Dodaj do ulubionych

WYNIKI -dziecka opoznionego -pomózcie proszę!!!

06.01.11, 13:09
Moja 6 letnia coreczka ma opożniony rozwoj
-opożniony rozwoj mowy
-nadpobudliwość
-bardzo duża lękliwość
-zaburzenia emocjonalne
-ataki histerii
-potliwość w nocy
-brak koncentrcji i pamieci
-nigdy nie jest zmęczona
-usypia pozno
-klopoty z nauką
-problemz zebami bo póżno wychodzą(jeszcze nie ma 6 a od roku bolą dziąsła)
dzieci już gubią stale jedynki a u niej nic
-jest dość wysoka na swój wiek

bylam u endo.zlecil badania oto wynik

TSH 3,09 (0,35-5,80)
FT3 7,10 (2,30-6,30)
FT4 14,00 (10,30-24,50)

Badzo proszę o pomoc,może to jest wina calego opoznienia?
Mala ma powtarzać zerówkę
Obserwuj wątek
    • bubbelek Re: WYNIKI -dziecka opoznionego -pomózcie proszę! 06.01.11, 13:12
      Kurcze z tymi zebami zabawnie wyszlo .
      Ma już wszystkie zęby oprócz szostek ktore idą już rok.
      Żadnych stalych.
      No i ruchowo tez nie jest najlepiej,bieganie chodzenie po schodach itp.
    • djpa Re: WYNIKI -dziecka opoznionego -pomózcie proszę! 06.01.11, 20:33
      Moja 6 letnia coreczka ma opożniony rozwoj

Czyli w tym roku, 2011, skończy 7 lat?

Normy na fT3 i fT4 masz dla dorosłych czy dla dzieci?

TSH jest OK.

Mlecznych zębów jest po 5, czyli w sumie 20. Jeśli rosną jej 6, to są to zęby stałe. Kiedy Tobie i ojcu córki wypadały zęby mleczne? A czy zęby mleczne też córce rosły później niż rówieśnikom?

Może warto wykluczyć lamblie, glistę, owsiki, grzybicę, przyjrzeć się tym, co je, wykluczyć zupełnie słodycze, słodkie gazowane napoje, cukier, sztuczne barwniki, zbadać ferrytynę? Więcej czasu przebywać na dworze, zrezygnować z telewizji. Na koncentrację polecam tran.
      • aleksandra_01 Re: WYNIKI -dziecka opoznionego -pomózcie proszę! 06.01.11, 20:38
        > i. Na koncentrację polecam tran.

zanim podasz tran, zbadaj przeciwciała atpo i atg i zrób córce usg tarczycy.
        bo jak ma coś nie tak z tarczycą to tran może zaszkodzić.
        mi się te wyniki nie podobają.

a.
        • sylwia_zi Re: WYNIKI -dziecka opoznionego -pomózcie proszę! 11.01.11, 10:31
          Corka ma niedoczynnosc.
          Pediatra poleciła wiesiołek.
          A psycholog na koncentrację tran właśnie. I kupiłam.
          Córka nie ma przeciwciał, tarczyca ledwo mieści sie w normie, bierze dawke 25.
          Dlaczego nie wolno tranu podawać i dlaczego może zaszkodzić? Czy wrócic do tego wiesiołka?
          A czy ja mając Hashi mogę tran przyjmować?
          Dziękuję za odpowiedź.
          S.
          • sylwia_zi Re: Pytanie o tran/jod 11.01.11, 11:08
            znalazłam super wyjaśnienie Rostedy:
            Tran jest bardzo dobrym zrodlem witamin i to naturalnym.
            Niestety tran, algi i "owoce morza" zawieraja duze ilosci jodu.
            Jod ma takie dzialanie ze pobudza tarczyce do pracy.
            Takie pobudzanie tarczycy przy naszej chorobie jest niewskazane.
            Nasza tarczyca jest oslabiona z powodu stanu zapalnego i w przebiegu choroby
            zmniejsza sie (zanik )i pobudzanie jej do pracy poprzez jod robi to ze te
            istniejace jeszcze jej kawalki zmuszane sa do produkcji hormonow.
            A leczenie nasze polega na tym ze wprowadzajac do organizmu tyroksyne w
            tabletkach wycisza sie nasza tarczyce po to zeby produkowala sama mniej hormonow
            a przez to tez zmniejsza sie ilosc produkowanych przeciwcial ktore nie maja
            czego atakowac (bo tarczyca jest "uspiona").
            Napisalam to celowo tak zeby wszyscy zrozumieli dlaczego jod u nas jest
            niewskazany, a nawet szkodliwy.
            Rosteda

Tylko ze nadal mam pytanie... U corki nie wyszły przeciwciała, lekarz powiedział że to "zwykła niedoczynnosć" tarczyca jednak w usg wykazywała cechy choroby autoimmunologicznej
            Endo pwoeidziala ze pewnie kiedys odstawimy euthyrox i tarczyca podejmie normalna prace.. (chicialabymw ierzyc w cuda ale jkos nie potrafie)
            To jak z tym jodem w tranie jak nie ma przeciwcial???
            DZiekuje za odpowiedź
            • aleksandra_01 Re: Pytanie o tran/jod 11.01.11, 16:52
              > Tylko ze nadal mam pytanie... U corki nie wyszły przeciwciała, lekarz powiedzia
              > ł że to "zwykła niedoczynnosć" tarczyca jednak w usg wykazywała cechy choroby a
              > utoimmunologicznej

jeśli Ty masz rozpoznane hashimoto lub po prostu autoimmunologiczne zapalenie tarczycy,
              to Twoja córka najpewniej ma to samo, gdyż to się dziedziczy w 50% szans.
              poza tym nie ma takiego określenia jak "zwykła niedoczynność", niedoczynność jest
              "niezwykłym" stanem, wprost nienormalnym i musi mieć jakiś powód. Niedoczynność
              jest tylko objawem choroby tarczycy.

> Endo pwoeidziala ze pewnie kiedys odstawimy euthyrox i tarczyca podejmie normal
              > na prace..

mam wrażenie, że takie gadanie opóźnia rozwój Twojej córki...
              Mówi się, że narząd nie używany zanika. skoro do tej pory tarczyca nie śpieszy się
              z podjęciem pracy, choć jest zmuszana do pracy przez tsh, to ja tego nie widzę.

> To jak z tym jodem w tranie jak nie ma przeciwcial???

nie ma przeciwciał atpo i atg, a jak ma jakieś inne, których nie umiemy oznaczać?
              a może nie ma ich teraz, a kiedy indziej ma?
              ja też nie mam i nigdy nie miałam przeciwciał, a tarczyca zniszczona i kto to zrobił?
              nie wiadomo. nie złapałam przeciwciał na tzw gorącym uczynku, mogę jedynie obserwować efekty.
              Podobnie ma Twoja córka.

poczytaj wątki dziewczyn, których dzieci mają hashimoto, może to Ci jakoś pomoże.
              poszukaj w wyszukiwarce forumowej.

a.
              • sylwia_zi Re: Pytanie o tran/jod 11.01.11, 17:39
                Aleksandro!
                Dziękuję!
                Tak sie dziś wkurzyłam, że płakac mi się chcialo - na kazdym kroku trzeba uważać, co inni przepisują dziecku. Wyobrażasz sobie że oni ją chcieli z początku jodem leczyć???
                Poczytuje wątki innych dziewczyn, szukam w wyszukiwarce. Czasem aż się boję nadmiaru wiedzy.
                Zadzwoniłam dziś do Dziekanowa zapisac corkę na wizytę. 23 marca. I mówię że przyjdę od razu z wynikami. Pani na to - tylko TSH, i FT4, bo FT3 to się nie bada...
                Tymczasem widzę, że z nią coś niedobrego.
                Wyniku tego rzekomo dobrego z wakacji gdzie TSh 1,27 czy jakoś tak nie widzialam, bo Pani doktor go zgubiła, ale zapisała więc na pewno tak jest... Kazała przyjść za pól roku, bo dziecko swietnei eraguje na dawkę 25/ no i zaczęła rosnąć.
                Tyle ze widzę z zachowaniem coś nie tak. O wlosach nie wspominam bo to temat rzeka. Jak dla mnie ona jest taka ok, jeśli chodzi o wagę, taka nabita, ale ma mega wystający brzuch i taką czasami opuchnięta buzię, co czytalam tu na forum, że dzieci z Hashi łatwo od rówieśników odróżnić. Wg lekarzy córka ma i tak nadwagę bo z wagą powinna być w tej samym centylu co ze wzrostem, lub góra jeden kanał w górę, a wzrost jest między 3 a 10, waga - 50 - bo pilnuję, byłoby więcej.

Ja tak właśnie czuje że to jej leczenie to pic na wodę fotomontaż. Nie przeraża mnie wizja leczenia do konca zycia, bardziej niekompetencja lekarzy i chec odstawienia leczenia bo moze będzie dobrze.
                Dodam tylko że Pani doktor ma swietna renome jesli chodzi o dzieci, w Warszawie. Nie mam zatem pomyslu gdzie przeniesc corke. Tymbardziej ze moja swietna pediatra nie pociagnie tematu poniewaz nie moze nawet zlecic badania ft3 i 4 - to moze tylko endo jesli chodzi o nfz
                panstwowy endo moze jedynie zlecic 1 badanie na 1 wizycie
                to jest Polska, chory kraj, ręce opadają.

Bardzo dziękuje
                zastanawiam się tylko czy od razu iść z nią na te badania prywatnie, czy też poczekać i w marcu zrobic aby były świeże - co radzisz?
                • sylwia_zi Re: Pytanie o tran/jod 11.01.11, 17:44
                  pisałam tez o usg w innym wątku- robione prawie pol godziny ktore wskazało na cechy choroby autoimmunologicznej bylo robione wg lekarki prowadzacej przez osobe kt nei zna się na dzieciach
                  Tarczyca ledwo w normie jesli chodzi o wielkosc
                  Pani doktor spcjalistka z nfz usg zrobiła w 45 sekund., cyk fotka, prosze pani wszystko ok, jakas mala ta tarczyca ale ok
                  ja nie mam pytan...
                  pisalam o dziekanowie
                • aleksandra_01 Re: Pytanie o tran/jod 11.01.11, 18:27
                  > Tak sie dziś wkurzyłam, że płakac mi się chcialo - na kazdym kroku trzeba uważa
                  > ć, co inni przepisują dziecku.

to chyba większość z nas ma ten problem. teraz zanim coś wykupię to sprawdzam,
                  czy przy chorobach autoimmunologicznych tarczycy można to brać, bo mi się zdarzyło,
                  że lekarka przepisała, a w ulotce jest napisane, że nie można tego brać.

> ć, co inni przepisują dziecku. Wyobrażasz sobie że oni ją chcieli z początku jo
                  > dem leczyć???

żeby cokolwiek robić, trzeba wiedzieć jakie jest podłoże tej niedoczynności.
                  może mieli nadzieję, że jod zwiększy pracę tarczycy i jakoś organizm załapie o co chodzi.
                  nie wiem. leczenie dzieci to trudny temat.

> zastanawiam się tylko czy od razu iść z nią na te badania prywatnie, czy też po
                  > czekać i w marcu zrobic aby były świeże - co radzisz?

do marca jest jeszcze bardzo daleko, ja bym proponowała zrobić teraz.
                  wiesz czas ucieka, czas Twojej córki, zaniedbania które teraz powstaną
                  mogą bardzo długo się cofać. to nie jest przecież tak, że z dnia na dzień
                  na odpowiedniej dawce będzie super.
                  poza tym myślę, że możesz też zrobić jej ferrytynę, wit b12 i wit d.
                  ten standardowy pakiet, który polecamy wszystkim z niedoczynnością.
                  a niedobory w/w lubią przypominać objawy niedoczynności.

> . Nie mam zatem pomyslu gdzie przeniesc corke.

może do endokrynologa dla dorosłych?

> atra nie pociagnie tematu poniewaz nie moze nawet zlecic badania ft3 i 4 - to m
                  > oze tylko endo jesli chodzi o nfz
                  > panstwowy endo moze jedynie zlecic 1 badanie na 1 wizycie
                  > to jest Polska, chory kraj, ręce opadają.
                  >

większość z nas wykonuje te badania prywatnie, bo można by się nie doczekać.
                  wiem, że to są koszty, ale z drugiej strony to jest inwestycja w przyszłość
                  Twojej córki, to co teraz dzieje się z jej zdrowiem przełoży się na resztę życia.
                  a chyba warto, żeby była w pełni rozwiniętą, szczęśliwą kobietą. sądzę, że jeszcze
                  nie jest za późno, żeby z tej niedoczynności wyjść.

a.
                  • zeb1 Re: Pytanie o tran/jod 11.01.11, 20:40
                    To ja teraz aż zbladłam. Moje dzieci od 2 lat maja stwierdzoną niedoczynność i mniej więcej od tego czasu biorą tez tran ISKIAL. Lekarz nie zabronił. Jestem w szoku.
                  • sylwia_zi Re: Pytanie o tran/jod 12.01.11, 10:35
                    po raz kolejny dziękuję za wskazówki.
                    Endokrynolodzy dorośli z reguły nei chcą leczyć dzieci - z tym już się zetknęłam. Ja też niestety nadal jestem w poszukiwaniach lekarza dla siebie.
                    Mam takie przemyslenia na podstawie neiktorych watkow - zrobie jak wiekszosć chyba tutaj forumowiczek - sprobuje lekarza przekonac do niektorych rzeczy, zasugerowac i tp - może się uda. Bo masz rację - córka jest mała i szkoda by było zaniedbać to - konskewekncji jestem swiadoma niestety do czego prowadzi niedoczynnosc u dzieci.
                    Zrobie jej badania, nie będę czekać, najwyżej prywatnie pojde do tej lekarki - nie macie nawet pojecia jak bardzo się rozni wizyta prywatna od panstwowej u tego samego lekarza...
                    jeszcze raz dziekuje...
    • djpa Re: WYNIKI -dziecka opoznionego -pomózcie proszę! 07.01.11, 00:21
      Dodam tylko subiektywnie jako mama 2 przedszkolaków, jedno z niedoczynnością tarczycy, a drugie bez.

Takie objawy, które wymieniłaś:
      -nigdy nie jest zmęczona
      -usypia pozno
      -jest dość wysoka na swój wiek

Nie pasują do niedoczynności tarczycy u dziecka. Z tego co widziałam w przychodni, co słyszałam od mam dzieci z niedoczynnością, widziałam u syna i przeczytałam, to dzieci z niedoczynnością są niskie, drobne, zmęczone i zasypiają na stojąco, z jedzeniem w ustach, w piaskownicy, a nawet w trakcie płaczu i krzyku. Takie dzieci w wieku przedszkolnym potrafią godzinami bez zabawek, zabawy, rozmowy siedzieć w przychodni na jednym miejscu. Albo stać i patrzeć. Albo siedzieć u rodziców na kolanach i spać mimo hałasu.

Podane normy przez Ciebie porównaj z tymi.
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,100719713,100719713,Normy_TSH_FT3_i_FT4_dla_noworodkow_i_dzieci_.html

Wygląda, że przy fT4 jest norma dla dzieci, ale przy fT3 dla dorosłych (i wtedy wynik fT3 Twojej córki byłby w normie). Dlatego spytaj się w laboratorium koniecznie.

I spytaj się endo - to specjalista, bo ja to zwykła mama, która pisze, co myśli i nawet Twojej córki nie widziała wink

Na nadpobudliwość i brak koncentracji uwagi bardzo polecam dietę bez cukru. I olej lniany (zamiast tranu, Aleksandra dobrze radzi najpierw sprawdzić, czy z tarczycą OK). Olej lniany też ma sporo omega 3. Takie coś na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc.

U synka wszystkie ataki histerii były powiązane z anemią lub niedotlenieniem spowodowanym migdałkami do wycięcia (nocne bezdechy).

Warto aby pediatra lub inny lekarz córkę bardzo dokładnie obejrzał. Może ma celiaklię?
      • ambr-ela Re: WYNIKI -dziecka opoznionego -pomózcie proszę! 14.01.11, 17:49
        cześć djpa , mój syn ma niedoczynność. leczy sie ponad 3 lata. jest wysoki, energia go rozpiera, ma straszne problemy z zasypianiem i zasypia bardzo późno.
        Jak wzrasta mu tsh, to nie ma siły iść pieszo ze szkoły, ani wchodzić po schodach na 2 piętro w szkole i ma ogromny problem z koncentracją, z nauka i odrobieniem lekcji.Wtedy w trakcie wypowiedzi zdarza mu się zapominać o czym mówi, nie może zapamiętać co przeczytał. Czasem tsh samo opada, czasem trzeba zwiekszyć dawkę euthyroxu i chłopak wraca do pełnej formy. już na oko potrafię ocenić kiedy ma podwyższone tsh, zawsze badania potwierdzają moje przypuszczenia.
        Djpa bardzo ci dziękuję za wskazówke odnośnie diety bezcukrowej. Zastosuję ją napewno. Olej lniany też włączę. pozdrawiam serdecznie
        • sylwia_zi Re: WYNIKI -dziecka opoznionego -pomózcie proszę! 14.01.11, 17:57
          obserwuję u córki podobnie (tzn. widze kiedy ma lepszy czy gorszy okres i wiążę to z kondycją tarczycy)... a propos koncentracji uwagi. W testach u psychologa wyszło z tym nei bardzo i sama to widzę, a wcześniej nie było z tym kłopotu. Czuję, że wzrosło jej tsh - aktualnie szukam laboratorium w przystępnej cenie, bo badania muszę zrobić ja, córka, ja dodatkowo DHEA, konkretny wydatek...
    • ambr-ela Re: WYNIKI -dziecka opoznionego -pomózcie proszę! 14.01.11, 17:23
      TSH powyżej 1, ewidentnie świadczy o kłoptach z tarczycą. Powinnaś jak najszybciej udać się do polecanego na forum endokrynologa dziecięcego. ja u siebie i swojego dziecka obserwuję podobne ( oczywiście nie wszystkiem , które tu wymieniłaś)objawy przy wzroście tsh. A od lat się leczymy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka