Dodaj do ulubionych

proszę doradźcie

05.01.10, 14:45
mam znajomą u której stwierdzono tarczycę już w maju 2007 r miała bardzo złe
wyniki nie mogli podać jej jodu aż w lutym 2008 roku dostała jod 2 miesiące
było lepiej potem znowu żle sie czuła dziś kobieta wygląda jak cień niepokoje
się o nią miesiąc temu miała wynik ft-4 61 dziś po braniu dużej dawki leków
wynik spadł do 61 wiem że to bardzo wysoki wynik bo w laboratorium panie same
powtórzyły badanie nie wiem gdzie się z nią udac chciała bym jej pomódz bo
widzę że lekarze nie bardzo się przejmują wysyłają ją od ajfasza do .... leczy
sie w poznaniu od 2007 roku schudła ponad 30 kilo bo była dosc otyła nabawiła
sie cukrzycy prawie nie moze chodzic ma tak słabe nogi a ma 47 lat bardzo
proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • dagii55 Re: proszę doradźcie 05.01.10, 14:51
      dagii55 napisała: pomyliłam się ft-4 miała 67 i po miesiącu spadło do 61

> mam znajomą u której stwierdzono tarczycę już w maju 2007 r miała bardzo złe
      > wyniki nie mogli podać jej jodu aż w lutym 2008 roku dostała jod 2 miesiące
      > było lepiej potem znowu żle sie czuła dziś kobieta wygląda jak cień niepokoje
      > się o nią miesiąc temu miała wynik ft-4 61 dziś po braniu dużej dawki leków
      > wynik spadł do 61 wiem że to bardzo wysoki wynik bo w laboratorium panie same
      > powtórzyły badanie nie wiem gdzie się z nią udac chciała bym jej pomódz bo
      > widzę że lekarze nie bardzo się przejmują wysyłają ją od ajfasza do .... leczy
      > sie w poznaniu od 2007 roku schudła ponad 30 kilo bo była dosc otyła nabawiła
      > sie cukrzycy prawie nie moze chodzic ma tak słabe nogi a ma 47 lat bardzo
      > proszę o pomoc
      • marsjanka1999 Re: proszę doradźcie 05.01.10, 15:13
        tarczycę pewnie miała od urodzenia tongue_out jak każdy

na pewno FT4 jej oznaczali, czy TSH?

poradź znajomej, żeby zalogowała się na forum i sama wpisała swoje samopoczucie,
        wyniki i opisała leczenie - bo to co napisałeś/aś to jakieś nieskładne bzdury

• dagii55 Re: proszę doradźcie 05.01.10, 16:15
      takie są ostatnie wyniki
      tsh-0,009 µU/ml
      ft4-61,53 pmol/l
      kortyzol-608,1 nmol/l
      leki bierze thyrozol 4x20mg

marsjanka1999 jeżeli chodzi o tarczycę to wiem że ją ma każdy a znajoma ma nadczynność do reszty się nie wypowiem chcę jej pomóc bo dziewczyna jest u kresu sił z depresją i brakiem chęci do życia a lekarze wydaje się że bagatelizują problem mam nadzieje że tu na tym forum się nie krytykuje tylko doradza .
      • marsjanka1999 Re: proszę doradźcie 05.01.10, 16:52
        napisz jeszcze normy do tych wyników - każdy lab ma inne

i zrozum, że z Twojego pierwszego maila trudno było cokolwiek wywnioskować na co
        konkretnie choruje - tu wszyscy chętnie pomogą swoją wiedzą i doświadczeniem

czy znajoma miała USG tarczycy? z jakim wynikiem?
        czy badała przeciwciała tarczycowe? czy oznaczała ft3?
        jakie miała poprzednio wyniki, od kiedy jest na takiej dawce leków?

pytań jest naprawdę sporo

napisz jeszcze skąd jesteście, może ktoś poleci dobrego endokrynologa z Waszej
        okolicy
        • dagii55 Re: proszę doradźcie 05.01.10, 17:41

usg tarczycy:
          prawy płat 24x23x46 mm. echogenicznosc: niejednorodna, znacznie obniżona
          lewy płat 20x22x46 mm echogenicznosc: niejednorodna, znacznie obniżona
          objętość tarczycy ok. 23ml

badanie rok temu
          tsh 0,0o5 µlU/ml (norma 0,27- 4,2)
          ft4 40.89pmoi/l (norma: 11,5 - 21)
          ft3 28,28pmol/l (norma 3,95 -6,8)
          tu nie mogli podać jodu
          po 2 miesiącach
          2 miesiące po leczeniu tyreostatykiem 4x20mg które pozwoliły doprowadzić wyniki do podania jodu
          tsh 0,012 µlU/ml (norma 0,27- 4,2)
          ft4 10.66pmoi/l (norma: 11,5 - 21)
          ft3 12,54pmol/l (norma 3,95 -6,8)

po tych wynikach dostała jod 22mCi jodu radioaktywnego

takie są ostatnie wyniki czyli około 9 mc po podaniu jodu
          tsh-0,009 µU/ml (norma: 0,27- 4,2)
          ft4-61,53 pmol/ (norma: 11,5 - 21,5)
          kortyzol-608,1 nmol/l (norma: 220-690)
          leki bierze thyrozol 4x20mg
          bierze tyrozol 4x1 20mg

jeżeli chodzi o przeciwciała tarczycowe to nie wiem czy miała badane a jesteśmy z Piły w Wielkopolsce wdzięczna jestem za porady bardzo dziękuje
          dziewczyna schudła ponad 30 kilo ma ma problemy z chodzeniem bo ma słabe nogi nie ma apetytu dużo pije napojów szybko się męczy teraz ma cukrzycę cukru nie można uregulować wpadła w depresje dlatego to ja pisze nie jest dobrze
          może ktoś zna dobrego lekarza w poznaniu lub w pile
          • dagiii Re: proszę doradźcie 05.01.10, 21:28
            prosze niech ktos mi doradzi co dalej robic moze ktos dobrego endo podpowie
            • junkersica Re: proszę doradźcie 05.01.10, 22:14
              hm, może idź na stronę www.znanylekarz.pl i tam poszukaj endo w Pile?
              Tu masz link:
              www.znanylekarz.pl/ranking-lekarzy/endokrynolog+piła
              Nie wiem jak inaczej pomóc sad
              • rosteda Re: proszę doradźcie 05.01.10, 22:47
                Witaj Dagiii
                Nie podam zadnego nazwiska lekarza z okolic Pily bo nie znam.
                Twoja znajoma ma naprawde powazne problemy ze zdrowiem, tym bardziej ze to
                wszystko komplikuje cukrzyca.
                Moge Ci doradzic tyle ze w takim stanie powinna jednak szukac pomocy w klinice a
                nie ambulatoryjnie albo w jakimkolwiek szpitalu w powiatowym miasteczku.
                Pojsc do lekarza rodzinnego i poprosic o skierowanie do kliniki i nie wyjsc az
                tego nie dostaniesz. W takim stanie jak opisujesz powinno byc dla niej miejsce
                bez klopotu.
                Twoja zanajoma nie moze czekac na termin do specjalisty i wlasnie skierowanie do
                kliniki w takim stanie to bedzie dla niej najlepsze i tam dostanie profesjonalna
                pomoc jak najszybciej.
                Moze zajmij sie tym wszystkim Ty osobiscie bo ona nawet jak ostatkiem sil
                "zawlecze" sie do lekarza to i tak nie bedzie w stanie tego sama zalatwic. Pomoc
                drugiej osoby jest jej teraz bardzo potrzebna.
                Bardzo doceniam to co starasz sie zrobic dla swojej znajomej.

Mozesz wpisac w wyszukiwarke tutaj i na forum Hashimoto haslo: dobry lekarz
                forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html
                Tutaj masz tez link do listy polecanych lekarzy:
                forum.gazeta.pl/forum/w,24776,87712086,0,Baza_endokrynologow.html
                Wypisz tych z Twojej okolicy i wybierz tego ktory byl najczesciej polecany (ale
                nie wymieniany bo wymienianie jakiegos lekarza nie musi oznaczac ze jest polecany).
                Daj znac za jakis czas co i jak zalatwilas i jak sie dalej potoczylo z Twoja
                znajoma.
                Pozdrawiam was obie serdecznie i zycze powodzenia w zalatwianiu.
                Rosteda
                • dagiii Re: proszę doradźcie 05.01.10, 23:06
                  rosteda bardzo ci dziękuje
                  ja już nie odpuszczę ona leżała w szpitalu ale z tego co widzę to ją
                  potraktowali niezbyt fachowo jeżeli jeszcze problem jest tak duży a za punkt
                  honoru sobie postawiłam żeby jej pomóc bo widzę co się z nią dzieje więc muszę
                  wiedzieć czego się domagać od lekarzy dlatego tu pisze bo ta choroba do tej
                  pory była mi obca
              • dagiii Re: proszę doradźcie 05.01.10, 22:52
                junkersica dzięki bardzo
                tak byłam i myślałam o doktorze Prof.dr hab Jerzy Sowiński w poznaniu ale
                powiedzcie jakie oprócz tsh i ft4 badania zrobić co potrzeba bo on 300zł bierze
                i wolała bym już z jakaś informacją wyjść od niego nie wiem czy warto do niego iść??
                • hashi-tess Re: proszę doradźcie 05.01.10, 23:14
                  zrób tak jak napisała Rosteda.
                  Idż do rodzinnego i poproś o skierowanie
                  do kliniki w Poznaniu bo w rejonowym szpitalu
                  koleżanka już była i nikt Jej tam nie pomógł.
                  Prywatna wizyta u endo nic nie pomoże,
                  wygeneruje tylko koszty.
                • rosteda Re: proszę doradźcie 05.01.10, 23:14
                  dagiii napisał(a):

> junkersica dzięki bardzo
                  > tak byłam i myślałam o doktorze Prof.dr hab Jerzy Sowiński w poznaniu ale
                  > powiedzcie jakie oprócz tsh i ft4 badania zrobić co potrzeba bo on 300zł bierze
                  > i wolała bym już z jakaś informacją wyjść od niego nie wiem czy warto do niego
                  > iść??

Wlasnie z powodu cen radze zebys jednak poszla jutro do rodzinnego po
                  skierowanie na klinike a pozniej od razu ja tam zawiozla.
                  Zrobienie wynikow to beda nastepne koszty a wyniki tez nie od razu i pozniej
                  czekanie na termin.
                  Dlatego dla mnie najbardziej rozsadne jest zgloszenie sie do kliniki bo to jest
                  skomplikowany przypadek przez cukrzyce i ambulatoryjnie raczej nie do zalatwienia.
                  • dagiii Re: proszę doradźcie 05.01.10, 23:38
                    ostatnio jak była u lekarza endo to dostała leki aby zbić ft4-61.58pmol/l
                    (norma: 11,5 - 21) i tak dalej bo twierdza ze w innym wypadku nic nie mogą
                    zrobić a chcą jej 2 raz jod podać bierze 4x20mg thyrozol ale wyniki nie bardzo
                    się poprawiają

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka