Dodaj do ulubionych

TK głowy a Tarczyca

23.02.16, 15:14
Witam
laryngolog skierował mnie na TK głowy .W 2009 roku chorowałem na nadczynność tarczycy podano mi jod za pierwszym razem 13 mCi i 2010 roku 22 mCi obecnie wyniki OK biorę Euthyrox N125
Pytanie czy mogę mieć te badanie z kontrastem jodowym
Cyt "W przypadku chorób Nadczynności Tarczycy wykonać poziom TSH we krwi oraz niewydolność nerek dostarczyć zaświadczenie od lekarza specjalisty o możliwości podania kontrastu jodowego "
- wykonać badanie krwi na poziom kreatyniny
Poziom kreatyniny to owszem wykonam
ale z tym pierwszym to KONIECZNE przecież jak zaprzestanę brać euthyrox to będzie niedoczynność , a tu mowa jest o nadczynności
proszę o radę
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: TK głowy a Tarczyca 23.02.16, 16:25
      podzwoń, popytaj.
      Są tomografy "bezjodowe".
      Ja korzystałam z takiego na początku lutego br.
      • hashitess Re: TK głowy a Tarczyca 23.02.16, 16:25
        oczywiście zażyłam hormon jak to robię każdego dnia.
    • m1-66 Re: TK głowy a Tarczyca 24.02.16, 05:06
      Dzięki coś po kombinuję wink
      pozdrawiam
    • damdalen Re: TK głowy a Tarczyca 24.02.16, 10:35
      Można zrobić tomograf bez kontrastu, zwłaszcza jak wskazanie jest od laryngologa (któremu raczej "kontrastowanie" naczyń krwionośnych nie jest potrzebne). Przydałaby się rewizyta u lekarza kierującego i uściślenie tego. TK bez kontrastu ma też wymiar praktyczny: bo nie trzeba dodatkowo kłuć się na badania z krwi, bo nie trzeba być na czczo, bo można zwyczajnie przyjść po pracy, nie zmienia się samopoczucie, no i samo badanie trwa krócej, itd. - czyli nie trzeba brać L4 na ten dzień. Oczywiście, często kontrast jest niezbędny. Z kontrastem wynik jest też czytelniejszy. U mnie nie było bezwzględnych wskazań do kontrastowania, więc poszukałam pracowni z najlepszym sprzętem (czyli lepsze raczej będzie ambulatorium przyszpitalne niż przychodnia rejonowa).
    • m1-66 Re: TK głowy a Tarczyca 17.03.16, 14:51
      Witam
      Jestem już po badaniu TK głowy . Lekarz wykonujący badanie po sprawdzeniu Tsh,kreatynina GFR wg MDRD zalecił kontrast jodowy. Nic się nie działo jedynie odczuwałem przyjemne ciepełko w żołądku , pęcherzu wink , czuje się świetnie wszystko OK.
      Zamieszczam tę informacje bo może ktoś będzie miał podobny problem
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka