Dodaj do ulubionych

Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego/Matczynego

22.02.14, 19:55
... był wczoraj. Wiedzieliście?

www.polskieradio.pl/9/1278/Artykul/1058010,Miedzynarodowy-Dzien-Jezyka-Ojczystego-Tylko-dlaczego-ojczystego-
Jakie słowa sprawiały Wam w dzieciństwie trudność? Których znaczenie wyobrażaliście sobie inaczej? Co fajnego mówiły (mówią) Wasze dzieci? Notujecie?

Obserwuj wątek
    • luna15 Re: Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego/Matczy 26.02.14, 16:13
      Obiecałam sobie notować ale leń mnie dopadł przyznaję.Przebojem był u nas długo "kepuć"/keczup/ :)
      • verdana Re: Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego/Matczy 26.02.14, 22:13
        U nas tez był "kepuć"!!! Co gorsza pozostał na zawsze i teraz każdy z nas musi się zastanowić, prosząc o keczup w restauracji. Drugim słowem, które pozostało na zawsze, był cifciak. Kto zgadnie, co to jest?
        • mary_ann Re: Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego/Matczy 26.02.14, 22:39
          Kurczak? Kociak?

A moja starsza kiedyś powiedziała: "Wies, uwiela mnie ten ... ten... dylektol!" Podpowiedź: coś ją uwierało.
          • luna15 Re: Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego/Matczy 27.02.14, 09:03
            Dekolt?:)

A zagadka Verdany trudna...
            U nas kepuć też nadal chodzi, hehehe...
            • luna15 Re: Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego/Matczy 27.02.14, 09:04
              Cifciak...może ciuchcia /od ciuchciaka/?
            • mary_ann Re: Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego/Matczy 27.02.14, 09:07
              Nie, nie dekolt.
              Uwierał ją szeW.
              Brzmienie skojarzyła sobie ze znaczeniem i z szeFa zrobił się dyrektor:-)
              • luna15 Re: Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego/Matczy 27.02.14, 09:09
                Dobre..................:)
        • mary_ann cifciak 07.03.14, 17:59
          No i gdzie rozwiązanie zagadki? Niedobra Verdana!
          • verdana Re: cifciak 07.03.14, 22:13
            Ok. Otwieracz do butelek. Jak otwierasz napój gazowany, to słychać takie "ciff.."
            • mary_ann Re: cifciak 07.03.14, 22:31
              Dobre. Ale byłam bez szans. Najbardziej kojarzyło mi się z jakąś częścią garderoby.

Moje dzieci chyba nie miały jakichś zabawnych własnych nazw przedmiotów, aczkolwiek zdarzały im się zabawne pomyłki i nietypowe użycia.

Starsza w drodze z przedszkola, tradycyjnie relacjonując żelazne punkty dnia, zeznała pewnego razu, że na obiad był "kotlet strażacki".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka