Dodaj do ulubionych

biopsja z cechami atypii

13.10.10, 21:50
[i]Mam stwierdzonoą chorobę
hashimoto. W ubiegłum miesiącu robiłam biosje powtorna guzka 8-8-7,5mm z punktowym zwapnieniem oraz dość dobrym unaczynieniem brzeżnym i miąższowym + jeszcze jeden na drugim płacie podobny.

Wynik
biopsji:

materiał dość bogatokomórkowy, poduszony widoczne płaty i rozproszone komórki z cechami atypii oraz metaplazji oksyfilnej i elementy morfotyczne krwi. obraz budzi podejrzenie nowotworu.
TSH 0,998 (0,550- 4,78) czasami dochodzi do 1,2 - 1,5.

Jestem leczona od 4 lat
- bez leków , endo mówiła ze nie ma takiej potrzeby, tylko selen i pp

Po biopsji dostalam skierowanie do Instytutu Onkologi w Warszawie.
Bylam juz w Instytucie powiedziano mi ze na operacje mam czekac 3 - 4 miesiące.
Doroktor na moje pytanie czy moze powtorzyc biopsje , zapytal tylko czy ma mnie zapisac bo jak nie to czeka kolejne 200 osob i on mnie nie bedzie namawial - to moja decyzja .

Prosze o rade - moze ktos robil biopsje i mial rózne wyniki?
powtórzyc biopsje?
nie chce miec operacji

Dziekuje za porady
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: biopsja z cechami atypii 18.10.10, 14:35
      aagaa11 napisała:
      >
      > Wynik
      > biopsji:
      . obraz b
      > udzi podejrzenie nowotworu.
      >
      .

> Prosze o rade - moze ktos robil biopsje i mial rózne wyniki?
      > powtórzyc biopsje?
      > nie chce miec operacji

Biegnij zapisywać się na operację czym prędzej!
      Masz komórki atypowe, podejrzenie nowotworu, nie ma czasu na potwierdzanie badania. Potwierdzać jest sens tylko wtedy, gdyby istniejało podejrzenie nowotworu, ale biopska dała wynik negatywny. Natomiast tu masz już atypie w wyniku biopsji. Masz zmutowane komórki. Nowotwór złośliwy czy nie, nie wiemy tego, ale KONIECZNIE musisz iść na operację.

I to nie za 4 miesiące. Załatw TAK SZYBKO, JAK SIĘ DA!

Czemu tyle dni nikt na to nie odpowiedział?
    • aagaa11 Re: biopsja z cechami atypii 25.11.10, 17:00
      mojej historii cd.
      po wizycie w IO zaczelam grzebac w internecie. Wyszukalam dr Kubickiego u ktorego powtorzylam biopsje - wszystko dobrze, jak pokazalam wynik w IO to powiedzieli ze na 99% nie mam raka bo dr nie myli sie. Oddalam tez do badania szkielka z pierwszej biopsji do IO.
      Dzisiaj bylam na wizycie. Pierwsze pytanie po co pani przyszla, przeciez pani juz byla i ma wyznaczona operacje. Powiedzialam ze przyszlam po wynik . Dr obejrzal i powiedzial ze nie chcą mnie juz operowac bo nie ma zadnych podtaw - biopsja wskazuje "tylko" obraz hashimoto ... ale zadnych podejrzen ktore sugerowalyby wyciecie calej tarczycy bo taka informacje dostalam na pierwszej wizycie.
      Ciesze sie ze zrobilam dodatkowe badanie i nie czekalam biernie na opercje, szkoda tylko ze czasami przez nieprawidlowy opis i brak dodatkowych konsultacji postanawia sie wyciac cala tarczyce

Pozrawiam smile
      • rosteda Re: biopsja z cechami atypii 25.11.10, 20:59
        Zaczelas juz leczyc to Hashimoto?
        Mysle ze juz teraz nie bedziesz czekala nastepne 4 lata biorac tylko selen.
        Jakie sa pozostale wyniki fT3, fT4, przeciwciala anty-TPO i anty-Tg?
        Moze to jest nowa metoda podsylania chorych na operacje do szpitala aby szpital mogl tez cos zarobic?
      • anka.83 Re: biopsja z cechami atypii 26.11.10, 17:07
        "dr sie nie myli"

Znam kilka osób, które źle przez to skończyły.

NIE MA OSÓB NIEOMYLNYCH.

Czy lekarz badał również próbkę, na podstawie której stwierdzono atypowe komórki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka