Dodaj do ulubionych

Jaka jest norma TSH

17.02.11, 14:25
Witam.Dzis odebrałem wynik z diagnostyki tarczycy i mam pytanie czy ten wynik jest dobry,tzn: Tsh 3 wyszło mi 0,045 mlU/l a norma jest od 0,27-4,20
FT 3 Wyszlo 3,47 pg/ml a norma jest od 2,57-4,43
FT 4 wyszlo 1,60 ng/dl a norma jest 0,93-1,7
Wydaje mi sie ze TSH jest zle.Mozecie mi powiedziec czy wyniki sa ok,i czy to swiadczy o nadczynnosci tarczycy czy niedoczynnosci.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: Jaka jest norma TSH 17.02.11, 14:40
      Hormony tarczycy masz dobre, a to one w większości wypadków świadczą o nadczynności, a nie TSH.
      Z jakiego powodu robiłeś te wyniki? Jak się czujesz?
      • arek14051978 Re: Jaka jest norma TSH 17.02.11, 14:54
        czuje sie okropnie,jestem poddenerwowany,nerwowy,wszystko mnie drazni.A robilem dlatego te badania bo juz taki stan mam od 1 roku. Myslalem ze to nerwica lub depresja ,ile sie leków nabral to szok i nadal stan moj jest slaby.A wyczytalem na forum ze jak bedzie nieprawidlowo tarczyca funkcjonowala to tak sie moze dziac.Ale wynik TSH wyszedł 0,045 wiec jest cos nie tak.Wiec jak to mozna zintrepretowac niedoczynnosc czy nadczynnosc
        • bebelu Re: Jaka jest norma TSH 17.02.11, 15:26
          Jakby nie patrzec TSH jednak wykracza poza dolną normę, moja sugestia to badanie USG i wizyta u endokrynologa. A Twoje sampoczucie też świadczy o tym, że coś się dzieje. Może jeszcze ktoś się odezwie tu na forum, bo ja to ledwie zaczęłam stawiac pierwsze kroki w temacie.
          • arek14051978 Re: Jaka jest norma TSH 17.02.11, 15:55
            esli wykracza poza dolna normę to co to moze oznacza? Nadczynnosc jak jest to wynik Tsh jest wyzszy czy nizszy?Tu widac ze jest ponizej dolnej granicy tzn:0.045 Ale ft3,ft4 sa w normie jak zauwazylem.
            • wierka-5 Re: Jaka jest norma TSH 17.02.11, 17:16
              Twoje TSH świadczy o nadczynności, ale to badanie wstępne potwierdza się je hormonami tarczycy, a te masz w porządku.
              Jeśli żle sie czujesz zrób Usg tarczycy i przeciwciała anty TPO anty TG i TRAB.
              • arek14051978 Re: Jaka jest norma TSH 17.02.11, 18:28
                A te badania ANTY TPO I ANTY TG I TRAB ,co to sa za badania .Co one wskazuja.A usg tarczycy co moze wykazac.Prosze o odpowiedz.Pozdrawiam
                • wierka-5 Re: Jaka jest norma TSH 17.02.11, 21:58
                  Przeciwciała robi sie w celu wyeliminowania lub potwierdzenia autoimunologicznych chorób tarczycy Basedowa - nadczynnośc lub Hashimoto, które równiez moze przebiegać w poczatkowej fazie z nadczynnoscią choc zwykle konczy się niedoczynnoscią.
                  Usg pokazuje wielkość tarczycy, echogeniczność jak również inne zmiany np, guzki.
                  Jest dużo o tym na forum i w sieci - poczytaj.
                  Do diagnostyki tarczycy potrzebne są te badania, a nie tylko wyniki hormonów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka