Dodaj do ulubionych

watykańska ankieta

01.11.13, 21:34
www.idziemy.com.pl/kosciol/watykanski-kwestionariusz-przed-synodem-biskupow-o-rodzinie/
To nowość - "doły" zostaną w mniejszym lub większym stopniu wysłuchane, potencjalnie na masową skalę. Ciekawe, co dalej.
Obserwuj wątek
    • maadzik3 Re: watykańska ankieta 02.11.13, 09:19
      ciekawe czy w Polsce w ogole przeprowadza ten kwestionariusz? A moze na kolkach rozancowych dla seniorow? Lub wsrod sluchacz radia Maryja? Bo jakos w to ze zrobia naprawde ankiete wsrod wszystkich, dobrze rozpropagowana, dostepna np. w necie nie wierze
      • mary_ann Re: watykańska ankieta 02.11.13, 10:05
        Ja też jestem ciekawa, na ile informacja zostanie faktycznie rozpropagowana. Przy dobrych chęciach nie byłoby wszak najmniejszego problemu, wystarczy ogłoszenie po każdej mszy niedzielnej.
        • maadzik3 Re: watykańska ankieta 02.11.13, 10:14
          nie, nie byloby problemu, tylko w te dobre checi jakos malo wierze :( zwlaszcza w dziedzinie tzw. etyki seksualnej. Hierarchia katolicka w Polsce dala wiele dowodow ze te sfere traktuje priorytetowo i gotowa jest na mariaz tronu i oltarza zeby za pomoca przymusu panstwowego sprawowac zwlaszcz w tym zakresie rzad dusz
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: watykańska ankieta 02.11.13, 11:55
      O, to będzie zrobione "miękko". Nie że nikomu nie dadzą. Nie że starym babciom z kółek różańcowych. Dadzą młodym, energicznym, ...zaufanym. Jakimś zespołom synodalnym, sformowanym z wystarczająco młodych, wystarczająco "nowoczesnych" - takim jak owa rada duszpasterska archidiecezji przemyskiej, która jednym głosem poparła Michalika.
      • mary_ann Re: watykańska ankieta 02.11.13, 12:08
        Ale chyba będą musieli gdzieś zamieścić ankietę on-line? Bo to chyba obciach, zaraportować na Synodzie śmiesznie mało liczną próbę zankietowanych? A jeśli będzie dostęp on-line, wtedy wystarczy, żeby komuś zechciało się wiadomość rozpropagować... Reszta w rękach ludu - czy mu się zechce, czy pozostanie przy biernym narzekaniu.
        • blankaz Re: watykańska ankieta 02.11.13, 16:21
          W UK jest ankieta on-line: link do ankiety
          • maadzik3 Re: watykańska ankieta 02.11.13, 16:57
            Jestem pod wrażeniem! Paież który wierzy i traktuje poważnie wiarę i wiernych! Wow!
            I mówiąc "wierzy" mam na myśli nie tylko to że wierzy w Boga (co chyba pewnej części papieży nie dotyczy) ale on wierzy (a przynajmniej sprawia takie wrażenie) w kościół jako wspólnotę duchową wiernych. W to że można i trzeba pytać, słuchać, można zmieniać nie narażając kościoła na upadek. Że to żyjąca wspólnota pod opieką Szefa i że się może zmienić, zreformować i pozostać, i być lepsza. Że nie trzeba trzymać za mordę i wymuszać zachowań na maluczkich nie tłumacząc bo nie zrozumieją, angażować świeckiego prawa, że kościół oparty na wolności i zrozumieniu jest możliwy i lepszy i rozwojowy!
            Takie wrażenie sprawiają pytania (które bardzo mi się podobają). Po raz pierwszy od bardzo dawna jesem pod mocnym pozytywnym wrażeniem czegoś co zrobił hierarcha katolicki (i to na takim szczeblu). Wprawdzie nie wiem czy dużo z tego wyniknie, ale Franciszek chyba nie n pokaz robi te gesty. Wygląda na to że on w swój kościół wierzy! (w przeciwieństwie do polskich biskupów co to: zakazać aborcji, zakazać związków partnerskich, zakazać handlu w niedzielę, zakazać in vitro, zakazać antykoncepcji (to Longchamps de Berrier) i nie likwidować funduszu kościelnego. No i zakazać halloween.
            A wolność kojarzy im się z szatanem.
            • mary_ann Re: watykańska ankieta 02.11.13, 17:40
              maadzik3 napisała:

>>zakazać antykoncepcji (to Longchamps de Berrier)

Terlikowski też. A przynajmniej kiedyś na pewno miał takie wypowiedzi.
              • mary_ann Re: watykańska ankieta 02.11.13, 17:42
                mary_ann napisała:

> maadzik3 napisała:
                >
                > >>zakazać antykoncepcji (to Longchamps de Berrier)
                >
                > Terlikowski też. A przynajmniej kiedyś na pewno miał takie wypowiedzi.

A nie, tfu, wróć. Pomerdało mi się. On tylko twierdził kiedyś, że nawet npr to naginanie boskiego prawa i zamykanie się na życie.
    • mary_ann Terlikowski wpada w lekką histerię 02.11.13, 15:35
      www.fronda.pl/blogi/contra-gentiles/ankieta-w-sprawie-nauczania-kosciola-powoduje-niebezpieczne-zamieszanie,36080.html
      Ta szybkość i nerwowość reakcji jest modelowa. Czuję - i mówię serio - jakie to musi być dla Terlikowskiego bolesne: wyobrazić sobie, że być może (bardzo być może) ci, co nieskrępowanie zażywali małżeńskiego seksu /bez naklejania kolorowych nalepek na wymyślne wykresy/, mogliby któregoś dnia być uważani przez Kościół za tak samo dobrych katolików jak on.
      • maadzik3 Re: Terlikowski wpada w lekką histerię 02.11.13, 16:41
        To, co było prawdą wczoraj, pozostaje nią i dzisiaj.
        No a Slońce krąży wokół Ziemi i Ziemia jest płaska (to też kk głosił więc koro jego nauka jest nieodwołalna ;)
        A stwierdzenie, że Watykan sije zamęt w nauce kościoła to wstęp do ogłoszenia się przez Terlikowskiego papieżem i ogłoszenia Franciszka schizmatykiem :D
        Dawno się tak nie uśmiałam!
    • ziner Nie ważne jak kto głosuje 02.11.13, 17:20
      Nieważne, kto głosuje, ważne, kto liczy głosy.
      - Józef Stalin

Nie ma znaczenia, czy ankieta będzie rozprowadzana pośród "zaufanych", specjalnie dobranych wiernych, czy też będzie udostępniona w internecie.

Ważne jest, kto będzie opracowywał jej wyniki.

Bo przecież do Watykanu nie będą przekazywane "żywe" dane. Trzeba będzie odsiać ateistów, Żydów, masonów i cyklistów, że o gejach nie wspomnę. A jak najłatwiej ich zidentyfikować? Oczywiście po odpowiedziach w ankiecie. Tam przecież sami się zdemaskują. Odpowiedzą, że są za antykoncepcją, za in-vitro, za związkami partnerskimi. Że są przeciw wykluczaniu rozwodników z życia Kościoła. Którzy udzielą odpowiedzi niezgodnej z obowiązującą doktryną.

A przy odpowiednim masowaniu danych, będzie można udowodnić dowolną tezę.
      • mary_ann Re: Nie ważne jak kto głosuje 02.11.13, 17:37
        No, ja chcę zakładać uczciwość. Może naiwnie.
        • ziner Re: Nie ważne jak kto głosuje 02.11.13, 18:18
          mary_ann napisała:

> No, ja chcę zakładać uczciwość. Może naiwnie.

Może jestem cyniczny i "skrzywiony", ale odnoszę wrażenie, że w starciu faktów z ideologią, fakty stoją na z góry przegranej pozycji.

A co do Twojej samodeklarowanej naiwności, to chwilami naprawdę Ci jej zazdroszczę...
    • mary_ann O! jaka ostra reakcja... 04.11.13, 14:39
      Co za odważna krytyka...

www.fronda.pl/blogi/jesien/koszmar-magisterium-posoborowego,36116.html
      • sebalda Re: Feminizm 04.11.13, 16:38
        A ja bym chciała wiedzieć, co to są "formy feminizmu wrogie Kościołowi", bo takie określenie pojawia się w podlinkowanym materiale.
        • mary_ann Re: Feminizm 04.11.13, 16:58
          A to jest, moja droga, postęp, bo dla niektórych cały feminizm (zusammen do kupy) jest wrogi wierze i kościołowi. A tu taka subtelność!
          • mary_ann p.s. 04.11.13, 17:00
            Ten dobry to pewnie ten katollcki, nasz. Taki z "Mulieris dignitatem". Ale tylko zgaduję.
    • mary_ann TUTAJ ankieta 05.11.13, 14:47
      Kto pomoże polskim biskupom przygotować się do Synodu?

Tu link do polskiej wersji ankiety:

ankietafranciszka.pl/
      • sebalda Re: TUTAJ ankieta 05.11.13, 16:04
        Pytania są tak ustawione, że odbieram je jako skierowane do duszpasterzy, a nie do "zwykłych" katolików.
        Na stronie są trzy odpowiedzi, z ciekawości sięgnęłam do odpowiedzi "rozwodnika" z dwójka dzieci. Bardzo mi przypadły do gustu. Szczególnie fragment o rzeczach ważnych, niezauważanych przez Kościół w kwestii nauczania o rodzinie: "Z kolei najważniejsze tematy, jak szacunek małżonków do siebie, zwracanie uwagi na kolosalny problem przemocy w rodzinie, szacunku do dzieci, nie znajduje właściwie żadnego odzwierciedlenia. Kobieta ma być wierna i gospodarna, dzieci posłuszne i uniżone. Najgorszy wariant patriarchatu". Budujące, tym bardziej, że pisze facet.
        Mądry jest też fragment o ułatwieniach w uznaniu niewazności ślubu kościelnego: "Nawet zaproponowano mi w sądzie diecezjalnym możliwość unieważnienia z powodu braku dojrzałości w czasie ślubu, ale uznałem to za najwyższej rangi hipokryzję -miałem zaprzeczyć ponad 8 latom wielkiego szczęścia, a dwójce wspaniałych dzieci odebrać fundament wiary, jakim było ich urodzenie w sakramentalnym małżeństwie???". Idealnie oddaje i moje poglądy na ten temat.
        Idę czytać pozostałe dwie odpowiedzi, będę też zaglądać na tę stronę, bo to ciekawe doświadczenie (zakładając, że pojawi sie więcej wpisów).
        • mary_ann Re: TUTAJ ankieta 05.11.13, 19:23
          sebalda napisała:

> Pytania są tak ustawione, że odbieram je jako skierowane do duszpasterzy, a nie
          > do "zwykłych" katolików.

Ha! Nie Ty jedna zadajesz sobie to pytanie. Zdaje się, ze sprawa bynajmniej nie jest oczywista:

www.fronda.pl/a/do-biskupow-czy-do-parafii-i-dekanatow-czyli-do-kogo-skierowana-jest-papieska-ankieta,31751.html
          A ja w wolnej chwili też poczytam zapisane na stronie polskiej odpowiedzi:-)
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: TUTAJ ankieta 05.11.13, 21:55
            Tygodnik Powszechny: Biskupi komentują papieską ankietę. Sekretarz KEP: na pytania powinni odpowiadać świeccy!

Na dwoje babka wróżyła. Najpierw mówi o świeckich, ale potem, że to nie mogą być wypowiedzi anonimowe, i że przecież są gremia typu rady duszpasterskie etc. Według mnie wszystko zmierza ku temu, że biskupi pozbierają ankiety, ale od zaufanych świeckich, należących do odpowiednich gremiów, takich jak np. ta rada duszpasterska.
            • mary_ann Re: TUTAJ ankieta 06.11.13, 08:10
              anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

takich jak np. /link/ t
              > a rada duszpasterska.

Boskie, dzięki. Zarówno na poziomie przesłania (karkołomnej tezy), jak i składu rady czy też jej reprezentacji. Wypisz wymaluj nowoczesny wariant zestawu "robotnica, chłop i inteligent" - mucha nie siada!
              • mary_ann doprecyzowanie 06.11.13, 08:30
                Siem wyzłośliwiłam, pisząc:
                >>Wypisz wymaluj nowoczesny wariant zestawu "robotnica, chłop i inteligent" - mucha nie siada!

Żeby nie było: nie mam nic przeciw sprytnym zabiegom piarowskim, nawet mnie cieszy ten krok naprzód, że Rada tak ładnie, nowocześnie i niekruchtowo (pardon) się prezentuje. Chciałam li i jedynie wyrazić ubawienie jej, że się tak wyrażę, modelowością:-)
    • mkw98 Re: watykańska ankieta 06.11.13, 09:59
      Ja nie ogarniam tej ankiety, a im więcej czytam, tym bardziej wszystko wydaje mi się niejasne.

1. Po pierwsze, jak już zauważono wyżej, nie wiadomo, do kogo właściwie ankieta jest adresowana, a sam Watykan wysyła sprzeczne komunikaty. Konstrukcja pytań też jest dziwna i nierówna - niektóre wyglądają na adresowane do świeckich, niektóre do duszpasterzy, a niektóre w ogóle wydają mi się bezsensowne (np. o związki partnerskie albo procent konkubinatów - przecież jedno jest w każdym kraju uregulowane prawnie i można łatwo sprawdzić, drugie jest zapewne profesjonalnie wyliczane statystycznie przez GUS). Rozumiem, że założenie jest takie, że biskupi przed udzieleniem SWOICH odpowiedzi będą się JAKOŚ konsultować ze świeckimi - a jak, to już ich sprawa. To wprowadza zamęt i nie podoba mi się.

Przeczytałam w jakiejś dyskusji na FB, że od ponad 100 lat przed każdym synodem rozsyłana jest ankieta przedsynodalna, tylko kiedyś nikt o tym nie wiedział. Prawda to?

2. Zakładając, że pytania są jednak do świeckich - to do kogo właściwie? Czy ogół ochrzczonych może się wypowiedzieć? Czy tylko dominicantes? Czy jeżeli ktoś nie praktykuje to się liczy? Ale może właśnie dlatego nie praktykuje, że udręczyły go trudności związane z byciem katolikiem po rozwodzie? A jeśli ktoś praktykuje od czasu do czasu? A jeśli nie praktykuje i nie wierzy (ale jest ochrzczony)?

3. Średnio podoba mi się pomysł umieszczenia ankiety w internecie, bo w internecie może na nią odpowiedzieć każdy, nie tylko katolik (jakkolwiek go zdefiniujemy). Można odpowiedzieć po kilka razy. Rozumiem więc obawy tych, którzy piszą, że odpowiedzi z internetu będą niemiarodajne. Ale - z drugiej strony - sugestia, że odpowiedzi "nie mogą być anonimowe" wydaje mi się śmieszna. Przecież niektóre pytania dotyczą niesłychanie intymnych kwestii - nie wyobrażam sobie wysyłania ich do kurii pod nazwiskiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka