Dodaj do ulubionych

niedoczynnosć u dzieci

15.04.08, 15:40
lekarz do którego chodzę, a raczej chodziłam z dzieckiem uparcie twerdzi, ze
objawy jakie obserwuję u dziecka, które zreszta skłoniły nas do wałkowania
tematu tarczycowego, absolutnie nie mogą miec zwiazku z niedoczynnoscia u dziecka.

robilismy próbe odtswienia leków u syna, po 1,5 miesiaca dziecko stało sie
klapniete, pojawily sie bole brzucha, stawów, miesni, kosci!, sennosc,
zmeczenie, przygnebienie, zmniejszony apetyt, apatycznosc. wczesniej dziecko
było radosnym, rozbrykanym 7 latkiem.
szybko pojechałam po wyniki badan, TSH 6,5 (na lekach ok. 3), niestety tylko
tyle było zrobione teraz. lekarz uparcie twierdzi, ze te objawy nie moga sie
z tym wiazac. po pierwsze to zbyt małe TSH, po drugie, dzieci nie miewaja
takich objawów.

jak to jest?
Obserwuj wątek
    • madziulaw Re: niedoczynnosć u dzieci 15.04.08, 18:52
      Witaj Mami,
      mogę ci powiedzieć co u nas MINęłO znacząco po zaaplikowaniu leczenia - bóle
      nóżek, smutek, ogólna taka lekliwość, meczliwość, pokładanie się bez powodu w
      ciagu dnia. Bóle brzuszka akurat nie minęły z powodu tarczycy, ale mijaja powoli
      dzieki leczeniu robaków (dzieki Vega Medica - pamietam, że znasz temat).

Przy tarczycy mogą bolec stawy, mięśnie, całe nogi, całe ręce (tak jak przy
      grypie-identico) - osobiscie ja tak odczuwalam nieleczone hashimoto. Miałam
      ciągle wrażenie, że jestem bardzo chora.
      Co do bólu brzucha u mnie - tego nie mialam, mialam za to straszliwe,
      obezwładniające mdlości, kt mijaja w eutyrozie (w której notabene bywam
      rzadko..). Dlatego tez nie mialam apetytu.
      Moim zdaniem Patryk może odczuwać bóle brzucha na tle tarczycowym, ale jakby z
      innego powodu. Otóż przy wahnięciach hormonów pojawia sie drażliwość i
      lękliwość, co powoduje, ze odczuwa się bez powodu stres --i na tym tle mogą
      występować bóle brzucha i brak apetytu.
      Na ile cie znam - morfologie, w tym próby wątrobowe, cholesterol - robilaś?
      Robaki?

pozdrawiam
      • madziulaw Re: niedoczynnosć u dzieci 15.04.08, 18:58
        Gdzieś mam (w pracy) schowany fajny artykuł do czego potrzebne są hormony
        tarczycy, postaram się jutro załączyć. Jest tam min. mowa o ich uczestnictwie w
        przyswajaniu np. węglowodanów, tłuszczy itd itd
        • mami7 Re: niedoczynnosć u dzieci 15.04.08, 21:02
          dzięki.
          robiliśmy badania. wszystko w porządku, tylko w morfologii coś nie tak. mamy
          powtórzyć za miesiąc, bo Młody był po infekcji.
          pasożyty były dopeiro co leczone.

wymiękam, bo jeśli to nie do tarczycy, to nie wiem dlaczego nagle zaczął źle się
          czuć. jak długo od wprowadzenia leków powinna być poprawa samopoczucia?
          • madziulaw Re: niedoczynnosć u dzieci 15.04.08, 23:14
            Nie no Mami - większość tych objawów, kt wymieniłaś - Są OD TARCZYCY, moim
            zdaniem, eiwdentnie. Odstawienie hormonu to jest taki szok, że świat odwraca się
            do góry nogami.. Ty łykasz hormon? Kazano ci kiedyś radykalnie zejść z dawki?
            Mnie kazano obniżyć dawkę z 41 na 25. Myślałam, że nie przezyje. Nie chce sie
            rozwodzić nad tym jak się czulam, ale każdy dzien był torturą. Po jakims czasie
            wszystko trochę się normuje, szok mija i zwyczajnie wchodzi się w niedoczynność,
            kt jest fatalna, ale nie da sie jej porównać do objawów, jakie towarzyszą
            schodzeniu z dawki.

TSH --6 ---u dziecka to stanowczo za wysoko biorąc pod uwage to co usłyszałam od
            wielu endokrynologów (dziecięcych i dla dorosłych), że u dzieci tsh powinno
            wynosić najlepiej 2,5.

Co nie tak wyszlo w morfologii? jeśli tylko rozmaz był zaburzony w strone
            limfocytów po infekcji - to ok, wróci do normy ok 4 tyg po infekcji. Nie było
            nietypowych komórek w rozmazie?

Wszyskie objawy wymienione przez ciebie są jak dla mnie typowe dla tarczycy poza
            tym bólem brzuszka. Jeśli dopiero co leczyliście pasożyty to podawaj dużo
            probiotyków, rozkurczowo nospę (nospa to zalecenie lekarzy dziecięcych, w tym
            chirurga - u mojego Mikołaja, kt też ma ostatnio czeste silne bóle brzucha).
            mozesz tez podawać espumisan w kroplach. nie zapominaj o witaminach - najlepiej
            Visolvit do rozpuszczania.
            Mikolaj byl ostatnio podejrzewany o zapalenie wyrostka przez e bóle brzuszka.
            zrobiliśmy pełną diagnostykę i nic.

pozdr
            • mami7 Re: niedoczynnosć u dzieci 18.04.08, 10:10
              w rozmazie za dużo limfocytów, za mało granulocytów 20 (norma 40-60), za mało
              białych krwinek.
              mamy powtórzyć badanie za miesiać.

we wtorek idziemy do innego endo. poki co po konsultacji telefonicznej z
              obecnym, mimo, ze dla tej pani to niezly wynik i objawów dziekco nie ma z powodu
              tarczycy! wrocilismy do dawki 12,5 mg euythyroxu.
              czy po 2 dawkach można sie juz lepiej poczuć?

• madziulaw Re: niedoczynnosć u dzieci 18.04.08, 18:19
                dla tej pani to niezly wynik i objawów dziekco nie ma z powodu tarczycy!
                ciekawa jestem jakie sa dla tej pani objawy chorej tarczycy...fakt - iż objawy
                niedoczynności tarczycy są mylone z takimi ciężkimi chorobami jak np.
                stwardnienie rozsiane ---świadczy o tym, że te objawy tarczycowe potrafią być
                zaje... uciążliwe, a ludziom chorym na tarczycę powinno się okazywac więcej
                zrozumienia, a jest niestety na odwrót.
                Ostatnio dowiedziałam się np. o istnieniu neurologa kt na 1wszej wizycie pyta
                sie czy tarczyca zostala dobrze przebadana. Lekarz ten ogromna rolę w różnych
                kłopotach neurologicznych (np. zawroty głowy, brak równowagi, odrealnienia,
                kłopoty z koncentracją, napięcie, niedowłady, lęki)przypisuje tarczycy. ten Pan
                jest krajowym konsultantem ds chorób neurologicznych i nie jest byle kim.
                Recenzuje większość literatury zachodniej z zakresu neurologii. I jeśli on, o
                takiej specjalności, najpierw pyta się pacjenta o tarczycę ---to chyba to do
                cholery o czymś świadczy...
                Tymczasem endokrynolodzy czyli ci kt o dolegliwościach tarczycy wiedzieć powinni
                najwięcej - maja chorych na tarczycę za hipochondryków. Bagatelizuje się
                większość typowych objawów! Wynika to z głupoty, niekompetencji

Co do tych leukocytów - to normalne po infekcji. Byl czas kiedy Mikolajowi
                robilismy bad krwi (tak się składało) po infekcjach i musieliśmy go diagnozować
                pod kątem białaczki, bo lekarz się wystraszył tą przewagą leukocytów nad
                granulocytami, a tymczasem to norma przy infekcji. Moim zdaniem to efekt
                infekcji, ale sprawdzić trzeba - zrób tylko następnym razem rozmaz ręczny - jest
                dokładniejszy.

Po 2 dawkach można się juz lepiej poczuć, ale każdy inaczej to odczuwa, u dzieci
                proces przebiega wolniej (ppatrząc na Mikołaja)

pzdr
                zdrówka

PS. czy mozesz mi podac nazwisko tej pani, kt objawów przez ciebie podanych nie
                uważa za tarczycowe.. poproszę

wrocilismy do dawki 12,5 mg euythyroxu.czy po 2 dawkach można sie juz lepiej poczuć?
                >
                • mami7 Re: niedoczynnosć u dzieci 24.04.08, 13:29
                  morfologie robimy zawsze z rozmazem mikroskopowym.
                  lekarz nie panikował, ale mamy to powtórzyć, nie za miesiąc, w najbliższym tygodniu.
                  ponoc leukemia (czy ...kopenia) moze sie pojawic po niektórych lekach.

bylismy u innej pani endokrynolog, mnie sie bardzo spodobała jako specjalista.
                  patrzac na poprzednie wyniki stwierdziła, ze nie odstawiłaby dziecku teraz hormonów.
                  no i jak widac eweidentnie sobie bez nich nie radzi.

objawy to kwestia osobnicza, nie zalezą tez często od wyników. byc moze moje
                  dziekco jest typem "wrazliwym".
                  dziecko zbadane, skierowane na badania.
                  mamy nie podawac jodu. przynajmniej na razie.
                  • zeb1 Re: niedoczynnosć u dzieci 24.04.08, 21:54
                    Kilka tygodni temu robiłam badania trójce swoich dzieci (3.5 roku)

TSH

Wiki 4,4 ( 0,4 - 4,0)
                    Adas 5,50
                    Hubert 5,17

FT4

Wiki 10,88 ( 9,0 - 20,0)
                    Adas 13,31
                    Hubert 10,78

Wtedy po konsultacji telefonicznej endo nie kazała podawać żadnych leków. Wizytę
                    mamy 16 maja, wtedy tez powtórzę wyniki.

Badania właściwie zrobiłam dla swojego spokoju, bo sama zostałam zdiagnozowana,
                    mam Hashi. Pediatra, która zna dzieci od urodzenia nie mogła uwierzyć w te
                    wyniki, bo nie mają żadnych objawów.

Jak myślicie, ze swojego doświadczenie, jeśli endo znowu stwierdzi, ze nie
                    trzeba leków, to szukać innego lekarza?
                    • hashi-tess Re: niedoczynnosć u dzieci 24.04.08, 23:02
                      tu są dokładnie opisane normy
                      dla dzieci.
                      www.abbottdiagnostics.pl/pdf/voice/5.pdf
                      • mami7 Re: niedoczynnosć u dzieci 25.04.08, 08:58
                        czyli nasze TSH powinno oscylowac w okolicy jedynki?
                        to jak nazwac lekarza, który odstawił leki 6 latkowi z TSH 3,5? a jak dziekco
                        żle sie czuło to powiedział, ze to nie przez tarczyce?

zwariowac mozna.
                        czuje sie jak w potrzasku...

• mami7 Re: niedoczynnosć u dzieci 25.04.08, 09:01
                      musisz powtórzyc badania, poczekałabym do wizyty. przy okazji kłucia ja
                      zbadałabym tez przeciwciała. moze usg tarczycy? miałabys komplet. choc prywatnie
                      przy trójce to bedzie troche kosztowac.
                      jak Cie lekarz znowu "zleje" poszukaj innego endo.

gdzie sie konsultujesz z endo?
                      • zeb1 Re: niedoczynnosć u dzieci 25.04.08, 14:26
                        Dzieki, na pewno zrobię im przed wizyta TSF I Ft4, mam nadzieje ze endo na
                        wizycie zleci pozostałe, bo x 3 to naprawdę dużo kasy prywatnie.

A konsultuje sie, właściwie raz sie konsultowałam z endo w Szpitalu Dziecięcym w
                        Olsztynie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka