Dodaj do ulubionych

od czego zacząć-całkiem zielona

04.11.14, 19:55
Witam wszystkich,

widzę ze na tym forum znajdę pomoc. Do tej pory nie miałam problemów z tarczycą przynajmniej tak mi się wydawało, aż do momentu gdzy koleżanka nie wypatrzyła u mnie guza zrobiłam usg dostałam się do endo zrobiłam biopsję o to wyniki:
wynik biopsji tarczycy.Gr IV.Guz pęcherzykowy. Obraz cytologiczny przemawia za rozpoznaniem guza pęcherzykowego.
TSH 1,850 <0,27-4,2> KALCYTONINA 2,1
usg-tarczyca niejednorodna o wymiarach PP 47X15,6X15,7 mm PL 48X15,1X16,4 mm w cieśni 3 ogniska normoechogoniczne śr lite 5 i 5,4 i lite z niewielką przestrzenią płynową 20,6x12.
Dostałam skierowanie na operację na która jestem już umówiona na 11 grudnia.
Jakie badania powinnam jeszcze zrobić aby po operacji mieć sie do czego odnieść i jakość to wszystko prztrwać.... w teści na niedoczynność wyszło mi 11. Może znajdzie się ktoś kto pokieruje takiego lajika jak ja za rączke...bo widze ze sporo pracy przede mną i bardzo sie boje zwłaszcza wyników histo. po operacjiuncertain
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: od czego zacząć-całkiem zielona 05.11.14, 06:44
      Wykon aj badania pod kątem niedokrwistości chorób
      przewlekłych i w razie niedoborów zacznij je już
      teraz uzupełniać, abyś po zabiegu lepiej się czuła.
      Pod kątem tarczycy oznacz trójcę tarczycową.
    • geobart7 Re: od czego zacząć-całkiem zielona 05.11.14, 09:05
      Cześć mojafasolinka ,
      w końcu post trafiony w mój problem, tzn. nie leczyłam sie na tarczycę tylko został wykryty guz, niby wyniki dobre( ale co można stwierdzić po jednorazowych wynikach), ale moje samopoczucie jest dobre , nic mi nie dolega, czekam na wynik biopsji, ty masz skierowanie na operację i ktoś już cię informował czy wytną ci tylko część z guzkiem czy całą tarczycę? napisz czasem , będę wdzięczna
      pozdrawiam
      • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 07.11.14, 22:00
        witaj, ja też sie czuje dobrze choć trochę świruje myśląc o podejrzeniu nowotworu, jak tylko mnie cos za boli na szyji w piersiach czy płucach to już boje sie ze mam przezuty...jakaś taka chora fazauncertain wstępnie powiedziano mi ze wytną tylko jeden plat ale moja endo powiedziala ze może się okazać że chirurg bedzie chciał wyciąć całość...szczerze to strach przed rakiem jest tak duży ze czasem już mi obojętnie tylko niech mi powiedzą co to..
    • czupryna72 Re: od czego zacząć-całkiem zielona 07.11.14, 14:31
      Witaj,
      moja historia zaczęła się podobnie. Trochę schudłam i mąż zauważył, że mam coś na szyi. Czułam się dobrze, dopiero po roku wzrosło TSH i trafiłam do endokrynologa.
      Reszta tutaj: klik
      Obecnie jestem po operacji. Czuję się dobrze, w środę pewnie wrócę do pracy.
      • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 07.11.14, 22:01
        a masz już badania histopatologiczne czuprynko? na jak długo dali ci zwolnienie.skąd jesteś?
        • czupryna72 Re: od czego zacząć-całkiem zielona 08.11.14, 22:15
          Badania histopatologiczne mam teoretycznie - przez telefon powiedziano mi, że wyniki są bardzo dobre. Zwolnienia dostałam dwa i pół tygodnia, ale w poniedziałek idę na kontrolę do chirurga i zastanawiam się czy prosić o zwolnienie czy wrócić do pracy.
          • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 09.11.14, 12:45
            daj prosze znac jak bylo u chirurga...a jak twoje samopoczucie czy cos ci dolegalo po operacji oprocz tego zimna i mrowienia, jak tam bol glowy masz czy jest ok

• mojafasolinka Re:interpretacja wyników 10.11.14, 21:13
      zrobiłam wyniki i trochę jestem przerażona:

B12 (O83) 483 pg/ml 191 — 663
      Ferrytyna ¯3,2 ng/ml 15,0 — 150,0
      FT3 3,18 pg/ml 2,00 — 4,40
      FT4 1,25 ng/dl 0,93 — 1,70

to żelazo mnie trochę przytłoczyło...widze ze wynik jest kiepski ale co dalej...czym to może być spowodowane? czy to oznacza jakiś nowotwór???
      • muktprega1 Re:interpretacja wyników 11.11.14, 10:24
        Masz bardzo niziutki poziom ferrytyny, myślę, ze dobry hematolog przydałby sie tutaj, taki co popatrzy na całość a nie tylko na jeden wynik, trzymaj się.
        Wiele z nasz hashimotek "walczy" z niską ferrytyną, bo ona często towarzyszy niedomogom ze strony tarczycy. dobrze byłoby przed operacja podnieść jej poziom, ale najlepiej zrobić to z hematologiem.
        • mojafasolinka Re:interpretacja wyników 11.11.14, 16:15
          MAM tez wynik morfologii i zelaza

Fe 53 <65-175>

WBC 8,51 <4-10>
          RBC 4,3 <4,5-55>
          HGB 7,2 <8,5-11>
          HCT 0,348 <0,400-0,540>
          MCV 80.9 <80-94>
          MCH 1,67 <1,7-2,1>
          MCHC 20,7 <19-23>
          RDW 13,9 <11,5-14,5>
          PLT 270 <15-400>
          MPV 9,9 <9,4-12,6>

A JAKIE ŻELAZO POLECACIE?
          • hashitess Re:interpretacja wyników 11.11.14, 18:25
            mojafasolinka napisała:

>
            > A JAKIE ŻELAZO POLECACIE?

Jesteś wegetarianką?

Ja polecam wizytę u hematologa.
            Poproś o wlewy dożylne żelaza i dalszą diagnostykę.
            Twoja morfologia delikatnie mówiąc nie błyszczy.
          • senciak Re:interpretacja wyników 11.11.14, 21:20
            kminek mielony i kurkuma - polecam jako znakomite źródło żelaza smile
            • pies_z_laki_2 Re:interpretacja wyników 12.11.14, 16:01
              Pokrzywa od zaraz!!! W kilku postaciach, suszona do posypywania jedzenia, do parzenia herbatki, sok do picia i co tam jeszcze zechcesz.

Skąd taki wynik (słabe żelazo i ferrytyna)? Moze masz celiakię? A może coś innego? Nowotwór? To raczej obstawiałby wtedy bardzo wysoko ponad normę big_grin

Spokojnie, to raczej jakiś problem z wchłanianiem i / lub gospodarką żelazem (poproś o skierowanie na TIBC, UIBC, stopień wysycenia i ew. znowu żelazo i ferrytynę plus morfologię.
              A do tego szukałabym w kierunku celiakii, mówię całkiem poważnie.

Zacytuję pana doktora piszącego na podobny temat:

Utrata - krew wylatuje z człowieka (jakąkolwiek drogą), lub dochodzi do jej zniszczenia, robi się anemia. W organizmie brakuje żelaza (bo wypływa z krwią)
              Choroby przewlekłe (np. nowotwory) - krew nie wylatuje, ale z różnych (wielu, czasem nieokreślonych) powodów, nie jest tworzona w prawidłowy sposób i pomimo, że żelazo jest w organizmie, organizm nie jest w stanie go wykorzystać

I właśnie gospodarka żelazowa jest jednym z elementów różnicujących. Przez gospodarkę rozumiem nie tylko poziom żelaza, ale także TIBC, UIBC, stopień wysycenia. Upraszczając jest to zdolność do gromadzenia żelaza w tranporterze zwanym transferyną. Czyli wysokie TIBC świadczy o tym, że transportery żelaza są puste (bo mają dużą zdolność do jego magazynowania), niskie TIBC świadczy o tym, że żelazo jest w organizmie (transportery są pełne)

I teraz kluczowa informacja. W OBU typach anemii poziom żelaza we krwi jest NISKI, ALE w przypadku utraty transportery są puste (TIBC wysokie), a w chorobach przewlekłych są pełne (TIBC niskie). Tak więc podawanie preparatów żelaza w chorobach przewlekłych jest kompletnie bez sensu, bo pomimo jego niskiego poziomu we krwi, transportery są pełne, tylko organizm nie potrafi go wykorzystać.

I największa paranoja - wg mojej wiedzy, lekarze rodzinni nie mogą robić pełnej gospodarki, tylko poziom żelaza. To niewiele wnosi. I nie daje podstaw do włączenia preparatów żelaza.

Na szczęście jest jeszcze jeden parametr, ferrytyna. Jest to magazyn żelaza : niski - nie ma żelaza (utrata), wysoki - jest poziom. Niestety - ferrytyna jest białkiem ostrej fazy, czyli rośnie przy jakiejkolwiek chorobie zapalnej, zamazując obraz.

Kolejnym parametrem są retikulocyty. Są to młode formy, pojawiające się we krwi przy szybkiej odbudowie krwi przez szpik. Czyli rosną ponad normę po krwawieniu (utracie).

Jeżeli dodać do tego morfologię z ręcznym rozmazem (białaczka? Nieprawidłowe krwinki?), to mamy już komplet badań różnicujących typy anemii.
              - forum.futuramed.pl/topic/4-morfologia-zelazo-a-ferrytyna/page-2
    • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 15.12.14, 19:48
      jestem już po operacji czuje się bardzo dobrze oprócz ogólnego zmęczenia dostałam letrox 150 , wapań i alfadiol...usunięto mi całą tarczyce i węzły...a w rozpoznaniu napisano podejrzenie raka tarczycy...mam pytanie może któraś z was wie czy to jest standardowo wpisywane rozpoznanie przy wypisie czy lekarz w ten sposób sugeruje najgorsze...to oczekiwan ie mnie zabija siędze i płacze , gotuje to łzy leca same...nie daje rady a mam czekac prawie 2-3 tyg.
      • senciak Re: od czego zacząć-całkiem zielona 15.12.14, 20:19
        Jezu tyle czasu masz czekać - biedna sad Chciałabym Cię pocieszyć, że nawet gdyby, nawet jeśli byłaby taka mozliwość, o której wspominasz - to i tak nie masz się czym martwić - tak czy siak wszystko skończy się dobrze - zobaczysz. Głowa do góry - zajmij się sobą - bo po operacji to Ty jesteś teraz najważniejsza. Wypoczywaj, dogadzaj sobie, może troszkę się porelaksuj. Pamiętaj, że i tak nie masz wpływu na to co z tego wszystkiego wyniknie - a zamartwianie się doprowadza Cię tylko do gorszego samopoczucia i niczego ale to niczego nie załatwia. Trzymam kciuki i myslami jestem z Tobą smile
      • n1eobecna Re: od czego zacząć-całkiem zielona 15.12.14, 21:43
        Tez otrzymałam taki uroczy wypiswink Również usunięto mi węzły, bo wyglądały na zajęte przerzutowo -a to po prostu stan zapalny. Głowa do gory!
        • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 17.12.14, 17:07
          dziękujesmile podbudowałaś mnie troszke.
          • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 23.12.14, 16:36
            dziewczyny mam wyniki histipatu : Adenoma folliculare, Thyreoiditis lymphocytica, lymphadenitis reactiva: znaleziono 14 węzłów chłonnych, a ponadto 2 przytraczyce i fragmenty inwolucyjnej grasicy smile

teraz musze na forum poczytać jakimi preparatami uzupełniacie braki wapnia i magnezu
            • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 23.12.14, 17:02
              dziewczyny mam pytanie odnośnie alfadiolu 0,25mg (4-2-2) rozumiem ze to jest vit.d3 ile jednostek jest w dawce 0,25? 7 stycznia ide do endo mam zrobić tsh ,wapń całkowity i kreatynina. juz wiem ze dodatkowo ft3 i ft4 zrobie sama prywatnie...tylko jesli caly czas biore wapn to czy wynik bedzie miarodajny<chyba nie>
              • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 07.01.15, 19:41
                jestem po wizycie u endo. zminiejszyła mi dawke letroxu do 100 alfadiolu do 1 mg (1-0-0)<obecnie jestem w nadczynności> tsh 0,069 wapn 2,26 FT3 7,2
                FT4 2,62
                • hashitess Re: od czego zacząć-całkiem zielona 07.01.15, 20:26
                  A gdzie masz badanie ft3?
                  Jeśli będziesz ustalać dawkę t4na podstawie tsh,
                  to Twoje samopoczucie będzie ciągle kulało.
                  Czytaj forum pod tym kątem, a będziesz widziała
                  jak w tej sytuacji cierpiały dziewczyny.
                  Ja proponuję,abyś za każdym badaniem oznaczała
                  trójcę tarczycową i nie zaufałabym medykowi,u którego
                  byłaś. Poczytaj też jakim specyfikiem zawierającym wit. D3
                  dziewczyny uzupełniają swoje niedobory.
                  • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 07.01.15, 20:34
                    było u górysmile< tylko bez przecinków>hehe
                    tsh 0,069 wapn 2,26
                    FT3 7,2
                    FT4 2,62
                    • gala_dali83 Re: od czego zacząć-całkiem zielona 07.01.15, 20:53
                      A normy?
                      • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 07.01.15, 21:58
                        niestety norm wapnia nie mam bo zostały u lekarki razem z wynikiemsad
                        tsh 0,069 <0,27-4,2> FT3 7,2 <2,00 ? 4,40> FT4 2,62 <0,93 ? 1,70 >

mam pytanie...odnośnie suplementacji i łączenia leków...kiedy wy łykacie te wszystkie leki bo czytam i czytam i raz piszą ze magnez z wapnem a za chwile ze jednak nie...czy mógłby mnie ktoś pokierować co z czy aby dobrze się wchłaniało...
                        uzupełniam zelazo <tzn ferytyne-hemofer> 1 tab, wapń 2x 1 <calepso> magnez <slow mag> 2 tab. i ten alfadiol... choć wyczytałam ze powinnam go zmienić na zwykłą d3 i oczywiście letrox
                        • hashitess Re: od czego zacząć-całkiem zielona 08.01.15, 09:05
                          Czy te badania zrobiłaś po wzięciu letroxu? Jaką dawkę zaźywałaś i jak długo.
                          Napisz też jak się czujesz.
                          • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 08.01.15, 18:52
                            badania przed tabletką...brałam letrox 150 wyniki miałam zroić po 3 tyg. czuje się ogólnie dobrze...jedynie to bardzo ale to bardzo szybko się męcze i brakuje mi tchu i czasem coś mnie ściska ...do tego stopnia ze w kościele stać i śpiewać to już nie dla mnie hihi
                            • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 08.01.15, 18:56
                              hashi a czy mogłabyś mi podpowiedzieć jak sobie radzisz/radziłaś z tymi wszystkimi tabletkami?
                              • hashitess Re: od czego zacząć-całkiem zielona 08.01.15, 19:23
                                Obecnie tyroksynę biorę na noc.
                                Tabletki i wodę do popicia mam na szafce nocnej.
                                dzięki temu mam ranek wolny od oczekiwania na
                                wchłonienie tyroksyny.
                                Napisz jakie tabsy musisz zażywać.
                        • muktprega1 Re: od czego zacząć-całkiem zielona 08.01.15, 20:32
                          Z tego wątku:
                          forum.gazeta.pl/forum/w,24712,144724172,144724172,Tezyczka_dzieki_Natder_Objawy_.html
                          przeniosłam mój sposób suplementacji:

"rano (4 h po tyroksynie)
                          - magnez SLOW-MAG (bez B6) 2X
                          a po 2h
                          - wapń 1000 CALPEROS (zawiera 400 mg jonów wapnia) 1X razem z
                          - wit D3 5000 1X

i na wieczór:
                          - magnez 4X a po 2h
                          - wapń 1X"

ten czas pomiędzy dokładnie napisany, myślę, ze skorzystasz, najwyżej napisz swoja rozpiskę i pokaż tutaj smile
                          Wtedy miałam wszystkie tabletki na dzień w małym pudełeczku (zawsze ze soba) nastawione w komórce godziny i nazwy i nie było problemów w pilnowaniu smile
                          • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 11.01.15, 19:15
                            uzupełniam zelazo <tzn ferytyne-hemofer> 1 tab, wapń 2x 1 <calepso> magnez <slow mag> 2 tab. i 2 tab, neurowitu i ten alfadiol...
                            • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 11.01.15, 19:58
                              i mam pytanie teraz biore magnez w ciemno znaczy nie wiem czy mam niedobór pewnie tak...czy zeby sprawdzić poziom magnezu to również muszę zrobić przerwe w jego przyjmowaniu tak jak w przypadku wit d3 i ferytyny.
                              • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 18.01.15, 19:20
                                mam wyniki wit d3 total 19,3 ng/ml <4,92-42,7> wapń całkowity 2,23 mmol/l<2,23-2,50> magnez 0,79 mmol/l <0,66-1,07> przy takim niedoborze jaką dawkę d3 proponujecie? czy moge brać alfadiol i d3 z firmy <polecanej na forum puri>
                                • muktprega1 Re: od czego zacząć-całkiem zielona 18.01.15, 20:29
                                  D3 musiałabyś brać w ilości 5000 IU dziennie, możesz łączyć różne rodzaje D3, pilnując i sumując z róznych źródeł dawki

wapń masz niziutko - na granicy

wyżej napisałaś:
                                  >uzupełniam zelazo <tzn ferytyne-hemofer> 1 tab, wapń 2x 1 <calepso> magnez <slow mag> 2 tab. i 2 tab, neurowitu i ten alfadiol...

ale proszę o dokładny plan, co, ile i o której ponieważ istotne są odległości pomiędzy poszczególnym suplami, zeby się nie znosiły nawzajem i nie zaburzały wzajemnie wchłaniania smile
                                  • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 19.01.15, 20:00
                                    o 5 rano letrox, 2 tabl. magnezu + neurovit 1 tab. o 9-10, wapń + d3 o 11-12, żelazo+wit. c o 16, o 20 magnez 4 tab. +1 tab. nurowit, 22 wapń + d3. czy d3 w dawce 5000 j dwa razy dziennie nie przesadzę?
                                    co do wapnia czy kiedyś bede mogła całkowicie bede mogła go kiedys odstawić jesli n ie mam 2 przytartczyc? boje sie o nerki i o kamice nerkową?
                                    • muktprega1 Re: od czego zacząć-całkiem zielona 19.01.15, 20:58
                                      > o 5 rano letrox,
                                      ok, ale :
                                      > 2 tabl. magnezu + neurovit 1 tab.

bierzesz razem z letroxem? Co najmniej 4 h musi upłynąć od tyroksyny. Czyli ok 9.00

>czy d3 w dawce 5000 j dwa razy dziennie nie przesadzę?

przesadzisz - 5000 IU
                                      • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 20.01.15, 20:22
                                        magnez i neurowit biorę po 4 h letroxu "2 tabl. magnezu + neurovit 1 tab. o 9-10".
                                        a co z wapniem i przytarczycami czy to juz do końca zycia?

• mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 04.03.15, 20:29
                                          dziś znów robiłam wyniki
                                          tsh 0,119 <0,2-4,4>
                                          ft3 3,09 <2,00-4,40> 45,42%
                                          ft4 1,57 <0,9-1,8> 74,44 %
                                          wapń 2,19 <2,2-2,7>
                                          PARATHORMON 0,31 <15-65>

Mam brać przez 6 dni letrox 100 i siódmy dzień letrox 75 -takie mam zalecenia co wy na to? czy wyniki wapnia się kiedyś unormują na tyle żebym nie musiała łykać go non stop?Doradźcie
                                          • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 04.03.15, 20:30
                                            samopoczucie dobre takie jak przed operacją nawet jestem mniej zmęczona.
                                            • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 04.03.15, 20:32
                                              ****poprawka bo parathormon podałam z błędem

Dziś znów robiłam wyniki
                                              tsh 0,119 <0,2-4,4>
                                              ft3 3,09 <2,00-4,40> 45,42%
                                              ft4 1,57 <0,9-1,8> 74,44 %
                                              wapń 2,19 <2,2-2,7>
                                              PARATHORMON 31 <15-65>

Mam brać przez 6 dni letrox 100 i siódmy dzień letrox 75 -takie mam zalecenia co wy na to? czy wyniki wapnia się kiedyś unormują na tyle żebym nie musiała łykać go non stop?Doradźcie
                                              • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 07.03.15, 23:14
                                                czy ktoś coś doradzi
                                              • hashitess Re: od czego zacząć-całkiem zielona 08.03.15, 07:44
                                                Rozumiem, że w dalszym ciągu zażywasz letrox po wyjściu z laboratorium.
                                                Przy zażywaniu 5000 wit. D3 2 tabletki slowmagu
                                                to zdecydowanie za mało i dlatego masz niski wapń.
                                                Przedawkowanie magnezu objawia się częstymi wizytami
                                                w toalecie czego Ty zapewne jeszcze nie doświadczasz.
                                                Dawka letroxu w wysokości 100 mg wydaje się niska,
                                                ale masz teź niskie ft4 z powodu anemii.
                                                Piszesz, że dobrze się czujesz, dlatego dawki hormonu
                                                na dzień dzisiejszy nie zmieniałabym.
                                                • mojafasolinka Re: od czego zacząć-całkiem zielona 08.03.15, 17:49
                                                  tak letrox po wyjsciu z laboratorium,magnez łykam swansona 2 tab.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka