Dodaj do ulubionych

zmarł Geza Vermes

11.05.13, 11:05
tygodnik.onet.pl/32,0,80322,geza_vermes_nie_zyje,artykul.html
Dopiero dziś się dowiedziałam, że trzy dni temu zmarł Geza Vermes - jeden z najwybitniejszych współczesnych biblistów. Jego "Twarze Jezusa" stanowiły dla mnie odkrycie, zmieniły moje myślenie o tej postaci, w pełniejszym świetle ukazały wizerunek Jezusa-Żyda i na tym tle uspójniły jego przesłanie, uobecniły go.

Smutno.
Obserwuj wątek
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: zmarł Geza Vermes 11.05.13, 13:16
      Nie interesowałam się wcześniej życiorysem Vermesa. Myślałam, że jest niewierzącym historykiem-biblistą - co dobrze świadczy o nim jako o historyku. Jego teksty nie dawały poznać, że był kiedyś katolikiem, ani że powrócił do judaizmu.
      • mary_ann Re: zmarł Geza Vermes 11.05.13, 13:24
        anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> Nie interesowałam się wcześniej życiorysem Vermesa. Myślałam, że jest niewierzą
        > cym historykiem-biblistą - co dobrze świadczy o nim jako o historyku. Jego teks
        > ty nie dawały poznać, że był kiedyś katolikiem, ani że powrócił do judaizmu.
        >
        Był oceniany jako rzetelny historyk. Czyli musiał rozumieć, na czym polega nauka (i odróżniać ją od wiary) - że nie można w niej założyć punktu dojścia:-)
    • mamalgosia Re: zmarł Geza Vermes 11.05.13, 14:10

Niestety nie znam nic, co napisał. Ale zawsze żal gdy mądry człowiek odchodzi
      • mary_ann Re: zmarł Geza Vermes 11.05.13, 14:46
        mamalgosia napisała:

>
        > Niestety nie znam nic, co napisał.

Chciałam napisać "Nic straconego", ale sprawdziłam, że nakłady jego książek w przekładzie na polski są o dziwo wyczerpane. Na allegro można na jednej jedynej aukcji za 36 zł (b. zawyżona cena, powinno być ok. 20) dostać mini-encyklopedię "Kto był kim w czasach Jezusa".
        allegro.pl/geza-vermes-kto-byl-kim-w-czasach-jezusa-i3217954868.html

Dostępna jest w kilku księgarniach "Autentyczna Ewangelia Jezusa", ale tej nie radziłabym czytać przed "Twarzami Jezusa", które chyba w tej chwili nie da się dostać. Reszta na allegro po angielsku.
        Czyli zostają biblioteki.

"Autentyczna Ewangelia..."
        gloria24.pl/ksiazki/biblia-i-biblistyka/wokol-biblii/autentyczna-ewangelia-jezusa?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-05&utm_content=14909#nclid=3d4ad15d571b525ec615a2d1690baa8b

• maadzik3 Re: zmarł Geza Vermes 13.05.13, 16:47
      wspanialy biblista! bedzie go brak!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka