Dodaj do ulubionych

TSH, prolaktyna, testosteron

14.08.12, 19:35
Hej!
Mam problem z hormonami. Badania robię od początku lipca. Najpierw zrobiłam ogólną morfologię, wyszła w miarę. Dostałam też skierowanie na glukozę, prolaktynę, TSH, ft3, ft4.
Wyniki z lipca:
- TSH 3,6427 µIU/ml 0,35 - 4,94
- Trójglicerydy 35 mg/dl - 150
- Glukoza 71 mg/dl 70 - 105
- Cholesterol 162 mg/dl - 200
- FT4 1,02 ng/dl 0,7 - 1,48
- FT3 2,60 pg/ml 1,71 - 3,71
- Prolaktyna 20,87 ng/ml 5,18 - 26,53
- anty-TG 6,32 IU/ml - 4,11
- P/ciała a-mikrosomalne / Anty TPO < 3 IU/ml - 5,61
Zrobiłam badanie USG tarczycy i badanie przeciwciał. Wyniki USG
Tarczyca niepowiększona o obj. 18,8 ml (norma 18-20 ml), jednorodnie normoechogeniczna, bez zmian ogniskowych, o prawidłowym przepływie w PD/CD, oba płaty nie schodzą poza mostek.
Prawy płat o wym. 18 -19 -56 mm 9.6 ml
Płat lewy o wym. 19-18-54 mm 9,2 ml
Norma wym. płatów szer 20-25mm gr 15-20 mm dł 50-60 mm
Cieśń 3 mm Norm 5-10 mm
Przeciwciała:
P/ciała a-mikrosomalne / Anty TPO < 3 IU/ml - 5,61
anty-TG 6,32 IU/ml - 4,11

Powtórzyłam badania w sierpniu, dzisiaj o badanie prolaktyny, TSH, anty TG i testosteronu.
- anty-TG 6,14 IU/ml - 4,11
- Prolaktyna 45,44 ng/ml 5,18 - 26,53
- Prolaktyna 460,25 ng/ml (po obciążeniu)
- FT4 0,91 ng/dl 0,7 - 1,48
- Testosteron 119,85 ng/dl -
- TSH 2,1811 µIU/ml 0,35 - 4,94
Czekam na wynik kortyzolu.

Widzę, ze mam za wysoki testosteron bo norma do ok 80 no i prolaktynę. Nie byłoby problemu gdyby nie to, że nie wiem co z tym zrobić, a lekarze uważają, że wszystko jest ok. Do podwyższonego antyTG lekarz nie przywiązuje uwagi z racji tego, ze nie mam anty TPO i wynik USG w normie. Nie chcę żeby ktoś mi wciskał leki, chciałabym znać przyczynę, a z tego zlepka wyników trudno określić co z czego sad. Wiem, że każdy lek da jakiś skutek uboczny, ale jeśli wykryłabym przyczynę i zadziałała na przyczynę, a nie na objawy to byłoby 100 razy lepiej. Z tego co czytam kobiety biorą leki na zbicie prolaktyny i co z tego jak po odstawieniu wszystko wraca do stanu poprzedniego itd.Jakie badania odnośnie testosteronu i prolaktyny mogłabym zrobić? Może powtórzyć usg tarczycy u dobrego radiologa, bo ten który robił ,naprawdę zrobił to na tzw. "odwal się".
Ogólnie na pewno mam problem z włosami i cerą, włosy wypadają, cerą bardzo się przetłuszcza i jest zanieczyszczona,do tego jednak też nienawilżona. Pewnie jeszcze znalazłabym jakieś objawy. Nie powinnam siebie sama diagnozować i zaufać lekarzowi wink, ale chciałabym sobie pomóc. Może lepiej pić jakieś zioła na oczyszczenie organizmu np. Alveo (pije ktoś??) i dać spokój z tabletami. Wiem też, że niestety jestem osobą stresującą się, pewnie bardzo, ale trudno mi nad tym zapanować, musiałabym odpocząć od życia na rok, a tak się nie da.
Pisałam tu już kiedyś z tymi wynikami z lipca, ale chciałam wszystko wrzucić w jednym wątku wink
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: TSH, prolaktyna, testosteron 15.08.12, 14:10
      Masz niedoczynność tarczycy, co widać po podwyższonym tsh. U młodej kobiety powinno nie sięgać 2, najwyżej 2,5, a najlepiej między 2 a 1. Cała reszta hormonów szaleje właśnie dlatego, że zaburzona została równowaga hormonalna. Jak dojdziesz do równowagi z hormonami tarczycy, to reszta też wróci do normy. To podstawa.

Można latać po lekarzach, kardiologach, neurologach, czy obniżać lekami to czy tamto, ale sama napisałaś, że jeśli nie będziemy działać na przyczynę, to poprawa w tych pobocznych problemach i tak będzie chwilowa.

Ja bym zostawiła na razie w spokoju prolaktynę, cholesterol, testosteron itd, a skupiła się na dwóch wynikach.
      1) anty-TG 6,32 IU/ml i tsh 3,64 w lipcu (tsh może skakać, tak jak u ciebie, ale bez wdrożonej suplementacji kiedyś obudzisz się z tsh = 150 albo atg = 360) świadczą o autoimmunologicznym podłożu niedoczynności tarczycy,
      2) sierpień 2012 FT4 26.92% [ wynik 0.91, norma (0.7 - 1.48)] - świadczy o tym, że tarczyca ma problem z produkcją hormonu T4 (wolne hormony ponoć łatwiej mierzyć, stąd badamy free T4)

Sugerowałabym wizytę u endo, który przejmie się tymi dwoma wynikami, resztę możesz na razie kontrolować, a nie od razu zbijać lekami, zobaczysz wtedy czy wyniki wraz z wdrożeniem tyroksyny rzeczywiście się wyrównują. Zawsze zdążysz ze zbijaniem tego lekami, szczególnie, że nic nie piszesz o dolegliwościach, które wiążą się z wysokim poziomem prolaktyny itd itp.

Teraz skup si ę na tarczycy. Badań p.ciał nie powtarza się zbyt często, bo są mało diagnostyczne przy monitorowaniu, a w dodatku są drogie. No chyba, że masz endo, który wypisuje skierowania na badania z ubezpieczalni, to wtedy korzystaj ile się da smile Z własnej kieszeni nie warto.

> Jakie badania odnośnie testosteronu i prolaktyny mogłabym zrobić? Może powtórzyć usg
      > tarczycy u dobrego radiologa, bo ten który robił ,naprawdę zrobił to na tzw. "odwal się".

Nie ruszaj tego tematu na chwilę, szkoda twojego czasu i pieniędzy.

> Nie chcę żeby ktoś mi wciskał lek i, chciałabym znać przyczynę, a z tego zlepka wyników trudno określić co z czego sad.

Bardzo łatwo z tego wywnioskować co i jak, skup się na tarczycy smile I znajdź endo, dla którego twoje wyniki (np. podniesione p.ciała) przemawiają...

> Wiem, że każdy lek da jakiś skutek uboczny, ale jeśli wykryłabym przyczy
      > nę i zadziałała na przyczynę, a nie na objawy to byłoby 100 razy lepiej. Z tego
      > co czytam kobiety biorą leki na zbicie prolaktyny i co z tego jak po odstawien
      > iu wszystko wraca do stanu poprzedniego itd.J

No właśnie. Tylko tu mówimy o zbijaniu prolaktyny, tak? Wtedy się zgadzamy.
      Jeśli jednak mówimy o "leczeniu" choroby autoimmunologicznej, z którą być może mamy tu do czynienia, to takiej choroby się nie leczy w takim sensie, jak leczenie anginy, czy złamanej ręki. Można jedynie modyfikować przebieg choroby czyli leczyć objawy i uzupełniać występujące niedobory, wyleczyć lekami (leczenie przyczynowe) się nie da (może już niedługo ktoś coś wymyśli i dostanie za to Nobla?).
      • floris_1 Re: TSH, prolaktyna, testosteron 15.08.12, 18:09
        Jestem raczej twarda i fizycznie dużo potrafię znieść, ale najgorsze jest to, że wypadają mi włosy i mam problemy z cerą. Może powinnam poczekać jakiś czas, powtórzyć badania za jakieś dwa miesiące i pójść z całym pakietem. Naprawdę wolałabym nie brać leków. Wiem, że na tarczycę to jedynie hormony, i że trzeba je brać uncertain. Moja siora ma TSH w zakresie 3,2-3,5 i żaden lekarz nie uznał tego za zły wynik, choć ona będzie się starć o dziecko.

Lekarze po prostu biorą jakąś poprawkę na moje wyniki, może dlatego, ze nie są bardzo powyżej czy poniżej normy, a problem z cerą, włosami, skórą to przecież nijaki problem:/. Przecież nie zacznę wciskać lekarzowi , że wiem lepiej. Powtórzę wyniki i pójdę do lekarza za jakiś czas, jak już dostanę się do kogoś dobrego .
        • pies_z_laki_2 Re: TSH, prolaktyna, testosteron 16.08.12, 10:05
          > Przecież nie zacznę wciskać lekarzowi , że wiem lepiej.

Boże broń smile Ale masz prawo opisać swoje dolegliwości, co przy zrobionych już badaniach daje jasny obraz twoich problemów. Od tego są lekarze, człowiek któremu jest źle idzie do lekarza po pomoc i ma prawo oczekiwać, że tę pomoc dostanie.

Nie "wiesz lepiej" od lekarza, nie chodzi o pouczanie w kwestiach terapii. Ale tylko ty wiesz dokładnie jak się czujesz, przecie lekarz tego nie wie, bo nie jest tobą. Na pewno słyszałaś określenie "wywiad", kiedy lekarz pyta co ci jest, jak się czujesz i z czym do niego przychodzisz, tak? Dolegliwości opisane przez ciebie, w dodatku wsparte wynikami badań, dają pełniejszy obraz ew. choroby.

Masz za wysokie tsh jak na młodą kobietę, powinnaś suplementować syntetyczny hormon tarczycowy, ale to twój wybór, nikt cię do niczego nie zmusi smile Poczekaj, potwierdź jeszcze raz, że masz problem, odwlecz leczenie i powrót do lepszego zdrowia, zrób jak uważasz za słuszne.

Przy staraniach o dziecko tsh powinno sięgać 1, najwyżej 2. Tak mówią światli endokrynologowie, a nie forum internetowe. Poszukaj zaleceń endokrynologicznych, przekonaj się sama smile
          • floris_1 Re: TSH, prolaktyna, testosteron 16.08.12, 15:19
            pies_z_laki_2 napisała:
            > Masz za wysokie tsh jak na młodą kobietę, powinnaś suplementować syntetyczny ho
            > rmon tarczycowy, ale to twój wybór, nikt cię do niczego nie zmusi smile Poczekaj,
            > potwierdź jeszcze raz, że masz problem, odwlecz leczenie i powrót do lepszego z
            > drowia, zrób jak uważasz za słuszne.
            >

Wiesz, mi nawet nie chodzi o dobrowolne odwlekanie powrotu do zdrowia, leczenia itd. tylko jesli któryś z rzędu lekarz mi mówi, że to nic takiego, przesada itd. to ile można! Zresztą mam wrażenie, że puki nie trafi się na dobrego lekarza, to inni zaczną Cię leczyć dopiero jak jedną nogą będziesz w grobie tongue_out. Albo pójdę ze złymi wynikami albo z leczenia nici.
            • hashi-tess Re: TSH, prolaktyna, testosteron 16.08.12, 16:28
              zawsze medykowi możesz powiedzieć, że jesteś zdecydowana
              na zażywanie lewo-tyroksyny i chcesz spróbować, aby zobaczyć
              czy Twoja jakość życia zmieni się na lepsze.
              Kiedy odmówi wypisania recepty zawsze możesz poprosić
              o potwierdzenie tej decyzji na piśmie.
              Ręczę, że wyjdziesz z gabinetu dzierżąc w ręce przepustkę
              czyt, receptę na tyroksynę, do zdrowotności.
              • alva_alva Re: TSH, prolaktyna, testosteron 18.08.12, 08:28
                Niedoczynność swoją drogą, ale może masz przy niej także zespół policystycznych jajników? On daje objawy w postaci zbyt wysokiego testosteronu i tych objawów z włosami, skórą. Jak kortyzol wyszedł?
                • floris_1 Re: TSH, prolaktyna, testosteron 21.08.12, 20:48
                  kortyzol - 24,72 µg/dl
                  To już górna granica normy , bo norma 5-25 µg/dl w godzinach rannych, a ja robiłam badanie rano.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka