Dodaj do ulubionych

Grzeszna prasa

17.02.14, 15:21
www.fronda.pl/a/abp-depo-chce-stworzyc-liste-mediow-zakazanych-dla-katolika,34561.html
Najpierw się trochę wystraszyłam, bo skojarzenia z paleniem ksiąg zakazanych są oczywiste. Szczególnie przeraziło mnie to zdanie: "abp Wacław Depo zapowiedział, że zgłosi propozycję, by Episkopat zachęcał wiernych do odpowiedzialnego korzystania z mediów i robienia z tego rachunku sumienia". Czyli czytając GW, która na pewno jako pierwsza znajdzie się na liście zakazanej prasy, według abp Depo będę musiała się z tego spowiadać? Ale potem przyszła taka refleksja: ja jakoś uniosę ten grzech, ale co z tymi wszystkimi osobami, ktore nie tylko czytają, ale udzielają się aktywnie na forach zakazanego portalu zakazanej gazety? Czy wymiecie stąd wszystkich Andrzejów i innych prawdziwych katolików? Jak to będzie?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 15:26
      Zaczynam sie zastanawiać, czemu to służy. Jesli KK jest przekonany, ze utrzyma wiernych tylko izolując ic od całego swiata, to jakos nie ma chyba specjalnego przekonania do własnego nauczania.
      • sebalda Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 15:35
        Ja wczoraj mialam całe kazanie na ten temat w swoim kościele. Czasami występuje u nas gościnnie pewien dziwny ksiądz i wpada w takie uniesienie, że aż miło posłuchać. Otóż wszystkie media, oprócz telewizji Trwam, kłamią i otumaniają. Nie wiedziałaś? Tylko w telewizji Trwam dowiesz się prawdy, a prawda nas wyzwoli! Opluwa się księży, a przecież ksiądz też człowiek, też może mieć słabości. To skoro ma te słabości, a prawda nas wyzwoli, to czemu nie wolno tej prawdy ujawniać? No tego już nie wiadomo. Bite 35 minut gromów na zepsute media i zepsuty Zachód. O dawaniu świnkom w Belgii zabawek i zabijaniu dzieci tudzież starców też było;P Dobrze, że syn wyjechał na obóz i nie był świadkiem tej farsy. Jak tak dalej pójdzie Kościół nie będzie musiał się obawiać ataków, sam się tak skompromituje, że nikt nie będzie musiał brać w tym udziału:(
        • verdana Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 15:48
          Ok, innymi słowy mam rację. Świadomy katolik da sie otumanić byle czemu, wiara go nie ochroni, zaufanie do KK także - jak się go nie izoluje, to żadne nauczanie i przekonywanie nie pomorze.
          Wynika z tego, ze druga strona jakos ma bardziej przekonywujące argumenty...
          • pavvka Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 16:01
            verdana napisała:

> Ok, innymi słowy mam rację. Świadomy katolik da sie otumanić byle czemu, wiara
            > go nie ochroni, zaufanie do KK także - jak się go nie izoluje, to żadne nauczan
            > ie i przekonywanie nie pomorze.

Jak z żoną, która uważa, że jedynym sposobem żeby mąż jej nie zdradził jest pilnowanie na każdym kroku i niespuszczanie oka (na odwrót też się zdarza, żeby nie było ;) Skutki są często odwrotne do zamierzonych...
        • zawszekacperek Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 19:35
          Sebalda, Ty to jesteś w czepku urodzona.:-) 35 minut takiego przedstawienia za przysłowiowe Bóg zapłać nie każdemu się zdarza.:-)

Kacperek
    • mary_ann Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 15:51
      Nie będę się powtarzać, bo założyłam na ten temat wątek, który chyba przemknął niezauważony (no problem):
      forum.gazeta.pl/forum/w,244931,149590202,149590202,Czarna_lista_arcybiskupa_Deca.html
      Moim komentarzem był link do piosenki Młynarskiego:-)
      • sebalda Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 16:45
        Mój komputer świruje, czasami nie wyświetla mi aktualnych wątków czy wypowiedzi. Przepraszam, że się wyrwałam:) No i nazwisko arcybiskupa jakby mylące;)
        • mary_ann Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 19:14
          Ależ nie ma za co przepraszać. Nie ma obowiązku czytania wszystkiego. Ja tylko gwoli porządku:-)
    • luccio1 Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 16:43
      To już było.
      Biskupi tarnowscy - jeszcze za Austrii, a potem za II Rzeczypospolitej - zabraniali pod rygorem odmowy rozgrzeszenia czytania prasy Stronnictwa Ludowego.

A ludzie i tak czytali.
      • luna15 Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 18:32
        Jak Luccio mówi ; to juuuuuuuuuuuuuuż było ;)
        I co i nic.Zresztą jeden arcybiskup wiosny nie czyni, czy też zimy jak kto woli :)
        • verdana Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 18:45
          A, nie, nie. Dużo rzeczy już było i jakoś wpisywało sie w ówczesne obyczeje czy społeczeństwo. Był indeks ksiąg zakazanych, były miejsca, gdzie nie było wolno chodzić uczniom niektórych szkół, nawet dorosłym (na przykład teatry czy perony kolejowe), były rzeczy, których mąż mógł zabronić żonie (pracy zawodowej), czy państwo wykonującym jakiś zawód (małżeństwa nauczycielkom).
          Zabranianie rzeczy, które są częścią prywatnego życia było elementem zycia społecznego. Teraz już nie są. I o to chodzi, a nie o to, ze "już było".
          • mary_ann Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 19:16
            No, ja się zgadzam z Verdaną, że to, co było normalne w XIX wieku, jest śmiesznym (a najlepszym wypadku...) anachronizmem w wieku XXI - i o to właśnie chyba m.in. chodzi.
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 21:03
              mary_ann napisała:

> No, ja się zgadzam z Verdaną, że to, co było normalne w XIX wieku, jest śmieszn
              > ym (a najlepszym wypadku...) anachronizmem w wieku XXI - i o to właśnie chyba m
              > .in. chodzi.

Część ludzi już w XIX wieku uważało to za anachronizm. Ta myśl przywodzi mnie do zastanowienia, które z rzeczy normalnych w 2014 roku (i tylko potępianych przez garstkę świrów) staną się anachronizmem za 100 lat?
              • mary_ann Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 21:09
                anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> Część ludzi już w XIX wieku uważało to za anachronizm. Ta myśl przywodzi mnie d
                > o zastanowienia, które z rzeczy normalnych w 2014 roku (i tylko potępianych prz
                > ez garstkę świrów) staną się anachronizmem za 100 lat?

Może jedzenie mięsa? Co prawda już dziś potępiane przez więcej niż garstkę...
                • slotna Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 23:05
                  Nie wiem, czy juz za 100 lat, ale mysle, ze spokojnie do tego dojdzie :)
          • zawszekacperek Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 19:39
            Droga Verdano, a ile rzeczy jeszcze będzie? Bóg sam raczy wiedzieć. Pomysłowość "pasterzy" jest nieograniczona.:-)

Kacperek
        • mary_ann Re: Grzeszna prasa 17.02.14, 19:16
          Cześć, Luna, fajnie, że znowu jesteś:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka