02.03.13, 22:47
Witam .
Mam 22 lata. Zrobiłam sobie badanie tsh które wyszło 2,84 norma 0,27-4,2 .
Proszę o interpretację wyników. Wydaje mi się ze są dobre .
Jednak wszystkie moje objawy wskazują na tę chorobę łamliwe, suche włosy, paznokcie ktore pękają , problemy z miesiączką , wieczne zimne dłonie i oczywiście waga z która nie miałam nigdy problemów a teraz w ciagu zaldwie roku podskoczyła o 6 kg mimo ze stosuje diety ,ćwiczę nic sie nie zmienia a czasem przybywa. Nie wiem co robić ; / mój lekarz uważa ze bagatelizuje i ze jestem zdrowa . i nawet na jedno badanie mnie nie wysłał.
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: tarczyca 02.03.13, 22:55
      wynika ze twoj lekarz to palant i czas go zmienic.

forum.gazeta.pl/forum/w,37418,142547473,142547473,niedoczynnosc_tarczycy.html

pierwsze z brzegu z wikipedi - ale jest sto roznych innych:

Objawy
      Niedoczynności tarczycy towarzyszą często subtelnie wyrażone objawy podmiotowe powiązane ze spowolnionym tempem reakcji katabolicznych:
      zwiększenie masy ciała
      uczucie zmęczenia, osłabienie, senność, trudności w koncentracji, zaburzenia pamięci, stany depresyjne
      łatwe marznięcie, uczucie chłodu
      przewlekłe zaparcia (spowolnienie perystaltyki)
      sucha, zimna, blada, nadmiernie rogowaciejąca skóra (objaw brudnych kolan) – jako wyraz zmniejszonego przepływu krwi i zahamowania czynności gruczołów łojowych i potowych
      obrzęki podskórne (tzw. obrzęk śluzowaty – skutek nagromadzenia glikozaminoglikanów (kwas hialuronowy) zatrzymujących wodę (dotyczą twarzy, zwłaszcza powiek), których syntezę hamuje T3)
      łamliwe włosy, przerzedzenie brwi
      zmieniony głos (pogrubienie strun głosowych)
      bradykardia zatokowa
      ściszone tony i powiększona sylwetka serca (płyn w worku osierdziowym – obrzęk śródmiąższowy)
      nieregularne miesiączkowanie
      • zosia0607 Re: tarczyca 03.03.13, 00:40
        Chyba masz racje
        ale z drugiej strony tsh mam prawidłoe chyba .
        • hashi-tess Re: tarczyca 03.03.13, 00:58
          TSH jest w normie, ale wcale nie jest modelowe.
          Oznacz hormony tarczycy i wykonaj usg gruczołu,
          oznacz p/ciała TPO i TG, a będziesz wszystko
          wiedziała n/t.
          Nie odpuszczaj.
          • zosia0607 Re: tarczyca 03.03.13, 01:12
            Dzięki

powiem szczerze ze mialam juz zrezygnować bo skoro tsh i lekarz twierdzi ze jest ,,ok'' to po co w to brnąć i sie nie potrzebnie nakrecać .
            Ale wykonam te badania jak najszybciej . i wtedy będę mogła spać spokojnie ze zrobiłam wszystko .
            • robak.rawback Re: tarczyca 03.03.13, 01:41
              wiem ze to trudne - szczegolnie na poczatku bo czlowiek chce wierzyc i wierzy lekarzowi - i jak lekarz mowi ze w porzadku to jak mozna sie z tym spierac - w koncu lekarz powinien wiedziec lepiej bo on jest od tego - szczegolnie przy takich ogolnych zmeczeniach tyciach etc ktore konowal moze zwalic na wsyztsko inne niz na to na co powinien - bo akurat symptomy sa modelowe tarczycowe - i w latwy sposob splawic pacjentke.

moze to nie tarczyca - cholera wie ale cos to jest skoro jes nie tak - a wykluczysz przez kompleksowe zrobienie badan i ewentualne poprobowane hormonu tarczycowego - hormon tarczycowy t4 nie zabija i nie powinnas sobie nim krzywdy zrobic - jesli tego sie boisz - oczywiscie nei znam twojej historii i jesli nie masz jakis oczywistych przeciwskazan to nie trzeba siebac tego - najwyzej przerwiesz - aby tylko spokojna dawke na poczatek wziasc - mala dawka to np 25mg albo polowka tego.

(oczywsicie nigdy nie wydam zadnego kategorycznego sadu na temat co komu dolega bo im wiecej forow tarczycowych czytam tym bardziej mnie popraza roznorodnosc symptomow i kombinacji lekowych - i po czym jak sieludzie czuja) wiec mowie to co od razu sie zuca jako najsenowniejsza diagnoza do wykluczenia albo potwierdzenia. wiadomo ze saludzie co kopia w kalendarz po jednym ukaszeniu osy wiec kazdy organizm inny - ale nie trzeba sie bac sprobowac akurat lewotyroksyny.

ale w ogolnym rozrachunku to tylko chodzi o to ze kazdy ma ten swoj indywidualny punkt tolerancji roznych zlych symptomow - nie wiadomo kiedy to akurat u ciebie nastapi - ze stiwerdzisz ze musi byc cos nie tak skoro sie tak zle czujesz niezaleznie co gada lekarz i jaki ma autorytet.
              zakladam ze jakby wszystko bylo ok tak jak mowi lekarz to bys teraz byla gdzies na imprezie albo w kinie a nie siedziala na forum tarczycowym i zastanawiala o co biega ;b

zosia0607 napisał(a):

> Dzięki
              >
              > powiem szczerze ze mialam juz zrezygnować bo skoro tsh i lekarz twierdzi ze jes
              > t ,,ok'' to po co w to brnąć i sie nie potrzebnie nakrecać .
              > Ale wykonam te badania jak najszybciej . i wtedy będę mogła spać spokojnie ze z
              > robiłam wszystko .
              • zosia0607 Re: tarczyca 03.03.13, 02:14
                No dokładnie masz racje zamiast tu siedzieć była bym gdzieś ...; )
                Mam też większe podejrzenia z racji tego ze moja babcia miala problemy z tarczyca a tata jest sercowy ..
                I tak im wiecej czytam o tym , jestem coraz bardziej przekonana ze te badania to konieczność .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka