Dodaj do ulubionych

Witam serdecznie

08.10.09, 16:48

Jako "szczegolny" wybranek losu obdarzony Hashimoto chcialbym sie przywitac i podziekowac za to , ze takie forum wogole istnieje smile.
Do wykrycia u mnie choroby doszlo niespodziewanie i szybko. Dziwnym trafem lekarz ( do ktorego zadeklarowalem sie chodzic po przeprowadzce do innego miasta ) dal mi skierowanie na morfologie , lipidogram , OB , podstawowoe parametry moczu i .... TSH ( wtedy zupelnie nie wiedzialem co to takiego ). Kiedy odebralem wynik okazalo sie , ze TSH jest podwyzszone ( 9,7 przy normie do 4,40 ) , wiec lekarz dal mi skierowanie do poradni endokrynologicznej stwierdzajac ze specjalistyczne badania w kierunku tarczycy moze zlecic tylko specjalista. W ten sam dzien wieczorowa pora trafilem na to forum , z ktorego sie dowiedzialem jakie badania koniecznie trzeba miec do postawienia diagnozy. Bogaty w wiedze zrobilem "prywatnie" wolne hormony , przeciwciala , powotorzylem TSH oraz USG tarczycy - idac do specjalisty endokrynologa bylem zatem przygotowany i mowiac szczerze nastwiony na to jak bedzie diagnoza brzmiala ( po wiedzy wyniesionej z tegoz miejsca ). Faktycznie lekarz stwierdzil Hashi oraz subkliniczna nieodczynnosc tarczycy. Po tym wszystkim zachodze w glowe , dlaczego lekarz pierwszego kontaktu to TSH zlecil. Czytalem gdzies , ze podobno TSH to przesiewowe badanie w kierunku tarczycy , ale jak dotad nigdy wczesniej mi takiego nie zlecano. Za kilka dni ide z diagnoza do tego lekarza pierwszego kontaku i zapytam wprost skad ten pomysl. Czy u kogos z szanownych forumowiczow wykryto rowniez Hashimoto niejako .... przypadkiem ?

Pozdrawiam , Rafal

Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Witam serdecznie 09.10.09, 00:00
      witaj na forum!
      miałeś duże szczęście trafiając do tak
      przewidującego l. rodzinnego, który pewnie
      często ma pacjentów z problemami tarczycy.
      Stąd dane Ci skierowanie na TSH.
      Niestety inni, ja również, takiego
      szczęścia nie mieliśmy.
      Napisz jeszcze jak jesteś leczony przez
      endo. Czy też masz szczęście do endo?

Pzdr
      Tess
      • rafalog7ui Re: Witam serdecznie 09.10.09, 10:01
        Tak tez na to patrze , ze szczescliwie chorobe wykryto tak wczesnie. Nie mam zadnych objawow zaburzen pracy tarczycy ( w koncu subkliniczna niedoczynnosc. Zauwazylem powstajace zakola , ale u 33 latka to raczej spodziewana sprawa wink ). Moje wyniki to FT3 3,35 ( norm. 1,71-3,71) , a FT4 0,96 ( norm. 0,70-1,48) - lekarz na razie zapisal euthyrox - na poczatek 25 mg , po 10 dniach zwiekszyc do 1,5 tabletki ( tj. 37,5mg ). Potem mam zrobic TSH i przyjsc po nowa recepte... Nie wiem czy fakt ze mam zrobic tylko TSH swiadczy o nierzetelnosci lekarza , czy wynika moze z subklinecznej niedoczynnosci. To na razie sam poczatek mojego leczenia i dalem tej pani kredyt zaufania smile

Pozdrawiam , Rafal
        • marsjanka1999 Re: Witam serdecznie 09.10.09, 10:14
          samo tsh jest w hashi nie do końca miarodajne

żeby dobrze ustawić dawkę hormonu trzeba robić komplet tsh, ft3 i ft4

a co do objawów - zwykle jest tak, że zwykle sami sobie tłumaczymy i
          racjonalizujemy: przytyliśmy - bo za mało się ruszamy, ciągłe zmęczenie, kłopoty
          z koncentracją - bo za mało śpimy, bo stresująca praca, bo coś jeszcze...
          wypadające, cienkie i łamliwe włosy to też jeden z typowych objawów
          • raistinc Re: Witam serdecznie 09.10.09, 12:52
            marsjanka1999 napisała:
            > a co do objawów - zwykle jest tak, że zwykle sami sobie tłumaczymy i
            > racjonalizujemy: przytyliśmy - bo za mało się ruszamy

W książce Sary Rosenthal tycie/chudnięcie jest wymienione jako jeden z mitów w
            chorobach tarczycy. Fakt ,że zaburzona jest przemiana materii, ale masa ciała
            jest wtedy sprawą indywidualną każdego organizmu. Zresztą widać to na wielu
            przykładach.
            • marsjanka1999 Re: Witam serdecznie 09.10.09, 21:14
              no, akurat w moim przypadku tycie jest jednym z objawów niedoczynności - i nie
              przeczę że jest to tzw. "indywidualna reakcja osobnicza" - jak mawiają lekarze tongue_out
        • hashi-tess Re: Witam serdecznie 09.10.09, 11:56
          Bardzo trudno znaleźć lekarza, który
          nie tylko zleca, ale jeszcze prawidłowo
          interpretuje wyniki FT4 i 3.
          Ty masz szczęście, że przy takich wynikach
          otrzymałeś leczenie.
          Są inni lekarze, którzy zapewne powiedzieliby,
          abyś przyszedł z TSH za rok do kontroli.
          Dlatego uważam, że masz dobrego lekarza.
          Naucz się tylko dawkować tyroksynę i będzie super.
      • hashi-tess Re: Witam serdecznie 09.10.09, 11:58
        koniecznie napisz u kogo się leczysz.
        Na forum wiele osób poszukuje dobrych lekarzy.
        • rafalog7ui Re: Witam serdecznie 09.10.09, 20:09
          Oczywscie :

Pani doktor Danuta Kepa , przyjmuje w sprawach tarczycowych w Bochni na ulicy Orackiej 1a. Koszty wizyty 70 zl , ale duzy plus to krotkie terminy.
          W moim przypadku bylo tak , ze zaszedlem okolo 11:00 do gabinetu z pytaniem , czy ewentualnie mozna skorzystac z porady. Poinstruowany zeby przyjsc za 2 godziny , przed godzina 15 mialem juz diagnoze. Dla ludzi z Krakowa czy wogole malopolski polecem , jesli ktos potrzebuje porady w trybie "pilnym".

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka