Dodaj do ulubionych

biskup Wesołowski

29.09.14, 16:18
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16722325,Wloskie_media__sledztwo_w_sprawie_arcybiskupa_Wesolowskiego.html#BoxWiadTxt
kolejny tekst
Po prawniczemu ciekawa jestem jak zostanie to rozwiązane (choćby jurysdykcja, ewentualne kwestie ekstradycji?). A po ludzku jestem ciekawa czy ta sprawa wniesie coś w podejściu polskiego kk do pedofilii. Jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • pavvka Re: biskup Wesołowski 29.09.14, 16:38
      Ja myślę, że wątpię... uderzyło mnie podejście prezentowane przez Szostkiewicza, w końcu nie prokościelnego dziennikarza, w tym tekście sprzed kilku dni. Zupełnie standardowe (właściwie raczej łagodne, biorąc pod uwagę że to tylko areszt domowy) potraktowanie oskarżonego o ciężkie przestępstwa jest opisane jako coś zupełnie wyjątkowego, wręcz szokującego. Wychodzi na to, że w Polsce domyślnie już się przyjmuje, że funkcjonariusze KK stoją ponad prawem
      • mary_ann Re: biskup Wesołowski 29.09.14, 16:57
        Tak! Mnie też zdumiało, że ten areszt domowy został przedstawiony jako niesłychanie drastyczna procedura. (Noż kurczę, dowiozą mu do domu jedzenie z czterogwiazdkowej restauracji, ale ból...).
        Ja tez myślę, że wątpię. No chyba, że sprawa zatoczy bardzo szerokie kręgi.
        • luna15 Re: biskup Wesołowski 06.10.14, 17:34
          To zależy z jakiego konia sie spada...do tej pory był eminencja a teraz zamknięty w pokoju.
          • pavvka Re: biskup Wesołowski 06.10.14, 21:06
            Myślę, że w każdym normalnym państwie wysoki urzędnik oskarżony o takie przestępstwa poszedłby siedzieć i byłoby to dla wszystkich oczywiste. Na pewno nie byłoby tego typu komentarzy.
          • mary_ann Re: biskup Wesołowski 06.10.14, 21:07
            No wiesz, ale przyzwyczajeni do luksusu cywile spadali z tego samego konia do więzienia, nie do aresztu domowego (vide Krolopp, trochę późno, ale jednak)
            • zawszekacperek Re: biskup Wesołowski 07.10.14, 12:13
              Mary_ann, ale Ty jesteś zawzięta.:) Czasy się zmieniają i obyczaje łagodnieją. Nawet w Watykanie. To już nie ta epoka, kiedy np. podejrzewanego o przestępstwa na tle seksualnym abpa Wiednia kard. Hansa Hermanna Groera osadzono za karę w klasztorze ...żeńskim.:)

Orientujesz się może, jaka jest watykańska procedura po suspendowaniu ze stanu duchownego arcybiskupa? Czy musi zdać on do depozytu akcesoria będące atrybutami jego władzy, np. pierścień i paliusz?

Kacperek

mary_ann napisała:

> No wiesz, ale przyzwyczajeni do luksusu cywile spadali z tego samego konia do w
              > ięzienia, nie do aresztu domowego (vide Krolopp, trochę późno, ale jednak)
              • mary_ann Re: biskup Wesołowski 07.10.14, 17:43
                Kacperku, niestety nie mam zielonego pojęcia:)
    • luna15 Re: biskup Wesołowski 08.10.14, 12:32
      Wg mnie póki jest oskarżonym a nie skazanym w takim traktowaniu nie ma nic dziwnego.Uciec raczej nie ucieknie.A co będzie jeśli winy mu nie udowodnią?
      • pavvka Re: biskup Wesołowski 08.10.14, 12:57
        Jak w każdym innym przypadku. Jeśli chodzi o ciężkie przestępstwo, a dowody są mocne, to oskarżonego się aresztuje, jeśli nie to nie. To nie jest nic wyjątkowego.
        • pavvka Re: biskup Wesołowski 08.10.14, 15:03
          Tego, że areszt jest domowy, aż tak bardzo się nie czepiam. Może facet faktycznie jest w nie najlepszym stanie zdrowia, a może chodzi o to że, jak zwrócono uwagę w którymś z tekstów na temat sprawy, Watykan nie ma własnego więzienia.
          • mary_ann Re: biskup Wesołowski 08.10.14, 16:26
            Pavvka napisał:
            >>a może chodzi o to że, jak zwrócono uwagę w którymś z tekstów na temat sprawy, Watykan nie ma własnego więzienia.

Dla chcącego nic trudnego:

"Jeśli skazany na półtora roku za kradzież tajnych dokumentów papieski majordomus Paolo Gabriele będzie odbywał karę, to w więzieniu w Watykanie, a nie we Włoszech - ogłosił nieoczekiwanie rzecznik Stolicy Apostolskiej ksiądz Federico Lombardi.

Wcześniej informowano, że z powodu braku odpowiedniej takiej struktury za Spiżową Bramą, na mocy "odpowiednich porozumień, kamerdyner Benedykta XVI przebywający teraz w areszcie domowym w swym watykańskim mieszkaniu, odbywałby karę w więzieniu we Włoszech."

www.rp.pl/artykul/945182.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka