ekstremalnym zachowaniu higieny co jest bardzo ciezkie w
                      praktyce (jak najczestszej zminie bielizny osobistej, poscieli, recznikow
                      (najlepiej je wygotowac a i tak pewnosc ze jajeczka nie przetwaja daje
                      nieuzywanie ich przez jakis czas (juz nie pamietam czy to byly 2, 4 czy 6 tygodnie).
                      No i trzeba uczulic i pilnowac aby dziecko nie zarazalo samo siebie poprzez
                      drapanie sie czy niedokladnie umyte rece po uzyciu toalety i wkladnaie rak do
                      buzi czy tez jedzenie. Tez ciezko.
                      Dlatego owsiki wracja i jak twierdza lekarze sa 'popularne' u dzieci i doroslych
                      tez.
                      • corneliss Re: madicure 24.01.09, 17:39
                        zakupilam rzeczony medembazol dla nas wszystkich; pierwsza dawka od razu, druga
                        po 2 tygodniach - dostepne bez recepty, cena za 3 opak. po dwie tabletki 3,69E
                        • maxijo Re: madicure 26.01.09, 13:26
                          zaintrygowalyscie mnie, czy pomimo ze nie ma objawow taka kuracje
                          mozna przeprowadzic bez zadnych skutkow ubocznych. Adam chodzi juz
                          1,5 roku do PSZ, do glowy mi nie przyszlo..
                          • corneliss owsiki 13.02.09, 11:06
                            dziewczyny wyciagam temat jeszcze raz, mam pytanie, jak wasze dzieci reagowaly
                            po podaniu drugiej dawki leku? moj syn od tygodnia (2 dawka 6 luty)ma wymioty
                            mw. 2x dziennie ogolnie malo je, myslalam ze to jelitowka, ale kolezanka mnie
                            nieco oswiecila ze po odrobaczaniu tak sie dzieje (niestety jej przyklad to
                            odrobaczanie psow, hehehe ;) czy wasze dzieci tez tak odreagowywaly?
                            • kasia191273 Re: owsiki 13.02.09, 11:41
                              nie, zero reakcji po pierwszej i po drugiej dawce
                            • tijgertje Re: owsiki 13.02.09, 11:58
                              U nas kuracje antyowsikowa przeprowadzalismy kilka razy, ale nigdy
                              zadnych objawow poza ustapieniem swedzenia nie obserwowalam.
                              Odrobaczanie psow to raczej kiepskie porownanie, bo psy odrobacza
                              sie hurtem na wszelkie robactwo, gdyby reakcja wystapila na lek, to
                              po pierwszej, a nie po drugiej dawce.
                              • ika.alias Re: owsiki 13.02.09, 13:58
                                Ja zupelnie nic nie wiem na temat owsikow. Ale wiem cos o psach...
                                Moje psy odrobaczam cztery razy w roku. Przez ostatnich kilkanascie
                                lat uzywalam roznych srodkow do odrobaczania - i nigdy nie zdarzylo
                                mi sie, zeby psy po takim srodku zwymiotowaly. A jeden z moich psow
                                ma naprawde wrazliwy zoladek...

Co do reakcji na leki... Dostalam kiedys dwa razy pewien lek, z
                                dwuletnim odstepem czasu. I mialam bardzo silna reakcje wlasnie
                                po... drugiej kuracji. To znaczy po pierwszej juz tez reagowalam,
                                ale dopiero pod sam koniec - i tak lagodnie, ze nie skojarzylam
                                wtedy tego jeszcze z lekarstwami. Dopiero za drugim razem, kiedy
                                prawie od razu bardzo sie rozchorowalam, dotarlo do mnie, ze to
                                przez ten lek. Moze organizm jest wtedy bardziej wyczulony na ten
                                srodek?
                                • beba3 Re: owsiki 14.02.09, 05:52
                                  Przeczytaj moze dokladnie ulotke. Jest cos na ten temat?
                                  Moje dzieci i my nie mielismy negatywnych reakcji na lek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka